Tujina

Neprijetno odkritje: V državni blagajni manjkajo milijarde

Kijev, 27. 02. 2014 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V ukrajinski državni blagajni zeva velika luknja, tudi zato, ker naj bi kar 70 milijard dolarjev ukradli politiki in jih skrili v davčne oaze. Odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič naj bi bil medtem že v Moskvi.

Arsenij Jacenjuk
Arsenij Jacenjuk FOTO: Reuters

Ukrajinski parlament je danes za predsednika prehodne vlade potrdil 39-letnega Arsenija Jacenjuka. Zvest privrženec bivše premierke Julije Timošenko bo na čelu vlade narodne enotnosti do predčasnih predsedniških volitev 25. maja in naj bi državo popeljal iz najhujše politične krize v več desetletjih.

Švicarska vlada se je medtem danes načelno odločila za zamrznitev sredstev, ki bi jih Janukovič lahko imel v švicarskih bankah.
Jacenjuka je za premiera izbral t.i. Majdanski svet, predstavništvo različnih skupin protestnikov. Imena ministrov prehodne vlade so predstavniki protestnikov prebrali v sredo zvečer pred več kot deset tisoč ljudmi, ki so se zbrali na osrednjem trgu Majdan v Kijevu, simbolu upora proti vladavini predsednika Viktorja Janukoviča.

Jacenjuk je bil eden glavnih voditeljev tega upora, sicer pa je predsedujoči opozicijske stranke Domovina nekdanje premierke Julije Timošenko. V vladi pod njenim vodstvom je bil tudi zunanji minister.

Jacenjuk je sicer danes razkril, da v ukrajinski državni blagajni manjka 70 milijard dolarjev, izginili naj bi v zadnjih treh letih. "70 milijard je bilo prenešenih na račune v davčnih oazah. Gre za denar, ki si ga je izposodila država z državno garancijo. Ukradla ga je vlada," je dejal.

Ukrajinske oblasti so sicer danes Mednarodni denarni sklad prosile za pomoč, je sporočila generalna direktorica IMF Christine Legarde. Kot je dodala, je sklad na prošnjo pripravljen odgovoriti in bo v prihodnjih dneh v državo poslal misijo, ki bo ugotovila stanje javnih financ in začela dialog z oblastmi.

Legardova je še poudarila, da se s svojimi mednarodnimi partnerji tako dvostransko kot večstransko pogovarjajo, kako bi najbolje pomagali Ukrajini v tem pomembnem trenutku v njeni zgodovini. "Opogumljeni smo s številnimi izrazi podpore," je dodala.

Kijev je Zahod zaprosil za 35 milijard dolarjev (25,6 milijarde evrov) pomoči, medtem ko ukrajinski javni dolg letos znaša 13 milijard ameriških dolarjev. To je velikanska vsota za državo, ki ima manj kot 18 milijard dolarjev državnih rezerv

Janukovič in Putin
Janukovič in Putin FOTO: Reuters

Janukovič v Rusiji?

Ruska medijska organizacija RBK poroča, da je odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič v sanatoriju Kremlja, le nekaj kilometrov izven Moskve.

Janukoviča v javnosti niso videli od sobote, ko je pobegnil iz Kijeva. Parlament ga je razrešil, za njim so razpisali tiralico. Sam se ima še vedno za legitimnega predsednika Ukrajine, za takšnega ga smatra tudi Rusija.

Kot RBK povzema ameriška tiskovna agencija, se Janukovič zdaj nahaja v sanatoriju Barvikha, s katerim upravlja administracija ruskega predsednika za lastnino. Tiskovni predstavnik administracije Viktor Hrekov je za AP dejal, da o tem ne ve nič. RBK kot vire navaja ugledne poslovneže in vire v vladi.

Med tem pa ruske tiskovne agencije povzemajo Janukoviča, ki prosi Rusijo, da mu zagotovi varnost pred dejanji ''ekstremistov''. Rusija se s tem strinja.

''Kot prej, se še vedno štejem za zakonitega predsednika Ukrajine, ki so ga izbrali državljani. Jasno postaja, da ljudje na jugovzhodu države in na Krimu ne priznavajo političnega vakuuma, ki je nastal v državi, kjer ministre imenuje drhal,'' je po poročanju ruskih medijev dejal Janukovič.

Vre na Krimu, na parlamentu ruska zastava

Policija pred krimskim parlamentom.
Policija pred krimskim parlamentom. FOTO: Reuters

Na polotoku Krim, kjer živijo pretežno Rusi, postaja vse bolj napeto in proruski protestniki že pozivajo k priključitvi k Rusiji.

Krimski parlament, ki so ga zavzeli oboroženi moški, je napovedal referendum o nadaljnji usodi avtonomne ukrajinske republike, poroča ruska spletna stran RT.com.

Več deset moških v polni bojni opravi je v stavbi vkorakalo v jutranjih urah in brez nasilja prevzelo nadzor, so za Interfax potrdili predstavniki tamkajšnjega parlamenta. Po navedbah agencije je poslopji vlade in parlamenta obkolila policija.

Po navedbah krimskega premiera Anatolija Mohiljova je zgradbo zavzelo okoli 50 moških, ki naj bi bili po poročanju medijev člani rusko govoreče uporniške skupine, ki jo sestavlja lokalno prebivalstvo. Ukrajinski začasni notranji minister Arsen Avakov pa je sporočil, da so "enote notranjega ministrstva in celotna policija v stanju pripravljenosti". Na parlamentu je zaplapolala ruska zastava.

Na krimskem parlamentu je zaplapolala tudi ruska zastava.
Na krimskem parlamentu je zaplapolala tudi ruska zastava. FOTO: Reuters

"Vladne uslužbence prosimo, da danes ostanejo doma," je v izjavi sporočila regionalna vlada, Mohiljov pa je dejal, da se lokalne oblasti pripravljajo na "ukrepanje", česar ni natančneje pojasnil.

V Simferopolu so se v sredo spopadli zagovorniki in nasprotniki približevanja Rusiji, v Sevastopolu pa že nekaj dni potekajo množični proruski protesti. Množica je celo odstavila mestne oblasti in imenovala ruskega župana. Po navedbah protestnikov, ki so te dni vztrajali pred mestno hišo, so njihove sanje ponovna priključitev k Rusiji.

V stanju najvišje vojne pripravljenosti

Ruska letala
Ruska letala FOTO: Reuters

Začasni ukrajinski predsednik Aleksander Turčinov je rusko mornarico opozoril, da bodo vse premike ruskih enot iz oporišč razumeli kot napad. Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da so vojna letala, ki so razporejena vzdolž zahodne ruske meje z Ukrajino, v stanju najvišje vojne pripravljenosti.

"Ruska črnomorska flota mora ostati v svojih oporiščih na Krimu. Kakršnokoli premikanje enot bomo razumeli kot vojaški napad," je v parlamentu dejal Turčinov.

Ruska črnomorska flota je že več kot 250 let nameščena v Sevastopolu na Krimu, kjer je večinsko rusko prebivalstvo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo ukazal nujne vojaške vaje ob meji z Ukrajino, s katerimi želijo ugotoviti bojno pripravljenost ruskih sil. V vajah sodeluje 150.000 vojakov, 880 tankov in 90 letal. Obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da bodo na območje napotili dodatna bojna letala.

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je danes pozval Rusijo, naj ne stori ničesar, kar bi lahko pripeljalo do napetosti ali nesporazumov. Kot je dejal v izjavi pred začetkom srečanja Komisije Nato-Ukrajina v Bruslju, je zaradi zadnjih dogodkov na Kirmu izjemno zaskrbljen.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (887)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

finec
09. 03. 2014 08.12
Če primerjamo velikost države je v primerjavi z našimi vsota 70 milijard smešno nizka.
MICLA
28. 02. 2014 09.42
+3
preglejte pri slovenskih janukovičih koliko so pokradli.
zogby
28. 02. 2014 22.51
Seveda, sej je povsod enako, opažam pa neverjetno primerljivo podobnost med Ukrajino in Slovenijo, še posebej v politikah obeh. Seveda je ena precej večja v vseh pogledih, druga precej manjša.
MICLA
28. 02. 2014 09.40
+4
POZANIMAJMO SE KOLIKO SO UKRADLI NAŠI POLITIKI IN GOSPODARSTVENIKI in skrili v tujino,ne pa da govorimo o drugih državah ko imamo pri sebi štalo.
Ezekiell
28. 02. 2014 08.34
+1
Pričakovana okupacija ruskega medveda! Ukrajina ne se dat! Ponavlja se YU zgodba!
tomi.passion@gmail.com
28. 02. 2014 06.30
+5
V Ukrajini so take lopove na silo izgnali iz države in oblasti, pri nas bodo pa še 100x volili Jankovića in lopovsko levico, kriva bo pa jasno opozicija, predvsem pa Janša. Razumi kdor mora, butast narod.
DarthRevan
28. 02. 2014 06.36
+2
Heh, ja in jih zamenjali z drugimi lopovi. Počakajmo še par let da vidimo koliko dobrega bo tale garnitura naredila, če mene vprašaš bo razlika samo v številki (in seveda lastniku) računa, kamor se bo spravljal nakraden denar.
Dnipro
28. 02. 2014 07.43
+0
Res je da se pri Janukovicu ni zivelo najbolje, ampak to kar je danes je absurd, no sicer pa tako kot pravi DarthRevan pocakajmo se par mesecev ne let in se bo videlo:-)
Bruhalnica24
28. 02. 2014 06.17
+0
Na prenivalca v Butalah fali več..... So wat... Imamo slabo banko... Naj jo ustanovijo še Ukrajinci.... Kije so pokradli več........
torkov
28. 02. 2014 01.28
+8
za 24ur: napiše se Lagarde in ne Legarde, kot imate že cel dan. 10 sekund osnovne matematike vam pokaže, da so te navedbe neresnične. 70 milijard v treh letih pomeni 23,3 milijarde na leto kar v primeru Ukrajine predstavlja 13 odstotkov BDP, torej bi moral vsako leto za 13 odstotkov vsega denarja, ki se ustvari prenakazati na svoj račun brez, da bi to opazili kakršnikoli mednarodni strokovnjaki ali pa kdo od drugih politikov ali pa državljanov. Zraven so se seveda še izplačevale pokojnine in sociala, plačevalo zdravstvo ter infrastrukturni projekti. Torej, če je pa ta navedba resnična, to pomeni, da je Ukrajina pod Janukovičem poslovala najbolje v zgodovini in ustvarjala visok presežek. Torej po 10 sekund preračunavanja vam še osnovnošolec pove, da je ta navedba neresnična ali pa je Janukovič najboljši predsednik na svetu in bi si ta denar zaslužil kot provizijo. Odločite se sami :)
torkov
28. 02. 2014 01.36
+0
In še nekaj za 24ur: že tri dni vas opozarjam na proteste proti nelegalni nacistični novi 'vladi', ki bodo v soboto naenkrat v vseh mestih v jugovzhodnih regijah Ukrajine ob 11. uri po našem času. Bi lahko o tem končno kaj napisali, saj bodo veliko večji, kot je bil ta Majdaun, glede na to, da so bili že skoraj vsi prejšnji večji in ste jih 'spregledali'.
totalka
28. 02. 2014 00.31
+5
Naprej Rusija.................
totalka
28. 02. 2014 00.31
+0
mensesmeje
28. 02. 2014 00.15
+6
Ne ga srat,a da so kar ukradli,pa sej to ni možno,pa ne v Ukrajini?Jst sm pa mislu,da se sam pri nas krade!
cifur
28. 02. 2014 05.58
+3
ebiga
28. 02. 2014 00.02
+2
Putin se je začel norca brit iz njih :) V Sevastopol je poslal teškokategornika Nikolaja Valujeva, in je vodja proruskih protestnikov. Le kaj poreče Kličko na to? ........sam kera huda ej :))))))
hondica
28. 02. 2014 00.08
-1
Najbolje za narod, da se zmenijo tole: Wladimir Klitschko vs. Nikolay Valuev...pa mirna Bosna.
IQ007
27. 02. 2014 23.34
+7
eu se dogovarja o sankcijah za Rusijo.Kaj bo,ko bo uvedla Rusija sankcije EU-ju.Na ruskem portalu videl kakšne vile imata kličko in timošenkla.Verjemite,da je janukovič revež proti njima.Rusi vsaj zaenkrat nič ne govorijo o napadu,temveč,da imajo le orožne vaje.Zanimiva je izjava čečenskega vodja Kadirova,da Rusi ne bojo pustili svojih ljudi nacistom.V Kijevu polno vojske.Izgleda,da hočejo narediti čistko z protestniki,ki še vztrajajo na majdanu.
iGURT
27. 02. 2014 23.35
+7
.. protestniki razočarani nad tem koga so postavili na stolčke.
nsiirhilnil
27. 02. 2014 23.05
+5
No imf bo vse rešu... še jest, jim nebo treba..
odpisan2x
27. 02. 2014 22.55
+1
a vam je dal ka mislit
upornik22
27. 02. 2014 22.47
+5
pri nas pa se še vedno krade čeprav na plečih revnih ljudi , zame je davek na nepremičnine največja kraja kar obstaja
Ustavimo-IPCC
27. 02. 2014 22.50
+3
No... počakaj na krizni davek, ki ga ravnokar predlaga SD........
iGURT
27. 02. 2014 22.50
+2
a misliš da se pri njih ne ? Da se je nehalo zdaj ko so z orožjem prišli na oblast ?
upornik22
27. 02. 2014 22.53
+1
vsaj davka ne plačujejo več ko je država v vojnem stanju vsaj to so se rešili
iGURT
27. 02. 2014 23.03
+3
Katerih davkov ne plačujejo ? ..stalno ko kupi mleko in kruh plača davek.
radependrek
27. 02. 2014 22.39
+7
Na krimskem parlamentu je zaplapolala tudi ruska zastava. (Foto: Reuters) No sedaj grem pa lahko spančkat lahko noč vsem skupaj in Ukrajincem željo po boljšem življenju, če ga že mi nimamo.Lahko noč Slovenija.
Feinstein
27. 02. 2014 22.12
+0
Krta?a 21
27. 02. 2014 22.11
+8
matr znajo hit računat. Samo en dan so rabil za izračun.......
Krta?a 21
27. 02. 2014 22.11
+6
iGURT
27. 02. 2014 22.15
+5
ebiga
27. 02. 2014 22.24
+9
Škoda k niso še naše banke prišli pregledat.............poceni in v enem dnevu.
ebiga
27. 02. 2014 22.29
+10
Tole me spominja na tisto foro v bankah po ropu. Ropar odnesel 10 tisoč banka prijavi da je odnesel 100 tisoč in molijo boga, da ga ne ujamejo in zavarovalnica poravna znesek.
Feinstein
27. 02. 2014 22.11
+2
Nikoli vec ne bo kot je bilo..janukovic skliznuo... Pa pa...
siFBI
27. 02. 2014 22.10
+9
Ukrajinci so zgolj v enem tednu izračunali koliko so pokradli. Pri nas računajo že desetletje pa jim do danes še ni uspelo. Še več! Kregajo se kdo je več ukradel. Šteje le uspeh!!
Feinstein
27. 02. 2014 22.08
+2
To radependrek, to, cukrcek moj, cmok cmok, vedel sem, da si nas...iz pravega testa...sleci se, si takoj na vrsti.