Tujina

Vsak dan svoje domove zapusti 3000 ljudi

Damask, 14. 01. 2013 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ne le Sirija, zaradi vojne v tej državi se s humanitarno katastrofo spopada širše območje. Svoje domove je zapustilo že 2,5 milijona Sircev, 600.000 jih je zatočišče poiskalo v sosednjih državah, ki se s takšnim navalom ljudi ne znajo in ne morejo spopasti.

Sirija
Sirija FOTO: Reuters

Sirska državljanska vojna je povzročila regionalno humanitarno katastrofo, so ocenili v ameriški človekoljubni organizaciji Mednarodni odbor za reševanje (IRC). Zaradi nemirov je domove zapustilo več kot 2,5 milijona Sircev, na tisoče družin pa beži zaradi grozljivega nasilja nad ženskami in dekleti.

"Bližnji vzhod se spopada s humanitarno katastrofo. Trenutna stopnja človekoljubne pomoči ne zadostuje za obstoječe potrebe in ne predstavlja zadostnega odziva na dolgotrajno humanitarno krizo," so zapisali v poročilu. Kar 600.000 beguncev je zatočišče poiskalo v preobremenjenih sosednjih državah.

Sirijo vsak dan zapusti 3000 ljudi, in če se bo to nadaljevalo, bo število beguncev kmalu preseglo milijon, ocenjujejo Združeni narodi.

Kot glavni razlog za beg iz domovine številni navajajo posilstva. "Veliko žensk in deklet je bilo napadenih v javnosti ali doma, nadlegovali so jih predvsem oboroženi moški. Posilstva se pogosto zgodijo pred očmi družinskih članov," so navedli pri IRC. Begunci so pogosto poročali tudi o ubojih, aretacijah, mučenju, izginotjih, pomanjkanju hrane, vode in elektrike.

Turčija je za približno 200.000 sirskih beguncev na svojem ozemlju imenovala guvernerja. Veysel Dalmaz bo tako odgovoren za gradnjo novih taborišč za begunce ter oskrbo s hrano in zdravstveno nego.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KisloZelje333
15. 01. 2013 07.43
+0
24ur pa spet napišejo članek v stilu saj amerika pa ja ni nič kriva hahahahah kako se vam da, tako zavajat no 2013 smo, nismo več slepi
Lajnaa
15. 01. 2013 02.52
+3
Borat in Sneguljčica. Sneguljčica povsod vtika svoj Kremeljski nos. Naj reši zdaj tole, če se že gre tolikšnega heroja. Če bi Borat bil USA mladiček, bi tale halo biu že zdavnaj fertik. Na srečo, al pa na žalost, kakor hoče kdo videt.
Nina Nubia 1
14. 01. 2013 23.43
+2
IRC kdo je kriv za nastalo situacijo??? kdo je prejsnji teden pozival kavzi FSA k porokam( vemo kaj je mel v mislih)?? Amerika zaradi svojih interesov ne pozna milosti,prikazujejo jo pa kot odresnico....
kmadra
14. 01. 2013 19.23
+2
Vse je to zmanjeno ! Iraq.Libija,Egipt ...Siria
SnowmanR
14. 01. 2013 18.21
+13
Še ena propaganda z strani Amerike... Asad z Rusi in Kitajci brani svoje ljudstvo, medtem ko Amerika in EU z uporniki zastrašujejo, uničujejo, ubijajo, posiljujejo Sirijsko ljudstvo... V vsakem primeru, bo Amerika izgubila vojno v Siriji, tako kot je izgubila v Vietnamu, Severni Koreji, Iraku, Afganistanu, itn... Američanom niso pemenbne žrtve, največji pomen v Sirijski vojni je oblast nad teritorijem, ki meji z Izraelom in Turčijo... Tako Amerika in EU kot Turčija in Izrael tvegajo 3.svetovno vojno z Rusijo, Kitajsko in Iranom, ki so kar precej nadmočne v obrambi Asada, Sirijske vojske in Sirijskega ljudstva... Cilji ki so si jih zadali Američani z CIA (Central Intelligence Agency) počasi padajo v vodo in to je dokaz, da Američanom ne gre glih po planu kot bi moralo iti... Uspeli so v Libiji, Tuniziji, Egiptu, toda Sirija je zgodba zase... Rusi pošiljajo bojne ladje in Spetnaz pripadnike, Kitajci pošiljajo vojaško opremo in orožje v Sirijo, to je dokaz, da ni samo Asadov režim v igri ampak nekaj veliko večjega... Rusi z svojo pomočjo v Siriji omogočajo dostop do Sredozemskega morja, Turčiji ni glih vseeno da se Ruska vojska giba ob Turški meji, zato je Turčija podpisala vojaški sporazum z USA, saj so jim USA obljubile članstvo v EU, če se bodo bojevale na Izraelski in Uporniški strani... Večji pomen na tem področju ima tudi Saudska Arabija, ki hoče kontrolo nad Sirijo zaradi plinovodov in naftovodov, toda Saudska Arabija ima za enkrat status neutralne članice po vprašanju Sirije, saj se zaveda nevarnosti Rusije in Kitajske... Vse se odvija v tihi negotovosti, toda Amerika in EU počasi izgubljajo vojno v Siriji... Sirija bo kot pravijo nekateri vojaški analitiki nov Vietnam ali nova Koreja, vsaj po vprašanju vojne med Ameriko in Rusijo! Amerika še vedno pošilja lažne informacije vsem ljudem v Ameriki in EU kaj se dogaja v Siriji, toda neuspeh Central Intelligence Agency (CIA) agentov bo kmalu viden...
nenasedaj
14. 01. 2013 17.50
-2
Zanimivo, kako hinavsko ZDA branijo Asada! V Afganistanu, Iraku in drugje po svetu so takoj bombardirali nedolžno ljudstvo, tukaj pa so navdušeni nad Asadom, ki tudi uničuje ljudstvo, lastno.
KisloZelje333
15. 01. 2013 07.41
+3
gospod dajte si vi na we are change slovenija kak članek prebrat, če znate priti do 24ur.....pa razmišljat z lastno glavo, amerika in izrael so mnogo slabši, kot vi mislite