Tujina

'Vsak dan posiljeni in izropani'

Boston, 03. 08. 2011 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Številne organizacije so bile v zadnjih letih žrtve spletnih napadov. Med njimi je tudi sekretariat ZN, ki skoraj dve leti ni vedel, da so v njihovem računalniškem sistemu vsiljivci. Olimpijski komite je bil kar 28 mesecev žrtev napadalcev.

Strokovnjaki za računalniško varnost so odkrili najobsežnejšo serijo internetnih napadov, katerih tarča so bile številne mednarodne organizacije, med njimi tudi Združeni narodi, vlade in podjetja po celem svetu. Prizadetih naj bi bilo približno 72 organizacij, poročajo tuji mediji.

Vsiljivce so odkrili strokovnjaki podjetja McAfee, ki poudarjajo, da je v napade vpleten tudi en "državni akter“, niso pa želeli razkriti, za katero državo gre. Kljub temu je eden izmed strokovnjakov dejal, da dokazi kažejo na Kitajsko. "Lahko bi bili tudi Rusi, a vse kaže na Kitajce," je dejal strokovnjak Jim Lewis.

Žrtve niti ne vedo, da so tarče napada in kraje. Povzročena škoda je ogromna.
Žrtve niti ne vedo, da so tarče napada in kraje. Povzročena škoda je ogromna. FOTO: Reuters

Seznam žrtev je dolg. V petih letih so "neznanci“ napadli vlade ZDA, Tajske, Indije, Južne Koreje, Vietnama in Kanade; Združenje držav jugovzhodne Azije (Asean), Mednarodni olimpijski komite (IOC), Svetovno protidopinško organizacijo (WADA ) ter številna podjetja – od varnostnih pogodbenikov do podjetij, ki razvijao visoko tehnologijo.

Napad na Olimpijski komite je trajal kar 28 mesecev. Napad je potekal iz azijske države.

V primeru Združenih narodov so napadalci vdrli v računalniški sistem sekretariata ZN v Ženevi. Napad se je začel leta 2008, odkrili pa so ga skoraj dve leti pozneje. V tem času so napadalci nemoteno zbirali podatke, zatrjujejo predstavniki podjetja McAfee. "Tudi sami smo bili presenečeni nad izredno razgibanem profilu organizacij, ki so bile žrtve napadov, prav tako smo bili osupli nad predrznostjo napadalcev,“ je dejal Dmitrij Alperovič, direktor omenjenega varnostnega podjetja. Odprto vprašanje obstaja, kaj se je zgodilo oziroma kaj se še dogaja s podatki, ki so jih ukradli neznanci. "Podjetja in vlade so posiljena in izropana vsak dan,“ je opozoril, kar pa posledično povzroča tudi veliko ekonomsko škodo, saj nekateri napadalci ukradejo ideje in projekte svojim konkurentom.

Primere spletnih napadov in vdorov v računalniške sisteme preiskujejo tudi policije po svetu, pravijo predstavniki McAfee, ki so vse žrtve obvestili o svojih odkritijih. Predstavniki ZN so dejali, da so z napadi seznanjeni, niso pa želeli ugibati, kdo stoji za njimi in kaj bodo storili z ukradenimi podatki.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERDE-AVE-MERDE
03. 08. 2011 22.53
Ko državne službe prisluškujejo, čekirajo maile in uporabljajo vse možne druge metode - tudi ni fajn. S tem da se to dogaja, recimo v Nemčiji, preko 180 000 ljudem, ki še niso nič napačnega storili ampak so "potencialni" bruh bruh
rudra
03. 08. 2011 10.55
Transparetno naj delajo pa se nimajo kaj bati. Če skrivajo podatke je še ok,da ti pridejo na svetlo.Se bodo ljudje saj znali braniti pred temi voluharji zgoraj.Naj le udirajo oni so tako vsega krivi za to sranje na tem planetu.
blue-art
03. 08. 2011 09.32
Upam namreč, da sedaj niste spoznali hackerja, ki bo CHF obdelal, a ne tako, kot bi si EUR želel. :) Srečno. Tisto prej ni bilo nevarno, to pa zarad poveansti tradicionalne 100 letne JE.
tsdafsdfsfgjhtz
03. 08. 2011 09.18
blue-art
03. 08. 2011 09.17
Milanske borze oz. finančnih institucij nihče ne napada, kar same so se nekatere od januarja posule. Podci 30% na tden so namreč dovolj za nujne sestanke v rimu. Ne verjamete? Kako kaj vaš evro? To ni Gossip tak je trenutno svet, kdo se boji hackerjev, ko pa so nekateri sebi najbolj kar sami nevarni mar ne?
blue-art
03. 08. 2011 09.15
Milanske borze oz. finančnih institucij nihče ne napada, kar same so se nekatere od januarja posule. Podci 30% na tden so namreč dovolj za nujne sestanke v rimu. Ne verjamete? Kako kaj vaš evro?
blue-art
03. 08. 2011 08.57
Da ne omnjam italije npr in dogajanje tam. Ja, pa nikar vsi za mano ne pridite, ne bo uspeha. Že vedo zakaj. :)
blue-art
03. 08. 2011 08.51
Vidim, da pa bistvenih novic pa nimate npr. če je Zapatero šel na dopust, ali ne, kot omenjeno, no sam grem malo, danes bo še vreme, pa om lahko v miru spet opazoval, no saj veste s čem me razveseljujejo.... Mjte se.