Tujina

Trump sporočil: ZDA odstopajo od pariškega podnebnega sporazuma

Washington, 01. 06. 2017 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

ZDA odstopajo od pariškega podnebnega sporazuma, je sporočil ameriški predsednik Donald Trump na vrtu Bele hiše. Trump je trdil, da bi vztrajanje ZDA pri pariškem podnebnem sporazumu uničilo ameriško gospodarstvo. Dodal je sicer, da ga okolje zelo skrbi.

Trump je podnebne spremembe v preteklosti večkrat označil za izmišljotine.
Trump je podnebne spremembe v preteklosti večkrat označil za izmišljotine. FOTO: AP

''Pariški sporazum spodjeda našo ekonomijo, škoduje našim delavcem, slabi našo suverenost, nalaga nesprejemljivo pravno tveganje in nas postavlja v trajni slabši položaj v primerjavi z drugimi državami sveta. Da bi izpolnil svojo dolžnost, da zaščitim Ameriko in njene prebivalce, sporočam, da se ZDA umikajo iz pariškega podnebnega sporazuma," je na vrtu Bele hiše sporočil ameriški predsednik Donald Trump. "Ta pariški sporazum je slab dogovor za Američane in s svojo odločitvijo samo izpolnjujem predvolilno obljubo, da bodo na prvem mestu ameriški delavci," je še dejal.

Napovedal je začetek novih pogajanj za vstop v pariški sporazum pod novimi pogoji ali pa drug sporazum, ki "mora biti bolj pravičen". Je pa dodal, da mu je pravzaprav vseeno, če bodo nov sporazum sprejeli ali ne. 

Trump je v dolgi razlagi svoje odločitve zavrnil znanstveno statistiko o segrevanju ozračja kot zanemarljivo in užival v aplavzu članov administracije, ki so jih v Rožnem vrtu postavili v prve vrste pred novinarje, ki so nemo poslušali Trumpovo realnost o mednarodnem redu in odnosih na čelu s trditvami, da ves svet izkorišča ZDA, kar se bo pod njegovo vladavino končalo.

Trumpovo sporočilo so prisotni iz njegove administracije na zelenici pred Belo hišo pospremili z aplavzom, iz sveta pa že prihajajo ogorčeni odzivi, saj so mnogi sporazum videli kot zadnje upanje, da še ohranimo stanje na Zemlji, ki je bolj ali manj ugodno za življenje vseh. 

Trump je trdil, da bi vztrajanje ZDA pri pariškem podnebnem sporazumu uničilo ameriško gospodarstvo, ko bi največji onesnaževalci, kot sta Kitajska in Indija, lahko še naprej mazali okolje. Pri tem se je skliceval na Wall Street Journal, ki piše, da je umik iz sporazuma v ameriškem interesu, posledic za podnebje pa ne bo.

"Amerika pod mojim vodstvom bo imela najbolj čisto vodo in najbolj čist zrak na svetu," je dejal Trump in ponudil kongresnim demokratom naj sodelujejo z njim za nov sporazum, ki bo zaščitil Ameriko in davkoplačevalce. "Naj pridejo obstrukcionisti in se usedejo z menoj, da bo vse lepo in prav," je med drugim dejal predsednik, ki zagotavlja, da ga okolje zelo skrbi, vendar je čas, da se Pittsburgh in druga ameriška mesta postavijo nad Pariz.

PREBERITE ŠE: Kaj sploh je pariški podnebni sporazum?

Trump je že včeraj prek Twitterja napovedal oznanitev svoje odločitve, temu pa je pridal še geslo "Naredimo Ameriko spet veliko".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še pred to objavo je dejal, da je slišal veliko mnenj glede zadeve, in to “od mnogih ljudi, z različnimi mnenji”. Iz Bele hiše pa so nato prišle navedbe neimenovanih virov, da bo Trump od sporazuma odstopil. Verjeti ali ne? Težko. Kako nejasne so stvari celo znotraj Trumpove administracije, dokazuje torkova izjava njegovega tiskovnega predstavnika Seana Spicerja. Na vprašanje, če Trump verjame, da ima človek kakršenkoli vpliv na podnebne spremembe, je odgovoril: “Iskreno povedano, ga nisem še vprašal. Morali boste počakati.”

Trumpa prepričevali svetovni voditelji, papež Frančišek mu je podaril encikliko o okoljskih spremembah

Že sama napoved odstopa je razburila evropske zaveznike. Med zadnjim obiskom Bruslja in na vrhu G7 v Siciliji so ga ti prepričevali, naj ZDA ostanejo del pomembnega sporazuma proti podnebnim spremembam. Papež Frančišek pa mu je dal zgovorno darilo – svojo encikliko o okoljskih spremembah, a očitno ni pomagalo. 

Papež Frančišek in Donald Trump
Papež Frančišek in Donald Trump FOTO: AP

Ivanka se tokrat z očetom ne strinja 

Trump je sicer že med kampanjo sporazum kritiziral in ga označil za prevaro v korist Kitajske. Tudi njegov svetovalec Steve Bannon in celo novi direktor okoljske agencije EPA Scott Pruitt sta se zavzemala za odstop od sporazuma. Trump je po prevzemu oblasti vseeno umiril ton in dejal, da ohranja odprtost glede podnebnih sprememb. Domnevno naj bi na njegovo mnenje vplivala tudi hčerka Ivanka in zet Jared Kushner, ki podpirata sporazum. 

Elon Musk, ustanovitelj podjetja Tesla in SpaceX
Elon Musk, ustanovitelj podjetja Tesla in SpaceX FOTO: AP

Ustanovitelj Tesle in SpaceX: Če ZDA odstopi, ne računaj več name

Sicer tudi ameriška javnost v veliki meri ni naklonjena Trumpovi napovedani nameri. Oglasili so se številni nasprotniki, med temi tudi ustanovitelj podjetja Tesla in SpaceX Elon Musk. Ta je Trumpu celo sporočil, naj v primeru odstopa pozabi na njegovo sodelovanje v gospodarskem svetovalnem telesu Bele hiše. In napoved tudi uresničuje. na Twitterju je sporočil, da izstopa iz svetovalnih teles. ''Podnebne spremembe so dejstvo. Odstop od pariškega sporazuma ni dobro ne za ZDA ne za svet.''

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nancy Pelosi, ena vodilnih demokratov v ameriškem kongresu, je morebitno opustitev sporazuma označila kot "totalno odpoved ameriškega vodstva in resno grožnjo za prihodnost našega planeta".

ZDA so sicer ene izmed 147 pogodbenic zgodovinskega pariškega sporazuma, katerega cilj je z zniževanjem izpustov toplogrednih plinov omejiti segrevanje na manj kot dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko dobo, države pa spodbuja k ukrepom za omejitev rasti globalne temperature na 1,5 stopinje.

EU in Kitajska sta sicer že pred časom podali jasno sporočilo, da bosta nadaljevali s prizadevanji, ki jih predvideva sporazum, ne glede na odločitev ZDA. Bi pa razhod zagotovo prinesel posledice, saj so ZDA takoj za Kitajsko drugi največji “ogljični” onesnaževalec.

Kitajska bo spoštovala sporazum, evropski voditelji svarijo Trumpa: Ne poslabšuj (politične) klime

Kitajska bo neomajno uresničevala določila pariškega podnebnega sporazuma, je danes zagotovil kitajski premier Li Keqiang in ostale pogodbenice pozval, naj storijo enako.

"Kitajska bo izpolnjevala zaveze, ki jih je dala kot podpisnica pariškega sporazuma, in bo sledila zastavljenim ciljem do leta 2030," je na skupni novinarski konferenci z nemško kanclerko Angelo Merkel danes v Berlinu poudaril kitajski premier.

Kot je dodal Li, upa, da bo Kitajska lahko sporazum izpolnjevala v sodelovanju z drugimi.

Kitajska je sicer največja svetovna proizvajalka toplogrednih plinov – skupaj z ZDA ustvarita 40 odstotkov vseh globalnih izpustov – a hkrati največ na svetu vlaga v obnovljive vire energije.

Li je danes izpostavil, da je v najboljšem interesu Kitajske, da vztraja pri sporazumu.

Kitajski premier in Merklova sta sicer v Berlinu prisostvovala podpisu več pogodb, med drugim bosta nemški družbi Volkswagen in Daimler s kitajskimi družbami sodelovali na področju razvoja električnih vozil.

Trumpa je k spoštovanju okoljskih zavez pozvalo tudi več evropskih voditeljev. Prosim, da ne poslabšujete (politične) klime, je preko Twitterja Trumpu sporočil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je v sredo v Berlinu dejal, da je privrženec čezoceanskih odnosov, a "če pride ameriški predsednik in naznani, da ZDA odstopajo od sporazuma, je dolžnost Evrope, da pove, da stvari ne funkcionirajo na ta način".

Juncker je poudaril, da podnebne spremembe ogrožajo obstanek 83 držav. Trumpa je posvaril, da izstop iz dogovora ne bo nujno tako enostaven kot se mu zdi. Washingtonu bi odstop iz pariškega podnebnega sporazuma vzel tri ali štiri leta, je dejal predsednik Evropske komisije in še enkrat ponovil, da je ideja, da lahko ZDA kar izginejo iz sporazuma, netočna.

"Ni vsak zakon in mednarodni dogovor lažna novica," je še dejal Juncker.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
02. 06. 2017 08.22
Seveda pljuvajo trumpa je ker zablokiral odtok denarja za nekakšne dogovore,kamor se nakazuje denar,pa ne za podnebje,ampak za bankirje in ostalo gol****
Neutrino
02. 06. 2017 00.32
+20
Jaz sem vedno bolj preprican da je Trump neki ameriski znanstveni poizkus koliko dalec lahko zda pridejo z norcem za volanom. No hvala bogu je rudi ameriski predsednik odvisen od obeh domov parlamenta in sam ne more sprejemati odlocitev.
hotchilipoper
02. 06. 2017 08.43
+1
Torej so se drugi tako odločili in ne samo trump
brusalija
01. 06. 2017 23.16
-8
drgač pa sppremembe se bi zgodle tud brez ljudi....
brusalija
01. 06. 2017 23.15
+12
ma naj bojo ameri na svoji strani, če majo pa kako fabriko v EU bojo pa tako plesal kot bo EU žvižgala, svoj Amerikstan pa naj majo zagađen ko kitajci Peking
hle
01. 06. 2017 22.46
+32
Mislim da je vsem jasno kako zmanjšati onesnaževanje to je edino z manjšo potrošnjo in z tem povezano manjšo proizvodnjo predvsem dobrin katerih ne potrebujemo to kar pa nam vsiljujejo elite pa so samo okoljske dajatve katere oni potem veselo trošijo in še dodatno obremenjujejo okolje
Madeni
01. 06. 2017 22.38
-4
Preden kdor koli od Slovenskih barab v PARLAMENTU ali CERARJEVI TOLPI reče karkoli naj gre v VRHNIKO..tam imajo problerm.....Ki ga ne bi bilo, če njih ne bi bilo..
hotchilipoper
02. 06. 2017 08.43
ggez
01. 06. 2017 22.36
-1
Madeni
01. 06. 2017 22.34
+12
Če razvrstimo BEDAKE PO VELIKOSTI je med Merklco, Junkerjem, Tuskom..Evro poslanci in CERAJEVO bando je TRUMP še najmanjši BEDAK.....Nihče od EVROPSKIH posrancev svoje države in naroda še omeni ne vsi samo tolčejo po lastnih ljudeh in jim sirjejo po glavi..
Madeni
01. 06. 2017 22.35
+23
Ter z vso HITROSTJO širijo ISLAM in delajo iz EVROPE LIBANON..
frako
01. 06. 2017 22.36
+10
Tramp je pa tko pomagal svojim državljanom k je starejšim podražil zavarovanje za 850%
Ladi472
01. 06. 2017 22.24
+26
ta bedak celo nacijo spravlja b predčasni grob...
popaj33
01. 06. 2017 22.19
-4
Bog mu bo sodil in ne bo milostljiv !
gremonadesno
01. 06. 2017 22.58
+11
luzarf@arcor.de
01. 06. 2017 22.18
+5
trump bo naredil mir z prodanim orozje Saudijcem!!!!!
Madeni
01. 06. 2017 22.08
+1
Lohka napišemo Slovenska VLADA pardon BANDA je tako v VRHNIKI pokazala kakšna je njihova skrb za Slovence, tudi pri MAGNI se bori za svinjarijo..proti okolju naravi...odpovedali so v CELOTI ne prvič.se razleteli kot star ajmper...Nemci so lagali o svojih izpustih Avtomobilske industrije so tudi pokazali izredno skrb za narod....ITD..Nihče od Evropejcev ni naredil ničesar vsi so se samo znesli nad NARODI ga obremenili, oropali in napeli pravljice sami pa svinjsko zažrli denar..
luzarf@arcor.de
01. 06. 2017 22.14
+6
ja kje pa ti zivis? logicno da lazejo eni in drugi! vazno je da se $ obraca.
butalistan
01. 06. 2017 22.17
-2
Spalec
01. 06. 2017 22.07
+24
Sankcije Ameriki!
luzarf@arcor.de
01. 06. 2017 22.10
-13
Covidus
01. 06. 2017 22.01
+27
Krampa se vedno podpirajo nasi vrli desnicarji???
ButaleLand
01. 06. 2017 21.59
+22
In kdo na svetu bo mel jajca in uvest sankcije proti ameriki?
komarec
01. 06. 2017 22.02
+3
Zentrum
01. 06. 2017 22.04
+14
Denar. Če Trumpa res zapustijo vsi pomembni ameriški gospodarstveniki, so ZDA šteti dnevi. Kitajska jih že tako ali tako šiba po levi in desni.
mertseger
01. 06. 2017 21.56
+17
Najbolje da njihove predstavnike naženejo iz vseh podnebnih konferenc in jih prepovejo vstop. Da jih ponižajo do konca
Madeni
01. 06. 2017 21.55
-13
ZA RAZMISLEK..Ko zdaj razlagajo, da človeštvo izpušča v ozračje tako ogromne količine CO2, kar baje povzroča toplogredni efekt, je vprašanje, kako da ta CO2, ki je težji od zraka, ne pade nazaj na zemljo. Ker če bi padel, bi se morali že vsi, ki dihamo s pluči, zadušiti. Ker smo pa še živi, je jasno, da se CO2 v ozračju poveže z vodo in vodnimi hlapi, ker se zelo lahko topi v vodi. Verjetno zato dobivamo kisli dež. Zdaj pa pridemo do zelo nerodnega sklepanja. Ker je ogljikov dioksid, ki ga spuščamo v ozračje, težji od zraka, bi moral pasti na zemljo, ampak ne pade, ker ga vsrkajo oblaki. Vprašanje je sedaj, kje za vraga je tista plast ogljikovega dioksida, ki povzroča ogrevanje ozračja, ki baje povzroča toplogredni efekt, kajti zgoraj v ozračju ne more biti, če pa je spodaj na tleh, potem paj ne govorijo, da se bomo spekli od vročine, ampak naj povedo, da se bomo zadušili zaradi pomanjkanja zraka! To pa se ne bo zgodilo, ker nam rastline pridelujejo kisik.
Madeni
01. 06. 2017 21.57
-9
DODATEK..Spomnimo se, kako je nek učenec prav v Radencih padel v klet, v kateri je bil CO2 in tam umrl zaradi zadušitve. CO2, ogljikov dioksid, ker en atom ogljka veže nase dva atoma kisika, je namareč 1,5 krat težji od zraka, zato ostaja na tleh in v zaprtih prostorih izpodriva zrak, na prostem pa ga veter odnese. Negorljiv ogljikov dioksid je za življenje na zemlji izredno pomemben. Potrebujejo ga namreč rastline za svojo rast. Zelo lahko se razstopi v vodi. Koliko je vode, toliko ogljikovega dioksida lahko vsrka. V vodi raztopljenem ogljikovem dioksidu pravimo slatina, drugi kisla voda, tretji pa sifon, ki ima sicer pekoč okus, je pa že dolgo znano, da je slatina tudi zdravilna, predvsem za želodčne bolezni. Ogljikov dioksid je težji od zraka, da je lahko na tleh, da pridejo do njega tudi trave na tleh, saj drugače sploh ne bi mogla trava rasti.
Madeni
01. 06. 2017 21.59
+9
in kako bi Evropa Slovenija imela najdražji bencin, prodajala kupone..preganjala krave, dvigovala davke, nabijala cene..itd ..Malo morgen..Reševala pa ničesar samo davek na davek, trošarina na trošarino..prispevek, takse... na prispevek denar pa zažrli za veselice javnih uslužbencev E pa neme moč..Samo NORCI pobirajo dabvek na dež Takšno reševanje nein danke..
frako
01. 06. 2017 22.01
+16
Redka odpri knjigo fizke, posebej naštuderej poglavje gibanje delcev.
Madeni
01. 06. 2017 22.09
-16
Imam najvišjo možno izobrazbo zato pa ti to pišem..da ne boš tak VOSU..
felixkp
01. 06. 2017 22.13
+16
Redtka, glede na to, da se v vaših zapisih ponavlja besedica verjetno, je očitno, da vam tukaj manjka nekaj znanja.
felixkp
01. 06. 2017 22.14
+10
Pa čeprav imate najvišjo možno izobrazbo.
frako
01. 06. 2017 22.14
+5
pol si dr. dr. Redttka spec..... dr dr dr dr dr dr dr dr dr dr dr .... Dokler ne zmanka smeri znanosti.
frako
01. 06. 2017 22.17
+2
Al je kontra pa gre veterina pa medicina zad pa ostale znanosti spred. boš ti povedala k maš tako izobrazbo jst sm pozabu.
Madeni
01. 06. 2017 22.17
-4
CO2 je plin torej KEMIJA....dva atoma kisika in eden Ogljika ..in sedaj FIZIKA..Balon iz helija se dviga,ker je lažji od kisika,dušika in ostalih elementov,ki ga obkroža.Kamen pade direktno na tla,ker je gostejši od zraka,ki ga obkroža.To je vse.Helijev balon,se ne izogne "gravitaciji"na skrivnosten način,medtem ko,kamen ji je pa izpostavljen,ampak,kar je znano že tisočletja pred Newtonovo neumno teorijo,predmeti se naravno dvigajo/padajo proti njegovi lastni gostoti.
frako
01. 06. 2017 22.18
+6
Gibanje delcev, ne večjih zadeu sm reku da naštuderej. Pa zakaj bi blo važn kje se nahaja toplogredni učinek je enak al je pr tleh al v zraku.
majazmaja2
01. 06. 2017 22.27
+10
Redttka: glede na slog pisanja in pravopisne napake, ki jih delaš, dvomim, da imaš kaj več kot poklicno maturo, mogoče nadgrajeno z 2-letno plačljivo višjo šolo. Glede na bedarije, ki jih klatiš, pa dvomim, da si prigurala do 7. razreda osno, ko se začneta fizika in kemija ...
acim
01. 06. 2017 21.50
+11
Takoj sankcije za ZDA.....
frako
01. 06. 2017 21.57
+4
crisisActors
01. 06. 2017 21.48
+4
Podnebne spremembe ali odvračanje pozornosti?
Elendil
01. 06. 2017 21.47
+32
Ni panike, bo mati narava poskrbela, da bo vsem jasno. Ko bodo poplave, tornadi, druga neurja, ki so večkrat dokazano posledica okoljskih sprememb zaradi onesnaževanja, bo postalo jasno še tako zaplankanemu dvomljivcu. Bomo videli kako velika bo potem amerika in kako zadovoljni bodo amerški delavci ko bodo njihove hiše pod vodo, njihova infrastruktura uničena zaradi neurij. Namesto v tehnologijo obnovljivih virov bodo vlagali v sanacijo škode. Pa ne samo Američani ampak vsi. Mati narava ne bo vprašala kdo je podpisal sporazum in kdo ne, planet bo skozi evolucijo sam iztrebil onesnaževalce, če se nekaj ne bo zelo hitro spremenilo. Svet bi moral stopiti skupaj in sprejeti sankcije proti vsakemu takemu odpadniku kot so danes pokazale ZDA da so.