Tujina

Kruti Italijani: Da jih ne bi odkrila roka zakona, pse pobijajo in trupla skrivajo

Firence, 10. 08. 2012 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Italiji na dve ali tri minute zapustijo enega psa. Vsako leto brez doma ostane več sto tisoč psov, število pa naraste tik pred dopusti. Pri sosedih imajo zdaj težave tudi zaradi izkoriščanja pasjih mladičev za beračenje.

Vsako leto je v Italiji zapuščenih več sto tisoč psov. Številke se letos gibljejo med 500 in 700 tisoč. Na vsake dve ali tri minute vsaj eden. Število naraste tik pred dopusti, zdaj pa dodatno škodo povzroča kriza. Veliko je lastnikov, ki nimajo več denarja, da bi skrbeli za svoje štirinožne prijatelje. A v takih primerih gre za prisilno zapustitev, poročajo italijanski mediji.

V Italiji imajo zaradi števila zapuščenih psov pravo krizo.
V Italiji imajo zaradi števila zapuščenih psov pravo krizo. FOTO: Reuters
Tudi zakon ne pripomore veliko k zaščiti živali. Čeprav čipiranje psa včasih odvrne lastnika od tega, da bi žival zapustil, se zgodi, da lastnik, da ga ne bi izsledili in prijavili, ubije psa in truplo zakoplje.

"Kriza je oblikovala novo vrsto zapuščanja," je za časnik La Repubblica povedal Simone Porzio, predsednik enote nacionalne organizacije za zaščito živali (Enpa), ki ima sedež v Firencah. Pojasnil je, da ljudje ostanejo brez služb, imajo manjše dohodke in zato niso več sposobni, da bi poskrbeli za domače živali. Kot je še povedal, v zavetišča sprejmejo povprečno štiri ali pet zapuščenih psov na mesec. Le redko pa se zgodi, da bi se lastnik popolnoma odpovedal svojemu pasjemu prijatelju, še pojasnjujejo v organizaciji Enpa. Gre namreč za živali, ki niso žrtve nasilja ali protizakonite trgovine. Lastniki se na zavetišča obrnejo šele, ko so poskusili vse druge rešitve. Nekateri lastniki tudi prosijo samo za hrano in pomoč pri plačilu veterinarskih računov, še razlagajo v organizaciji.

Sicer v pokrajini Toskana letno ujamejo okoli 6000 psov, ki so zbežali od doma, se izgubili ali so jih lastniki zapustili tik pred dopustom. Le 1000 teh psov ostane brez novega doma.

Čeprav številne zapuščene pse oddajo, se skrbniki v zavetiščih soočajo z dejstvom, da je starejšim psom težko najti dom. Posvojitelje večinoma zanimajo le mladiči. V zavetiščih pa menijo, da bi bilo bolj posvojiti malo starejšega psa. Tako kot za vse ostale, je poskrbljeno, da je cepljen, ocenijo pa tudi njegovo osebnost, poleg tega so starejši psi skoraj vedno bolje vzgojeni. Zgodi pa se, da številni psi, tudi izjemni, ostanejo v zavetiščih več let brez posebnih razlogov.

Brezčutneži izkoristijo mladiče za beračenje in jih nato pustijo, da poginejo.
Brezčutneži izkoristijo mladiče za beračenje in jih nato pustijo, da poginejo. FOTO: Dare Čekeliš

Kot da problematika zapuščenih psov ni dovolj, se je v Italiji razširilo novo nasilje nad psi. Italijanske oblasti pozivajo ljudi, naj pomagajo pri preprečevanju izkoriščanja pasjih mladičev za beračenje. Zaradi tega se je namreč zelo razširila trgovina s psi, predvsem v pokrajini Lecce. Storilci naj bi uporabljali pasje mladiče, ki so jih predčasno vzeli materi. Med beračenjem naj bi jih potem razkazovali, da bi s tem vzbudili sočutje med mimoidočimi. Denar, ki bi ga mimoidoči darovali za mladičke, pa bi nato storilci uporabili za cigarete, igre na srečo, karte za vlak za premikanje iz ene pokrajine v drugo. Pri tem pa pasji mladiči ostanejo brez primerne hrane in vode, poleg tega jih tudi pretepajo in na koncu pustijo, da umrejo zaradi lakote. Smrtonosni krog se nato spet začne z novimi mladiči, še poročajo mediji iz sosednje Italije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Medotedo
10. 08. 2012 16.10
+8
Mačke pa jedo, tako kot takrat ko so med italijansko okupacijo Ljubljane izginili vsi mački.
periot22
10. 08. 2012 20.59
+6
billie_jean
10. 08. 2012 15.20
+11
Tegale pa od kao civilizirane države, kot je Italija, ne bi pričakoval!!! Gospodarska kriza ne sme biti razlog za opustitev skrbi za žival. Kdor je že prej bil na tesnem s financami, naj si živali ne umišlja!
Helix Nebula
10. 08. 2012 15.42
+4
naj jo raje pusti da v zavetišču pogine ? živali samo za bogate ljudi ? ...
I G N O R A N T
10. 08. 2012 15.19
+16
"Pred človekom je gozd, za človekom puščava.
hungry
10. 08. 2012 14.49
+12
Kje ste pa sedaj vse nežne, mehke in raznežene duše, ki ste tako obilno pisarile pri nekem drugem ''pasjem'' članku. To je barabija svetovnega formata, ne pa tisti limel, ki psa nosi v vodo. Tukaj bi moralo biti sto in sto uporabnikov ter protestirati proti takšnemu načinu obravnavanja živali. ne pa prepucavanje, kdaj se lahko uspava žival. Vsi, ki ste se razneženi javili pri oni drugi temi, tukaj vas pa ni s svojimi protesti ste plehki ''barbika style'' ljudje.
kim llsung
10. 08. 2012 16.22
+0
ce jes meso??? si isti kot teli ,ki jih nadiras.
Kimberley-Echo
11. 08. 2012 09.45
+3
Pred kratkim se je zahodni svet zgražal nad Ukrajino kako da pobija pse. Mogoče bi bilo pametno, da najprej pometejo lastni prag.