Tujina

'Jedrski dogovor z Iranom pomeni, da sta Bližnji vzhod in ostali svet postala varnejša'

Dunaj, 17. 01. 2016 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Jedrski dogovor med Iranom in svetovnimi silami je stopil v veljavo. Mednarodna agencija za jedrsko energijo je potrdila, da je Iran storil vse potrebno glede na določila dogovora, kar omogoča odpravo nekaterih sankcij. "Prijatelji Irana so veseli in tudi njegovi tekmeci so lahko brez skrbi," je dejal iranski predsednik.

Jedrski dogovor med Iranom in svetovnimi silami je stopil v veljavo.
Jedrski dogovor med Iranom in svetovnimi silami je stopil v veljavo. FOTO: AP

"Inšpektorji so potrdili, da je Iran uresničil vse ukrepe o katerih so se dogovorili 14. julija 2015," je sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). Visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogherini je v imenu šestih sil, ki so se pogajale z Iranom povedala, da so zaradi tega multilateralne in državne gospodarske ter finančne sankcije povezane z iranskim jedrskim programom odpravljene.

"Vse strani ostajajo prepričane, da je ta zgodovinski dogovor trden in pošten ter izpolnjuje zahteve vseh strani. Ta dosežek jasno kaže, da lahko s politično voljo, vztrajnostjo in multilateralno diplomacijo rešimo najtežja vprašanja in najdemo praktične rešitve, ki se lahko učinkovito uresničijo," je sporočila Mogherinijeva v skupni izjavi z iranskim zunanjim ministrom Mohamedom Džavadom Zarifom.

Ameriški državni sekretar John Kerry je prav tako na Dunaju potrdil, da je Iran izpolnil določila dogovora in je podpisal dokumente s katerim se lahko začnejo odpravljati sankcije, ki jih je sprejel ameriški kongres. Ameriški predsednik Barack Obama pa je v Washingtonu nemudoma podpisal ukaz s katerim je odpravil prejšnje izvršne ukaze za sankcije, ki so šle dlje od obsega kongresnih sankcij.

ZDA ohranjajo sankcije proti Iranu, ki so bile sprejete zaradi podpore terorističnim skupinam in zaradi raketnega programa. Prav danes so uvedle sankcije proti 11 osebam in organizacijam, povezanim z iranskim raketnim programom.

Najhujše sankcije pa so veljale zaradi jedrskega programa in te so sedaj odpravljene. Med njimi prepoved poslovanja z iransko centralno banko, sankcije na zavarovalniško industrijo, na naftni sektor, transport, zlato, kovine in avtomobile. ZDA so s seznama sankcij izbrisale 400 posameznikov, podjetij in organizacij.

Odprava sankcij pa prinaša dodatne težave za naftni trg, ki je pod hudim pritiskom zaradi nizkih cen. Analitiki ocenjujejo, da bo zaradi odprave sankcij na svetovnem trgu okrog 500.000 sodov nafte več na dan, kar pomeni nadaljnje padanje cen morda tja do le okrog 20 dolarjev za sod. Zaradi nizkih cen Iran ne bo imel tako velikih finančnih koristi od prodaje nafte v bližnji prihodnosti. Prišel pa je do več deset milijard dolarjev od prodane nafte, ki so bili zamrznjeni v tujih bankah.

Rohani: Jedrski dogovor novo poglavje v odnosih Irana s svetom

Iranski predsednik Hasan Rohani je danes pozdravil odpravo mednarodnih sankcij proti Iranu. "Implementacija dogovora ni izguba za nobeno državo. Prijatelji Irana so veseli in tudi njegovi tekmeci so lahko brez skrbi, mi nismo grožnja za nobeno vlado ali narod," je dejal iranski predsednik. Dodal je, da so se Iranci obrnili na svet v znamenju prijateljstva, za seboj pa pustili sovražnike, sumničenja in zarote. "Odprli smo novo poglavje v odnosih Irana s svetom. Smo glasniki miru, stabilnosti in varnosti v regiji in na svetu." 

Iran upa, da bo sporazum pospešil odpiranje države in preoblikovanje upehanega iranskega gospodarstva. Po sklenitvi jedrskega sporazuma si sicer v Teheranu kljuke podajajo številne gospodarske delegacije iz zahodnih držav, ki si želijo vlagati in trgovati na 78-milijonskem trgu, pričakovati je večji obisk tujih turistov.

Kot je ob predstavitvi proračuna v parlamentu danes opozoril Rohani, Iran potrebuje tuje investicije v višini med 30 in 50 milijard dolarjev letno, da bi dosegel želeno osemodstotno gospodarsko rast. Padec cen nafte na svetovnih trgih pomeni, da se bo vlada morala ozreti v tujino, da bi spodbudila gospodarstvo, je ob tem opozoril Rohani. Zgolj domače povpraševanje ne more potisniti rasti proti osmim odstotkom, je menil, s čimer je po mnenju AFP nakazal na spremembo v dosedanji politiki.

Reformisti, za katere je sporazum najpomembnejši dogodek v zadnjih letih, upajo, da bodo sledile tudi kulture in družbene spremembe.

Svet pozdravlja odpravo sankcij proti Iranu; Izrael ostaja skeptičen

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je tako znova posvaril pred nevarnostmi, za katerimi naj bi stala vlada v Teheranu. Kot je ocenil, bo Teheran še naprej prispeval k destabilizaciji Bližnjega vzhoda in še naprej širil terorizem. "Teheran se ni odpovedal svojim prizadevanjem za jedrsko orožje," je posvaril Netanjahu in pozval svetovne sile, naj Iran pozorno opazujejo in reagirajo na vsako njegovo kršitev. Ocenil je tudi, da bo odprava sankcij Iranu omogočila, da bo še naprej podpiral skrajneže v regiji, vključno s Hezbolahom, ki je sovražnik Izraela.

Tudi republikanci v Washingtonu so se odzvali kritično. Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan iz Wisconsina je izrazil prepričanje, da bo Iran svež denar uporabil za financiranje teroristov.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je implementacijo sporazuma označil kot najpomembnejši mejnik. "Do izraza je prišla dobra volja vseh strani," je ocenil Ban.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je v odzivu poudaril, da gre za "zgodovinski uspeh diplomacije". "Od danes dalje smo prepričani, da Iran spoštuje in v celoti uresničuje vse na Dunaju dogovorjene dogovore," je dejal vodja nemške diplomacije.

Hasani Rohani
Hasani Rohani FOTO: Reuters

"Jedrski dogovor z Iranom, kjer je Velika Britanija odigrala eno od glavnih vlog, pomeni, da sta Bližnji vzhod in ostali svet postala varnejša. Leta vztrajne diplomacije sedaj žanjejo sadove," je dejal britanski zunanji minister Philip Hammond.

Generalni direktor IAEA Yukiya Amano je izpostavil, da so odnosi med Iranom in IAEA sedaj v novem obdobju. "Gre za pomemben dan za mednarodno skupnost," je še dejal.

Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve so poudarili, da sporazum omogoča Iranu ponovno sodelovanje z mednarodno skupnostjo na različnih področjih in hkrati prinaša pozitiven zagon za razvoj dogodkov v širši regiji. Dodali so, da predstavlja močno sporočilo, da je tudi najbolj zapletena vprašanja mogoče rešiti po diplomatski poti, če za to obstaja politična volja. Na ministrstvu so tudi izrazili pričakovanje, da bo Iran izkoristil to zgodovinsko priložnost in se konstruktivno vključil v iskanje diplomatskih rešitev vseh konfliktnih situacij v regiji. Slovenija v tej povezavi tudi pozdravlja vključitev Irana v pogovore za reševanje krize v Siriji.

Zgodovinski sporazum 14.julija lani

Iran je 14. julija lani s šesterico velikih sil sklenil zgodovinski sporazum o jedrskem programu, s čimer se je končal 13 let trajajoč spor med islamsko republiko in zahodnimi državami.

Sporazum je bil dosežen po 18 dneh mukotrpnih maratonskih pogajanj v avstrijski prestolnici. Na njih sta bila ves čas prisotna zunanja ministra Irana in ZDA, Zarif in Kerry, medtem ko so ministri ostalih držav šesterice (Rusije, Kitajske, Velike Britanije, Francije in Nemčije) ter Mogherinijeva prihajali in odhajali.

Sprejetje končnega dogovora je predvidel novembra 2013 sklenjen začasni dogovor med šesterico in Iranom. Po prvotnih načrtih naj bi bila končna rešitev dogovorjena že do poletja 2014, a je bil nato ta rok leta 2014 in 2015 večkrat preložen.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
18. 01. 2016 15.34
+2
Hahaha, kako je Obama nategnil S. Arabijo, svaka mu čast! Sicer je S. Arabiji res uspelo zdesetkati EU/US naftno industrijo ampak Obama je poskrbel, da jih potegnemo s seboj na dno - razlika je le ta, da njim na dolgi rok ostanejo pesek in kamele nam pa razvoj in zelena energija.
totalka
18. 01. 2016 13.37
+0
Ameri so največji smrduhi na svetu...kdor njim kaj verjave je debelo čez les........lep dokaz,takoj ko so šle ene sankcije dol so druge šle gor...Ameriko je treba znukat do središča zemle in čez
Shisui
18. 01. 2016 15.44
Če se ti zdi, da smrdi kamorkoli pogledaš... Najprej operi svoj gobec, šele potem se pritožuj o smradu.
Manu Cocker
18. 01. 2016 10.32
-1
spet en ameriski nateg ...
ivan.z Doba
17. 01. 2016 18.22
+4
Dolgo so Američani potrebovali za to. Lahko bi podpisali sporazum že pred leti.... Takrat še ni bilo ISISa in ni bilo potrebe.
ivan.z Doba
17. 01. 2016 19.12
+0
Upam, da naši politiki in gospodarstvo ne zamudijo priložnosti 80 milijonskega trga.
spletni Kritik
17. 01. 2016 18.05
+0
Irak, Iran, Sirija, SA , + ... vse to je želelo razviti jedersko orožje... pa ga k sreči niso, no, zahvala gre mahjni zalivski državici ;)
Manu Cocker
18. 01. 2016 10.32
-1
deathbite
18. 01. 2016 11.35
+0
.jest
17. 01. 2016 15.24
+6
Iran, to vam ni bila pametna poteza. Sedaj boste vedno morali ubogati zahod, ki ima jedrsko orožje in ga je tudi že uporabil.
tali?ni tom
17. 01. 2016 17.55
+4
ne sekiraj se,niso oni kar tako dali stvari v koš! pokazali so jim itaq samo en del,taprave stvari so skrite! in ne glede na vse,še zmeraj z gotovostjo trdim da je trenutno edina grožnja svetovnemu miru amerika in njena politika kraje dobrin,ozemlja drugih narodov ne glede na človeške žrtve! so tudi trenutno edini tako nor narod,ne narod ,niso narod so nacija ki je na civilne cilje odvrgel dve jedrski bombi! to pove vse o njihovi miroljubnosti! ko bojo spremenil mentaliteto,američani namreč bo na svetu mir ali definitivno varneje! kar se pa irana tiče,do sedaj ni še nikogar napadel z razliko od "zahoda"!!!!!!!!!!!!
Nightyfly
17. 01. 2016 15.18
+5
NoExiT 17.01.2016 12:58:53 1 1 Res je .. Ampak ,Nightyfly ,pozabljaš,da Slovenija nima Fidel Castra za predsednika . Imamo izdajalske marionete in klovne . V tem je razlika med Kubo in Slovenijo.**********************ne , ne .Ne pozabljam . Vedno vso odgovornost za bodocnost ene nacije polagam na samo nacijo , narod , drzavljane .Torej na ljudi in ce hocete - na slehernega posameznika . En clovek ni mocan , ves narod pa sigurno . In ko vecs narod nastopi navzven kot eden je ni institucije na tem svetu ,ki bi ga ustavila . To se je videlo tako leta 41 kot 91 . Zato imajo Slovenci svojo drzavo po tolikih stoletjih . Edino kar mojim dragim Slovencem ocitam , da so v novi drzavi nasedli obljubam o bogati drzavi , ces da je prejsnji sistem zatiral ljudi . Ne bom se izrekel o tem , vsak si mora to razcistiti sam pri sebi kaj in kako je bilo prej in zdaj . Boli pa , ko vidis , da so zulji nekaj generacij presli v roke lopovov in tujcev .To pa je hudo .
Kollerik
17. 01. 2016 14.57
+2
RdečiKarton
17. 01. 2016 14.41
+3
Pa koga slepijo američani. Rad bi videl ameriše turiste z avtom potovat iz Turčije v Indijo. mhmmm Preživijo mogoče 1 teden! Bližnji vzhod varen ja. Niti s tankom ne!
kim llsung
17. 01. 2016 14.59
+5
Dokler so bili razni Sadami na oblasti je bil BV varen kraj....
RdečiKarton
17. 01. 2016 15.24
+5
Seveda je bil. Tudi ostale dežele okrog so bile varnejše. 97, je moja prijateljica sama potovala čez Irak, Iran,
FogloffTunekk
17. 01. 2016 13.33
+1
Čujte, Iranci so že na kolenih pred velesilo sveta ZDA... Zaj ko je nafta cenovno zelo padla, je ekstremistični Iran to pahnilo v se večjo refščino in ne morejo več izsiljevati svobodnih demokraticnih držaf zaradi nafte... BDP jim zadnja leta strmo pada, zato če narod hoče preživeti bo moral prositi za pomoč velesilo ZDA....Kako sramotno so pokleknili pred US of A.... hahahahahahahahahahahahahahahaha...
kim llsung
17. 01. 2016 14.50
+2
A je to sarkazem??ce ni...malo si poglej Iran pa bos videl,da so na vseh podrocijh zelo napredovali...glede BDP se pa malo bolje pozanimaj,imajo 4% rast in to pod hudimi sankcijami...kam potem mi spadamo??
ficfiric 1
17. 01. 2016 19.15
-1
FogloffTunekk....a namigujes da so tud v iranu lewaki na oblasti?
FogloffTunekk
17. 01. 2016 13.30
+7
Če bojo majn odvisni od nafte in bojo razvili gospodarstvo, bojo gotovo prehiteli Savdijsko Arabijo (oz. kraljevo družino ki glave seka), ki ne ustvarja nič, edino črpa in preprodaja nafto...ves dobiček pa seveda ostane v rokah kraljeve družine, da lahko z njim financira širjenje skrajnega islama.
FogloffTunekk
17. 01. 2016 13.23
+3
Čujte, dobrodošli v svetu najmiroljubnejše religije na svetu... Zaj ljudje niti na dopust ne bojo mogli več, saj nikoli ne vemo kdaj bo kakšen musli miroljubnež fstopil v hotel in začel kositi po nedolžnih ljudeh... Najbolj pa si sami sebi kopljejo jamo ka se tiče turizma.
ggargamell
17. 01. 2016 13.16
+0
blablabla k poč se te dogovri nč nebojo upošteval
Moj?ica123
17. 01. 2016 12.38
+0
Ameriki je uspelo,resila se je bankrota!Le kaj to pomeni,a?
korintos23
17. 01. 2016 12.56
+1
Lahko njim ko pa imajo mašino za delanje Dolarjev, kaj pa mi?!? hahaha
Moj?ica123
17. 01. 2016 12.57
+2
korintos23
17. 01. 2016 12.58
+1
Važno da je svetovni policaj spet rešil človeštvo!
Nightyfly
17. 01. 2016 11.17
+12
Amerom je ´´uspelo´´ ekonomsko in drugac osamiti Kubo za pol stoletja . To karibsko drzavico so skoraj unicili ,pahnili na rob propada . Toda NISO uspeli . Kubanci so gojili svoj ponos do konca .Niso se uklonili . To neclovesko ravnanje Amerike ( najbolj demokr. drzave na svetu) je gledal cel svet - tudi mi Slovenci .Namesto, da bi se od Kubancev kaj naucili , so nekateri drzavo Slovenijo ,ki jo sami niso zgradili ,ampak samo unicili , enostavno predali ,ali prodali tujcem . Ogabno . Slovenec je po kratkem obdobju prospera postal -ali pa se bo postal prav kmalu spet hlapec nekomu . In glej ga zlomka , lahko da celo juznim narodom ,od katerih se je odcepil dve desetletji nazaj . Kaj za vraga naj si kot Slovenec mislim drugega kot da je narod pogrnil na celi fronti . Slovenija je bila nekdaj ze zelo zelo visoko . Ce bi sla po tisti poti bi bili danes res spostovana drzava ,pa tudi njeni drzavljani . Skoda . in sraamota . Sramotno , da sodisce ne more in noce zapreti najvecjih krivcev za polom ene cele drzave .Ekonomsko , kulturno , juridicno in moralno . Zatorej , ucijmo se od narodov ,ki so to zmogli ,pa ceprav majhni . Kjer pohlep ni prioriteta .
NoExit
17. 01. 2016 12.58
+3
Res je .. Ampak ,Nightyfly ,pozabljaš,da Slovenija nima Fidel Castra za predsednika . Imamo izdajalske marionete in klovne . V tem je razlika med Kubo in Slovenijo.
korintos23
17. 01. 2016 12.59
+1
Kako pa kaj vi v prvi Švici, a kaj švicate? Naš Pero vašim dečkom dobro peruti striže na velikanki a ne? hahaah
korintos23
17. 01. 2016 13.00
+1
NoExiT, Imeli smo pa enkrat enega Joža iz kumrovca kateri je vedel več sprtih narodov vkup držati zelo dolgo, po njegovi smrti so pa hijene planile na truplo!
Nightyfly
17. 01. 2016 15.34
+3
korintos............ res je . Nobenega mraza , nobene zime . K vragu z vsem . Se malo pa bodo komarji spet na delu . Kori , a ne vidis kaj dela EU z Angelo na celu? Se malo pa gre Evropa k vragu . Samo Albancev in Turkov je toliko , da ne ves vec kje si ...... Angela pa jih je kar naprej vabila . Ne vem , a se ji je zmesalo al kaj !!???
Nightyfly
17. 01. 2016 15.34
+3
Kar pa se tice Broza .................. bos videl , da ga bo Evropa cez deset let se v zvezde kovala ....
rossi66
17. 01. 2016 11.09
+0
Se enkrat uredništvu oziroma piscu... Srednji in ne Bližnji vzhod... Cel svet tole regijo pojmuje kot Middle East...
žellž
17. 01. 2016 11.07
+5
Hahaha, kdo pa še temu verjame, samo 24ur.... Iran je naslednji po katerga bo ZDA prišla.
Nightyfly
17. 01. 2016 10.55
Nightyfly
17. 01. 2016 10.55
Bruhalnica24
17. 01. 2016 10.49
+6
Amerika ni uspela porazit, dobiti pod vpliv IRANA... So pa uničili celotno regijo z njihovo vrsto demokracije... Zakaj ima lahko Amerika atomsko orožje???? Saj so kot edini z njim pobijali??? Amerika se bliža končnemu propadu, 20 Trilionov, pa nobene države nimajo za plen... Ho ho...by by..
rossi66
17. 01. 2016 11.13
-3
Amerika se bliža propadu? Daj vklopi možgane preden takšno zines...
sejvam
17. 01. 2016 10.39
+3
Vem da ni vezano na temo, ampak evo kok smo bogi Slovenci že tko mamo pokvarjene, kradljive politike, tajkune, ki so pokradli miljarde in še kradejo..ubijajo nas z vse večjimi davki, zdravstvo šolstvo vse v P* penzije vse manjše vse več brezposelnih, industrija v K ...ampak ko je mera že polna nas pa poseljujejo še s temi "begunci". pa kdaj se bo ta narod zbudu??!! kok nas lohk še bolj potolčejo?? saj nemorš verjet