Tujina

Vrh EU za zajezitev migracij obljublja dovolj denarja za afriški sklad

Bruselj, 19. 10. 2017 21.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Voditelji držav članic Evropske unije so razpravljali o migracijah. Dogovorili so se, da bodo zagotovili dovolj denarja za severnoafriške države, s čimer naj bi poskušali zajeziti prihod migrantov v EU in zapreti osrednjo sredozemsko pot.

Voditelji članic EU so se dogovorili, da bodo za zajezitev nezakonitih migracij zagotovili dovolj denarja za severnoafriške države v okviru skrbniškega sklada za Afriko, je povedal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

V skrbniškem skladu za Afriko, vzpostavljenem pred dvema letoma na vrhu EU in Afrike v Valletti, je 1,8 milijarde evrov iz evropskega proračuna. Enak znesek naj bi prispevale članice, ki pa so za zdaj zagotovile le 175 milijonov evrov. Slovenija je prispevala 50.000 evrov.

EU bo severnoafriškim državam namenila denar za zajezitev migracij.
EU bo severnoafriškim državam namenila denar za zajezitev migracij. FOTO: AP

V razpravi o migracijah so se voditelji strinjali tudi, da bodo pomagali Italiji pri soočanju z migracijskimi izzivi na osrednji sredozemski poti, zlasti pri sodelovanju z libijskimi oblastmi. "Imamo pravo priložnost, da zapremo osrednjo sredozemsko pot," je poudaril Tusk.

V povezavi z zastalimi pogajanji o azilni reformi, kjer se je zataknilo pri vprašanju stalnega mehanizma za premeščanje beguncev v uniji v primeru izrednih okoliščin, so se odločili, da se k temu vprašanju vrnejo decembra s ciljem konsenza v prvi polovici prihodnjega leta.

Za Slovenijo je bilo v razpravi o migracijah ključno vprašanje schengna. Vrh je v sklepih ponovil zavezanost schengnu in izrazil namero čimprejšnje vrnitve k schengnu ob popolnem upoštevanju sorazmernih varnostnih interesov članic.

Premierja Mira Cerarja veseli, da je trud Slovenije v procesu usklajevanja sklepov pripeljal do tega, da se je v vanje uvrstil poziv k vrnitvi k schengnu. A ob tem opozarja, da s tem ne moremo biti zadovoljni, dokler Avstrija ohranja notranji nadzor na meji s Slovenijo, za kar absolutno ni nobenega razloga.

Na vprašanje, ali pričakuje odpravo notranjega nadzora po avstrijskih volitvah, je Cerar odgovoril, da bo vsekakor takoj, ko bo to mogoče, vzpostavil neposredni stik z najverjetnejšim novim avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem in da bo med prvimi predlogi oziroma zahtevami izpostavil odpravo notranjega nadzora na slovensko-avstrijski meji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3