Tujina

'Trump je lahko dramilo k močnejši in enotnejši Evropi'

Valletta, 03. 02. 2017 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Več voditeljev članic EU je ob prihodu na neformalno srečanje na Malti kritiziralo politiko novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Znova se vrstijo tudi pozivi k enotnosti unije v odziv na Trumpov odnos. Kljub skrbem zaradi Trumpa pa je za EU zaščita odnosov z ZDA največja politična prioriteta, so se strinjali voditelji.

Nemška kanclerka Angela Merkel in britanska premierka Theresa May.
Nemška kanclerka Angela Merkel in britanska premierka Theresa May. FOTO: AP

Na vrhu EU na Malti so voditelji izrazili skrb zaradi politike nove ameriške administracije. Kljub skrbem pa je zaradi Trumpa zaščita odnosov z ZDA največja politična prioriteta, so se strinjali voditelji.

Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da ima Evropa svojo usodo v lastnih rokah. Močneje in jasneje bo unija opredelila svojo vlogo v svetu, bolje bo to za njene čezatlantske odnose, je prepričana.

Za francoskega predsednika Francoisa Hollanda so Trumpovi pritiski na EU nesprejemljivi. "Kdo res ve, kaj ameriški predsednik res želi, sploh za čezatlantsko zavezništvo in pri delitvi izdatkov, ki jim pravi breme," je dejal.

Vrh EU bo danes na neformalnem srečanju na Malti razpravljal o prihodnosti 60-letne unije, ki jo je desetletje kriz precej načelo, zdaj pa se sooča z zunanjimi in notranjimi grožnjami brez primere. Poleg migracij in terorizma vzbuja vse več skrbi protievropska drža novega ameriškega predsednika.

V odzivu na naklonjenost Trumpu v nekaterih članicah unije, na primer na Madžarskem in Poljskem, Hollande opozarja, da ne more biti evropske prihodnosti s Trumpom, če je unija ne bo opredelila skupaj. Veliko članic unije se mora po njegovih besedah najprej zavedati, da je njihova prihodnost najprej v EU, preden si predstavljajo kakršne koli odnose z ZDA.

'Trump je lahko dramilo k močnejši in enotnejši Evropi'

Avstrijski kancler Christian Kern meni, da je lahko Trump dramilo k močnejši in enotnejši Evropi. Novi ameriški predsednik sicer po njegovem mnenju vzbuja mešane občutke in skrbi.

Avstrijski kancler je kritičen do Trumpovih spornih ukrepov za omejitev migracij. Prepoved vstopa v ZDA za državljane sedmih muslimanskih držav je po njegovih besedah "zelo problematična", saj je treba muslimane pridobiti v boju proti islamizmu, ne pa jih ožigosati za nasprotnike.

ZDA po Kernovem prepričanju zaradi vojaškega posredovanja v svetu delijo odgovornost za reševanje begunske krize. Za mednarodno skupnost je nesprejemljivo, da se želi Amerika izogniti odgovornosti pri tem, je menil.

Na grožnjo z druge strani Atlantika je opozoril tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk v pismu, ki ga nekateri evropski diplomatski viri opisujejo kot "precej pogumnega". V tem pismu je Tusk med zunanjimi grožnjami ob Rusiji in radikalnem islamu izpostavil tudi novo ameriško administracijo.

Tudi luksemburški premier Xavier Bettel je kritičen. Pri Trumpovi politiki, ki je nikakor ne podpira, po njegovih besedah ne gre za vrednote, za katere se bori sam. Luksemburški premier danes pričakuje poročila britanske premierke Therese May in nekaterih drugih voditeljev, ki so že govorili s Trumpom.

Mayeva, ki je bila prva tuja voditeljica, s katero se je srečal Trump, je nedavno ocenila, da bi lahko Velika Britanija, ki se sicer ločuje od unije, delovala kot most med EU in ZDA.

Litovska predsednica Dalia Grybauskaite o tem predlogu meni, da mosta ni mogoče zgraditi, dokler komunikacija z ZDA poteka v glavnem po Twitterju.

Predsednik Evropske komisije Juncker pa opozarja, da je prostor za pojasnila. "Včasih imam občutek, da nova administracija ne pozna podrobno EU, a v Evropi so podrobnosti pomembne," je dejal.

Vrh EU na Malti sprejel deset prednostnih nalog za zajezitev migracijske poti

Slovaški premier Robert Fico.
Slovaški premier Robert Fico. FOTO: AP

Vrh EU je na Malti sprejel načrt z desetimi prednostnimi nalogami za zajezitev osrednje sredozemske migracijske poti. Načrt vključuje krepitev podpore libijski obalni straži, nadaljnja prizadevanja za razbitje poslovnega modela tihotapcev s prebežniki in zagotovitev ustreznih zmogljivosti za ustrezen sprejem migrantov v Libiji.

Voditelji so se v skupni malteški izjavi zavezali k zagotovitvi učinkovitega nadzora zunanje meje in zajezitvi toka nezakonitih migrantov ter h krepitvi sodelovanja z Libijo in njenimi sosedami.

V načrtu so izpostavili deset prednostnih nalog, med njimi urjenje, opremo in podporo libijski obalni straži, nadaljnja prizadevanja za razbitje poslovnega modela tihotapcev s prebežniki, zagotovitev ustreznih zmogljivosti za sprejem prebežnikov v Libiji in zmanjšanje pritiska na libijske kopenske meje.

Voditelji so se v skupni malteški izjavi zavezali k zagotovitvi učinkovitega nadzora zunanje meje in zajezitvi toka nezakonitih migrantov ter h krepitvi sodelovanja z Libijo in njenimi sosedami.

Ta prizadevanja bodo podprli s potrebnimi finančnimi sredstvi v okviru obstoječega večletnega evropskega proračuna, v katerem je za razvojno pomoč Afriki namenjenih 31 milijard evrov. Po stabilizaciji razmer na zahodnobalkanski poti in dogovoru s Turčijo se unija tako sedaj osredotoča na osrednjo sredozemsko pot in Libijo, od koder prihaja največ prebežnikov.

V EU poudarjajo, da je ukrepanje za omejitev toka na zahodnobalkanski poti obrodilo sadove, saj se je število nezakonitih prihodov v zadnjih štirih mesecih lanskega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto prej zmanjšalo za 98 odstotkov. Zdaj obljubljajo enako odločno ukrepanje na osrednji sredozemski poti, po kateri je lani prišlo v unijo več kot 180.000 prebežnikov. Rekordno število, več kot 4500, jih je na poti izgubilo življenje.

Razlik med zahodnobalkansko in osrednjesredozemsko potjo je sicer veliko. Okoli 90 odstotkov prebežnikov, ki pridejo v Evropo po osrednji sredozemski poti, je nezakonitih ekonomskih migrantov, ki prihajajo iz varnih držav, na primer Nigerije in Eritreje, ter niso upravičeni do mednarodne zaščite. Na vzhodu je bila večina prebežnikov beguncev.

Razlike so tudi med ključnima državama, s katerima mora unija sodelovati za zajezitev toka: Turčijo in Libijo. Modela sodelovanja s Turčijo ni mogoče ponoviti z Libijo, kjer so politične razmere od padca Moamerja Gadafija leta 2011 zelo kaotične.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk na vrhu na Malti.
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk na vrhu na Malti. FOTO: AP

Priprava rimske izjave

V drugem delu zasedanja pa se bodo brez britanske kolegice Therese May posvetili pripravi rimske izjave, ki jo bo unija sprejela 25. marca v italijanski prestolnici, kjer so pred šestdesetimi leti podpisali temeljni pogodbi EU, Rimski pogodbi.

Osnutek koncepta za izjavo ob 60. rojstnem dnevu unije je za zdaj precej splošen. V njem piše, da je unija v času "globalnih tektonskih sprememb" na "zgodovinski prelomnici" ter da se sooča z "dramatičnimi izzivi" od zunaj in od znotraj.

"Srečanje v Rimu bi moralo ponuditi ambiciozno vizijo za ohranitev enotnosti," še piše v osnutku koncepta za Rim, v katerem naj bi unija med drugim izpostavila tudi pomen prenovljenega sodelovanja med vladami in institucijami EU.

Slovenski premier se bo zavzel za trdno, povezano in enotno Evropsko unijo, ki je zavezana nadaljnji krepitvi in poglabljanju integracije. Pri tem je ključno zaupanje med državami članicami, cilj pa mora biti doseganje ekonomske in socialne kohezije. Uspešen spopad s trenutnimi izzivi, kot so migracije in varnost, je po mnenju premierja temelj za reševanje drugih razvojnih vprašanj in zagotavljanje perspektivne Evropske unije za mlade.

Odnosi med Slovenijo in Evropsko komisijo so trenutno napeti, zlasti zaradi terana in nadzora na meji z Avstrijo. Dvostranski pogovori premierja Mira Cerarja in šefa komisije Jean-Clauda Junckerja na Malti vsaj za zdaj niso predvideni. Bi pa naj Juncker po neuradnih informacijah 2. in 3. marca obiskal Slovenijo.

Visoka komisarka EU za zunanje zadeve Federica Mogherini.
Visoka komisarka EU za zunanje zadeve Federica Mogherini. FOTO: AP

Migrantska kriza neposredno zadeva tudi Slovenijo

Po osrednji sredozemski poti sicer prihaja največ migrantov v Italijo in na Malto, a nekaj jih je preko Italije v preteklih mesecih prišlo že tudi v Slovenijo, je izpostavil Cerar. "Predvsem pa se je odprla tudi pot po Jadranskem morju proti Istri. Ne gre za nekaj, kar nas ne bi neposredno zadevalo," je opozoril slovenski premier. V svojem nagovoru na Malti je komentiral tudi Trumpovo politiko in evropski odziv nanjo.  

Cerar se bo zato v razpravi o omejevanju migracij na osrednji sredozemski migracijski poti, zlasti iz Libije v Italijo, odločno zavzel za ukrepanje proti tihotapcem s prebežniki ter za pomoč in okrepljeno sodelovanje z afriškimi državami za zajezitev migracij.

Po mnenju Slovenije mora biti glavni cilj, da se v državah izvora migracij ustvarijo pogoji, da lahko ljudje tam ostanejo in da sta jim omogočena socialno in ekonomsko preživetje ter varnost. Premier Cerar je ocenil, da je prizadevanje za iskanje rešitev migracijskega toka po osrednjesredozemski poti zelo pomembno, tudi neposredno za Slovenijo, ki je je v neposredni bližini. Po njegovem mnenju je sicer še vedno potrebno namenjati ustrezno pozornost zahodnobalkanski poti, kot je bilo sklenjeno tudi na decembrskem zasedanju Evropskega sveta.

Slovenija pri soočanju z migracijskimi izzivi po njegovih besedah že ves čas konstruktivno sodeluje in bo pomagala na različne načine, morda tudi z ladjo Triglav. "Spomnite se, z ladjo Triglav smo bili že dvakrat v Sredozemskem morju in bomo še naprej, če bo to res potrebno," je izpostavil premier.

Ob tem je Cerar opozoril na možnost zaprtja slovensko-avstrijske meje: "Če bo Avstrija nekega dne zaprla mejo, vemo, kaj to za nas pomeni." Slovenija mora biti zato po njegovih besedah maksimalno pripravljena na morebitno zaostritev razmer, čeprav vsi upajo, da se to ne bo zgodilo.

Na vprašanje, ali bo na Malti znova izpostavil nasprotovanje podaljševanju nadzora na slovensko-avstrijski meji, je premier odgovoril, da je to treba jasno povedati vsakič znova. Čeprav Slovenija razume položaj držav, ki znotraj schengna začasno izvajajo ta nadzor, to za nas ni dolgoročno sprejemljivo, je poudaril.

Rešitev je po njegovih besedah skupna akcija EU, zlasti učinkovit nadzor zunanje meje unije, saj bo šele to omogočilo normalno delovanje schengna, ki je ena ključnih pridobitev EU.

Avstrijski kancler Christian Kern pa je na Malti v odgovoru na vprašanje, kako dolgo bo Avstrija še vztrajala pri nadzoru na meji s Slovenijo, odgovoril, da je to odvisno od razvoja dogodkov.

Slovenija in Avstrija imata skupni interes, da so migracijski tokovi nadzorovani. Te problematike ni mogoče rešiti v Ljubljani ali na Dunaju, danes je priložnost za razpravo o tem na evropski ravni, je dejal v izjavi za slovenske medije na Malti.

V odzivu na argumente Slovenije, da ni nikakršnih razlogov za nadzor na njeni meji z Avstrijo, pa Kern poudarja: "Ampak moramo biti pripravljeni. Vemo, da vzroki niso izginili, še so tam. Pripravljeni moramo biti tudi na še večje migracijske tokove v prihodnjih mesecih."

Premier Cerar se je ob robu zasedanja srečal z več svojimi kolegi, bilateralno pa se je sestal s švedskim premierjem Stefanom Löfvenom in nemško kanclerko Angelo Merkel.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (209)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
04. 02. 2017 14.57
Trump je lahko le mamilo zasvojeni EU.Čas Sužnjelastništva,kolonijalizma.Nič več,EU lahko le še sanja o tem da bi recimo Iran ali Indijo imeli za kolonijo,ker Indija ni več angleški podrepnik kot so recimo Albanija ,Slo,Cro,RS,Bolgarija...Tudi Avstralijo bo treba počasi vrmit avtohtonim prebivalcem,magari Kengurujem.
Nightyfly
04. 02. 2017 14.52
Ate_ist
04. 02. 2017 11.39
Marshallov plan ni bila pomoč povojni Evropi ampak njena podreditev ZDA in tako bo z Evropo po svoje upravljal tudi Trump
Bruhalnica24
03. 02. 2017 22.57
+3
Ha ha ha.. Amerika le destabilizira, prevrača, manipulira heheheh.. # Fake News...Saj se hecate ne ???
M_teorija
03. 02. 2017 21.48
+1
Donaltisti mislijo, da je Tramp njihov mesaja in rešitelj . V resnici bo njihov pogrebnik!?
LLLEPI
03. 02. 2017 21.43
+3
Hlapci ZDA boste pac sprejeli nove usmeritve ZDA saj drugace ne morete
M_teorija
03. 02. 2017 21.43
+5
Kot rečeno Trumpovanje bo streznilo EU ko Bo videla kam peljejo njegova nebulozna dejanja. S politiko populističnih nastopaških kreatur je konec. Še posebej ker ni vala beguncev na katerem je njihov ksenofobizem surfov!? Če se ne bi zgodil trumpizem, bi mogoče še lahko upali. Tako pa so La peni gotofi!?
Fifi 24
03. 02. 2017 20.41
+2
?? aja !?? Haha ...24 ur ste res zabavni......koncept EU je nastal v CIA okrog 1955 kot samoohranitveni projekt protiuteži SSSSR in sicer v smislu samofinanciranja obrambe da ne bi finančno obremenili amerike zato je amerika vzpodbujala gospodarsko rast nemčije/italije, da si bodo same lahko plačevale obrambo in seveda ameriške baze v EU jasno je kdo je šef ob kolapsu sssr pa so seveda koncept prenesli na celo EU in v bližino takrta shirane Rusije...........torej EU je projekt dobro rejene ovce ameriškega pastirja...kar se ameriki bolj splača kot shirana ovca
M_teorija
03. 02. 2017 21.58
+2
Dokler se ni pojavil Donald Grunf je simbioza lavfala!?
rossi66
03. 02. 2017 20.10
+1
Zaščita odnosov z US je prioriteta za EU...He, he..., ja seveda..., EU se dobro zaveda, da čeprav Evropejce vse po vrsti moti pri ameriškem načinu življenja in interakcije s svetom, enostavno ne bi mogla preživeti brez good ole US of A.
rossi66
03. 02. 2017 20.13
+0
In vsak razumen Evropejec ve, da če se 1944 ne bi vmešali Yenkiji na Normandiji, bi se dandanes kaj drugače govorilo po Evropi... Tako da, le ohranja naj EU dobre stike z US...
Bald
03. 02. 2017 20.25
+3
o smeh, misliš da so 44ga kavboji prišli zato da se v Evropi ne bo govorilo nemško?
rossi66
03. 02. 2017 20.36
+3
Ne, prišli so iz enakih razlogov kot vsepovsod, kjer posredujejo. Z vizijo kasnejših koristi in vpliva. Ampak, če tako BTW Evropo rešijo se enega diktatorja ina kronika, ki ima na vesti milijone ljudi..., pa tudi ni za zavreči, kaj praviš? In točno to je tisto, kar dela Američane velike: ja, pridejo in naredijo dar mar z računico v ozadju ampak..., imajo vsaj toliko v gatah da to NAREDIJO!
rossi66
03. 02. 2017 20.37
+1
In krvnika seveda..., ki pa je tudi bil neke vrste kronik...:-)
gump3c
03. 02. 2017 20.02
+1
Merilih pistatl je lahko enoten samo s svojimi verniki miru! Gooooooooo TRUMP!!!!!
Kollerik
03. 02. 2017 19.40
-1
in spet trumpetanje....
lnterReflections
03. 02. 2017 19.30
+3
Sedaj ima EU Rusijo z obeh strani. Z zahoda in vzhoda.
Kollerik
03. 02. 2017 19.40
+0
matej1111
03. 02. 2017 18.49
+9
Trump jih skrbi, ker noče teroristov v državi a ni jih skrbelo, kaj delajo vojni dobičkari ala Obama in Clinton in podobni patroni. Razumi kdor hoče a pri sebi dobro vedo in jih skrbi, da so navadni smrtniki za Trumpa in to je večina populacije.
Našvasan_zob
03. 02. 2017 18.36
+10
Če bo Trump res začel z razbijanjem svetovnih političnih pedofilskih krogov, bo šele veselje..
Našvasan_zob
03. 02. 2017 18.28
+10
Če smo že pri močni in varni EU... Pejte težit Killary in nobelovcu za mir, ki sta Sirskim tetoristom "uporanikom" stil Al Kajda prodajala orožje in financirala vojno v Siriji od koder prihaja večina beguncev sedaj v EU...
Našvasan_zob
03. 02. 2017 18.26
+6
Zanimivo... ko je ven prišlo, da Amerji pod OBAMOVO vladavino SISTEMATIČNO vohunijo in prisluškujejo vsem EU politikom pa to ni bil nikakršen problem....
vsismosužnji
03. 02. 2017 17.39
+3
kaj bo z povabljenci ne odločajo ne trumpi ne gelca in ne katerikoli drugi politik!!!!ampak tisti ki je te politike inančno podiral na volitvah!!!
Bruhalnica24
03. 02. 2017 17.32
+7
Brez Ameriških vojn, destabilizacije, prevratov.... Na bližnjem vzhodu, ne bi bilo beguncev... Tako da...Bravo novinarji,
tankopiš
03. 02. 2017 19.28
+0
semtvojavest
03. 02. 2017 17.17
+21
Dramilo k močnejši in enotnejši Evropi je lahko samo takojšnja prepoved vstopa VSEM ILEGALNIM migrantom in izgon ostalih ILEGALNIH MIGRANTOV! Tudi jaz se ne morem kar prosto po prešerno sprehajati kjer mi zapaše in se naseliti v državo kjer mi dajo največ socialnih transferjev in tam živeti na njihov račun. tako pač ne gre! Šele ko bodo izvoljeni politiki upoštevali voljo ljudstva in ne migrantske industrije, šele takrat bomo lahko govorili o močnejši in enotnejši Evropi. Multikulti je genocid nad lastnimi ljudmi, sploh če so prišleki iz popolnoma drugačnega kulturnega ozadja, ki ne priznava drugače mislečih in se ne nameravajo asimilirati. Naseljevanje v predele sveta ki jih sovražiš in tam samo zahtevati svoje pravice je skregano z vsako zdravo logiko
Perrun
03. 02. 2017 17.20
-10
Pa daj umiri, tocno 7 jih je ostalo v sloveniji. Slovenijo in EU pesti 100 drugih bolj resnih tezav. Si res padel na to poceni finto zunanje groznje ki nam jo prodajajo politiki?
semtvojavest
03. 02. 2017 17.23
+12
7? komu lažeš, sam sebi? Slovenija je del EU, kjer velja prosto gibanje! In če jih je samo lani prišlo okoli milijon v Nemčijo in par sto tisoč v ostale države EU ne ti meni o 7! ok?! ker tudi če jih vzdržujejo ostale evropske države in nasloh iz blagajne EU, je to tudi naš denar! tako da očitno ti padaš na te poceni finte o 7 tujcih ki jih Slovenci finančno in še kako drugače moramo vzdrževati.
puspan
03. 02. 2017 17.53
-10
Perrun
03. 02. 2017 18.31
-1
Brez priseljencev v Sloveniji ene avtoceste ne bi stalo, Nemčija pa bi bila bleda senca tega kar je.
Morana7
03. 02. 2017 18.44
+5
Si se vprašal zakaj Sebastjan? Ker so to ne glede na vse priseljenci in zato v slabšem položaju, manj plačani, izkoriščani za nadure ali pa sploh ne dobijo plače....to je realnost delovnih mest, ki so pri nas rezervirana za tujce. Dežava pa takim firmam še subvencije za zaposlovanje plačuje....halo??!! Smrdi do neba .
Morana7
03. 02. 2017 19.20
+3
Pri nas praktično še za te nismo zmogli poskrbet iz Bosne in si zdaj domišljamo, da bomo ustvarili dobre pogoje še xy št. novim? Na dolgi rok to ne prinese dobre situacije, da ne omenjam, da je politična korektnost na višku, pod to preprogo finega govoričenja pa tli.Propagandni stroj dela svoje in po planu s tem enostranskim poročanjem. Nisem apriori proti tujcem vidim samo, da žal zadeve ne funkcionirajo v praksi. Integracija je živa samo na papirju...kot še marsikak visoko leteči cilj politike.
tankopiš
03. 02. 2017 19.32
+0
Vse bo rešil naš Che Gevara iz združene ledvice.
Kollerik
03. 02. 2017 19.41
+1
ne si ga spet želet srčece zablojeno, ne si ga želet.....
tankopiš
03. 02. 2017 20.45
-2
Kollerik
03. 02. 2017 21.51
Perrun
03. 02. 2017 17.16
-1
Ja trump je rešitev, saj bo konec s tem populizmom v evropski politiki. Ljudjem je pocasi jasno kako nevarn je tak milijarderski narcisek.
semtvojavest
03. 02. 2017 17.25
+4
populizmom v smislu "vsi dobrodošli, za vse je dovolj - mi to zmoremo"