Tujina

FOTO in VIDEO: Napadalec iz Londona je 47-letni Darren Osborne. Policija: Nedvomno gre za napad na muslimane

London, 19. 06. 2017 06.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.O./M.Ke./K.H./STA
Komentarji
9

V množico pred mošejo v londonskem predmestju Finsbury Park je s kombijem namerno zapeljal 47-letni Darren Osborne iz Cardiffa. Pri tem je ena oseba umrla, 10 ljudi je bilo poškodovanih. 47-letnika bremenijo umora, poskusa umora ter priprave in napeljevanja k terorizmu.

Več videovsebin
  • Policija je na kraju dogodka pridržala 48-letnega voznika kombija
    00:46
    Policija je na kraju dogodka pridržala 48-letnega voznika kombija
  • Z belim kombijem zapeljal v množico pred mošejo
    02:02
    Z belim kombijem zapeljal v množico pred mošejo
  • Iz 24UR: S kombijem nad vernike
    02:43
    Iz 24UR: S kombijem nad vernike
  • Iz 24UR: Napad na muslimane
    01:15
    Iz 24UR: Napad na muslimane
  • Iz 24UR ZVEČER: Novi napadi?
    01:19
    Iz 24UR ZVEČER: Novi napadi?

V severnem londonskem predmestju Finsbury Park je voznik ponoči zapeljal v množico, zbrano v bližini tamkajšnje mošeje. Ena oseba je med incidentom umrla, deset je bilo poškodovanih. Osem so jih odpeljali v bolnišnico, dva sta v kritičnem stanju. Še dve osebi, ki sta bili lažje ranjeni, pa so oskrbeli na kraju dogodka.

Policija je takoj po incidentu pridržala 47-letnega moškega, ki so ga na kraju dogodka zadržale priče. Napadalec se je po njihovih besedah na vernike, ki so se vračali z večerne molitve, spravil tudi z nožem, a je policija to kasneje zanikala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na posnetkih očividcev na družbenih omrežjih je videti bel kombi, parkiran na pločniku pred mošejo, ter ljudi, ki pomagajo več žrtvam. Ena od prič je za britansko televizijo Skynews povedala, da je voznik kombija po napadu dejal: "Opravil sem nalogo." Drugi očividec pa je za BBC dejal, da je 47-letnik vpil tudi: "Pobiti hočem vse muslimane!"

V množico vernikov pred londonsko mošejo je zapeljal bel kombi.
V množico vernikov pred londonsko mošejo je zapeljal bel kombi. FOTO: AP
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Priča, ki ji je pred grozečim vozilom v zadnjem hipu uspelo odskočiti, je za BBC povedala: "Peljal je naravnost v nas. Bil sem šokiran, šokiran, šokiran. Ljudje so ležali okoli mene. Hvalabogu sem se uspel rešiti, a vsi okoli mene so bili poškodovani. Vsi so bili poškodovani."

Napadalec je 47-letni oče štirih otrok iz Cardiffa

Policija je sporočila, da je moški, ki je zapeljal v vernike na pločniku, 47-letni Darren Osborne, oče štirih otrok z območja Cardiffa.

47-letnika so aretirali zaradi poskusa umora in ga odpeljali v londonsko policijsko postajo, kjer ostaja v policijskem pridržanju. Obtožen je še naročanja, priprave ali podpihovanja terorizma ter umora in poskusa umora, so sporočili iz londonske policije. 

Minister za varnost Ben Wallace je sporočil, da 47-letnega moškega pred tem policija ni obravnavala zaradi hujših kršitev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Osbornov sosed je za britanski The Guardian povedal, da je bil presenečen, ko je izvedel, kdo je izvedel napad. "Nekdo me je poklical in mi dejal, da je bil on, odgovoril sem, da to ne more biti res. Potem sem videl njegovo fotografijo v poročilih in videl, da je on," je povedal Dave Ashford

Policija: Nedvomno gre za napad na muslimane

Predstavnica policije Cressida Dick je dejala, da je bil napad na severu Londona "zelo nedvomno napad na muslimane". Na območju bodo povečali varnost in prisotnost policije, še posebej v bližini verskih objektov. 

Kot je pojasnil predstavnik londonske policije Neil Basu, je kombi zapeljal v skupino ljudi, ki se je zbrala okoli moškega, ki se je onesvestil. Drugi moški so mu na pločniku nudili prvo pomoč, ko je 48-letnik zapeljal v njih. Moški je umrl, je pa prezgodaj reči, če se je to zgodilo zaradi napada, je dejal Basu. Vsi ranjeni so bili muslimani, je še dodal.

Predstavnik londonske policije je tudi zanikal navedbe nekaterih očividcev, da so iz kombija izstopili trije moški. "Razen voznika v vozilu ni bilo nikogar," je dejal. "Vse kaže, da je napadel sam," je še dodal. 

Na vprašanje, ali policija dogodek obravnava kot teroristični napad, je predstavnik policije odgovoril: "Glede na okoliščine napada in glede na vse dogodke v zadnjem času ima tudi ta incident vse značilnosti terorističnega napada. To je tudi razlog, zakaj je bila na kraj poklicana protiteroristična policija."

Preiskava se nadaljuje, je sporočila londonska policija.
Preiskava se nadaljuje, je sporočila londonska policija. FOTO: AP

Premierka May: napad pred mošejo enako odvraten kot vsi ostali napadi v VB

Britanska premierka Theresa May je dogodek označila za "grozljiv incident". Dejala, da je napad pred londonsko mošejo enako "odvraten" kot vsi nedavni teroristični napadi v Veliki Britaniji.

Gre za četrti teroristični napad v Veliki Britaniji v zadnjih štirih mesecih, po napadih v Westminstru, Manchestru in na londonskem mostu. 

"Moje misli so z vsemi poškodovanimi, njihovimi najbližjimi in reševalci, ki so posredovali na kraju dogodka," je dejala Mayeva, ki je za davi sklicala tudi izredno zasedanje vlade. 

Mayeva je napad izkoristila za to, da poudari, kako pomemben je vladni načrt za večjo regulacijo na spletu. "Ta vlada bo izkoreninila ekstremistično in sovražno ideologijo, tako v družbi kot na spletu," je poudarila. "To je opomin, da se terorizem, ekstremizem in sovraštvo pojavljajo v raznih oblikah; in da naša odločnost za boj proti njim mora biti ista, ne glede na to, kdo je zanje odgovoren," je še dejala premierka. 

Britanska premierka je po napadu obiskala mošejo v Finsbury Parku, kjer se je sestala z lokalnimi predstavniki različnih verskih skupin.
Britanska premierka je po napadu obiskala mošejo v Finsbury Parku, kjer se je sestala z lokalnimi predstavniki različnih verskih skupin. FOTO: AP

Londonski župan odredil posebno varovanje islamskih skupnosti

"Ne poznamo še podrobnosti, ampak to je bil nedvomno nameren napad na nedolžne Londončane, številni med njimi so končevali molitve med svetim mesecem ramazanom," je sporočil londonski župan Sadiq Khan in zagotovil, da bodo namestili dodatne policiste, sploh za varovanje skupnosti, v katerih praznujejo ramazan.

"Čeprav se zdi, da je bil to napad na določeno skupnost, je prav tako kot grozni napadi v Manchestru, Westminstru in na Londonskem mostu tudi napad na naše skupne vrednote strpnosti, svobode in spoštovanja," je še dodal.

Mošeja nekoč povezana z ekstremistično ideologijo

Omenjena mošeja je bila pred terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001 povezana z ekstremistično ideologijo. V njej je med drugim med letoma 1997 in 2003 pridigal njen nekdanji imam Abu Hamza, ki so ga leta 2015 zaradi terorizma v ZDA obsodili na dosmrtno ječo. Mošejo so kasneje zaprli in reorganizirali. Po ponovnem odprtju ni več povezana z radikalnimi stališči.

Ostre obsodbe napada: Dejanje slepega sovraštva

Evropska komisija je napad ostro obsodila, nemška kanclerka Angela Merkel je napad označila kot "dejanje slepega sovraštva".

"Tistim, ki želijo razdvajati naše skupnosti, se moramo zoperstaviti z enotnostjo," je tvitnil evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos.

Tiskovni predstavnik Merklove Steffen Seibert je dejal, da izrekajo sožalje vsem žrtvam, njihovim družinam, pripadnikom skupnosti v tej mošeji in vsem drugim v Londonu in Veliki Britaniji, "ki v zadnjem času ne morejo najti miru".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1