Tujina

FOTO: Obamo skrbi okrevanje svetovnega gospodarstva

Cannes, 03. 11. 2011 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R./V.L./STA
Komentarji
26

Ameriški predsednik Obama, ki se mudi na vrhu skupine G20, meni, da je potrebno še veliko storiti za rešitev finančne krize v evroobmočju. Kot meni, je to najpomembnejša naloga na poti k stabilizaciji svetovnih gospodarskih razmer.

V francoskem Cannesu se je začel vrh skupine 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev G20. Svetovni voditelji so ure pred začetkom vrha izkoristili za dvostranska srečanja. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy se je sestal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, pred tem pa se je srečal s kitajskim predsednikom Hujem Džintaom. Ta je poudaril, da mora Evropa razrešiti krizo.

Razreševanje evropske dolžniške krize mora biti v prvi vrsti skrb Evrope, je Hu dejal Sarkozyju. Kitajska, drugo največje svetovno gospodarstvo in velika vlagateljica v evropske obveznice, je sicer že v preteklih dneh večkrat pozvala Evropo, naj uredi svoje zadeve, poročajo tuje tiskovne agencije.

Evropski voditelji so se v preteklih dneh na Kitajsko obračali z upanjem, da bo ta z investicijami pomagala okrepiti začasni sklad za stabilnost evra. Peking ni še ničesar obljubil, saj se o naložbah menda ne more odločati brez natančnejših podatkov. A predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei je v sredo ponovil, da je Kitajska pripravljena pretehtati načine za spopad z dolžniško krizo. "Kitajska je bila in bo še naprej velik vlagatelj v evropski trg," je dejal.

Li Dakoui, član odbora za monetarno politiko kitajske centralne banke, je medtem v pogovoru za francoski dnevnik Le Figaro potrdil ugibanja, da bi Kitajska utegnila v okviru krepitve posojilne sposobnosti sklada za zaščito evra (EFSF) prispevati do 100 milijard evrov. Pri tem morajo biti v Pekingu prepričani, da bo okrepljeni mehanizem deloval in da Kitajski ne bo treba skrbeti za varnost svoje naložbe.

Poznavalci sicer pravijo, da je napovedani kitajski prispevek v luči dejstva, da devizne rezerve azijske velikanke znašajo okoli 3200 milijard dolarjev, precej majhen in ne bo bistveno prispeval k oblikovanju dovolj trdnega obrambnega zidu pred širitvijo dolžniške krize. Kitajska ima že v lasti za okoli 550 milijard dolarjev (okoli 400 milijard evrov) naložb v evrske instrumente.

Skupinska fotografija pred začetkom vrha
Skupinska fotografija pred začetkom vrha FOTO: Reuters

Pred začetkom usklajevalni sestanek

Voditelji Kitajske, Brazilije, Indije, Rusije in Južnoafriške republike (t. i. skupine Brics) so se pred začetkom vrha G20 srečali na usklajevalnem sestanku, da bi se dogovorili o skupnih stališčih.

Sicer pa je v Cannes prispel tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki se je najprej na štiri oči sestal z gostiteljem vrha, francoskim predsednikom Sarkozyjem. Ameriški predsednik se je še pred začetkom zasedanja sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel, medtem pa je Sarkozy vodil srečanje s predstavniki Nemčije, Italije, Španije, evropskih institucij, Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske centralne banke (ECB).

Za ZDA najpomembnejše okrevanje svetovnega gospodarstva

Pred vrhom G20 v Cannesu je ameriški predsednik Obama dejal, da je potrebno še veliko storiti za rešitev finančne krize v evroobmočju. Obama že nekaj tednov govori, da je trenutno najpomembnejša naloga na poti k stabilizaciji svetovnih gospodarskih razmer razrešitev dolžniških težav v območju evra. Neredki opazovalci pri tem menijo, da gre tudi za način odvračanja pozornosti od domačih gospodarskih težav. Najmočnejši svetovni voditelj je pri tem stališču vztrajal tudi danes.

Pri tem je zatrdil, da je Unija naredila nekaj pomembnih korakov k celoviti rešitvi za težave v območju skupne valute, na zasedanju voditeljev držav G20 pa bi morali po njegovih besedah doreči podrobnosti, kako se bo sprejeti dogovor čim prej prenesel v prakso.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy se je sestal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy se je sestal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo FOTO: Reuters

Sarkozy je po drugi strani po srečanju z Obamo zatrdil, da sta prišla do "skupne analize" problematike, kako bi finančni sektor lahko prispeval k razrešitvi današnjih kriznih razmer v svetovnem gospodarstvu. "Primerjala sva najini stališči in mislim, da sva našla skupno analizo o potrebi po tem, da mora finančni sistem prispevati k reševanju današnje krize," je dejal Sarkozy. Obamo je pohvalil za razumevanje, tudi o spornem vprašanju davka na finančne dejavnosti, a natančnejše vsebine ni razkril.

Tudi pogovori glede davka na finančne transakcije

Merklova in Sarkozy sta se pred začetkom delovne večerje voditeljev G20 dotaknila tudi pogovorov glede davka na finančne transakcije. Nemška kanclerka je pojasnila, da ostajajo stališča glede predlogov Nemčije in Francije še naprej zelo različna.

Tudi Sarkozy je zatrdil, da se nima smisla pretvarjati, da obstaja soglasje glede tega vprašanja. "Nekatere države mu ostro nasprotujejo, a vsaj Brazilija in Argentina sta dejali, da načeloma nimata zadržkov," je povedal.

Kot je napovedal, se bodo sedaj nadaljevali pogovori s tema dvema državama o oblikovanju skupine držav, ki bodo prevzele vodilno vlogo pri spodbujanju uvedbe tega davka, ki je "tehnično možen, finančno neizogiben in absolutno ključen z moralnega stališča".

Razprave v okviru vrha G20 so se začele z delovnim kosilom, ob katerem so voditelji razpravljali o okrevanju svetovnega gospodarstva. Preostale teme, kot so trgovina, devizni tečaji in svetovno upravljanje, bodo na dnevnem redu srečanj, ki bodo potekala pozneje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez6b
04. 11. 2011 08.52
obamo naj skrbi raje njihov dolg, ki zanaša že skoraj 99 % BDP-ja
SEBASTI
04. 11. 2011 07.56
Ameriško delovanje: doma ustavriš problem, ga pod kakršnokoli krinko lansiraš v svet in se na to ponujaš kot odrešitelj. Bolano. Zahodni svet ne živi v demokarciji ampak v fašističnem kapitalizmu, ki je, ne boste verjeli, izvozni "artikel" ZDA pod krinko demokracije seveda.
porka.malorka
04. 11. 2011 07.22
Nej ga raje skrbi rekordna revščina v zda. Po domače. Naj pomede pred svojim pragom
zalijanc
04. 11. 2011 06.59
me zanima koga predstavljata in za katerega inters se zavzemata Nicolas in Angela, svoji državi ali EU ?
maijster
04. 11. 2011 06.55
ta kriza je njihov izvoz,njihova demokracija je pa ustvarjanje vojn,vmešavanje v vsako državo katera ima drugačna mnenja od njih.....imajo več vrednostni kompleks,in počakajmo še mesec dva kajti z izraelci in angleži že imajo načrt za napad na iran,kajti stara ameriška praksa je da če imaš problem doma ga napravi drugje.
orangensaft
04. 11. 2011 06.17
a se ne bi raje razpisali o tem, kako jim je uspelo deregulirat ameriški trg bank? kako je wall street sam sebi nadzornik? kako so se v zaporu znašli tisti, ki so opozarjali na nepravilnosti in te tisti, ki so pokradli miljarde? ki so si državno pomoč razdelili kot nagrado za dobro delo ipd. skoraj kot v sloveniji. amerika že dolgo ni več indija koromandija in taki članki so samo brezupen primer ameriškega poveličevanja, ko jih nihče več ne mara in noče slišat za njih. se pa kar naprej nekaj štulijo zraven.
cucjetina
04. 11. 2011 06.05
obamu skrbi hehehhee vic stoletja
Peter Kralj 1
04. 11. 2011 03.14
Najprej povzročijo krizo, nato pa pridejo kot rešitelji. Očitno niso vedeli, da to pri nas bolje obvladamo.
gongash
04. 11. 2011 01.57
uglavnm zarad njhovih gluposti nas bojo kitajci vse pokupil ameriko bojo prehitel rusi pa kitajci če jih niso že
frako
04. 11. 2011 01.39
da ne bo kdo mislu da bodo banke trpele pr obdavčitvi transakcij trpeli bodo tisti ki premikajo dnar tako recimo če s bančno kartico kupiš nekaj bo to kar zaračuna banka tebi obdavčeno tko da bo mal več tebi zaračunano.
MERDE-AVE-MERDE
04. 11. 2011 01.00
eu8chadmaster103.11.2011, 23:25 5 zdej pa resno vprašanje za vas navadne delavce kot sem jaz A SE VAM NIČ NE ZDI ČUDNO DA GLEDE NA VSE PROTESTE PO SVETU MEDIJI NAMEŠČAJO EKSTREMNO MALO POZORNOSTI ampak če bi 50 iračanov protestiralo proti Ameriki bi vsako minuto slišali za to ZAKAJ NI NA NASLOVNICAH DA JE SVET NA ZAČETKU VSTAJE ZAKAJ!!!!!! BRAVO!! Ampak, saj veš odgovor. ; )
chadmaster1
03. 11. 2011 23.25
zdej pa resno vprašanje za vas navadne delavce kot sem jaz A SE VAM NIČ NE ZDI ČUDNO DA GLEDE NA VSE PROTESTE PO SVETU MEDIJI NAMEŠČAJO EKSTREMNO MALO POZORNOSTI ampak če bi 50 iračanov protestiralo proti Ameriki bi vsako minuto slišali za to ZAKAJ NI NA NASLOVNICAH DA JE SVET NA ZAČETKU VSTAJE ZAKAJ!!!!!!
Timme Gailhofer
03. 11. 2011 23.22
Naj ga rajši skrbi amerika ne pa evro območje
Click321
03. 11. 2011 23.11
pol pa nam obama govori o rešitvah pa so sami začel to sranje, to so nardil že enkrat v zgodovini, zdej se je to ponovil... /:
Silva Fekner
03. 11. 2011 22.38
vi ste za mene taboljsi in dalec stran v tujini preko spleta, imam kontakt z domovino.
tirolec
03. 11. 2011 22.36
Zanimivo, kako se vse vrti okoli denarja....!
odprioci
03. 11. 2011 21.58
Če jih toliko skrbi gospodarstvo naj se potem nehajo vmešavat v njega z njihovimi zakoni in regulacijami, ki pomagajo popolnoma nič. Če ste opazili več davkov ter regulacij je slabše je gospodarstvo. Politiki ne ustvarjajo delovnih mest amoak jih podjetniki.
yarrick
03. 11. 2011 21.02
bamsy-a skrbi gospodarstvo, hkrati pa pošilja svojo vojsko v plenilske pohode in še večje zadolževanje davkoplačevalcev.poglejte samo kako hitro so pridobili angleže n svojo stran...A niso rekli da imajo hude problem v gospodarstvu? od kej pa jim potem denar za vojno z iranom?!
kure bedne
03. 11. 2011 20.33
Zemljo nič več ne reši. 3. svetovna vojna bo. Samo ne takšna kot 2 svetovna. Bo pa veliko ljudi pomrlo. Prste bodo imeli vmes farmacija in kemija.
mlutherking
03. 11. 2011 20.31
samo vtipkajte ivaw v youtube pa bo vse jasno koliko dobrega ti tipi želijo.