Tujina

Lepo zagorel Obama

Washington, 06. 11. 2008 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
55

Berlusconi si je privoščil novo izjavo v svojem stilu. Obamo je opisal kot 'lepo zagorelega'. Opozicija je zgrožena, italijanski premier pa pravi, da nimajo smisla za humor.

Po svetu, tudi med politiki, še vedno odmeva zgodovinska izvolitev temnopoltega Baracka Obame za ameriškega predsednika. Po pričakovanjih je nad novico navdušen iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad. V nagovoru ljudstva je pozdravil "globoke in poštene spremembe v ameriški politiki". Kot je znano, Obama zagovarja neposredno diplomacijo. Večkrat je povedal, da je pripravljen na pogovore z Ahmadinedžadom o iranskem jedrskem programu. Tudi on pa ne namerava dopustiti možnosti, da bi ta država dobila jedrsko orožje.

'Lepo zagorel' prihodnji predsednik ZDA
'Lepo zagorel' prihodnji predsednik ZDA FOTO: Reuters

V svojem stilu pa je Obamo opisal italijanski premier Silvio Berlusconi. Novi ameriški predsednik je po njegovem mnenju "čeden, mlad in zagorel". Svet je njegovo izvolitev sprejel kot prihod mesije, je še dodal. Italijanska opozicija je zgrožena. Predsedniku vlade očitajo, da s takimi izjavami meče meče slabo luč na Italijo. Združenim državam so se zaradi Berlusconijevih neposrečenih izjav že opravičili, isto pa so zahtevali tudi od samega Berlusconija. Ta odgovarja, da opozicija nima smisla za humor in da je želel biti le prijazen.

Dodatnih 15 elektorsih glasov

Barack Obama je svojemu seznamu osvojenih držav danes dodal še Severno Karolino, ki mu prinaša 15 elektorskih glasov. S tem jih je osvojil 364 od potrebnih 270, njegov republikanski nasprotnik John McCain pa 163. Zmaga Obame v tej zvezni državi pomeni še en hud udarec republikancem, saj je bila Severna Karolina njihova trdnjava. Zadnji demokrat, ki so ga tamkajšnji volivci podprli, je bil Jimmy Carter leta 1976. Volilnih izidov niso potrdili le še v Missouriu, kjer pa bo najverjetneje zmagal McCain. Končni izid po številu elektorskih glasov bo najverjetneje 364 proti 174.

Rahm Emanuel postal vodja osebja v Beli hiši

Obama je vedno trdil, da bodo imeli v njegovi administraciji prostor tudi republikanci.

Demokratskega kongresnik iz Illinoisa Rahm Emanuel je sprejel Obamovo ponudbo, naj postane vodja osebja v Beli hiši.

Sicer pa naj bi Obama o tem, koga bo povabil v svojo administracijo, razmišljal že dolgo pred odločilnim torkom. 10 tednov, ki ga ločijo od prevzema oblasti, namreč ni veliko. Poleg tega se Obama uči na napakah zadnjega demokratskega predsednika Billa Clintona, ki je tik pred inavguracijo še sestavljal svojo ekipo. Republikanski kandidat John McCain je torej imel prav, ko je nasprotniku na predsedniških volitvah očital, da "že meri zavese za Belo hišo".

Ob nastopu položaja novega predsednika ZDA morajo vsi politično nastavljeni uslužbenci podati odstopne izjave, od novega predsednika pa je odvisno, koga bo zadržal. Ponavadi veliko večino odstopov sprejmejo, saj ima prihajajoči predsednik dolg seznam oseb, ki jih želi imeti na ključnih položajih ali jim morda le vrniti uslugo za podporo.

Obama in Biden se na uradni spletni strani predsedniške kampanje takole zahvaljujeta volivcem.
Obama in Biden se na uradni spletni strani predsedniške kampanje takole zahvaljujeta volivcem. FOTO:

Vsi Obamovi možje

Pomemben položaj v Obamovi ekipi naj bi imel nekdanji vodja Clintonovega kabineta John Podesta, pomagala naj bi mu nekdanji šef Obamovega senatnega kabineta Pete Rouse in svetovalka Valerie Jarret. V ekipi so tako člani Clintonove ekipe kot Obamovi sodelavci.

Američani ugibajo, ali bo Obama k sodelovanju povabil tudi dosedanjega obrambnega ministra Roberta Gatesa, ki je spoštovan politik tako med demokrati kot republikanci. Ta poteza bi lahko nakazala na bolj odprto politiko Bele hiše.

Po dolgih vrstah pred volišči so se dan pozneje v ZDA vile vrste tudi za nakup časnikov, ki so pripravili posebne izdaje o volitvah, a so mnogi razočarani ostali praznih rok. Razprodani so bili Washing-ton Post, New York Times, Chicago Tribune in ostali. Chicago Tribune, časnik iz Obamovega rojstnega mesta, je natisnil dodatnih 200.000 izvodov, New York Times 50.000, Washington Post 150.000 in USA Today 500.000 izvodov.

Ker se ZDA spopadajo z upočasnitvijo ekonomske rasti in globalno finančno krizo, bo eden izmed pomembnih položajev v novi administraciji prav gotovo položaj finančnega ministra. "To bo eden prvih primerov, da bo finančni minister skoraj tako pomemben kot zunanji," je za CNN komentiral analitik David Gergen. Med možnimi kandidati se omenjajo Lawrence Summers, ki je ta položaj že zasedal, trenutni vodja newyorške Zvezne rezervne banke Timothy Geithner, ki ima eno pomebnejših vlog pri reševanju Wall Streeta, in nekdanjega vodjo zvezne banke Paula Volckerja. Slednji je vodil preiskavo o goljufijah pri programu za pomoč Iraku 'Nafta za hrano'.

Govorice krožijo tudi o tem, koga bo Obama postavil na izjemno pomemben položaj zunanjega ministra. Zanj naj bi se potegoval nekdanji predsedniški kandidat John Kerry. Veliko vprašanje je tudi, kakšna bo vloga nekdanjega zunanjega ministra, republikanca Colina Powella, ki je Obami veliko pomagal s podporo tik pred volitvami, ko so ga nasprotniki obtoževali povezav s teroristi in socialističnih idej.

Več bo znanega po novinarski konferenci, ki jo Obama pripravil v petek.

Poročilo o nacionalni varnosti

Veselje ob zmagi Obame
Veselje ob zmagi Obame FOTO: Reuters

Obama bo prejel tudi prvo poročilo o nacionalni varnosti, ki ga pripravljajo obveščevalne agencije. Podobna poročila je dobival že kot kandidat, vendar brez strogo zaupne vsebine.

Po inavguraciji 20. januarja, pred katero mora še odstopiti s položaja senatorja, pa bo imel Obama težko delo, saj mu Bush zapušča dediščino razdeljene Amerike, dve vojni in najhujšo finančno krizo v tem stoletju. Zaradi tega je podpornike že opozoril, naj se jim ne mudi.

V pomoč mu bo tako demokratska večina v kongresu kot splošno vzdušje na svetu, s katerim so sprejeli njegovo zmago. Hladen je bil le ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki je v sredo napovedal namestitev ruskih raket okrog Kaliningrada v neposredni bližini Poljske.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gox Digweed
08. 11. 2008 10.15
vsi ameriški predsedniki prihajajo iz istih tajnih združenj, tko da bo isto sranje ostalo še naprej. obamo so zato nastavl, da so dobil nazaj interes folka za politiko in da jim bodo lahko še naprej pral psiho. grozno, žalostno in resnično !!! Michael Bradley, The Secret Societies Handbook
Navihanko
08. 11. 2008 07.38
ma kej takega je sposoben samo berluskoni in mccein zelo grdo pleško
vincester
08. 11. 2008 00.29
Izjava ni nič posebnega,sploh pa čisto nepotrebna hajka vseh novinarjev,ki so iz muhe naredili slona.Svet je prirejen tako,da uspehe povzdigne v neizmerne višave,neuspehe pa daje v čisto nulo.Pri nas v Sloveniji novinarji naredijo za zvezde že tiste,ki so bili 1 teden v Big Braderju ali pa na Kmetij.Kako pocedni in neosnovano povzdigovanje in kovanje zvezd,kot da ne bi imeli kaj bolj pametnega sporočati po javnih občilih.Ali Obama res ni lep,mlad in lepe zagorele polti-dokažite nasprotno!Mislim,da je to popolna resnica ,ne pa diskriminacija.
igor.zemljic1@telemach.net
07. 11. 2008 14.16
Silvio-Silvek ka pa se ti sploh greš,ka za pravice ne veš !! KA boš ti sploh gučal o Obami, tebe je že bog strosu en-krat-pa te je spustu. Drugič te bo vzel v roke,potem pa te bo zabrisal zaradi tvojega jezika in pokvarjenih misli v pekel. ADJIO !!
alduri
07. 11. 2008 10.31
OBAMA z eno besedo CAR........
oseba1
07. 11. 2008 09.53
Uf kako so nekateri kaviar levičarji občutljivi. Samo pobrskajte malo po forumih na tej internetni strani. Kakšne primitivne, vulgarne in neokusne izjave lahko preberemo tukaj o Janši, Bushu pa o slovenski vladi (po novem opoziciji), da o lažnivih izjavah o npr. vernikih in Cerkvi sploh ne govorim. Ti isti ljudje so pa sedaj tako ogorčeni nad to hudomušno izjavo Silvia (ki je res navaden klovn!!). Izjava ni ne vulgarna, ne žaljiva, je pač samo hudomušna in povsem v slogu tega pajaca iz Milana.
Ranunculus
07. 11. 2008 09.44
Hehe... Berlusconi. Saj imamo smisel za humor. Ti si pa eden bolj lasatih...
laksi
07. 11. 2008 09.39
Obama je isti šmorn, samo barva kože je malo drugačna. Spremenilo se ne bo nič. Da samo ne omenjam njegove podpore za napade itd. Pri njem je še večja možnost za kakšno \"hladno\" vojno z Rusijo,
Debely
07. 11. 2008 08.38
Očitno nekaterim še ni jasno, da je Obama mulat. Oče je črnec iz Kenije, mati pa bela američanka. Nepismeni !
odkimasin
07. 11. 2008 07.57
Dobr je povedu!
sukarchavo@tmail.com
07. 11. 2008 03.39
Muviman je ze veckrat pokazal kako zna biti rasisticen, tri letni otroci ki jih ucim imajo vecji IQ kot pa on. Isto kot Berlusconi in pa ostali rasisti.
gospakatja
07. 11. 2008 01.27
če je človek neizobražen, netakten , len, nesramen,... je to njegova IZBIRA in je zato podvržen kritiki ( če je javna oseba ). ta kritika je lahko tudi norčevanje. rasa ( oz. barva polti ) pa je nekaj, na kar človek nima vpliva, zato se iz tega ne norčujemo, če smo pravilno vzgojeni.
Uporabnik113189
07. 11. 2008 00.33
Mislim, da je Obama pomemben mejnik v zgodovini ZDA. To se očitno zavedajo tudi državljani. Z njim se simbolično pa tudi z prenosom politične moči uveljavlja realnost. Predsednik Obama ne more biti boljša izbira. Po materi je naše vrste, po očetu pa iz drugega kontinenta. Združuje in povezuje tisto, kar je že stoletje predmet hudih sporov. Je predstavnik dveh ras in kot takšen idealen, saj ga nekateri vidijo kot pol belega drugi kot pol črnega. V ZDA se bodo v naslednjih letih sprostile močne sile napredka. Upam, da jih bo Obama znal usmeriti v miroljubne in pozitivne rešitve, sicer lahko strasti hitro prekipijo. Berluskoni pa si ni mogel pomagati in ne more iz svoje fašistične kože. Kdor razume italijansko govorico v globjem smislu je tudi razumel, kaj je želel povedati. In to ni nič kaj prijazno do Obame. Sicer pa me resno zanima kaj pripravlja ta podlasica, ko stalno visi v Kremlju.
gigant
06. 11. 2008 23.34
morm pa priznat, da bo mogu naš kahel mal več povadit, če bo hotu pridet v berlusconijevo ligo...
gigant
06. 11. 2008 23.30
a vam se nič ne zdi spornega, da takšna javna osebnost na tako visokem položaju daje takšne izjave? ne pozabite kako je še kakšna 2 tedna nazaj mussol...pardon, berlusconi lezu v rit kavboju... vic gor al dol
maesrto
06. 11. 2008 23.30
copertone. da pocrni a ne izgori :) silvio svaka čast
night.rider.mg
06. 11. 2008 23.23
Z izjavo Italijanskega predsednika ni nič spornega , veliko pomembnejše je z katerimi ušesi smo to slišali .
mulac77
06. 11. 2008 21.59
Joj, kako so vsi občutljivi.
VolilecSI
06. 11. 2008 21.59
Meni se pa Obama zdi malce bled (morda je celo premalo zagorel za pravega črnca, pa še s premožnimi in bledoličnimi Rockfelerji se druži).
keinhouse
06. 11. 2008 21.51
jao jao tale musolini jih pa poka