Tujina

Volitve predvidene za februar

Islamabad, 02. 01. 2008 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

Parlamentarne volitve v Pakistanu bodo 18. februarja. Mušaraf za atentat na Butovo krivi teroriste.

Pakistanske opozicijske stranke so danes vlado obtožile odlašanja z razpisom volitev, s čimer se želi ta po mnenju opozicije ogniti verjetnemu porazu.

Pakistanske opozicijske stranke so vlado obtožile odlašanja z razpisom volitev
Pakistanske opozicijske stranke so vlado obtožile odlašanja z razpisom volitev FOTO: Reuters

Hkrati so izrazili zaskrbljenost, da bi lahko zamik datuma volitev vodil v novo nasilje v državi, ki jo še vedno pretresa četrtkov atentat na nekdanjo pakistansko premierko Benazir Buto. Nov datum parlamentarnih volitev, ki so bile napovedane za 8. januar, a so jih zaradi atentata Butove prestavili, so objavili danes. Predsednik volilne komisije je dejal, da parlamentarne volitve ne bodo pred 18. februarjem. Pri tej odločitvi so upoštevali muslimanski sveti mesec moharam, ki se izteče 8. februarja.

Preiskava okoliščin napada na Benazir Buto je še zmeraj nejasna. Predsednik Mušaraf je v eni zadnjih izjav napovedal, da je za pomoč prosil tudi britansko policijo. Britanski premier Brown je Mušarafu tako že zagotovil, da bo Scotland Yard sodeloval pri preiskavi atentata.

Neimenovani visoki predstavniki vlade in volilne komisije so že v minulih dneh dali vedeti, da bodo volitve zaradi še vedno trajajočega nasilja, ki je v državi izbruhnilo po četrtkovem atentatu na nekdanjo pakistansko premierko, preložili na februar. Hkrati so poudarjali, da ne bodo preložene na kasneje kot prihodnji mesec.

Opozicija je oblasti obtožila, da z zamikom volitev le pomagajo vodilni stranki, ki je zvesta predsedniku Pervezu Mušarafu. Številni verjamejo, da bi se stranka Butove okrepila, če bi bila volitve izvedene pravočasno. Butova je določene v vladajoči stranki obtoževala, da načrtujejo napad nanjo, kar pa ti vztrajno zanikajo.

Mušaraf je danes izjavil, da bodo za mirno izvedbo volitev skrbele tako vojaške kot polvojaške enote.

V stranki Butove kritični

Zaradi prestavitev volitev se mnogi bojijo, da bodo v Pakistanu izbruhnili novi nemiri
Zaradi prestavitev volitev se mnogi bojijo, da bodo v Pakistanu izbruhnili novi nemiri FOTO: Reuters

V stranki Butove zamik volitev zavračajo. "Mušaraf se boji popolnega poraza. Če bo proces volitev ogrožen, lahko naši privrženci znova protestirajo in obstaja možnost izgredov," je dejal predstavnik stranke Babar Awan.

V drugi opozicijski stranki Navaza Šarifa so Mušarafa obtožili, da čaka z volitvami le zato, da bi se jeza zaradi smrti Butove ohladila. Tarik Azim iz vodilne stranke je dejal, da opozicija ne priznava pravih razlogov, ob tem pa poudaril, da sami zamika volitev niso zahtevali. Mušaraf naj bi ljudi nagovoril danes zvečer.

Mušaraf krivi teroriste

Pervez Mušaraf je za atentat na Butovo obsodil teroriste
Pervez Mušaraf je za atentat na Butovo obsodil teroriste FOTO: Reuters

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je atentat na opozicijsko voditeljico in nekdanjo premierko Benazir Buto v današnjem nagovoru ljudstvu na nacionalni televiziji označil za veliko tragedijo, zanj pa obtožil teroriste.

"Narod je izkusil veliko tragedijo. Benazir Buto je umrla v rokah teroristov. Molim k vsemogočnemu bogu, da podeli duši Benazir večni mir. Misija Butove je bila promocija demokracije in boj proti terorizmu. Želim vam zagotoviti, da je to tudi moja misija. Želim spodbujati demokracijo, želim uničiti terorizem," je dejal Mušaraf.

"Proti terorizmu se moramo boriti z vso močjo in menim, da bo prihodnost Pakistana, če nam ne bo uspelo v boju proti terorizmu, zelo temna," je v nagovoru ljudstvu še dejal pakistanski predsednik, ljudi, državo in medije pa pozval, naj podpirajo vlado in varnostne agencije.

Po umoru Butove se vlada stalno srečuje s kritiko, da ni dovolj poskrbela za varnost Butove. Pakistanska vlada je izrazila pripravljenost, da pri preiskavi sprejme tudi tujo pomoč, a malo verjetno je, da bi dovolili komisijo ZN kot je bila tista za preiskavo smrti libanonskega predsednika vlade Rafika Haririja. Minister za zunanje zadeve Mohamed Sadik je v izjavi za medije dejal, da gre za dve popolnoma različni zadevi.

Opozicija vladnega pojasnila smrti voditeljice največje opozicijske stranke ne sprejema. Nekaj minut po koncu okoli 30-minutnega govora Mušarafa je mož umrle Asif Ali Zardari pozval k ustanovitvi posebne komisije pod okriljem Združenih narodov, ki bi proučila atentat, kar pa so pakistanske oblasti že pred tem zavračale.

Po smrti Butove so množice preplavile pakistanske ulice in za umor obtoževale vlado. Ta je kakršno koli vpletenost vztrajno zanikala in za sodelovanje pri atentatu obtoževala upornike, povezane s teroristično mrežo Al Kaida. Mušaraf je danes še povedal, da nekateri tragedijo izkoriščajo za ropanje in plenjenje in dodal, da bo vlada opravila z vsakim, ki bo kršil red in mir.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
02. 01. 2008 15.13
Mi ne moremo čakati še dva meseca, kaj pa kampanja!!!