Tujina

FOTO: Vse najboljše za 200. rojstni dan!

Ciudad de Mexico, 16. 09. 2010 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Povorke, koncerti, ognjemeti, ob tem pa klici "Naj živi Mehika!" in plapolanje zastav. Mehičani so praznovali 200 let svoje države. Zaradi nasilja narkokartelov pa priljubljena igralka pravi: "Nimamo razloga za praznovanje!"

Mehičani so ponosno proslavili 200-letnico začetka boja proti španski nadvladi, ki je po 11 letih pripeljal do neodvisnosti. Zaradi hude gospodarske krize in nasilja drogeraških kartelov slavje ni minilo brez slabega priokusa. A na to je več deset tisoč ljudi, zbranih na osrednji proslavi v prestolnici Ciudad de Mexico, vsaj ta dan poskušalo pozabiti.

Za ognjemet so samo v Ciudad de Mexicu porabili kar osem ton raket, proslava pa je stala dobrih 30 milijonov evrov.

Mehiška vlada pri organizaciji osrednjega dogodka ob okrogli obletnici ni skoparila. Nad mesto so tako najprej poletela vojaška letala, ki so nebo obarvala v rdeče, belo in zeleno, barve zastave, po ulicah je nato krenila velika povorka, slavje pa se je nato z velikim ognjemetom končalo na osrednjem mestnem trgu.

Preden so v nebo švignile rakete, le nekaj sekund pred polnočjo, je predsednik Felipe Calderon z govorniškega odra zaklical bojni klic mehiških upornikov, znameniti krik neodvisnosti "Viva Mexico!“ Odmeval je od mesta do mesta, kjer so ga ponavljali guvernerji in župani, pa tudi po svetu, povsod, kjer so Mehičani praznovali rojstni dan svoje države.

"Viva Mexico!“ je sodobna inačica bojnega klica župnika Miguela Hidalga, ki je vodil upor proti Španiji.

Bilo je spektakularno in bilo je razkošno, a groze zaradi nasilja narkokartelov in skrbi zaradi krize ni povsem odpravilo.
Bilo je spektakularno in bilo je razkošno, a groze zaradi nasilja narkokartelov in skrbi zaradi krize ni povsem odpravilo. FOTO: Reuters

Nimamo razlogov za praznovanje

Od leta 2006, ko je Calderon začel odprto vojno proti mamilarskim kartelom, je umrlo že 28 tisoč ljudi. Čeprav so žrtve večinoma kriminalci in skorumpirani policisti, to ne pomeni, da lahko drugi živijo mirno. Na severu države, kjer prek meje z ZDA poteka živahna trgovina z drogami, je najhuje. Večina tamkajšnjih prebivalcev se je zaradi strahu odločila ostati doma in prireditve spremljati prek televizijskih zaslonov.

"Nimamo razlogov za praznovanje, zato pa veliko za jok in vpitje. Naša država je polna solza, polna tišine,“ je dejala igralka Perla de la Rosa v mestu Ciudad Juarez, kjer je nasilje najhujše. Od leta 2008 je bilo ubitih že 6800 ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
18. 09. 2010 12.35
NE POZABIT,MEXIČANI SO V PRIDNOSTI PREKOSILI JAPONCE GLEDE KRIMINALA;;;;;V SLOVENIJI JE VEČJI,TU JE V KRIMINAL POGOJENO;; .NOTRI PRVE RIBE POLITIKE,SODSTVO,TAJKUNI,ALIAS PRVI POLITIČNI PRIJATELJI,,,
Renato Novak 1
16. 09. 2010 18.00
pejmo vsi živet v mehiko, zgleda da tam nimajo recesije
theflood
16. 09. 2010 14.45
res skoda da ima tko lepa drzava s tko lepim naravnim bogastvom take nasilneze... "Od leta 2008 je bilo ubitih že 6800 ljudi." wow to pa ni kr tko :///