Tujina

Vročinski val in močno deževje

Zagreb/Beograd, 20. 07. 2007 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.L./D.Š./STA/Reuters
Komentarji
27

Po Evropi so se temperature dvignile čez 40 stopinj, v Veliki Britaniji pa se soočajo z močnimi poplavami.

Močne deževje in poplave pustošijo po Veliki Britaniji. Močni vetrovi so tako prizadeli južni in osrednji del Londona ter Walesa, premikajo pa se tudi proti Škotski in Severni Irski.

Lokalne oblasti opozarjajo prebivalce, da v tašnih vremenskih razmerah ne potujejo
Lokalne oblasti opozarjajo prebivalce, da v tašnih vremenskih razmerah ne potujejo FOTO: Reuters

Med najbolj prizadetimi področji sta prav Berkshire in London. Poplave so prizadele tudi železniški in letalski promet, nekaj letov pa so morali tudi odpovedati. Dostop do letališča Luton je zaradi poplav onemogočen.

Lokalne oblasti opozarjajo prebivalce, da v tašnih vremenskih razmerah ne potujejo. Gasilci prav tako skušajo rešiti otroke iz neke šole v mestu Worcester.

Razmere na Hrvaškem

Morje s skoraj 27 stopinjami ne prinese prave osvežitve
Morje s skoraj 27 stopinjami ne prinese prave osvežitve FOTO: Reuters

Na Hrvaškem so se temperature čez dan povzpele kar na 40 stopinj Celzija in več, tudi prihodnji teden ne bo nič bolje, napovedujejo vremenoslovci. Najhuje bo v notranjosti države ter v Dalmaciji. Že ob devetih zjutraj so termometri v večini hrvaških krajev pokazali skoraj 30 stopinj.

Pretirane osvežitve ne prinese niti skok v morje. Na Krku je voda že ob 7.00 imela 27 stopinj, na Rabu in v Šibeniku so toliko izmerili ob 8.00, drugod ob jadranski obali je bilo stopinjo ali dve hladneje. Hrvaški premier Ivo Sanader je zaradi visokih vročin sodržavljane pozval, naj pozabijo na pravila oblačenja in pridejo v službo v lahkih oblačilih, brez kravat in jaken.

Nevarnosti vročine je izkusil tudi 21-letni Zagrebčan. V avtu je namreč pustil vžigalnik, ta pa se je pregrel in eksplodiral. => Več

Izredne razmere v Makedoniji

Prebivalec Bukarešte se skuša osvežiti s skokom v vodo
Prebivalec Bukarešte se skuša osvežiti s skokom v vodo FOTO: Reuters

Še hujše so razmere v Makedoniji, kjer so temperature že dosegle 43 stopinj, v naslednjih dneh pa naj bi jih presegle. Zaradi neznosne vročine so razglasili krizno stanje. Od danes tako zaposleni delajo le od 7.00 do 13.00, tisti, ki delajo na prostem, pa do 11. ure. Nosečnice lahko ostanejo doma. Inšpektorji bodo preverjali, ali to vsi upoštevajo. V državi je v zadnjih treh tednih izbruhnilo več kot 200 požarov.

V Romuniji, kjer temperature že več dni niso padle pod 40 stopinj, je ministrstvo za zdravje za vse javne uslužbence odredilo, da morajo sredi dneva za šest ur prekiniti delo. Huda vročina – v prihajajočih dneh bo 42 stopinj v senci – je zahtevala že sedem življenj. V Avstriji pa so zaradi vročine umrle že tri osebe.

V Srbiji le opozorila

Hlajenje v vročih dneh
Hlajenje v vročih dneh FOTO: Reuters

Čeprav se Beograjčani kuhajo pri 40 stopinjah in več, srbska vlada ne razmišlja o uvedni izrednih razmer. Kljub temu pa so tudi v tej državi nekoliko prilagodili delavnik. Tako morajo vsi tisti, ki delajo zunaj, med 11. in 16. uro počivati. Na delo pa so poslali inšpektorje, ki bodo po tržnicah preverjali, ali je hrana, ki jo tam prodajajo, oporečna. V prestolnici so celo prepovedali prodajo jajc na odprtem. V hudi vročini se namreč roba hitro kvari.

Prebivalci osrednjega dela Madžarske so doživeli najtoplejši 18. julij v zgodovini. Zadnji rekord, ki je padel daljnega leta 1904, so potolkli za skoraj tri stopinje, namerili so jih 40,6. Vročinskemu rekordu so se približali tudi na Slovaškem, kjer so vedno glasnejše zahteve po uvedbi 'sieste' – popoldanskega počitka po španskem vzoru. Tega si želijo tudi Čehi.

Po Grčiji pustošijo požari

Pri grškem Korintu se več sto gasilcev zaman bori z gozdnim požarom
Pri grškem Korintu se več sto gasilcev zaman bori z gozdnim požarom FOTO: Reuters

Po vsem Sredozemlju je velika nevarnost požarov. Prava drama se odvija v bližini grškega Korinta, kjer je pogorelo več hiš, plameni pa so uničili tudi številne staje z živino in skladišča. Ogenj se je širil tako hitro, da so bili gasilci nemočni. Kljub temu prebivalci s prstom kažejo prav nanje, trdijo namreč, da so se odzvali prepočasi in da so se z ognjem dolgo časa borili sami.

Tri vasice, ki se jim je ogenj nevarno približal, so izpraznili. Na varno so morali tudi otroci, ki so se udeležili poletnega kampa v regiji. Požar se je razvnel pred dvema dnevoma, pri gašenju pa sodeluje 200 gasilcev, ki jim pomagajo z dvanajstimi letali in štirimi helikopterji.

Samo julija so v Grčiji našteli več kot 1450 požarov, dvakrat toliko kot v istem obdobju lani. Policija je prepričana, da je bila večina podtaknjenih.

Na ameriškem zahodu kar tisoč novih požarov v naravi

Gori tudi zahod Združenih držav
Gori tudi zahod Združenih držav FOTO: Reuters

Požari pa divjajo tudi na zahodu Združenih držav, od ponedeljka jih je izbruhnilo več kot tisoč. Požarno nevarnost so zato dvignili na najvišjo, peto stopnjo, nacionalni medagencijski gasilski center pa je sporočil, da so njihove zmogljivosti na meji skrajnosti. Tako so oblasti že poklicale na pomoč gasilce iz tujih držav, kot je Kanada in celo Avstralija, mobilizirali so tudi nacionalno gardo.

Vremenske razmere so za požare izjemno ugodne, saj je podnebje suho, vročina dosega 40 stopinj in več, tako pa bo ostalo še naslednji teden.

Požar je med drugim izbruhnil blizu Nacionalnih jedrskih laboratorijev v državi Idaho in je zajel več kot 1600 hektarjev površine. Okrog 700 uslužbencev laboratorija je v četrtek ostalo doma.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alen_maribor@hotmail.com
21. 07. 2007 04.03
Ta vročinski val je že res nenormalen , si lahko zamislite če bo kdaj blizu 50 stopinj , če že zdaj je nevem kolk ljudi umrlo v bulgariji če se ne motim
martin_gams@email.si
21. 07. 2007 00.38
kaj pa onesnažujemo Zemljo.......kaj je pa to če ne fitback do ljudi?...kar smo skuhali bomo pač morali pojesti............
aljaz.zupancic@siol.net
20. 07. 2007 23.14
em bosko ni kriv koprski zupan popovic in njegovi stroji ampak proklet italijani ki kurijo vsega hudica v padski nizini in tko ko zmeri veter use prnese sm in slovenci opet je***o jeza
srecnii
20. 07. 2007 22.20
trava: bingo in zadel si terno, ja jaz sem bil samo enkrat an morju za en dan, in moram reči, da folk kr leži na soncu neprestano po več ur, jest sem iskal samo senco, mal bil na pijač, v vodi pa še največ....folk je neumn, kako morejo eni iz na morje pa tako vroče, tam je drugače kr mal dolgočasno. lp
trava@pinkponk.com
20. 07. 2007 21.51
gabriela.kace res je da dela v gradbeništvu in je vroče ko je na soncu.Kaj pa potem delata na morju.Sta vedno v senci ali se sončita.A tam pa ne moreš fasat raka.Tam ga fašeš še hitreje ker si samo v kopalkah ko pa delaš si pa oblečen.Madona ste čudni.Kaj pa potem prekleto hodita na morje če je vroče.In sem prepričana da tja tudi gresta.Bodite lepo doma pa je,ne pa da se hodite na morje pečt da ste ja rjavi in da vsem poveste da ste bili na morju.
grizzly
20. 07. 2007 21.22
Ja eni so pač tupi kot vreme in je za njih vse lepo. Po novem bo najbolje, da vsak postane gasilec:))) hehehehe Obvezna oprema steklenica laškega piva.
pkorosec
20. 07. 2007 19.25
V Oxfordu je bilo ta teden prijetnih 22 -23 stopinj maksimalno. Danes zjutraj je dezevalo in je bilo mrzlo kot psa. Priletis sem, pa stopis na 40'C. Ni mi jasno kako lahko nekdo to opisuje kot LEPO VREME.
racmanp@volja.net
20. 07. 2007 18.37
sm včeri en radio poslušu pa je napovedovalc enga poslušalca vprašu ko je klicu v oddajo za glasbeno željo, kam gre letos kej na morje...on pa v tople kraje (grčija pa neki je nakladu...)..js sm se smeju na pouno...reče..v tople kraje..lool..kje si ti doma..
goso
20. 07. 2007 18.17
Vroče je, saj je poletje, predvsem pa je Sonce močnejše. Tud Sonce je močnejše in šibkejše...
mape3391
20. 07. 2007 17.05
Apokalipsa je tu! Reši se, kdor se more, ahaha...
boschko1@yahoo.com
20. 07. 2007 14.55
Za ozon v Ankaranu je kriv un ta južn župan, kaj je že, Poposhit, Popopič, Popošič, aja Popovič, on je kriv, ker je dal v delo toliko gradbenih del (na tuj račun seveda) in zdej vsa ta mehanizacija s svojimi emisijami veča ozonsko luknjo nad našim območjem in rezultat je tu. V zapor z njim. Al pa deportirat!!
muvimen
20. 07. 2007 14.07
nekdo... - bolniki itak vedo kaj pa kako, govorim za folk, ki kar neki skoz jamra kok je vroče in se kar šetajo po najhujši vročini nič ne naredijo za to. Da pa za bolnike v bolnicah ni poskrbljeno je pa žalostno in to vemo.
srecnii
20. 07. 2007 13.56
...ja in eden je tukaj, ki ima pritiska 170/90 in nova tretnutna tem. je pri nas 36,5-37st.toliko je pokazal termometer. Drugače mi je pa včeraj začela iz nenada teči kri in kaj sem naredu vzel skret papri in si zabasal v nos in odšel na nivo pograbit za živino. Včeraj pa je bilo 34 st.
nekdo...
20. 07. 2007 13.50
muvimen tebi muva ja malo v glavi od vročine že. veš kolko je srčnih bolnikov, ledvičnih bolnikov, pa bolnikov ki jim škodi sonce in vročina!? enim tega organizem ne prenese in veš kaj je še najhuje .... pojdi h komu v bolnico na obisk al pa pojdi samo pogledat kako peklensko je v tistih sobah ko še rolet ni huje kot v savni in ja ljudje smo si sami krivi in ja treba je nardit paniko čeprav po toči zvonit je prepozno
Tonček Balonček
20. 07. 2007 13.50
Kose vsakodnevno vozim za Letališče Jožeta pučnika, me stalno spremljajo neke ogromne table, ki me vabijo na Krvavec v poletju!
muvimen
20. 07. 2007 13.42
Kaj delate paniko, tam do 42-43 se da še nekak, pol je treba pa mal mal poslušat kaj pa kako. Sicer pa vsak zase najbolj ve, kok mu organizem prenese. Tisti, ki pa laufa ob dveh popoldne ga nej pa sune, folk si je sam kriv.
srecnii
20. 07. 2007 13.38
Pri nas je padel rekord, ne morete vrjeti, sem na nadmorski 700-800m, tempe.je bila merjena na nadmorski 700m, nahajam se cca 35 km iz Ljubljane proti zahodu in sem ob 13,30 uri anmreil rekordnih 36 st. pri nas je bilo vsa pretkle poletja manj kot 35 st. edino davnega let je bilo enkrat 35 st. Sem pa starša vprašal in sta mi povedala, da pred 35 leti nista zabeležila tako viskoih temp. oče mi je povedal, da je bilo največ 35 st. lp
Šokc
20. 07. 2007 13.33
Prebivalec Nukarešte se skuša osvežiti s skokom v vodo??? morisslo ma praf kje je že to? sami smo si krivi kr naj pripeka.
Adolph
20. 07. 2007 13.20
Vreme smo mi sami pokvarili,in to se nam sedaj mascuje.To je zacetek kraja.
gelion1101@yahoo.com
20. 07. 2007 13.18
V Beogradu oz. v Srbiji so v teh vročih dneh prepovedali delo gradbenim delavcem. Na teren so poslali inšpektorje in delodajalcem zagrozili z visokimi kazimi, če ne bi spoštovali odredbe. Me prav zanima, kako je s tem pri nas...