Tujina

E.coli v kalčkih rdeče pese iz Nizozemske

Berlin/Ljubljana/Frankfurt/Varšava, 09. 06. 2011 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.S./Ni.J./STA
Komentarji
44

Bakterija E.coli je zahtevala prvo smrtno žrtev v nemški deželi Hessen, s tem pa se je število smrtnih žrtev povzpelo na 30. Nemške oblasti so potrdile prisotnost bakterije v kalčkih rdeče pese, ki pa jih pri nas ne tržijo.

Omenjena bakterija je bila ugotovljena v izdelku »Kalčki rdeče pese: Culture Rote-Beete-Sprossen, proizvajalca Hamu b. v. iz Nizozemske (identifikacijski podatek: 11-06 LIWO; rok uporabe: uporabno najmanj do 11-06; pakiranje: 0,05kg).

Z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so sporočili, da so nemške pristojne oblasti danes potrdile prisotnost patogene bakterije Escherichia coli v kalčkih rdeče pese proizvajalca iz Nizozemske.

"Podrobni rezultati analiz kažejo, da ni povezave med omenjenimi kalčki in zastrupitvami, saj je bil v omenjenem živilu najden drug sev te bakterije. Po do sedaj znanih podatkih se ti kalčki v Sloveniji ne tržijo," so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

Pri nas se tržijo domači kalčki in tisti, ki so pridelani v Nemčiji in Italiji. Inšpektorat pa kljub temu nadaljuje preglede in vzorčenje zelenjave. Veterinarka uprava (VURS) pa je v tem tednu odvzela nadaljnjih 50 vzorcev živil živalskega izvora. Trenutno je znanih 44 rezultatov vzorčenj, ki so negativni. Do sedaj je VURS odvzel skupno 88 vzorcev, še poročajo na ministrstvu.

Nova smrtna žrtev zaradi bakterije E.coli

Nevarni sev bakterije E.coli je danes zahteval prvo smrtno žrtev tudi v nemški deželi Hessen, s tem pa se je število smrtnih žrtev skupaj z edino smrtno žrtvijo izven Nemčije, na Švedskem, povzpelo na 30. Kot so sporočili v Frankfurtu, gre za 57-letnega moškega, ki je bil skupaj s soprogo konec maja na obisku v Hamburgu.

Poljski minister za kmetijstvo Marek Sawicki pa je v poljskem parlamentu dejal, da so poljski kmetje po izbruhu okužb z nevarnim sevom bakterije E.coli zabeležili že 36 milijonov evrov (145 milijonov zlotov) izgub.

"Vsak dan se izgube povečajo za 10 milijonov zlotov," je dejal poljski minister in dodal, da je položaj zaostrila tudi ruska prepoved uvoza zelenjave iz EU. Ponovno je Sawicki kritiziral Nemčijo zaradi ravnanja ob izbruhu okužbe. Po njegovem mnenju so nemške pristojne oblasti ob prvih primerih okužb zatajile.

Vsak teden zgnije za 417 milijonov evrov pridelkov

Zaradi E.coli zelenjava gnije.
Zaradi E.coli zelenjava gnije. FOTO: Reuters

E.coli pa neusmiljeno kosi tudi druge evropske kmete. Mnogi zelenjavarji tako uničujejo svojo zelenjavo, ki je ne morejo prodati in je že začela gniti. Kot je povedal nemški proizvajalec zelenjave Mario Walter, zaradi krize z E.coli skorajda nič več ne prodajo. "Preprosto ne moremo, zato je začela gniti. Polja bomo preorali in posadili kaj drugega." Nemški potrošniki se pač opozorila, naj ne jedo svežega paradižnika, kumar in solate, dokler ne odkrijejo vira okužbe, držijo.

Zdaj so ponovno sumljive kumare. Našli so namreč smrtonosni sev bakterije E.coli EHEC na tistih, ki jih je v smeti vrgla okužena nemška družina iz mesta Magdeburg. Pod drobnogledom pa so se znova znašli tudi že prej sumljivi kalčki. Kmetom pa ne preostane drugega, kot da zelenjavo mečejo stran.

"Kdor koli se odloči, da ne bo jedel paradižnika, kumar, solate, ga pač ne je in tukaj ti noben certifikat ne pomaga. Veliki proizvajalci zelenjave imajo že 70- in celo 80-odstotne izgube," je povedal nemški prodajalec zelenjave Uwe Stahnke.

Dežurni krivec zaenkrat ostaja Španija, ki zaradi po krivem obtoženih kumar na teden pridela 200 milijonov evrov izgub. Sledijo Italija, Nizozemska, Nemčija in Francija. Malo manjši davek bakterija terja v Belgiji s šestimi milijoni evrov izgub ter na Danskem in v Litvi, kjer še nimajo milijonske škode.

Ali drugače: vsak teden na poljih in v skladiščih evropskih kmetov zgnije za 417 milijonov evrov pridelkov.

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije izražajo zaskrbljenost zaradi prenaglih obtožb, da so za pojav okužb z bakterijo Escherichia coli krivi pridelovalci hrane.
V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije izražajo zaskrbljenost zaradi prenaglih obtožb, da so za pojav okužb z bakterijo Escherichia coli krivi pridelovalci hrane. FOTO: Reuters

Upad prodaje in cen tudi v Sloveniji

Ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana so tako predstavniki pridelovalcev, Trgovinske zbornice Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Veletržnice Ljubljana, d. o. o., in Zadružne zveze Slovenije danes seznanili s težavami domačih pridelovalcev pri prodaji slovenske zelenjave.

Po sestanku je minister poudaril, da mora biti slovenski pridelovalec za svoje delo in pridelek ustrezno plačan, potrošnik pa ima pravico, da je obveščen o poreklu blaga ter da ima možnost izbirati med domačimi in tujimi pridelki. Dodal je, da je zaradi trenutne krize in pritiskov iz tujine nekorektno zahtevati od domačih proizvajalcev, da spustijo cene in s tem ogrozijo svoj obstoj ter domačo pridelavo.

Minister je tudi izpostavil, da mora biti potrošnik ob nakupu seznanjen s poreklom sadja in zelenjave. Pristojne inšpekcijske službe bodo z namenom zaščite potrošnika še naprej izvajale poostren nadzor nad pravilnim označevanjem porekla.
Minister je tudi izpostavil, da mora biti potrošnik ob nakupu seznanjen s poreklom sadja in zelenjave. Pristojne inšpekcijske službe bodo z namenom zaščite potrošnika še naprej izvajale poostren nadzor nad pravilnim označevanjem porekla. FOTO: POP TV

Židan je zagotovil, da s pristojnimi službami v Sloveniji zagotavljajo najvišjo stopnjo varnosti na trgu, okužbe s patogeno obliko te bakterijo pa v Sloveniji ni. Prisotne je tudi seznanil z aktivnostmi Evropske komisije in njeno namero o sprejetju uredbe o povračilu odškodnine za pridelovalce. "Na ravni celotne EU se zaradi upada prodaje in padanja cen trenutno predvideva pomoč v višini 210 milijonov evrov za pridelovalce zelenjave in sadja, pogajanja o pomoči pa še potekajo," je dejal minister, ki je pridelovalce pozval, naj posredujejo konkretne podatke o tem.

Predstavniki slovenskih pridelovalcev ugotavljajo, da je tudi v Sloveniji opazen upad prodaje in cen domače zelenjave. Zato so ministrstvo pozvali, naj v EU zastopa stališče, da naj v tej situaciji države članice ne spreminjajo svojih običajnih trgovskih poti in na trgih drugih držav ne nastopajo z dumpinškimi cenami. Minister se strinja z opozorilom pridelovalcev, da ni korektno, da se zaradi splošne krize v EU na tem področju od domačih pridelovalcev zahteva znižanje cen na raven, kot jo imajo države, kjer se je prodaja zelenjave skoraj popolnoma ustavila in zato zelenjavo, po njihovih informacijah, ponujajo tudi brezplačno. Ob tem je posebej opozoril, da ima slovenski pridelovalec pravico prejeti ustrezno plačilo za svoje pridelke. Ministrstvo bo tudi preverjalo, ali držijo informacije o pritiskih po znižanju cen tudi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gorc6683
10. 06. 2011 11.07
gospakatja 10.06.2011, 08:52 odpri.oci, a ti delaš mikrobiološki pregled gnoja,preden ga natrosiš na svojo njivico? E-coli se, namreč razvije v črevesju sesalcev in od tam pride na zelenjavo. na zraste na kumaricah ali na kakčkih!! Sicer nism lih kakšen strakovnjak na tem področju, sam se mi zdi da lahko bakterije pod določenimi pogoji preživijo par dni in ne mesecev,... Naj me popravi kdo če se motim!!!! Po tem sklepam, da ni možno da se bakterija širi z gnojenjem njive z hlevskim gnojem, ker se njivo vedno gnoji pred setvijo in to jeseni. Bakterija bi torej morala preživeti celo zimo kar po mojem mnenju ni mogoče, ali pač? Naši predniki so že dolgo nazaj gnojili z gnojem pa smo preživeli do danes, kemija, ki jo poznamo danes pa nas bo podomače povedano spremenila v gnoj v 100 letih če ne bomo začeli razmišljati z zdravo kmečko pametjo.
dednidol
10. 06. 2011 08.55
tolk znalcev z doktorati pa ne morjo žarišča najti, najdl so pa v enem zabačenem kontejnerju v neki zabačeni nemški vasi vzrok. *
gospakatja
10. 06. 2011 08.52
odpri.oci, a ti delaš mikrobiološki pregled gnoja,preden ga natrosiš na svojo njivico? E-coli se, namreč razvije v črevesju sesalcev in od tam pride na zelenjavo. na zraste na kumaricah ali na kakčkih!!
ZALJUDI
10. 06. 2011 01.16
če ne zakolješ,želodec ni potešen!!!
TISISTROJ
10. 06. 2011 01.14
sej praum msu jejte pa nou panike,je.te vegane prsušjane neproduktivne sam filozofirat znajo!!
Zekic
10. 06. 2011 00.31
ne poznam te teorije o zarotah. Vsa tale stvar pa smrdi po nacrtnem unicevanjem kmetijstva in gospodarstva. U spanskih kumarah ni blo te bakterije. Dvomim tudi, da je v kalckih. Mora bit razlog zakaj so se odlocl ravno spaniji, polski, nizozemski imobilizirat kmetijstvo. Ne vrjamem, da ma farmacija prste vmes.
Odpri.oci
09. 06. 2011 23.50
@Platon23 09.06.2011, 22:17 "Odpri. oci tončno tako je kot si rekel! Škoda ker ni več takih! ljudje pa tu flancajo same bedarije! Na koncu smo pa mi neki teoretiki zarot vendar se 90% kar se pove tudi zgodi pa še vedno očitno ni dovolj! Za codex Allimentarius sem trobil že leto ali več nazaj pa sem bil de bilček" . CA bo najbolj prizadel ravno tiste, ki ga "ignorirajo", saj (kao) z njim nimajo nič opraviti.. Trenutno je cca 80% prebivalstva "urbanega", ki v veliko primerih mislijo, da zelenjava in sadje rasteta na trgovskih policah in da meso "odtrgaš" kot plod z "prašičjega drevesa" !!! Sam (po veliki zaslugi in v zahvalo staršem) že celo življenje jem doma pridelano "vrtičkarsko" hrano in sadje..., meso in mleko pa "od žlahte z babičine kmetije".... tako, da se takih izbruhov nikakor ne bojim !!!! . Bo pa "bio-terorizem" in podobne inscenirane svinjarije farmacevtskih-, bio-kemičnih- in agro- multinacionalk najbolj udaril po tistih 80% ljudi, ki se SRAMUJEJO svojih "kmečkih" korenin in živijo po človeških panjih v betonskih blokovskih naseljih !!!! . Žal pa so "big-pharma"-teroristi dokaj temeljiti... in zato sedaj delajo vse v smeri PREPOVEDI vrtičkarstva in samopridelave hrane.... V polnem teku so tudi že priprave direktive za "registriranje" pridelave hrane (po vzoru pred dvema mesecema uveljavljeni prepovedi "samopridelave" zdravilnih rastlin), prepovedi "domačega gojenja piščancev", prepoved prodaje domačih jajc (razen če nimaš dovoljenja od EU birokratov).... . Vsi, ki se trenutno delajo norca iz tega.... naj se.... Nekateri smo pač spoznali, kam pes taco moli in poskrbeli SAMI ZASE, kar se tiče zdrave prehrane... . Pa nimam nobene "kmetije".... zgolj malce večjo parcelo, in malce večji "vrtiček"..... Vrtiček, ki pa bi ga sedaj rada "naša država po meri ljudi" obdavčila nenormalno, saj se v predmestju pač ne "spodobi" imeti vrtička !!!!! . PS : Kdor misli, da bo "država" poskrbela zanj in za zdravo in kvalitetno življnje.... SE HUDO MOTI !!!! Če si želite dobro.... kupite si njivico in pričnite (vsaj delno) pridelovati svojo hrano !!! Za 5-člansko družino zadostuje že cca 300-400 m2, pa lahko pridelaš potrebne letne količine krompirja, fižola, paprike, paradižnika, korenja, pese, repe, zelja, cvetače, solate, čebule, česna, kumar, bučk, graha, peteršilja in jušne zelenjave !!! . Če pa je zraven še kak dodaten kvadrat... si pa "poflancajte" še jagode, maline, ribez, josto, kosmule...... . Tako da.... tistih 880 m2/prebivalca, o katerih "bluzijo" politiki..... je čisto zavajanje mestnih srajc, ki v življenju niso pridelali enega sadeža ali zelenjave... in danes odločajo o tem !!!!
saintjozef
09. 06. 2011 23.39
Kalčke jedo. Narava pa pravi NE!
Ghost_Town
09. 06. 2011 23.17
Zdravo vsem,,, Mene pa sam zanima ali še vedno kopujete paradižnik pa te zadeve ki naj bi bile prepovedane, ali se bolj stran držite od tega. lahko noč....
kocincamedzobmi
09. 06. 2011 22.35
glede na to, da se okužba ne zdravi, je zarota farmacevtske industrije samo vaša izmišljotina
yarrick
09. 06. 2011 22.26
@platon23 Živ :D zgleda da bo zopet ena tema za debato eh ? Ma ja saj vidiš kako je.ko smo pred pol leta govorili o "možni" krizi, ki bo prizadela portugalsko in španijo so se na msmejali.KJE so danes heroji, ki so bili takrat tako glasni? CA je resničen, in ravno to je najbolj grozljiva stvar.Če pomisliš da hočejo na tak način uničiti VSE kmetije, ki niso pod njihovim nadzorom... Poleg tega pa sam veš, da je farmacija poleg mamil nafte in orožja najbolj donosna panoga na svetu.Zakaj nebi WHO izdala še enega "opozorila" pred nevarnostjo te bakterije, tako kot je bilo z zadnjim izbruhom "mutirane prašičje gripe"? Takrat se je lepo izkazalo da je bil za tem farmacevtski lobij.na koncu je umrlo okoli 20.000 oseb POCELEM SVETU.Zaradi tega je bilo potreno narediti več sto miljonov doz cepiva, ki povrh vsega še (ni rečeno) pomagal ni?! Kaj praviš, glede "govoric" teoretikov zarote o skorajšnjem sesutju bank in svetovnega gospodarstva? se nam bodo v tem primeru tudi smejalI?
York
09. 06. 2011 22.19
Pri nas ni bojazni, da bi se okužili s to mesno/zelenjavno bakterijo.....pri nas razsaja nekaj hujšega.....bakterija, ki napade in razkroji možgane politikov. Torej, pri nas lahko pojemo vse, ampak bojazen obstaja, da kmalu ne bo kaj jesti.
Platon23
09. 06. 2011 22.17
Odpri. oci tončno tako je kot si rekel! Škoda ker ni več takih! ljudje pa tu flancajo same bedarije! Na koncu smo pa mi neki teoretiki zarot vendar se 90% kar se pove tudi zgodi pa še vedno očitno ni dovolj! Za codex Allimentarius sem trobil že leto ali več nazaj pa sem bil de bilček
cool29
09. 06. 2011 22.15
....samo še v krompirju ni blo te bakterije e-coli....
Turgensis
09. 06. 2011 22.12
@Men04 vse bolezni državo stanejo, zato tudi bolezni ne povzroča država ampak farmacevtske družbe. njim je pa vseeno, ali zdravljenje plača država ali pa posameznik, važno je samo, da je zdravljenje plačano! E coli ni bakterija, za kete ni zdravila. za vse bakterije obstaja zdravilo (antibiotik), z zlorabo antibiotikov pa lahko nastanejo bakterije, ki so zelo odporne nanj. za viruse pa res ni zdravila, ker nimajo celične zgrdbe kot vsi ostali organizmi tega sveta. @Odpri.oci seveda je tudi zaradi prodaje zdravil narejeno, vsako bolezen je treba zdravit, zdravljenje pa je v očeh farmacevtov dobiček. malih kmetij pa tudi to ne bo uničilo, ker male kmetije prodajajo na črno. je pa res zelo malo verjetno, da bi ta bakterije tako mutirala v naravi, je pa možno. v laboratoriju pa to ni nobena umetnost izvest. dajo to bakterijo v okolje, kjer je DNA druge patogene bakterije in ta prevzame lastnosti tiste DNA. to so že pred 60 leti delali z bakterijo E coli.
yarrick
09. 06. 2011 22.00
@men04 Ni zdravila, kaj? KAKO pa potem zausatvijo kako pandemijo te bolezni? pustijo da pomre koliko? par desettisoč ali več ljudi, hkrati pa uničijo VSo hrano,ki se jim zdi sumljiva? Da ne omenjam, da so laboratorijski testi na E.Coli(ehec) potrdili ODPORNOST NA VSA ZNAN ZDRAVILA.in to še ni vse.V DNA so našli sledi TOČNO teh zdravil, na katere je odoporna.Se ti že kaj svita?Če ne preberi še enkrat, je dovolj razumljivo napisano.
Odpri.oci
09. 06. 2011 21.52
@periot 09.06.2011, 21:39 0 "To je vse načrtno nerejeno treba je zaslužiti z zdravili!!!!!!" . To ni narejeno zaradi zaslužka z zdravili.... ampak za : - promoviranje GMO, - uničenje malih kmetijstev, ki konkurirajo agro-velikanom - "kaznovanje" Španije... ene najglasnejših nasprotnic GMO... - tudi ni naklučje, da je Nemčija najprej "okrivila" Španijo, saj se z GMO v Evropi ukvarjata BAYER in BASF (oba sta nemška bio-kemična velikana).. - uvedba novih predpisov, ki bodo praktično onemogočila samopridelavo hrane (vse to je že dolgo načrtovano v spodaj omenjenem Codex Allimentarius - ki ga je kmalu po 2.sv.vojni "napisal" nacistični veljak, ki je našel zaposlitev v UN...)
Domen Selan 1
09. 06. 2011 21.49
periot 09.06.2011, 21:39 0 To je vse načrtno nerejeno treba je zaslužiti z zdravili!!!!!! S KATERI ŽE? HOSPITALIZACIJA DRŽAVO SAMO STANE, SAJ NE POJEŠ LEKADOLA IN E. COLI IZGINE! EHEC je smrtonosna bakterija za katere ni zdravila
periot
09. 06. 2011 21.39
To je vse načrtno nerejeno treba je zaslužiti z zdravili!!!!!!
tali?ni tom
09. 06. 2011 21.18
ja nč ! hrana ki je umetno vzgojena oziroma semena z nekimi genetskimi spremembami zgleda da ne bo glih dobra za folk ! grize , in z naravo se ne gre igrat ! sadit bo treba stare sorte ki so preverjene in bo red ! po drug strani pa ni nujno da je v štacun vsak trenutek vse kar razvajenim potrošnikom pade na pamet , ker hrana iz drugih krajev ni glih primerna recimo za drug konc sveta ! vse to strokovnjaki vedo ampak je dobiček prevelik in bolj da crkne domač kmet ki ma zdravo hrano , sam da je uvožena cenejša pa ni važno da jo tut z fekalijam iz čistilnih naprav zalivajo kakor zgleda ! o človek kdaj te bo srečala pamet ???????????