Tujina

Vročinski val se nadaljuje tudi na vzhodu ZDA

Washington, 01. 07. 2012 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ZDA kljub vročinskim nevihtam, v katerih je brez elektrike ostalo več kot tri milijone odjemalcev, vročinski val ne pojenja. To pa lahko mnogim povzroči velike težave, saj bodo brez elektrike težko zagotovili primerno hlajenje.

Otrok si ogleduje padlo drevo v Falls Chrchu v Virginiji.
Otrok si ogleduje padlo drevo v Falls Chrchu v Virginiji. FOTO: Reuters
Vročinski val, ki je zajel vzhod ZDA in povzročil rekordno visoke temperature, se bo nadaljeval kljub nevihtam, v katerih je umrlo 12 ljudi, več kot tri milijone gospodinjstev pa je ostalo brez elektrike. Nacionalna vremenoslovska služba je sporočila, da bodo ekstremno visoke temperature zajele tudi jugovzhod in južno polovico mississippijske doline. "Za tiste, ki so na takšne ekstremne razmere občutljivi, je zadrževanje na odprtem lahko ekstremno nevarno".

Včeraj so zaradi škode, ki so jo povzročile vročinske nevihte v zveznih državah Virginija, Zahodna Virginija, Washington, Ohio in Maryland razglasili izredne razmere. Predsednik Barack Obama pa je službo za krizne razmere FEMA pooblastil za koordiniranje pomoči tudi na območjih v zvezni državi Ohio. V Ohiu, Marylandu in Virginiji so namreč nevihte povzročile tudi ogromno škodo na električnem omrežju. Pristojne službe škodo že odpravljajo, ponekod pa bodo lahko brez elektrike v teh vročih dneh še ves teden.

V Virginiji je v nevihtah umrlo šest ljudi, milijon gospodinjstev pa je ostalo brez elektrike. Gre za najhujšo katastrofo v zgodovini države, ki je niso povzročili orkani, je povedal predstavniki Oddelka za krizni menedžment Virginije Bob Speldenner. V Marylandu sta umrli dve osebi. Na eno je padlo drevo, drugo pa je, potem ko je na njeno hišo padlo drevo, ubila elektrika.

V New Jerseyju sta umrla sorodnika, stara 2 in 7 let, na katera je v parku padlo drevo, na vzhodu Tennesseeja pa sta zaradi visokih temperatur umrla brata, stara 3 in 5 let, saj sta se zadrževala zunaj, ko je živo srebro kazalo 41 stopinj Celzija. Še en človek je umrl v Ohiu.

V Marylandu je brez elektrike ostalo okoli 800.000 gospodinjstev, s podobnimi težavami pa se soočajo tudi v Ohiu. Brez elektrike je ostalo okoli dve tretjini države z milijon domovi. Precej prizadeta je tudi Zahodna Virginija, kjer je brez elektrike več kot 600.000 odjemalcev. V Indiani pa jih je brez elektrike okoli 135.000.

Gneča na plaži newyorškega Coney Islanda. V New Yorku so včeraj namerili kar 39 stopinj Celzija.
Gneča na plaži newyorškega Coney Islanda. V New Yorku so včeraj namerili kar 39 stopinj Celzija. FOTO: Reuters

Rekordne temperature – do 39 stopinj Celzija, so v soboto namerili tudi v New Yorku. Nacionalna vremenoslovska služba pa je v petek v Washingtonu, Atlanti, Nashvillu in Tennesseeju namerila rekordne junijske temperature. V vseh štirih mestih so namreč namerili najmanj 41 stopinj Celzija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
01. 07. 2012 13.05
+0
"Gre za najhujšo katastrofo v zgodovini države, ki je niso povzročili orkani, je povedal predstavniki Oddelka za krizni menedžment Virginije Bob Speldenner." Ni pomembno kdo ni česa povzročil, temveč kdo je.
rexi09
01. 07. 2012 16.18
+2
Mogoce bojo napovedal vojno soncu, ker jih posredno napada in unicuje integriteto drzave
Ramzess
01. 07. 2012 13.00
+1
Ah mediji, govorijo o visokih izmerjenih temperaturah, ne povedo, saj vemo zakaj, da so izmerjene v mestih sredi ogrmno betona in stekla. Ja, ubogi otroci, malomarnost staršev brez primere, ni kaj.
lima16
01. 07. 2012 12.42
+11
Pa se folk še kr peče na soncu :S
Ramzess
01. 07. 2012 13.00
+2
Kogar tuja izkušnja ne izuči, ga pa bo zagotovo lastna, ...
Ramzess
01. 07. 2012 13.01
+2
...samo naj ob lastni izkušnji ne stokajo in tožijo zaradi svoje nesreče, ...to velja tudi za starše.