Tujina

Nelson Mandela praznoval 94. rojstni dan

Johannesburg, 18. 07. 2012 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvi temnopolti predsednik Južne Afrike je praznoval 94. rojstni dan. Združeni narodi so leta 2009 18. julij razglasili za mednarodni dan Nelsona Mandele. Milijoni po svetu so ob tej priložnosti posvetili 67 minut svojega dneva dobrodelnim dejavnostim, s tem pa obeležili število let, ki jih je Mandela preživel v politiki.

Mandelo so iz zapora, v katerem je preživel 27 let zaradi boja proti apartheidu in za človekove pravice temnopolte večine v državi, izpustili leta 1990, prvi temnopolti predsednik Južnoafriške republike pa je postal leta 1994. Predsedniški stolček je zasedal samo en petletni mandat. Iz politike se je umaknil leta 2004, od takrat pa se le redko pojavlja v javnosti.

Prvi temnopolti predsednik Južne Afrike Nelson Mandela je danes praznoval 94. rojstni dan, vendar daleč od oči javnosti.

Mandela je pred leti rojstni dan praznoval razkošno s svetovnimi zvezdami in veljaki, zadnja štiri leta pa svoj praznik obeležuje v krogu ožje družine. Letos ga je praznoval na svojem podeželskem domu v kraju Quni, v katerem je odraščal in kamor se je po lastnih besedah iz mesta odselil "za vedno". Njegova vnukinja je za lokalne medije povedala, da so pripravili posebej slovesno kosilo, na katerem so postregli tudi eno njegovih najljubših jedi – vampe s koruzno kašo –, ni pa manjkala niti torta.

Na predvečer rojstnega dne sta ga na njegovem domu obiskala nekdanji ameriški predsednik ZDA Bill Clinton in njegova hči Chelsea. Prejema pa Mandela tudi številne čestitke iz domovine in sveta.

Ameriški predsednik Barack Obama je ob njegovem rojstnem dnevu v izjavi poudaril, da je Mandela navdahnil njegovo družino, njegovo življenjsko zgodba pa označil za "zgodbo o nezlomljivi volji, neomajni integriteti in človečnosti". "Nelson Mandela je spremenil tok zgodovine, spremenil svojo državo, celino in svet," je še dejal.

Mandela z družinskimi člani
Mandela z družinskimi člani FOTO: Reuters
Mandela se je v javnosti letos pojavil samo enkrat, ko je južnoafriški televiziji dovolil, da je na njegovem domu posnela, kako je od Afriškega narodnega kongresa prejel simboličen plamen.

Dvanajst milijonov osnovnošolcev je šolski dan začelo s petjem posebne pesmi, v kateri so mu zaželeli vse najboljše in zapeli "Radi te imamo oče".

18. julij kot mednarodni dan Nelsona Mandele

Združeni narodi od leta 2009 18. julij obeležujejo kot mednarodni dan Nelsona Mandele. Milijoni po svetu so ob tej priložnosti posvetili 67 minut svojega dneva dobrodelnim dejavnostim in projektom, tako pa so obeležili število let, ki jih je Mandela preživel v politiki.

"Nelson Mandela je 67 let življenja namenil služenju človeštvu kot odvetnik za človekove pravice, zapornik vesti, mednarodni mirovnik in prvi demokratično izvoljeni predsednik svobodne Južne Afrike," so v sporočilu zapisali pri Združenih narodih.

V Južni Afriki bodo na različne načine proslavili rojstni dan Mandele. Prostovoljci trenutno gradijo 67 domov za ljudi v barakarskih naseljih, šolarji po celotni državi pa so Mandeli zapeli pesem "Vse najboljše". V nekem salonu za tetovaže so rojstni dan obeležil s tem, da so 67 ljudem vtetovirali podobo Mandele.

V imenu Slovencev Mandeli voščil predsednik Türk

Predsednik republike Danilo Türk je v imenu slovenskega naroda čestital nekdanjemu predsedniku Južnoafriške republike Nelsonu Mandeli ob njegovem 94. rojstnem dnevu in mu zaželel veliko sreče, zdravja in dobrega počutja.

Predsednik Türk je Mandelo označil za navdihujočega voditelja ne le prebivalcev Južnoafriške republike, temveč tudi drugih narodov po svetu. "Mandelovo močno zavzemanje za človeško dostojanstvo in človekove pravice je doživelo globalno potrditev in navdihnilo celotno človeštvo," je v čestitki Mandeli zapisal Türk.

Propad apartheida je sovpadal s časom temeljitih političnih sprememb v Vzhodni in Srednji Evropi. "Njegova velikanska transformacijska energija je služila kot spodbuda in navdih za mnoge med nami," je še zapisal slovenski predsednik in dodal, da bi morala Mandelova zavezanost miru in spravi biti zgled voditeljem z vsega sveta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Draža
18. 07. 2012 19.06
+3
VDv1983
18. 07. 2012 13.34
+5
nelson legenda si
Izbrisani20
18. 07. 2012 10.38
+0
Vrnite nam najlepšo deželo na svetu, do leta 1990! To je bil raj na zemlji.
Izbrisani20
18. 07. 2012 10.38
+1
Srečanje goril.