Tujina

VIDEO: Turška obalna straža znova grobo nad poln begunski čoln

Bruselj, 18. 03. 2016 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Evropska unija in Turčija sta dosegli dogovor, ki naj bi pripomogel k rešitvi begunske krize in zajezitvi toka migrantov v Evropo. V skladu z dogovorom bo Evropska unija začela 20. marca vračati nezakonite migrante, ki bodo v Grčijo prišli iz Turčije in ne bodo imeli dokumentov. Medtem pa so turško obalno stražo danes znova ujeli, kako skuša na silo ustaviti čoln begunci in migranti.

Sirska begunka v begunskem taborišču Turčiji
Sirska begunka v begunskem taborišču Turčiji FOTO: AP
28 voditeljev Evropske unije in turški premier Ahmet Davutoglu so danes dosegli dogovor, ki naj bi pripomogel k rešitvi begunske krize in zajezitvi toka migrantov v Evropo. Dogovor, ki je bil sprejet soglasno, ustreza vsem evropskim in mednarodnim zahtevam, je ob koncu dvodnevnega vrha v Bruslju izjavil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Današnji dogovor med Turčijo in EU o zajezitvi toka migrantov v Evropo pomeni, da bo usoda reševanja begunskega vprašanja bolj ali manj prešla v turške roke, pravi politični analitik Klemen Grošelj. Poudaril je še, da bo pomembno vprašanje tudi, ali bo EU sirske begunce, ki bodo izpolnjevali pogoje v sistemu eden za enega, sposobna sprejeti in jih razdeliti po celotnem evropskem prostoru. Dejal je, da so se k porazdelitvi zavezali vsi, vendar bo po njegovem mnenju izvedba tega mehanizma bistveno bolj zapletena od samega podpisa dogovora.

"Danes smo končno dosegli dogovor med EU in Turčijo, katerega cilj je ustaviti tok nezakonitih migracij preko Turčije v Evropo," je pred novinarji naznanil Tusk.

Dogovor med drugim zagotavlja individualno obravnavo migrantov v skladu z evropskim in mednarodnim pravom in hkrati izključuje vsakršno obliko množičnega izgona prebežnikov, je še zagotovil. Pri tem bodo k sodelovanju povabljene pristojne evropske agencije kot tudi Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR).

Sistem eden za enega že od nedelje

V skladu z dogovorom bo Evropska unija začela 20. marca vračati nezakonite migrante, ki bodo v Grčijo prišli iz Turčije in ne bodo imeli dokumentov, je dejal češki premier Bohuslav Sobotka. Bruselj se je ob tem zavezal k načelu eden za enega, kar pomeni, da bo EU za vsakega migranta, ki ga bodo vrnili, sprejela enega sirskega begunca iz turških begunskih centrov.

Preselitev sirskih beguncev iz Turčije v unijo bo najprej potekala v sklopu zavez, sprejetih julija lani, ko je unija obljubila preselitev okoli 22.000 beguncev iz tretjih držav. V okviru te zaveze je prostih še okoli 18.000 mest. Drugi korak je podobna prostovoljna ureditev z omejitvijo 54.000 ljudi.

Unicef je pozval voditelje EU in Turčije, da pri oblikovanju sporazuma upoštevajo najboljši interes otrok na begu. "UNICEF je zaskrbljen, da bi lahko imelo vračanje otrok beguncev in migrantov v Turčijo, kjer jih čaka negotova prihodnost, resne posledice za te otroke, opozarja Marie Pierre Poirier, posebna koordinatorka za področje beguncev in migrantov v Evropi. Zato pravi, da je treba poiskati potrebno skupno rešitev, ki bo zagovarjala otrokov najboljši interes in je v sozvočju z mednarodnim pravom," so zapisali v Unicefu.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ob tem opozoril, da je EU pred ogromnim logističnim izzivom in ponovno pozval k solidarnosti ter delitvi bremen z Grčijo. Kot je napovedal, bo že v naslednjih dneh potekal sestanek strokovnjakov o nadaljnjem poteku te zahtevne operacije.

Gre za uravnotežen dogovor, ki upošteva tudi pomisleke Cipra, pa je poudaril Tusk. Ciper je namreč v pogajanjih o dogovoru s Turčijo nakazoval, da bi lahko zaradi nespoštovanja turških zavez dogovor blokiral. Turčija naj bi tako v pristopnih pogajanjih z EU do konca junija odprla novo poglavje, in sicer poglavje 33, ki se nanaša na proračun in finančne storitve.

Vizumska liberalizacija s Turčijo

Med spornimi vprašanji, ki so ostala odprta do zadnjega, je bila tudi vizumska liberalizacija s Turčijo. Voditelji so v skupni izjavi potrdili, da bodo vizumsko liberalizacijo pospešili do konca junija pod pogojem, da Turčija izpolni vse pogoje.

Sporno je bilo tudi vprašanje denarja. EU bo pospešila izplačilo že dogovorjenih treh milijard evrov pomoči sirskim beguncem v Turčiji. Ko bodo ta sredstva v celoti porabljena, bo EU do konca leta 2018 dala na voljo dodatne tri milijarde evrov, predvideva današnji dogovor.

Čoln z begunci
Čoln z begunci FOTO: AP

Begunski dogovor, ki so ga začrtali pred desetimi dnevi, naj bi tako zagotovil konec nezakonitih migracij iz Turčije v EU, kamor se je lani zateklo okoli milijon prebežnikov. Turčija pa naj bi v zameno hitreje napredovala na poti v EU.

O dogovoru naj bi sedaj razpravljali na skupnem srečanju voditeljev EU s turškim premierjem, na katerem naj bi bil po pričakovanjih tudi zapečaten.

Davutoglu: EU in Turčija si delita enako usodo

Turški premier Ahmet Davutoglu je ob doseženem dogovoru med EU in Turčijo o reševanju begunske krize v Bruslju danes dejal, da gre za zgodovinski dan. "Danes smo dosegli zelo pomemben dogovor med EU in Turčijo," je poudaril na novinarski konferenci. EU in Turčija si po besedah Davutogluja delita enako usodo, enake izzive, enako prihodnost. "Ni prihodnosti za Turčijo brez EU in ni prihodnosti za EU brez Turčije," je izjavil. Naš odnos ni odnos kriznega upravljanja, ampak skupne vizije.

V zvezi s pospešitvijo vizumske liberalizacije za turške državljane do konca junija je Davutoglu danes izpostavil, da Turčija od zahtevanih 72 že izpolnjuje 37 pogojev. Ob tem je izrazil upanje, da bodo do konca maja izpolnili še preostale pogoje, tako da bi predvidena odprava vizumov do konca junija dejansko stopila v veljavo. Premier je ponovno poudaril, da obljubljena pomoč EU ne gre v roke Ankari, ampak bo porabljena izključno za sirske begunce v Turčiji in za izboljšanje njihovih življenjskih razmer.

Miro Cerar na sestanku v Bruslju
Miro Cerar na sestanku v Bruslju FOTO: AP

Cerar: Pomemben dogovor o zelo konkretnih ukrepih

Dosegli smo zelo pomemben migracijski dogovor o zelo konkretnih ukrepih, je ocenil premier Miro Cerar. Ta zelo konstruktiven dogovor je po njegovih besedah omogočilo prav zaprtje balkanske poti, pri čemer je Slovenija zelo dejavno sodelovala. Z zaprtjem te poti so namreč Grčijo spodbudili, da je postala bolj motivirana za dogovor s Turčijo, in pokazali, da se da uspešno postaviti po robu nezakonitim migracijam, je pojasnil.

Zelo konkreten dogovor se bo začel izvajati od nedelje. Evropska komisija sicer že danes v sodelovanju s članicami začenja pripravljalna dela, popolno izvajanje pa bo mogoče šele v naslednjih dneh, ko bodo prišli v Grčijo policisti in drugi strokovnjaki, je povedal premier.

Na vprašanje, ali je to zdaj zadosten razlog za umik tehničnih ovir na meji s Hrvaško, je odgovoril, da bodo pozorno spremljali razvoj dogodkov in jih vsaj delno umaknili, ko bodo imeli dovolj zagotovil, da jih ne potrebujejo več.

Begunski dogovor, ki so ga voditelji EU in Turčije začrtali pred desetimi dnevi, naj bi zagotovil konec nezakonitih migracij iz Turčije v EU, kamor se je lani zateklo okoli milijon prebežnikov. Turčija pa naj bi v zameno hitreje dočakala odpravo vizumov in napredovala na poti v EU.

Merklova ne pričakuje enostavnih pogajanj

Voditelji osemindvajseterice so ob koncu prvega dne zasedanja uskladili stališča pred današnjo razpravo s turškim premierjem.

Francoski predsednik Francois Hollande je po pogovorih, ki so se končali nekaj čez polnoč, ocenil, da sta EU in Turčija na dobri poti do begunskega dogovora, a še nista na cilju. Hollande je po prvem dnevu še opozoril, da tudi v primeru dogovora s Turčijo ne bo konec problema beguncev, in izpostavil zlasti kaos v Libiji, ki lahko sproži nove tokove prebežnikov. Izpostavil je tudi potrebo po pomoči Grčiji.

Nemška kanclerka Angela Merkel danes ni pričakovala enostavnih pogajanj. Pogovore vrha unije pa je označila za zelo konstruktivne in izpostavila strinjanje, da je treba vse napore usmeriti v sklenitev dogovora s Turčijo ob upoštevanju pravnih standardov.

Grška policija je sporočila, da so v sredo na zahodu Grčije aretirali šest domnevnih tihotapcev beguncev, ki so poskušali z manjšim letalom iz Grčije v Italijo pretihotapiti sedem iraških beguncev. Med aretiranimi so štirje Grki in dva Iračana.

Nezakonite migrante bi vrnili z grških otokov nazaj v Turčijo

Dogovor s Turčijo med drugim predvideva ustavitev nezakonitih migracij, in sicer na način, da se nezakonite migrante vrne z grških otokov nazaj v Turčijo, kar mora potekati na jasni pravni podlagi. Okoli tega se je vrtel dobršen del četrtkove razprave, je potek pogovorov orisala Merklova.

Ob tem je izpostavila, da bodo migranti, ki pridejo na grške otoke, deležni individualne obravnave. To bo v logističnem smislu zelo težko, zato bo pomembno zagotoviti potrebne strokovnjake, je opozorila kanclerka.

Po zaprtju balkanske begunske poti je v Grčiji po zadnjih podatki obtičalo dobrih 46.000 migrantov, je danes v Atenah objavil vladni štab za krizne razmere. Na egejskih otokih naj bi tako bilo skupno okoli 7300 migrantov, okoli 13.600 jih je na območju Aten, okoli 12.000 jih v Idomeniju na meji z Makedonijo ali drugod na severu Grčije.

Države članice bodo ponudile svojo pomoč, o konkretnih predlogih bo govora v naslednjih dneh, je še dejala. Potrebna bo tudi koordinacija celotne operacije, ob strinjanju z Grčijo, ki bo potekala pod okriljem evropskega azilnega urada. Grčija bo deležna tudi finančne pomoči za nastanitev beguncev na njenem ozemlju.

Voditelji so sicer opozorili tudi na možnost odpiranja alternativnih poti nezakonitih migrantov preko Libije v Italijo. Na to bo po besedah Merklove treba biti pozoren.

Glede uresničitve vizumske liberalizacije, ki jo v zameno za pomoč pri begunski krizi pričakuje Turčija, pa je Merklova dejala, da mora Ankara pred tem zagotoviti ustrezno pravno podlago za mednarodno zaščito beguncev.

Begunci v Grčiji
Begunci v Grčiji FOTO: AP

Turška obalna straža s silo na begunce na čolnu

Turško obalno stražo so danes znova ujeli s kamero, kako skuša na vsak način, tudi z uporabo sile, ustaviti čoln z okoli 40 begunci. Turke je zasačila nevladna organizacija Migrant Report.

Na posnetku je videti, kako plovilo turške obalne straže nedaleč od grškega otoka Agatonisi danes zjutraj lovi čoln z okoli 20 moškimi, 15 otroki in petimi ženskami.

Ko čoln ujamejo, začnejo pripadniki obalne straže udarjati po njem, verjetno z namenom, da pokvarijo motor. Najprej udarjajo s palicami, ko to ne zaleže, pa uporabijo trimetrsko sidrno verigo. S sidrom nato udarjajo po čolnu in skušajo uničiti motor ali črpalko, a pri tem med drugim v glavo zadenejo in poškodujejo 22-letno Iranko na čolnu, je incident opisal vodja malteškega Migrant Reporta Mark Micallef.

Za povrhu začne medtem večje plovilo obalne straže krožiti okoli čolna in ustvarjati nevarne valove, ki naj bi poplavili čoln ali ga celo potopili.

Lov naj bi trajal okoli 40 minut in se nadaljeval že dodobra v grških vodah. Turška obalna straža naj bi se obrnila šele, ko je bila od obale Agatonisija oddaljena le še dobrega pol kilometra.

Pred šestimi dnevi je po medijih zaokrožil nek drug posnetek, na katerem turška posadka uporablja podobne prijeme proti beguncem.

V Hrvaški Istri štirim beguncem preprečili vstop v Slovenijo

Hrvaška policija je pri kraju Buzet v hrvaški Istri Pakistancema in Alžircema preprečila nezakonito prečkanje slovensko-hrvaške meje. Ob tem je priprla dva 43-letna hrvaška državljana, ki sta za nekaj sto evrov z osebnim avtomobilom prosilce za azil prepeljala iz Zagreba do kraja Livada v bližini slovenske meje.

Policisti so avtomobil 43-letnika, v katerem sta bila Pakistanca, stara 27 in 28 let, ter Alžirca, stara 26 in 31 let, ustavili že v sredo, zgolj nekaj kilometrov stran od kraja Buzet.

Hrvaškima državljanoma grozi zaporna kazen do treh let zaradi pomoči eni ali več osebam, ki niso hrvaški državljani, pri nedovoljenem vstopanju, gibanju ali bivanju na Hrvaškem.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
19. 03. 2016 10.57
+11
Sicer ne maram teh Turkov ampak zakaj pa čoln ni normalno lepo ustavil, če so ga ustavljali v svojih vodah pa so ga morali na silo ustavljati.
waga7
19. 03. 2016 08.13
+2
Dvorezen meč, konec je z nami!
EMINENT
19. 03. 2016 08.39
-3
Na srečo, niso vsi Evropejci Slovenci! Nimaš prav. Upam.
Frane Šajn
18. 03. 2016 22.12
+5
Erdo je priskusno dobo opravil s ta levo roko se vam ne zdi.!?
EMINENT
19. 03. 2016 08.47
+4
Po moje je s ta slabšo roko EU knock out zadal.
snakky
18. 03. 2016 21.53
+31
Turki do kristjanov nimajo milosti. Do ateistov tudi ne. Ampak kaj pa mi vemo, če smo pa tolerantni.
Frane Šajn
18. 03. 2016 22.13
-7
Raspunin777
18. 03. 2016 22.40
+15
FDV profesorji: meje so samo v tvoji glavi ! hahaha in taki krojijo Slovenske volitve
trdovrat
19. 03. 2016 08.30
+3
Ekstremizem v senci je sigurno zagotovilo za mir. Pamet v glavo, če je pa še kje kaj sočutja, je pa to zmagovalna kombinacija! Erdo bo pa evropski denar podelil sebi in svoji žlahti, povrh pa zakuril še tam, kjer doslej samo tli.
xzy 1
20. 03. 2016 21.48
-1
če bi se dejansko pozanimal preden govoriš ali če bi kdaj bil v turčiji bi vedel da so turki v večini precej modernizirani in živijo način življenja, ki je bolj podoben zahodnjaškemu kot vzhodnjaškemu. v mestih ne vidiš pokritih žensk, dolgih brad itd. prav tako pri njih velja verska svoboda (evropska konvencija o človekovih pravicah), med drugim majo tud krščanske in židovske manjšine
PredsednikPepe
21. 03. 2016 08.41
+1
Problem sta prdevsem dva: Gospa Merkel, in Grki, ki jih Merklova goreče podpira.
DržavniSekretar
18. 03. 2016 21.44
+27
Kaj pa emigranti delajo po EU, še dober da so Hrvati prijel te 4, ker naši jih sigurno ne bi, še azil bi jim ponudili.
omega _v6
18. 03. 2016 21.56
+40
Kmalu bo nevarno zapustiti stanovanje v večernih urah!! Prav lahko se vam zgodi,da vas bo kaka tolpa migrantov pretepla in oropala!!
trdovrat
19. 03. 2016 08.48
-4
Bi jih pa morali iz cele Slovenije pripeljati, da bi jih bilo vsaj sedem!
wolfterier
19. 03. 2016 09.00
+8
V Sloveniji je okrog 800 migrantov uradno,koliko pa v resnici se pa ne ve...
ficfiric 1
19. 03. 2016 09.05
-4
Tolpa migrantov pretepla in oropala....lahko da...ceprav mate slovenci polno svojih domacih specialcev...ni treba da so migranti...so cist vasi...povrh vsega jih je polovica mladoletnih...slovenski nacionalisti pa res znajo napihovat zadeve...tud na novatv je vsak dan eno posilstvo v slo za katerega so krivi migranti...sam cudno v nobenem drugem mediju...zdej pa res verjamem da sam nova govori resnico ostali pa lazejo...hahaha...opranci...
trdovrat
19. 03. 2016 09.15
-4
Fic, od tega so tako odvisni, kot pijanec od jutranjega štamperla! Sploh ne morejo funkcionirati, če ne zganjajo panike in napihujejo!
Janko Ig
18. 03. 2016 21.44
+19
Zadnji čas , da so žačeli opravljati svoje delo. Zdej pa naj po svojih mobitelih sporočijo, da je zadeva neprehodna, če že vse sporočajo njihovim k prihajajo za njimi. Ne splača se vam hodit gor, ker bojo tudi vsi , ki so prišli poslani nazaj. Pa je to komu všeč ali pa ne.
omega _v6
18. 03. 2016 21.34
+34
Prosim vas pustite naj Turki opravijo svoje delo!! Dajte se raje pobrigat,da ne bodo naših dijakov pred šolami čakale TOLPE migrantov z bejzbol kiji!! Seveda vam za Slovence ni mar !!
ficfiric 1
19. 03. 2016 09.11
-6
A tko kot cakajo tolpe slovencov? Ze kar nekaj let pred migranti ste jih mel pred vsako solo...a tistih vas ni strah ker so slovenci...vas slovenc bolj nezno z kijem potreplja ane...bimbo..
Frane Šajn
18. 03. 2016 21.19
-6
Kaj bi to Evropi saj vendarle Erdo izvaja genocid ne pa Bruselj, on bo odštel judeževe cekine in si umil roke. Po potrebi bo pa Erdo dežurni krivec in imel roke do komolcev v rdečem. Ja dragi moji za primer na tem svetu. Za primer ničevosti in hohštaplerstva. In če bodo kamele pile iz Rena po Nostradamusovi prerokbi bodo to počele upravičeno.
PredsednikPepe
21. 03. 2016 08.44
+1
Glavni in dežurni krivec je Merklova. Pa seveda vsi Evropejci s polnimi hlačami, ki se ji klanjajo, namesto da bi ji povedali, kar ji gre.
DIWG
18. 03. 2016 21.06
+39
Da celina s 750 milijoni prebivalci ne more sama zaščititi svojih meja ampak mora fehtat Turka, da bo ščitil meje. V svet pošiljamo sporočilo, da je Evropa nesposobna zaščititi svoje meje. Kot drugo naj izpostavim EU - EVROPSKA unija. Od kdaj so Turki v Evropi? Najbolje da kar celo Afriko vključimo v EU, ker očitno lokacija ni pomembna. Sam še na desetine milijonov Turkov nam manjka v Evropi pa bo nova multikulti Evropa kompletna. Propad gospodarstva, varnosti in širjenje religije miru sledi v nekaj letih.
wolfterier
18. 03. 2016 21.15
+32
Obalna straža se imenuje straža zato,dapreprečuje nezakonitosti,s palico ali pa s puško !
omega _v6
18. 03. 2016 21.36
+30
wolfterier Točno tako!! Graničarji v jugi so imeli komando streljati,če kdo hoče prečkati mejo tam kjer to ni dovoljeno!!
wolfterier
19. 03. 2016 09.02
+5
Če je zadel v čelo,ga je Masleša pohvalil,nje !
ficfiric 1
19. 03. 2016 09.14
-4
Omega...kak vam je lohk sedaj juga uredu drgac pa stalno neke komunajzarje preganjate...zdej pa kako je blo v jugi...sej ste hujsi kot babe...ne vejo kaj bi rade...deca al sluzabnika...nobeden jim ni po godu...
Joža Gabroža
18. 03. 2016 20.39
+15
1 za 1 v turčiji jih je 2mio se je gdo to vprašal turki lahko celo sirijo preselijo v evropo
srebrnibreg
18. 03. 2016 20.44
+13
EMINENT
18. 03. 2016 21.09
+9
Bodo idoli srebrnega in korintota vse to v EU pospravili, Če jim prej na rep ne stopimo. Problem je da če takim na rep stopiš, si najmanj nestrpnež, če še kaj kje napišeš, te pa čaka še ovadba za sovražni govor. To njuno hlinjenje proti migrantom, je samo zavaravanje protivnika.
srebrnibreg
18. 03. 2016 21.22
-7
Idoli srebrnega in korintosa so bili v Siriji pol leta pa so jih več počistili kot vaši idoli v več kot petih letih.
wolfterier
19. 03. 2016 09.04
+3
A zdaj jim je pa purfla zmanjkalo,srebrni.Kratkega daha je ta velesila,v treh tednih jim vsega zmanjka !
EMINENT
19. 03. 2016 19.56
+2
Vaši idoli srebrni, pa so bili bolj učinkoviti kot vsi okupatorji skupaj.
Joža Gabroža
18. 03. 2016 20.37
+36
največje zlo za vse dogajanje so novinarji
IVO1965
18. 03. 2016 20.36
+21
EDINO PRAVILNO
Mr.Somebody
18. 03. 2016 20.34
+34
edino pravilno delajo Turki, vi novinarji pa že nehite mešati drek.
RoccoS
18. 03. 2016 20.05
+53
Brezobrazen narod ne razume, da jim nekaj ni dovoljeno! Če veljajo pravila za nas, naj veljajo tudi za njih!
Joža Gabroža
18. 03. 2016 20.49
+37
zzakaj ne rinejo v sud.arabijo in podobne muslimanske države ker vedo da bodo sužnji za posilstvo je smrt z obešanjem za krajo pa tace stran in to pri njih edino zaleže ne pa neka demokracija ko sploh ne vejo kaj je to
glava2
18. 03. 2016 19.55
+20
naj jih lomijo"!!!
walter2
18. 03. 2016 19.51
+26
gangsterist
18. 03. 2016 19.49
+27
JLA01
18. 03. 2016 19.45
+40
Najlažje je spakirat šila in kopita, noben pa se več ne bori za svojo državo. Zato pa se vojna nebo nikoli končala
higgsov bozon
18. 03. 2016 20.45
-16
bi se ti za svojo ? zato da boš delal za minimalca ,nekdo se bo pa okoriščal ??
higgsov bozon
18. 03. 2016 20.46
-4
naj se bori tisti ki je to zakuhal ....tisti se skrivajo v bunkerjih s 5 zvezdicami !
wolfterier
19. 03. 2016 09.06
+6
Treba se je borit do konca,tudi elito tatinsko prepucat,higgsov bizon...
+23
Evropa je tudi dvolična. Od Turkov zahteva da jih ustavijo. Ne povedo pa kako naj to naredijo "na nežno".
glava2
18. 03. 2016 19.34
+61
na sliki je tip z napisom, odprite mejo????? Zakaj že ? Meja je meja in če nimaš dokumentov, s katerimi jo lahko prečkaš, nasvidenje od kot si prišel. Kaj mislijo, da so??? naj grejo v Rusijo k Putinu , pa da vidimo....