Tujina

'Nemčija je sedaj dokončno dežela Angele Merkel'

Berlin, 22. 09. 2013 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Skupaj bomo naredili vse, da bodo to štiri uspešna leta za Nemčijo," je v prvem odzivu na izide parlamentarnih volitev dejala nemška kanclerka Angela Merkel. Uniji CDU-CSU se celo nasmiha absoultna večina. Merklova že prejema čestitke iz tujine.

Volilna udeležba je bila 72-odstotna, kar je 1,2 odstotka več kot na zadnjih volitvah leta 2009.

Sodeč po projekcijah volilnih izidov je na parlamentarnih volitvah v Nemčiji največ, 42,5 odstotka glasov, dobila CDU kanclerke Angele Merkel, sledijo pa ji socialdemokrati (SPD) s 26,5 odstotka glasov, Levica z 8,5 odstotka in Zeleni z 8 odstotki glasov, dosedanji koalicijski partnerji Merklove liberalci (FDP) pa niso prišli v bundestag.

Uniji CDU-CSU Angele Merkel se po napovedih nemške televizijske mreže ZDF nasmiha absolutna večina. Če bi se to uresničilo, bi lahko Merklova vladala brez koalicijskih partnerjev.

"Osebni triumf" Merklove
"Osebni triumf" Merklove FOTO: Reuters

Na podlagi glasov, preštetih uro po zaprtju volišč, bi namreč CDU in CSU dobili 304 od skupaj 606 sedežev v parlamentu, poroča ZDF. Medtem pa televizijska mreža ARD poroča, da bi lahko CDU-CSU dobila 302 mandata v bundestagu.

Če bi Merklovi na koncu zares uspelo dobiti absolutno večino v parlamentu, bi bil to vsekakor zgodovinski dogodek. Unija CDU/CSU je imela namreč absolutno večino v bundestagu nazadnje leta 1957 pod kanclerjem Konradom Adenauerjem.

"Nemčija je sedaj dokončno dežela Angele Merkel," piše Spiegel. To je "osebni triumf" Merklove, pa meni tednik Zeit.

A tudi če CDU/CSU dobi absolutno večino, bo ta minimalna in z njo bo le težko vladala. Črno-rumene koalicije z FDP je očitno konec, v medijih se trenutno kot druga možnost omenja velika črno-rdeča koalicija z SPD, ki je tudi doslej veljala za najverjetnejšo alternativo sedanji črno-rumeni navezi.

Kot precej manj verjetna se omenja črno-zelena koalicija z Zelenimi, za katero so dali slednji precej jasno vedeti, da se v njej ne vidijo. Teoretično bi bila mogoča tudi koalicija SPD, Zelenih in Levice, a so tako pri SPD kot Zelenih to možnost že pred volitvami zavrnili.

Kanclerka Angela Merkel je svoj glas oddala na enem od volišč v središču Berlina. Njen izzivalec, kanclerski kandidat socialdemokratov Peer Steinbrück, je medtem volil že zjutraj v Bonnu.
Kanclerka Angela Merkel je svoj glas oddala na enem od volišč v središču Berlina. Njen izzivalec, kanclerski kandidat socialdemokratov Peer Steinbrück, je medtem volil že zjutraj v Bonnu. FOTO: Reuters

Merklova zadovoljna s 'super rezultatom'

Merklova je v prvem odzivu izrazila zadovoljstvo s "super rezultatom" svoje CDU-CSU. "Skupaj bomo naredili vse, da bodo to štiri uspešna leta za Nemčijo," je napovedala.

Merklova se je v kratkem nagovoru v Berlinu vsem sodelavcem, posebej vodji sestrske CSU Horstu Seehoferju, zahvalila za sodelovanje, volivcem pa za zaupanje. Besede zahvale je namenila tudi soprogu Joachimu Sauerju.

Napovedala je, da bodo v stranki počakali na končne volilne izide in se nato v ponedeljek pogovorili o nadaljnjem delu.

"Slavimo pa lahko že danes," je zbranim navdušenim strankarskim kolegom dejala široko nasmejana Merklova.

Razočaranje nad rezultati

Voditelji FDP so razočarani. Vodja stranke Philipp Roesler, sicer nemški minister za gospodarstvo, je prevzel osebno odgovornost za poraz, Rainer Bruederle pa je priznal, da so dosegli najslabši rezultat v zgodovini. "To ni konec stranke. Težje bo, ampak delo se bo nadaljevalo," je dodal.

Tudi pri drugouvrščenih socialdemokratih nad izidi niso navdušeni. "Upali smo na več. Volivci nam niso zaupali vodenja pogovorov o vladi," je za nemški radio dejal dosedanji vodja poslanske skupine SPD Thomas Oppermann.

Še bolj so razočarani Zeleni. Predstavnica stranke Steffi Lemke je dejala, da niso izpolnili cilja - zmage rdeče-zelene koalicije, kar "lahko analiziramo le kritično".

Merklovo čaka še tretji mandat na čelu vlade.
Merklovo čaka še tretji mandat na čelu vlade. FOTO: Reuters

Merklova že prejema prve čestitke iz tujine

Francoski predsednik Francois Hollande je Merklovi čestital po telefonu, voditelja pa sta napovedala, da bosta tudi v prihodnje "tesno sodelovala".

Angeli Merkel je že čestital tudi avstrijski kancler Werner Faymann. Faymann, sicer socialdemokrat, je nemškim strankam tudi zaželel uspešna pogajanja za sestavo vlade.

Vodja avstrijskih konservativcev Michael Spindelegger pa je dejal, da je zmaga krščanskih demokratov v Nemčiji jasen znak, da ljudje zaupajo strankam, ki se zavzemajo za konservativne gospodarske in krščansko socialne vrednote.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy pa je v svoji čestitki izrazil prepričanje, da si bosta Nemčija oziroma njena nova vlada tudi v prihodnje prizadevali za "mirno in gospodarsko uspešno Evropo, ki bo služila vsem državljanom".

Merklovi pa je čestital tudi predsednik SDS Janez Janša. Kot so prek Twitterja sporočili iz SDS, je Janša osebno čestital Merklovi za sijajno zmago.

"Za izjemno zmago" so Merklovi čestitali tudi v NSi. Kot so sporočili prek Twitterja, je "jasna smer za prihodnost EU in tudi Slovenije krščanska demokracija".

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (303)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-BZ-
23. 09. 2013 13.53
+0
Bravo, ropanje Grćije (sanacija nemških bank skozi kredite Grčiji- prevara stoletja) , Irske , Italije, Portugalske in drugih članic EU, ki morajo vse bolj zategovati, da ne bi propadla Nemčija, da bo iz EU ostalo več za Veliki Rajh. čestitam. kaj še preostane sploh EU? Francija je v*, UK še nekaj diha na škrge s pomočjo svojih bivših kolonij in prislejencev iz Azije in vzhodne Evrope- novodobnih sužnjev, ostalo pa dolgo nič.
devlon
23. 09. 2013 06.47
+1
BULDOH
23. 09. 2013 05.36
+10
Merklova je prijateljica Janše, ne Bratuškure....
Ana Hleb
23. 09. 2013 09.17
+1
MaunelNeuer
24. 09. 2013 23.35
+1
če sestankuje z njimi še ne pomeni da je tudi prijateljica a
Migremonadob
25. 09. 2013 09.00
Ste kdaj slišali Merklovo zmerjat lasten narod? Jaz ne v Sloveniji pa ja.
Flying spaghetti monster
23. 09. 2013 02.18
+5
Nemčija se spreminja v totalno kapitalistično državo. Socialne pravice se vedno bolj ukinjajo. Za vse tiste, ki ne veste Nemčija sploh nima minimalne plače! To je eden izmed razlogov zakaj je kljub krizi zelo uspešna, vendar razlike med bogatimi in revnimi se vsako leto zelo povečujejo.
MaunelNeuer
23. 09. 2013 04.08
-2
PubecIzVasi
23. 09. 2013 09.25
+5
a v sloveniji se pa kao nea razlika med bogatimi in revnimi ane ??? prokleti komik, šimfal bi druge države doma pa imamo gnojnico ki jo vsi pazi zdaj....opazijo....veliko jih o tem govori....ampak nihče nič ne stori xD
nezaželjen
23. 09. 2013 00.40
+18
Ja če ne gre z orožjem in fürerjem na čelu, gre z Angelco in kupom denarja. Pa nas bodo asimilirali!
HiTech3
23. 09. 2013 01.00
-10
No, le obleci majico z likom komandatna Chavez-a in pojdi na wc, v upanju, da je tam še wc papir, ki ga v izvorni državi že primanjkuje ;)
jansa-arms
23. 09. 2013 00.38
+0
ko se medijsko omenja merklinonemčijo, se le to prikazuje kot ekonomski čudež, izvoznega rekorderja, govori se o kapitalu in gospodarski rasti….a obenem se spretno prikriva dejstvo, da nemčija ni družbeni sistem tiste vrste, ki pravilno in pravično razporeja svoje premoženje. merklova svoje programe “uspešnosti” nemčije dosega z nižanjem cene dela, ustvarjanjem delovnih sužnjev, posledično cenejšemu izvozu in nizkimi obrestmi posojil.žrtve takšne gospodarske rasti pa je najprej nemški delavec, takoj za njim pa delavci preostalih članic EU, v katere nemčija izvaža kar 65% svojega izvoza, in kateri dejansko plačujemo to merklino romanco uspešnosti.to potrjuje tudi zaključno mnenje organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OCDE), ki navaja, da se je v nemčiji, od leta 2000, neenakost med prihodki in revščino povečala bistveno hitreje, kot v preostalih državah OCDE. po poročilih OZN, pa danes v nemčiji živi pod mejo revščine že 14% državljanov.konec koncev pa seveda lahko osvežimo spomin in primerjamo te zapisane merkline programe z željami in izvajanji tistih, katere so pospešeno izvajali pahor, janša in sedaj bratuškova, s kompletnim parlamentom, pa bomo zlahka sešteli, kam nas te stranke parlamenta peljejo in za kaj mora slovenija nemčiji plačevati 1,5 milijarde pa nihče ne ve zakaj. o tem je nedavno nekaj omenjal lukšič,vendar tudi vsi ostali politiki se sprenevedajo kot on sam, vključno z ostalimi strankami, niso prav nič naredili, da se ta znesek ne bi plačeval.Don Marko M
hrast66
23. 09. 2013 00.50
-1
Lepa teorija. Brez bolj poglobljene samokritike.
jansa-arms
23. 09. 2013 00.56
+2
merklin ključ ekonomskega “čudeža” se skriva v reformi dela, katere cilj je povečanje konkurenčnosti, glavnina bistev pa je shranjena v zakonu znanem pod nazivom Hartz IV, ki regulira pomoč nezaposlenim.po tem zakonu namreč brezposelna oseba po enem letu izgubi pravico do nadomestila za brezposelnost in “prestopi” v nižjo kategorijo – brezposelnost II. v tem delu brezposelna oseba sicer prejme 364€ mesečno, ampak le v primeru in šele, ko porabi vse svoje prihranke. ta oblika pomoči je dopuščena samo za starejše od 25 let in za družine, v katerih nihče ne dela.v kolikor brezposelna oseba ne izpolnjuje nobenega od teh pogojev, ne prejme od države nobene pomoči, ampak se celo izbriše iz registra brezposelnih oseb. tako je statistika nemške brezposelnosti je navdušujoča.
jansa-arms
23. 09. 2013 00.58
-1
klero-neoliberalci doživljajo orgazme ko slišijo ime "merkel" celo pri nam!
hrast66
23. 09. 2013 01.07
+6
Klero -neoliberalci , kdo so to? Da povej kakšno ime za orentacijo?
ZakoniZdravja
23. 09. 2013 00.08
+4
To je sedaj ze režim angele merkl
Strok
23. 09. 2013 21.18
-1
nekdo mara biti na čelu in tale angela spoh ni tako slaba. Ima besedo in ve kaj dela..
ietsspesiaals
23. 09. 2013 00.04
+17
nevem zakva bi jo zamenal glede na to da zlo uspešno vod nemčijo :)
hrast66
23. 09. 2013 00.17
+10
Pri nas nobena zamenjava ne prinese nič boljšega, kvečjemu slabše. Obsojeni smo na negativno selekcijo.
cokla43
22. 09. 2013 23.49
+4
Ko bi znali pri nas gledati v prihodnjost , namesto, da si naši politikanti, s preteklostjo, stolčke kupujejo v državni (javni) upravi ..(od vlade in parlamenta navzdol) , bi marsikaj lahko bilo veliko boljše. Od uspešnih Eu držav, se žal nočemo nič koristnega naučiti, kar bi koristilo našemu gospodarstvu in državljanom R Slovenije. Raje podpiramo razsipništvo v državnih podjetjih (DARS , SŽ, Banke , ...), kod, da bi mladim zagotovili delovna mesta .
1ddenis1
22. 09. 2013 23.44
+1
'Slovenija je sedaj dokončno dežela Zorana Jankoviča' , kaj pravte na ta naslov
clox
22. 09. 2013 23.47
-1
MaunelNeuer
23. 09. 2013 04.23
+3
Milkywaydntplay
22. 09. 2013 23.43
+10
dauč od angela je merkl....
MaunelNeuer
23. 09. 2013 04.24
+0
še vedno bolši merkel kot bratušek al pa janša
Castro*
22. 09. 2013 23.39
+0
pozabite vi standardno levico in desnico. gotovo je s tem. to je dandanes samo še casino ruleta - enkrat rdeča enkrat črna, pa se lepo izmenjuje, kokr kdaj nanese.... edini pravi odgovor je GREEN PARTY. pri nas so to samo TRS in okolica.
HiTech3
22. 09. 2013 23.45
+12
Če bi bilo to res in bi dejansko, pri nas zmagala TRS, potem bi vsi živeli kot Hanžek. OK, razumem, da gre za stvar svobodne izbire, ampak a si resno vsi želimo živeti in izgledati kot KLOŠARJI??? Resno, a si kdo, kot zgornji komentaror, želi in upa, denimo omenjenemu Hanžku zaupati svoje LASTNE finance za 4 leta, Hanžku??? Jaz bi jih skoraj raje Elki Strojan, kot njemu, če bi že res prišlo do tako ekstremne situacije, da bi se moral odpovedati zdravemu razumu.
karabas
22. 09. 2013 23.45
+3
Castro* ......samo TRS in okolica.......Ti pa si tabletke za lahko noč pozabil! Zate niso te novice, ti čitaj naprej Najdihojico, pa še ta bo zate pretežka....
clox
22. 09. 2013 23.50
-2
Raje finance hanžku kot lopovu Z ali lopovu J
letmeseeit
22. 09. 2013 23.51
+6
TRS in okolica, vedno manj upanja za Slovenijo, ko take ideje prebiram.
karabas
22. 09. 2013 23.54
+2
Ježek Teka Teka 152 a nisi opazil, da imamo tu opravka tudi z nekaterimi hudimi pacienti...
clox
22. 09. 2013 23.56
-1
prov na kozlanje mi gre že samo k pomislm kaj sm za tabo bednikom šel brat
clox
22. 09. 2013 23.57
-1
če te kdo dotika, te s palco... jez vem da te drgac ne bi.. pa se to ene 5 metrsko
karabas
22. 09. 2013 23.57
+1
clox....Ti se kar ponosno glej u špegu, tisto kar imaš v glavi tam in pa tudi itak nikoli ne boš VIDU !!!!!!
clox
22. 09. 2013 23.57
+1
clox
22. 09. 2013 23.59
+0
itak ježo... to še svet ni vidu.. pa njega bi mogl v vitrino pa po svetu
clox
23. 09. 2013 00.00
+1
clox
23. 09. 2013 00.02
+1
da bo on prvi, nam bodo ostala trupla vn zbežala od gnusa. na vrh kupa ga dat, da se bodo sama notr zakopala.
clox
23. 09. 2013 00.04
+0
murgle... kva a naj bom užaljen zdej al kwa?... kira bedna fora... sej drugega niti ni za pricakovat od takega bednika
Duhec3
23. 09. 2013 00.31
-3
Ej.... sm ti napisala. Neki se nauč... bednik. Upam, da bolezen napreduje in boš ostal brez kože. A ne znaš brat???? Ej.... upam, da maš tiste karaoke v Topolščici legalno.... sej veš, petek, sobota, 19.00-22.00.
Duhec3
23. 09. 2013 00.36
+0
Nikol nism.... ko si se opisu, mi je šlo na bruhanje.
Duhec3
23. 09. 2013 01.00
+1
Za razliko od tebe jst pišem resnico, ti pa lažeš.... v mojem lajfu nikol noben ni vrgu nobene bombe, pa puntota nikol nism mela.... sm ti napisala, da me ignoriraj in kr vztrajaš. Če maš pa komplekse zarad ježka, ti pa ne morm pomagat.... z njim uživam. Zdej greva pa spat....
Duhec3
23. 09. 2013 01.11
+2
Deal.... če so dvomli, zdej vejo. Na poroko jih pa tko ne bova povabla....
Duhec3
23. 09. 2013 01.21
+0
Ana Hleb
23. 09. 2013 16.57
+2
A si se vse pogovorla, kar s mela, Duhec? A zdej je pa clox izpadu Stones, pa to?
EvelinaHana
22. 09. 2013 23.38
-2
Ja... zanimivo je brati vse te komentarje. Nekateri Merklovo in Nemčijo kujete v zvezde in pljuvate po lastnem narodu. Res je imamo skorumpirano in nesposobno vodstvo oz. nesposobne politike in to vse po vrsti. Normalni in sposobni ljudje se v to gnojnico niti nimajo volje spustiti. Kdo bo to počistil, še sam bog ne ve... Žalostno in še enkrat žalostno. Kar se pa tiče Nemčije - po 2. svetovni vojni, se Nemčija ne bi tako pobrala, če ne bi imela "za ritjo" ogromnega Ameriškega kapitala. Vlagali so vanjo predvsem zato, da so bili protiutež V Nemčiji. To ve vsak vsaj malo razgledan Evropejec. Pa za tiste s "plašnicami", ki nočejo vedeti še enega dejstva. Nemčija ni tako samostojna, kot bi si kdo mislil. Tudi njej visi nek svetovni šef nad glavo in jo tudi servira, kolikor pač rabi. Dejstvo je, da v današnjem svetu ne moreš biti superioren in uspešen, če nimaš za sabo svetovnega podpornika. Naša mala Slovenija je pa itak za svetovni in tudi Evropski kapital nepomembna in kaj se mi tukaj v našem vrtičku gremo, praktično nikogar ne zanima. Zato pa lahko harajo po njen politični in tudi pravi mafiozi. Kdo pa so, pa itak vrabci čivkajo... Pa nikomur nič .... in karavana gre dalje....
letmeseeit
22. 09. 2013 23.43
+7
Žal naša mala Slovenija išče podpornike v Azerbajdžanu pa še to s pomočjo top diplomata Zokija. Žalostno, da ne moremo sestaviti sposobne in državne vlade, pa magari leve ali desne.
garfield99
22. 09. 2013 23.33
-1
Ja uspešna za Nemčijo, Evropa bo pa crknla.
letmeseeit
22. 09. 2013 23.38
+6
Ja saj francozi so dobili Hollanda, slednji ni najbolj uspešen s svojimi predvolilnimi obljubami.
clox
22. 09. 2013 23.42
+3
Francija se nima ničesar za bat. To je jasno vsakemu, ki je sekundo delal tam.
(nekdo)
22. 09. 2013 23.23
+2
"Za izjemno zmago" so Merklovi čestitali tudi v NSi. Kot so sporočili prek Twitterja, je "jasna smer za prihodnost EU in tudi Slovenije krščanska demokracija". NSi in CDU sta pa kot noč in dan. Mora Ljudmila še veliko gnoja v stranki pokidat, če hoče bit Merklovi podobna.
hondica
22. 09. 2013 23.22
+9
Kot največji uspeh Bratuškove zagotovo lahko štejemo obešanje medalj na vratove Francoskim košarkašom. Če ne že edini.
Kekec 007
22. 09. 2013 23.25
-2
mali SDS diktatorček bi tud to delal pa ne more, si misliš kako je ves slinast in penast.
letmeseeit
22. 09. 2013 23.28
+2
Sigurno je bolj umirjen kot ti danes na portalu.
Kekec 007
22. 09. 2013 23.29
-4
ne verjamem, kolko ga vidimo je bolano častihlepen in željan pozornosti. bojo mu jo na Dobu izkazovali.
letmeseeit
22. 09. 2013 23.32
+4
Glede na dokaze in da se še lahko pritoži na EU sodišče, bomo še videli. Ampak to je že druga zgodba. Nemcem in Angelci čestitam.
Kekec 007
22. 09. 2013 23.33
-3
karabas
22. 09. 2013 23.36
+4
Sestrična s ospredja ....... Tisto kar napišeš zaudarja.....
letmeseeit
22. 09. 2013 23.39
+5
ej enako bi lahko rekli za vašega sekretarja oz. navezo. Katerih plačujemo oz. bomo plačevali. od NLB , PROBANKE,....
letmeseeit
22. 09. 2013 23.21
+10
Pri nas ne bo nikoli boljše (sedanja oblast), dokler bomo imeli strokovnjake kot so Alenka, Čufer in seveda demagog Lukšič. Da ne govorim o Virantu in Jankoviću. Predvsem lastnosti kot so nesposobnost in lastni interesi.
letmeseeit
22. 09. 2013 23.53
+2
Ne še čakam na boljšo alternativo kot so PS, SD, SDS. Kaj misliš če nisem za PS in SD sem avtomatsko za Janšo ?
Kekec 007
22. 09. 2013 23.20
-9
Merklova si sploh ne želi čestitk obsojenca in koruptivne SDS. Te pa se skoz nekaj silijo. kdo si pa želi take zločinske podpore.
letmeseeit
22. 09. 2013 23.21
+6
Sigurno noro pričakuje čestitk Alenke in Jankovića.
Kekec 007
22. 09. 2013 23.23
-5
verjetno jih je bolj vesela. kaj ti nuca da se tak lopov kot je obsojenc slini okoli. ji sam sramoto dela
letmeseeit
22. 09. 2013 23.27
+4
Neglede, kaj praviš. Poglej si malo kaj več o Angelci od
Kekec 007
22. 09. 2013 23.30
-3
kaj naj gledam o Angelci? saj ni manekenka
letmeseeit
22. 09. 2013 23.35
+5
Ja, da ti bo lažje pa si preberi, mislim da si dovolj pameten(na) da ti ni potrebno razlagat. Preberi kakšen drug tuj vir, ne ravno Mladino.
Kekec 007
22. 09. 2013 23.39
-3
res ne vem na kaj naj bi se osredotočil pri Angelci in kateri vir mi priporočaš
letmeseeit
22. 09. 2013 23.40
+2
karabas
22. 09. 2013 23.41
+2
susanowo kaj prepričuješ nekoga s trajnimi možganskimi defekti....?? Sestrična s ospredja in podobna svojat Slovenijo peljejo s svojimi volilnimi glasovi že desetletja na obrobje Evrope in neizbežni propad! Za njih so center sveta edino Murgle in samo Murgle, dlje od lastnega planka pa še nikoli niso videli......takih je 70%, ŽAL!!
Kekec 007
22. 09. 2013 23.45
+1
no karabas koga pa ti predlagaš kot boljšega? pa še narobe si povedal takih je 90% ne 70%
letmeseeit
22. 09. 2013 23.47
+2
Žalostno je, da ljudje vse verjamejo mainstream medijem, kateri že 20 let so pod istim vplivom. Pri nas je bolj pomembno kdo je Janši plačeval položnice, kot pa kdo je PROBANKO izčrpaval in uničil, seveda davkoplačevalci to rešujemo.
Kekec 007
22. 09. 2013 23.49
+1
pa nasvetujta poštenega politika katerega naj volim v SLO
Kekec 007
22. 09. 2013 23.50
-1
žalostno , je da bivši premje pere prigoljufan denar. položnice niso problem
letmeseeit
22. 09. 2013 23.55
+2
Glede, da imamo vrhunsko sodstvo/tožilstvo, zakaj ne podajo obtožnice zoper njega ? Na nek neznan in neugotovljen način !
hondica
22. 09. 2013 23.20
+8
V Nemčiji so ljudje pametni in preračunljivi, pri nas pa sami spranci in medijski zmanipuliranci. Veliko čokolešnika bomo morali še pojesti, da bomo postali takšna demokracija, kot je Nemčija.
clox
22. 09. 2013 23.45
Tam kot prvo ne zlorablajo referendumov kot nekateri naši kekci
An ban pet podgan
22. 09. 2013 23.15
+2
Lohk še eni tolk hvalte Merkolovo pa nevem kaj! Samo na tak način v Evropi sigurno nebo šlo. Evropa bo propadla ali pa bo postala bedna Eu. "Soon"
clox
22. 09. 2013 23.45
-3
Kar naj, čas je da en desni ekonomist pokople državo
Flying spaghetti monster
23. 09. 2013 02.23
drugač je merklova veliko bolj desno usmerjena, kot katerakili desna stranka v sloveniji.