Tujina

Qantasova letala ostala na tleh

Sydney, 29. 10. 2011 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralski letalski prevoznik Qantas je zaradi stavke prizemljil letala za domače in mednarodne lete. Letala bodo ostala na tleh, dokler vodstvo in zaposleni ne bodo dosegli dogovora glede plač in pogojev dela. Pogajanja bodo nadaljevali v nedeljo.

Avstralski letalski prevoznik Qantas je zaradi stavke zaposlenih prizemljil celotno floto letal, tako za domače kot mednarodne polete. Izvršni direktor družbe Alan Joyce je pojasnil, da bodo letala ostala na tleh, vse dokler z zaposlenimi ne bodo dosegli dogovora.

Po oceni vodstva družbe jih bo vsak dan, ko bodo letala ostala ne tleh, stal dobrih 14 milijonov evrov.
Po oceni vodstva družbe jih bo vsak dan, ko bodo letala ostala ne tleh, stal dobrih 14 milijonov evrov. FOTO: Reuters

Spor med vodstvom in zaposlenimi je nastal zaradi nestrinjanja glede plač in pogojev dela v družbi. Sindikati so stopnjevali pritiske na Qantas, in sicer tako, da so zaposleni v družbi delali v omejenem obsegu in počasneje. Sindikati so v petek napovedali, da bi lahko s serijami stavk nadaljevali vse do sredine prihodnjega leta.

Letala, ki so še v zraku, po odločitvi vodstva nadaljujejo pot do svojih ciljev. Kot je pojasnil Joyce, zaposlenim s ponedeljkom ni treba več priti v službo, plačani pa tudi ne bodo. Odločitev o prizemljitvi celotne letalske flote je Joyce sicer sprejel zgodaj zjutraj, dobil pa je tudi privolitev upravnega odbora družbe.

Po oceni vodstva družbe jih bo vsak dan, ko bodo letala ostala ne tleh, stal 20 milijonov dolarjev, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Na tleh je po odločitvi vodstva ostalo 108 letal na 22 letališčih.

Avstralska vlada je omenjeno odločitev sprejela z "veliko zaskrbljenostjo". Obenem bo, kot je poudaril prometni minister Anthony Albanese, zahtevala takojšnje ukrepanje pristojnih regulatorjev. Kot je pojasnil, so bili o omenjeni odločitvi vodstva Oantasa obveščeni šele sredi popoldneva. "Vlada bo podala takojšen poziv za zaustavitev vseh vrst stavke v tej največji avstralski letalski družbi," je dodal.

Avstralska premierka Julia Gillard je opozorila, da lahko ima ta spor resne posledice za državno ekonomijo.
Avstralska premierka Julia Gillard je opozorila, da lahko ima ta spor resne posledice za državno ekonomijo. FOTO: Reuters

Stavko je do sedaj občutilo že 70.000 potnikov, odpovedanih je bilo že prek 600 letov. V mesecih stavk osebja, ki skrbi za prtljago in drugih, ki delajo na letališčih, inženirjev ter pilotov je družba na tedenski ravni izgubila 15,6 milijona dolarjev.

Joyce je obenem opozoril, da bi lahko stavka zaposlenih počasi celo prepolovila družbo. "Če se bo to nadaljevalo več kot eno leto, bomo prisiljeni ukiniti več kot polovico naših storitev, to pomeni ukinitev polovice celotne družbe," je izpostavil.

Qantas se o plačah in načrtovanem prestrukturiranju podjetja pogaja s tremi sindikati. Družba namreč načrtuje širjenje v Azijo, sindikati pa se bojijo, da bodo Avstralce zamenjali s cenejšo delovno silo. Joyce je zatrdil, da delovna mesta, ki jih zdaj zasedajo avstralski državljani, ne bodo ogrožena.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnik2010
29. 10. 2011 14.26
se bomo strinjali ali ne,karavana gre dalje,boli jih joko za nas
skydrol7
29. 10. 2011 12.57
Se strinjam z Qantas CEO Alan Joyce-u za odlocitev k prizemljitvi celotne Qantasove flote, saj v letalski industriji se besede , kot "omejen,partial service" itd. NE pozna ,ker pride VARNOST potnikov in posadke vedno v ospredje ! Zaposleni v druzbi Qantas pa se bodo mogli sprijazniti z dejstvom da je letalska industrija DANES na globalnem nivoju,dnevi kot na primer,ce je Qantasovo letalo pokvarjeno Malaziji je dovoljeno da se service ne prizemljenem letalu lahko opravi z lokalnimi tehniki in engineerji , da ni potrebno voziti ekipo iz Avstralije za popravilo QAntasovega letala.