Tujina

Vse bližje končnemu dogovoru: v Parizu nov osnutek globalnega podnebnega sporazuma

Pariz, 10. 12. 2015 22.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Smo izredno blizu ciljne črte," o novem osnutku globalnega podnebnega sporazuma pravi francoski zunanji minister. Predlog skuša zapirati nekatere glavne točke, med drugim omejitev dviga globalne temperature. Države pogodbenice bodo sicer tega omejile na precej manj kot dve stopinji Celzija.

Protesti pred podnebno konferenco v Parizu
Protesti pred podnebno konferenco v Parizu FOTO: Reuters
V Parizu je danes francosko predsedstvo pogajalcem 195 držav in EU predstavilo nov osnutek globalnega podnebnega sporazuma. Ta vsebuje le še nekaj različnih opcij, sicer pa skuša zapirati nekatere glavne točke. "Smo izredno blizu ciljne črte," je poudaril francoski zunanji minister Laurent Fabius.

Ne 2, pač pa 1,5 stopinje Celzija

Predlog sporazuma, ki ga je na podnebni konferenci ZN pripravila predsedujoča Francija, že ponuja odgovore na nekatera glavna odprta vprašanja. Tako na primer glede omejitve dviga globalne povprečne temperature navaja, da bodo pogodbenice omejile dvig na "precej pod" dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko dobo ter si prizadevale za omejitev na 1,5 stopinje Celzija.

Da bi dosegli ta cilj, predlaga dosego vrha izpustov toplogrednih plinov "kakor hitro je mogoče". Tu so šle države očitno na najšibkejšo dikcijo, saj je prejšnji osnutek med drugim ponujal možnosti določitve leta, ko bi izpusti dosegli vrh, ali odstotka zmanjšanja izpustov.

 

Smog v Pekingu skozi objektiv fotografa Tančiča - 7
Smog v Pekingu skozi objektiv fotografa Tančiča - 7 FOTO: Matjaž Tančič

Denar je eno glavnih vprašanj

Ena glavnih odprtih točk očitno ostaja denar. Različne opcije oziroma oklepaji so namreč ostali tako pri delu, ki se nanaša na izgube in škodo zaradi podnebnih sprememb, kot na zagotavljanje financ za boj proti podnebnim spremembam v državah v razvoju s strani razvitih držav. Pogajanja bodo očitno morala še naprej teči tudi glede vprašanja zagotavljanja transparentnosti.

Delegacije si bodo zdaj morale vzeti čas in preučiti nov predlog. Šele nato bo znano, v kolikšni meri je sprejemljiv kot osnova za končanje pogajanj. Glede prvega osnutka, objavljenega v sredo, je na primer EU poudarila, da je premalo ambiciozen.

Uradna časovnica še vedno predvideva sprejetje novega globalnega podnebnega sporazuma v petek popoldne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirenij
11. 12. 2015 08.27
Naj prenehajo s temi sporazumi in denar namenijo za obubožane prebivalce zemlje. Evolucija Zemlje gre svojo pot, pa če ti apartčiki sestankujejo ali ne. Tako kot naši poslanci, "trla baba lan, da joj prodje dan". Konec bo te civilizacije, kot vseh drugih, ki niso onesnaževale okolja, ko pride ta dan.......