Tujina

EU in Turčija dosegli dogovor. Cerar: Slovenija Makedoniji pripravljena pomagati s policisti

Bruselj, Ljubljana, 29. 11. 2015 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Vrh EU in Turčije je v Bruslju dosegel dogovor o skupnem načrtu za obvladovanje migracijskega toka. Ta predvideva tri milijarde evrov pomoči EU za begunce v Turčiji, oživitev pristopnih pogajanj in pospešitev vizumske liberalizacije. Turčija pa naj bi okrepila prizadevanja za zajezitev migracijskega toka in boj proti tihotapcem z migranti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cerar: Ločeno sestajanje je zaskrbljujoče
    02:33
    Iz 24UR: Cerar: Ločeno sestajanje je zaskrbljujoče
  • Iz 24UR: Napad na Islamsko skupnost
    01:50
    Iz 24UR: Napad na Islamsko skupnost

Na današnjem vrhu EU in Turčije so potrdili skupni načrt za obvladovanje begunsko-migracijske krize. EU je Ankari ponudila tri milijarde evrov za lažje soočanje z begunsko-migracijskim valom, Turčija pa ga bo v zameno pomagala uravnavati.

Prvi del akcijskega načrta se nanaša na podporo 2,2 milijona sirskih beguncev v Turčiji. Drugi del načrta se nanaša na krepitev sodelovanja EU in Turčije za preprečevanje nezakonitih migracij.

Turčija se je v zameno za pomoč unije zavezala k takojšnjemu sprejetju ukrepov za izboljšanje socialnih in gospodarskih razmer za begunce iz Sirije. Zdaj naj bi med drugim zagotavljala registracijo vseh migrantov, okrepila zmogljivosti svoje obalne straže in sodelovanje z grškimi in bolgarskimi oblastmi za preprečitev nezakonitih migracij preko kopenske meje ter zaostrila boj proti tihotapcem z migranti.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je ob tem izpostavil, da EU ne bo popuščala pri merilih in standardih, tudi na področju človekovih pravic.

Turški premier Ahmet Davutoglu pa je zatrdil, da bo Turčija izpolnila vse zaveze iz skupnega načrta za obvladovanje migracijskih tokov.

Slovenija naj bi prispevala 6,5 milijona evrov

EU se je zavezala k "začetnim" trem milijardam evrov finančne pomoči Turčiji pri soočanju z begunsko krizo; naravo te pomoči in potrebo po njej pa bo preučila glede na razvoj dogodkov.

Pol milijarde naj bi šlo iz evropskega proračuna, preostalo pa naj bi prispevale članice glede na delež bruto nacionalnega dohodka. Slovenija naj bi po bruseljskem izračunu prispevala 6,5 milijona evrov.

Turški premier Ahmet Davutoglu in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk po koncu vrha EU in Turčije.
Turški premier Ahmet Davutoglu in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk po koncu vrha EU in Turčije. FOTO: Reuters

Vsako leto dva vrha EU in Turčije

Današnje srečanje voditeljev članic EU in Turčije, ki je sploh prvo med stranema in ga je turški premier Davutoglu opisal kot "zgodovinski dan" in "nov začetek", bo postalo stalna praksa. Voditelji članic EU in Turčije so se namreč danes dogovorili za redna srečanja na najvišji ravni, in sicer se bodo srečevali dvakrat na leto.

Novo poglavje v pristopnih pogajanjih

EU in Turčija sta danes napovedali tudi odprtje novega poglavja v pristopnih pogajanjih 14. decembra. Gre za poglavje 17, ki pokriva gospodarske in denarne zadeve.

Evropska komisija pa se je obenem zavezala k izvedbi priprav v prvem četrtletju leta 2016 za odprtje še več poglavij. Odprtje poglavja morajo seveda soglasno potrditi članice unije.

Dogovor o novem začetku EU in Turčije vključuje tudi pospešitev vizumske liberalizacije. V primeru izpolnitve pogojev lahko Turčija pričakuje odpravo vizumske obveznosti do oktobra 2016.

Evropska komisija bo drugo poročilo o napredku v procesu vizumske liberalizacije pripravila marca. Turčija naj bi junija začela v celoti izvajati sporazum o vračanju nezakonitih migrantov.

Jeseni pa naj bi komisija pripravila še tretje poročilo o napredku v procesu vizumske liberalizacije s ciljem odprave vizumske obveznosti za vstop turških državljanov v schengen do oktobra 2016 - če bodo pogoji izpolnjeni.

'Načrt bo pomagal Turčiji, da bo na svojem ozemlju poskrbela za begunce in preprečila njihov prodor v Evropo preko Grčije'

Dogovor EU in Turčije o obvladovanju migracijskih tokov je zelo pomembna politična zaveza. Bistveno pri tem pa je, da ga mora Turčija zdaj čim prej začeti izvajati, je po koncu srečanja poudaril slovenski premier Miro Cerar.

Prav okrepitev sodelovanja med EU in Turčijo na področju migracij je za Slovenijo prioritetnega pomena, je Cerar poudaril po vrhu in tako podprl skupen akcijski načrt, saj bo po oceni Slovenije lahko pomembno prispeval k zajezitvi trenutnih visokih migracijskih pritiskov na Evropsko unijo, vključno s Slovenijo. Ob tem pa za učinkovito obvladovanje po besedah premierja ne sme izostati niti aktivno zmanjševanje obsega migracij v ostalih državah na t. i. balkanski poti. Tako je po oceni slovenskega premierja današnji vrh EU in Turčije zelo pomemben, saj gre za velik korak naprej v sodelovanju s Turčijo pri preprečevanju obsežnih migracijskih tokov.

Ob pomoči Turčiji, da bo lahko na svojem ozemlju ustrezno poskrbela za begunce in preprečila njihov prodor v Evropo preko Grčije, je bil današnji vrh pomemben tudi zaradi razprave o nadaljevanju zastalega procesa približevanja Turčije EU in možnosti nadaljnje vizumske liberalizacije.

Tudi dogovor o oživitvi procesa približevanja Turčije EU slovenski premier ocenjuje kot pozitivno usmeritev, a pri tem izpostavlja, da bo morala seveda Turčija za napredek na poti v unijo izpolniti vse pogoje.

Cerar je še povedal, da se je na vrhu osebno zavzel tudi za to, da je treba podpreti vse države na balkanski poti, ki se trudijo ustavljati nenadzorovan val beguncev, tako da preverjajo, kdaj gre za nedovoljene migrante.

Slovenija pripravljena Makedoniji pomagati s policisti

Slovenija je pri obvladovanju migracijskih tokov Makedoniji pripravljena pomagati s policisti, je povedal Cerar. Ta se po njegovih besedah zelo močno trudi, da na svojih mejah ustavi nedovoljene migracije. "Prav je, da se ji pomaga. Slovenija je pripravljena pomagati, če bo treba tudi z določenim, manjšim številom policistov, da nudijo strokovno pomoč," je poudaril.

Glede na to, da uspeva Slovenija na svojih mejah dajati dober zgled, kako je treba usmerjati in preprečevati nedovoljene migracijske tokove, je prav, da podpremo vsako državo, ki počne isto. Makedonija, ki to poskuša, upravičeno potrebuje podporo vseh drugih držav Evrope, je še izpostavil Cerar.

Spopad med migranti in policisti na grško-makedonski meji.
Spopad med migranti in policisti na grško-makedonski meji. FOTO: Reuters

Tusk: Brez učinkovitega nadzora na zunanji meji unije bo schengenski prostor postal zgodovina

Tusk je ob prihodu na vrh EU in Turčije v Bruslju znova opozoril, da bo brez učinkovitega nadzora na zunanji meji unije schengenski prostor postal zgodovina. Najpomembnejši sta naša odgovornost in dolžnost, da zaščitimo zunanjo mejo, je poudaril.

Glavni namen vrha EU in Turčije je zajeziti migracijski tok v Evropo, je izpostavil Tusk ob prihodu na vrh. Po tednih težkih pogajanj je dosežen dogovor o obvladovanju begunske krize, za katerega je Poljak upal, da bo danes potrjen. A pri sestanku s Turčijo gre po Tuskovih besedah tudi za širšo razsežnost - oživitev pristopnega procesa Turčije, ki je ključna partnerica v boju proti terorizmu ter pri reševanju krize v Siriji in ciprskega vprašanja.

Minuli dnevi so pokazali tudi, kako pomembno je krepiti sodelovanje v geopolitičnem in strateškem kontekstu, je še poudaril Tusk.

Turčija ni edini ključ do rešitve

Obenem je predsednik Evropskega sveta opozoril: "Ne bodimo naivni. Turčija ni edini ključ za rešitev migracijske krize. Najpomembnejša je naša odgovornost in dolžnost, da zaščitimo zunanjo mejo. Te naloge ne moremo naložiti nobeni drugi državi."

Še pred vrhom EU in Turčije sestanek držav, ki so pripravljene sprejeti begunce neposredno iz Turčije

Pred vrhom EU in Turčije se je v Bruslju sestala skupina voditeljev članic unije, imenovana "koalicija voljnih", ki je pripravljena za zajezitev nedovoljenih migracij sprejeti begunce neposredno iz Turčije. V skupini držav, ki so se sestale, so Nemčija, Avstrija, Luksemburg, Belgija, Nizozemska, Švedska, Finska in Grčija.

Sestanek "koalicije voljnih" je ob prihodu potrdil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in izpostavil, da ne gre za srečanje neto plačnic v proračun unije.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je ob prihodu poudarila, da je koalicija držav, ki so pripravljene sprejeti begunce iz Turčije, odprta za vse članice unije.

Nemška kanclerka je izpostavila tudi, da Turčija upravičeno pričakuje, da ji bo EU pomagala in jo razbremenila pri soočanju z begunci iz Sirije.

Po neuradnih informacijah so razpravljali o preselitvi 400.000 sirskih beguncev iz Turčije v članice unije, a Juncker ob prihodu te številke ni želel potrditi.

Premier Miro Cerar
Premier Miro Cerar FOTO: POP TV

Cerar: Sestajanje članic unije v ožjem krogu je zaskrbljujoče

Cerar je ob prihodu na vrh EU in Turčije, pred katerim se je v Bruslju ločeno sestala manjša skupina članic unije z Nemčijo na čelu, ocenil, da je takšno sestajanje evropskih držav v ožjem krogu zaskrbljujoče, ne samo zaradi Slovenije, ampak na sploh zaradi EU, zato ga ne odobrava.
Pojasnil je, da se bo s kolegi neposredno pogovoril o tem, da izve, kaj se v resnici dogaja. "Vsekakor sem proti takšnemu srečevanju in da Slovenija v to ni vključena. Ko bom izvedel več, bom lahko tudi bolj jasno komentiral," je še dejal.
Pred vrhom EU in Turčije, ki naj bi se dogovoril o skupnem akcijskem načrtu za obvladovanje begunske oziroma migracijske krize, se je v Bruslju sestala koalicija osmih članic, ki naj bi bile pripravljene sprejeti sirske begunce neposredno iz Turčije.

Ob tem se pojavljajo ugibanja, ali ne gre tudi za pogovore o mini schengnu, saj so v tej "koaliciji voljnih" države, ki se jih je omenjalo v kontekstu mini schengna. Pred vrhom so se sestali Nemčija, Avstrija, Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Švedska, Finska in Grčija.

Medtem ko teh neformalnih srečanj po Cerarjevih besedah za zdaj ni smiselno resneje komentirati, pa je ključno poudariti, da je današnji vrh EU in Turčije zelo pomemben.

Pozivi k strpnosti do muslimanov

Evropske institucije hkrati pozivajo k ohranitvi strpnosti tako do beguncev, kot do številnih evropskih muslimanov. Sovraštvo, ksenofobija in nestrpnost niso rešitev, poudarjajo.

V noči na nedeljo so neznanci razbili okno na objektu Islamske skupnosti v Ljubljani. Pravijo, da so zadevo predali policiji, sicer pa dodajajo, da hujskanje nekaterih zoper muslimanov ni sprejemljivo. Pozivajo k širjenju dobrega do vseh ljudi.
V noči na nedeljo so neznanci razbili okno na objektu Islamske skupnosti v Ljubljani. Pravijo, da so zadevo predali policiji, sicer pa dodajajo, da hujskanje nekaterih zoper muslimanov ni sprejemljivo. Pozivajo k širjenju dobrega do vseh ljudi. FOTO: Reuters

Na to temo je sicer pred dnevi spregovorila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Ob mednarodnem dnevu strpnosti je poudarila, da lahko tragični dogodki v Parizu povečajo nestrpnost, do določenih kategorij ljudi se lahko vzbudijo predsodki, pa tudi velik strah. Tarča so lahko predvsem tujci, ki prihajajo k nam, tisti, ki živijo ob nas, pa tudi drugi.

Opozorila je še na vlogo medijev, saj lahko obveščenost ljudi po njenih besedah zmanjša njihov strah. Kot je poudarila, nedvoumna obsodba nestrpnih pojavov nosilcem nestrpnosti odvzame moč. Na potezi je tudi politika, ki mora poskrbeti, da bodo državljani čutili, da je narejenega dovolj, da so ljudje obveščeni, da imajo možnost odkrito povedati svoje mnenje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (517)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarkT
30. 11. 2015 20.57
-1
pomagala? ...kako lahko pomaga, če še jih sami nimamo dovolj, glede na to da nam tuji policisti že pomagajo? ...
oblikovana realnost
30. 11. 2015 20.51
+3
Me kar pogreje ko slišim muslimana govoriti kako je potrebno govoriti o strpnosti do muslimanov, medtem ko so muslimani jihadisti izvedli pokol 130 nedolžnih žrtev, sovražštvo in opravičilo tega dejanja pa prebrali iz Korana in zgleda Mohameda.
kure bedne
30. 11. 2015 18.58
+2
Oče Miro starejši se verjetno sramuje svojega juniorja.
bandit1
30. 11. 2015 18.06
+2
Juga je bila 50 let ma ta EU te obletnice ne bo dočakala nikoli !!!!
walter2
30. 11. 2015 16.43
+2
Turki se pogajajo s figo v žepu!So najmanj kredibilna stran v teh pogovorih!
TheMafiaDon
30. 11. 2015 16.37
+1
naj je Cmerar z Murglami pomagat, bomo videli če bo potem klobasal take neumnosti
Samo.Jst
30. 11. 2015 12.47
+12
In res nihče ne vidi realnega problema? Imamo zakone, ki točno predpisujejo ravnanje tako z begunci kot z imigranti, zakaj se jih ignorira?? Kdor ne spada v kategorijo, da lahko zaprosi za politični azil, bo šel nazaj s kjekoli je prišel! Imamo točke, ki verjeli ali ne SO v EU in tam bi morali vsi pomagati! Grčija, Italija, Španija,.. oni bi morali dobiti ta sredstva in enkrat za vselej bi se moralo zključiti to "ribarjenje" po sredozemlju. A se ne bi že enkrat posvetili svojim ljudem?!
dartford
30. 11. 2015 15.54
+1
tako je. In temu folku nobene denarne podpore. Če že, potem samo v hrani. In teli "ta ekonomski" se bodo sami nazaj domov pobrali
spletni Kritik
30. 11. 2015 12.45
+4
Pa kakšen denar!!!? Sankcije proti Turčiji, ne pa denarja, beboti !!!!!
LLLEPI
30. 11. 2015 13.52
+1
Se malo pa bojo nasi otroci lacni mi pa bomo kupovali orozje za teroriste
razocarani
30. 11. 2015 12.37
+5
ZANIMIVO ,,,PA DA SE VEDNO EVROPA POMAGA TURCIJI ,,A TEM GOSPODOM KAKEC KAPLJA NA SE TISTO MALO MOZGANOV KOLIKOR JIH PREMOREJO ,3 MILJARDE POMOCI ,,IN KJE BO TA DENAR KONCAL ?????????????????????????????????? ze dokazano da turcija izjenmo lepo skrbi za isis-ovce ,,res sramota kaj dela evropska politika ,,se orozje naj posljejo preko turcije za teroriste ,,ne bi me cudilo ce bi se to ze dogajalo ,,
Uporabnik113189
30. 11. 2015 12.44
+3
Mogoče bodo kupili bolnišnice za borce ISIL-a, da jih ne bodo zdravili v Istanbulu. Gre za humanitarno dejanje..
LLLEPI
30. 11. 2015 13.54
+2
EU politiki so malo procente pobrali od tega dogovora
spletni_nepridiprav
30. 11. 2015 12.35
+1
to je najslabši mogoči dogovor... iz dežja pod škaf... RIP evropa
vrsak
30. 11. 2015 12.29
+8
Mene zanima katere policiste bo cmerar poslal, ce jih za fuzbal derbi nimamo dovolj?
Uporabnik113189
30. 11. 2015 12.36
+3
V Črni Gori protestirajo, nočejo v NATO. ( Ne morem trditi da nimajo prav, še pravi čas so se osvestili da jih nekdo vozi po tenkem ledu). Na zadnjem srečanju Brdo ( namenoma nočem pristati na te hrvaško izsiljene Brione) so bili soglasni da nikogar ne silijo v NATO. V bistvu so predlagali da gre Makedonija lahko v EU in NATO v zameno za zaščito meje..Ampak tega ne smejo odkrito povedat zaradi Grčije..
razocarani
30. 11. 2015 12.38
+4
mogoce jih ima kje v naftalini ,spravljene za vsak slucaj ,,ja saj ne ve vec kako in kaj ,,fant je res ze bogi
tron3
30. 11. 2015 12.18
+4
Ne razumem, zakaj je EU dala 3 milijarde živemu mrliču, morali bi vedeti, da ob prvi napaki Erdogan, ne bo med živimi, pa Vsi ostali, tam doli, nekaj raket ta pravih so že Rusi obrnili proti Turčiji, je za prebrati, to je pač KBG doktrina, na žalost, to bi lahko vedeli EU voditelji!!!
tron3
30. 11. 2015 12.21
+3
Američani že tudi umikajo svoje železje iz Turčije, ker že sedaj vedo, kaj se bo zgodilo, Putin pač ne oprošča!!!
Uporabnik113189
30. 11. 2015 12.32
+4
Putin nima potrebe po napadu Turčije z orožjem..Politika Erdogan-a je čisto dovolj dobra za njega. Nastali bodo notranji konflikti kot posledica ukinjanja svobode tiska, demokracije, pravic manjšin, civilne družbe, kar je vse posledica ukinjanja sekularne države. To bo sod smodnika, ki rabi samo vžigalico. Izgube poslov zaradi vizumov za Rusijo in gospodarskih sankcij pa bodo najhujše. Za Putina bo delal čas. Američani pa so svoje dosegli, sedaj bodo sedli v fotelj in opazovali..
tron3
30. 11. 2015 12.38
+2
Klasik, to bi bilo še najbolje, kar si napisal, naj sami obračunajo med sabo, pa saj iz njihove zgodovine je znano, da svoje vladarje so ubijali kot za stavo!!!
razocarani
30. 11. 2015 12.41
+4
kakorkoli ,,bogi je tisti ki verjame turkom ,,in gospoda iz bruslja ne ve kaj dela ,,toliko evrckov senkat temu diktatorju je res noro ,,pa ja ne mislijo da bo kak evro prispel do beguncev ,
VolkBrenin
30. 11. 2015 12.05
+8
Prekleta banda turška ...v 8.mesecih so od isila kupili na črno za pol cene za 800.milonov dolarjev nafte ...in sedaj naj dobijo še to ...naredili pa ne bodo nič . Tudi ta denar bo šel za podporo isilu . ...banda od bande z bruseljskimi vred ...
Uporabnik113189
30. 11. 2015 12.13
+4
Se strinjam, to je neposredna podpora ISIL-a. s strani EU..
TheMafiaDon
30. 11. 2015 12.05
+6
smo mi res najbolj zabita dežela, ki se ima za državo in nas lahko vsak j**** kakor želi????
LLLEPI
30. 11. 2015 11.44
+1
pocasi nas spreminjajo v suznje NATA,EU POLITIKOV,Turkov Grkov, muslmanov
LeviDebiIi
30. 11. 2015 10.58
-4
A zdaj vam je že počas jasn ... kakšno levo katastrofo ste spet obkrožili na volitvah, pa to ... lol ... verjetn ne ... bo pa generacijam, ki prihajajo ...
El Koronito
30. 11. 2015 11.00
-2
he he ... ubošček pa to ... tud minusi so ok
prašek
30. 11. 2015 11.07
+2
Ubogi ježo . Nihče ga ne mara, samo še trifaksna morda !
LLLEPI
30. 11. 2015 11.09
+1
Vzselite se da smo del EU ker bo minimalec se mansi davki vsak dan vecji;Se malo pa bomo mi begunci v lastni dezeli in se prehranjevali v javnih kuhinjah
LLLEPI
30. 11. 2015 11.09
+2
Vzselite se da smo del EU ker bo minimalec se mansi davki vsak dan vecji;Se malo pa bomo mi begunci v lastni dezeli in se prehranjevali v javnih kuhinjah
prašek
30. 11. 2015 11.12
-1
srebrnibreg
30. 11. 2015 11.55
+1
Trol spet nabija . Nisem vedel, da je V Italiji, Franciji, Španiji, Madžarski... tudi leva katastrofa na vladi, ker tudi predsedniki teh držav niso bili na mini sestanku .
Uporabnik113189
30. 11. 2015 12.21
+2
Verbena
30. 11. 2015 12.47
-2
..pa kaj vam ni prav??..vlada naj bi reševala probleme, ne ustvarjala novih!!..pa res ste bogi, da ne morte izreč ene same kritike tej vladi...ker oni ne delajo tisto, kar bi mogli...da ne bo kdo spet o času...že preveč so ga zapravli....taki strokovnjaki, kaj še...sam eni navadni sesači, blebetači...eni smo mal bolj zares vzeli ene besede in pričakoval rešitve, ki čakajo že vsa leta....pa niso težka dela to..sam popravit bi bilo treba nekaj, kar se nobenemu ni dalo !!!
kekec414
30. 11. 2015 14.07
LJUDJE NI VAZNO KATERA VLADA BO, IZ LETA V LETO BO SLABSEEE!!! NWM ZAKA RABIJO TOLKO €€€ KA GA BOJO V GROB ZRAM ODNESLI? T
buzerantos
30. 11. 2015 10.51
+8
Jezek tt 0001 = A si ti o.mejen malo ? Lahko bi nehal z levimi, desnimi, sredinskimi, vsi smo navadni nic.vrednezi v tej drzavi in zal, smo vsi skupaj na zelo preluknjani ladji, ki ze posteno tone. Torej ? To je ravno nas problem. Namesto, da bi stopili skupaj smo razdvojeni Slovenci, politika pa to lepo izkorisca. Nikoli ni noben naredil nic za nas, vseeno kdo je bil na oblasti, tako da nam prihrani prosim. Drugace pa kar se tice clanka pa no comment. Rezija da te sezuje. A ti res mislijo da smo taksni b.ebci, da ne vidimo kaj dogaja ? Tako nam lazejo vsi, da sem ze sit.
prašek
30. 11. 2015 10.53
+0
SDS_je_poden
30. 11. 2015 10.54
+1
Ma ne razumeš. On je dežurni janezev trol. Njegove poste bereš, če se hočeš nasmejat.
El Koronito
30. 11. 2015 10.58
+0
pobira drobtinice ... kanček naše pozornosti, mu je dovolj, da prebrodi svoj bedni dan ...
LeviDebiIi
30. 11. 2015 10.46
+0
Turki ne bojo naredili nič za ta denar ... NIČ ... Cerar bo dal 6,5 miljona evrov vašega denarja ... pa še iz Schengena ga bojo fuknl ven, pa to ... lololol ...
prašek
30. 11. 2015 10.52
+4
Veš ježo, to je tako kot s teboj ! Ne delaš nič, socialno pa vseeno prejemaš ! Tudi Turki nič ne delajo .....
SDS_je_poden
30. 11. 2015 11.00
+2
Je za 200 ojrov socialne kupil 2 delnici novega janezovega medijskega projekta. Ker planira, da bodo dividende.... razen če janez to priklopi na proračun... potem pa si bo z tistima 2 delnicama lahko obrisal zadnjo plat....
prašek
30. 11. 2015 11.01
+2
Koliko pa sploh znaša socialna ??? A ni nekje okrog 200€ ????
SDS_je_poden
30. 11. 2015 11.15
+6
Sej. Celo socialko je dal za 2 delnici. Zdej pa morebit sploh ne bo dividend. Vrednost bo pa padla na 10 ojrov za delnico.... ampak to je za njih zmaga... pa to...
prašek
30. 11. 2015 10.44
+5
Ježek ....... NIKOLI VEČ Ivan !
SDS_je_poden
30. 11. 2015 10.46
+2
Njegova vlada je bila za slovenijo to, kar je bil za ameriko 9.11. Dejansko je bil to teroristični napad.
vetlan
30. 11. 2015 10.43
+4
Stran vržen denar (3 mlrd.)