Tujina

'Vsem, ki ste prišli z menoj, se zahvaljujem'

Maribor, 20. 06. 2010 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Josipović je prvi hrvaški predsednik, ki se je poklonil žrtvam povojnih pobojev na Teznem in v Pliberku. V predvolilni kampanji je sicer večkrat zatrdil, da ne bo šel v Pliberk, češ da se tam zbirajo "ljudje v črnem".

Hrvaški predsednik Ivo Josipović.
Hrvaški predsednik Ivo Josipović. FOTO: POP TV

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je danes dopoldne obiskal mariborsko pokopališče Dobrava, kjer se je ob tamkajšnjem spomeniku poklonil žrtvam povojnih pobojev iz leta 1945. Popoldne je hrvaški predssednik venec za žrtve povojnih pobojev položil še na Pliberškem polju na avstrijskem Koroškem in pri tem dejal, da se tako zapira del temne hrvaške zgodovine.

Hrvaškemu predsedniku, ki je spomin na ubite vojake in civiliste obeležil v okviru dneva boja proti fašizmu, ki ga na Hrvaškem obeležujejo 22. junija, so se v Mariboru pridružili predstavniki Rimskokatoliške cerkve, hrvaškega protifašističnega združenja, borci domovinske vojne ter srbskih in romskih društev na Hrvaškem.

"Vemo, kaj se je na tem tragičnem prostoru zgodilo po drugi svetovni vojni. Brez sojenja je bilo ubitih veliko ljudi, med njimi veliko nedolžnih, pa tudi takih, ki bi jim bilo potrebno soditi. Vsem, ki so danes prišli z menoj, zlasti antifašistom, se zahvaljujem, saj s tem zapiramo del naše zgodovine. Hrvaška brez dvoma deli protifašistično zgodovino, a je ta imela tudi temnejšo stran. Antifašisti so z današnjo udeležbo dokazali moč zmagovalca in moralnost, saj bo prav po tej zaslugi ozdravljena ena od travm hrvaške zgodovine," je dejal Josipović.

Josipovič je prvi hrvaški predsednik, ki se je poklonil žrtvam povojnih pobojev na Teznem in v Pliberku. V predvolilni kampanji je sicer večkrat zatrdil, da ne bo šel v Pliberk, češ da se tam zbirajo "ljudje v črnem".  Kljub temu je tudi tam danes položil venec v spomin žrtvam povojnih pobojev. Ob tem je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina izrazil upanje, da "bo s tem zgodba o drugi svetovni vojni zaokrožena".

A Josipovića v Pliberku večina predstavnikov hrvaškega protifašističnega združenja in predstavnikov srbske manjšine, ki so na Tezno prišli, ni spremljala. Poudarili so namreč, da "tam nimajo kaj iskati".

Tezno velja za najbolj množičen kraj povojnih pobojev na "križevem potu", saj so komunisti maja 1945 tam pobili približno 15.000 ujetih vojakov in civilistov, medtem ko je bilo na Pliberškem polju po ocenah strokovnjakov ubitih manj ljudi. Poboji vojakov in privržencev Neodvisne države Hrvaške (NDH) so se zgodili, potem ko so zavezniki v Pliberku na avstrijskem Koroškem maja 1945 jugoslovanski vojski izročili hrvaške prebežnike.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Winds
21. 06. 2010 08.31
+1
Pozitivna gesta- Škoda le, da se to dogaja s točno določenim političnim namenom. Hrvati igrajo naprej svojo igro - prikazati narodu svojo moralno zrelost in pripravljenost na dobrososedske odnose. Istočasno pa v zakulisju iztrgati Sloveniji čimveč ozemlja in si nabrati čimveč koristi pri drugih nerešenih konkretnih vprašanjih ( banke, Krško...). Škoda, da imamo v Sloveniji tako kratkovidne in samovšečne politike.
slosap@yahoo.de
20. 06. 2010 18.40
+1
@admin: mislim, da to ni tema kjer bi komentarji bili dobrodošli...
Misija1
20. 06. 2010 18.36
+2
Med temi pobitimi pa je bilo na stotine ustasov, ki so pred tem veselo dobesedno klali in mrcvarili vsepovprek v taboriscu Jasenovac. Klali po vaseh kjer so bili v manjsini Srbi in Bosanci itd..potem pa se preoblekli in z svojimi druzinami zeleli pobegnit pred pravico. Sicer obsojam vse zlocine ki so se zgodili nad otroci in zenskami v teh pobojih, ampak vecina moskih zrelih za boj, je bila se mesec pred tem na mesarskih pohodih, kjer so ljudem zagali glave, rezali ude, klali s tako imenovanim "srbosjekom", mesarili s kladivi, zive zgali itd. Se Nemci so se zgrazali nad stvarmi ki so jih poceli ustasi in so kasneje klanje celo malo zaustavili, saj so, kot so poveljniki nemske vojske ki so videli masakre na lastne oci, metale slabo luc na nemsko vojsko (kot so sami sporocili stabu v nemcijo). Skratka - vecina teh ljudi je bila kolaboratorjev in klavcev, koncali pa so tam, kjer so si zasluzili.
laza
20. 06. 2010 16.16
+3
Dejstvo je da v Blajburgu niso pobiti nobeni heroji in pogumneži temveč ustaši in krvoloki kateri so se presvlekli v civilna oblačila in se skrivali za ženskami in otroci,torej je bilo tudi veliko nedolžnih( v zadnji vojni ob moriji v vukovarski bolnišnici je bilo tudi veliko lažnih ranjencev).Vojna je grda stvar....
JozaFric
20. 06. 2010 15.41
-3
Slovenski komunisti niti toliko niso pogumni, da se opravičijo! Očitno se sramujejo svojih dejanj, a resnice ni možno več skriti, saj ne živimo več v enoumni diktaturi.
Logic Popeye
20. 06. 2010 15.32
kaj pa naš turk? je to že naredil?
victoriosus
20. 06. 2010 15.15
-1
Edino prostovoljno sodelovanje z okupatorjem je bilo s strani komunistov, na primer ob zasedi Turjaškega gradu s strani partizanov in fašistov.
ja_valda
20. 06. 2010 13.42
+1
a mogoče kdo ve, kje se da dobit sveže jagode? :)
matedolenc
20. 06. 2010 13.27
+1
Lepo, a najprej naj se spominja žrtev na svojem dvorišču. Kdaj bo šel v Štrigovo? Pa na Goli otok?
anjerd
20. 06. 2010 12.12
+0
To, da te ubijejo v miru (po vojni ) je zločin, zločince pa je treba kaznovati enako kot tiste, ki so sodelovali z okupatorjem na pravičnem sojenju.
laza
20. 06. 2010 12.10
Jaz sem Srb,vendar ne zamerim Josipoviću,on je predsednik živih in mrtvih Hrvatov in leve in desne opcije in je prav da se udeleži grobišča svojih sonarodnikov.Moje mnenje o ustaših pa je nespremenjeno,smo različni svetovi.Prav tako čestitam rojstni dan predsedniku Radovanu Karadžiću,in mu želim hitro vrnitev v Republiko Srbsko.
zahod.west
20. 06. 2010 11.58
zakaj ste me zbrisali?
p0mijek
20. 06. 2010 11.12
-5
počivajte v miru heroji