Tujina

Volitve le pet dni pred podpisom pristopne pogodbe z EU

Zagreb, 15. 07. 2011 21.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaška vladna koalicija se je dogovorila, da bodo parlamentarne volitve 4. decembra. Opozicija je namreč zahtevala čimprejšnje volitve, vsekakor pa pred referendumom o članstvu v EU.

Kosorjeva pričakuje podpis pristopne pogodbe z EU 9. decembra.
Kosorjeva pričakuje podpis pristopne pogodbe z EU 9. decembra. FOTO: Miro Majcen

Hrvaška vladna koalicija se je na današnjem srečanju na sedežu vlade dogovorila, da bodo parlamentarne volitve 4. decembra. Na ta način so prekinili večmesečna ugibanja o datumu volitev, ki jih je opozicija zahtevala čim prej. Volitve bodo pet dni pred pričakovanim podpisom pristopne pogodbe z EU.

Na srečanju, ki je trajalo nekaj več kot uro, so bili poleg premierke Jadranke Kosor in njenih najbližjih sodelavcev iz vlade tudi predstavniki Hrvaške kmečke stranke (HSS), Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) ter nekateri neodvisni poslanci in poslanci nacionalnih manjšin.

Hrvaški mediji ocenjujejo, da gre za kompromis med HDZ ter HSS in SDSS, potem ko je vladajoča stranka načrtovala volitve za konec decembra, drugi dve stranki pa sta nagibali k novembru.

Po srečanju je Kosorjeva dejala, da pričakuje podpis pristopne pogodbe z EU 9. decembra, in poudarila, da bodo volitve vendarle pred referendumom o vstopu v EU, ki ga morajo razpisati najpozneje v 30 dneh po podpisu pogodbe.

Opozicija je namreč zahtevala čimprejšnje parlamentarne volitve, vsekakor pa pred referendumom o članstvu v EU, ker so opozarjali na možnost politizacije referenduma, ki bi lahko negativno vplivala na njegov izid, če bo med volitvami in referendumom le nekaj tednov.

Kosorjeva je še dejala, da podpisa pristopne pogodbe 9. decembra zagotovo ne bi bilo, če bi vlada popustila pritiskom letošnjih množičnih protestov, na katerih so nezadovoljni državljani v številnih hrvaških mestih zahtevali takojšen odstop vlade.

Odločitev o razpustitvi parlamenta bodo sprejeli zgodaj jeseni, pri čemer so poudarili, da bo potrebna vsaj še ena seja sabora, da bi sprejeli nekatere zakone, kot je tisti o vojnih zločinih.

Predsednik države Ivo Josipović je po odločitvi vladne koalicije o času volitev izjavil, da je 4. december načeloma sprejemljiv datum, vendar pa se bo on odločil, ali bodo volitve prvo nedeljo v decembru. Povedal je, da je njegova skrb, kako urediti koledar, da bodo volitve ločene od referenduma, ter napovedal, da se bo o datumu volitev še enkrat posvetoval z vlado in z opozicijskimi strankami.

Da 4. december ni najbolj posrečen datum zaradi referenduma o EU, pa je ocenil predsednik socialdemokratov (SDP) Zoran Milanović. Kot je poudaril na novinarski konferenci, je datum ustavnopravno sporen in bi lahko zapletel zadeve glede referenduma o EU, ki bo najpozneje 8. januarja 2012, če bo pogodba podpisana 9. decembra.

V tem obdobju namreč nov parlament in nova vlada verjetno še ne bosta konstituirana, vstop Hrvaške v EU pa je strateški cilj države.

Sicer so danes predsedniki levosredinskih opozicijskih strank, socialdemokratov (SDP), Hrvaške narodne stranke (HNS), Istrske demokratske skupščine (IDS) in Hrvaške stranke upokojencev (HSU) v Zagrebu podpisali pogodbo o skupnem nastopu na prihodnjih parlamentarnih volitvah v vseh volilnih enotah, ter so napovedali volilno zmago.

Raziskave javnega mnenja že nekaj mesecev kažejo, da ima opozicijska koalicija med 35 in 40 odstotkov glasov, medtem ko je podpora HDZ pri približno 20 odstotkih.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos1
16. 07. 2011 10.58
Rebula Vodan Hrvaški delavci so že sedaj večji reveži od slovenskih.
MERDE-AVE-MERDE
16. 07. 2011 06.07
Rebula Vodan15.07.2011, 23:37 2 Nevem zakaj Hrvaska sili v nekaksno Evropo .Zagotavljam vam iz prve roke da bodo se vecji revezi kot mi hvala bogu samo do naslednjega leta kjer se ljubezen socutje zdruzi v eno Prosim? Mi razložiš to - samo do naslednjega leta ker.. ? A potem bo pa vse ok v Slo? Toliko kot je brezposelnih, tako kot stoji gospodarstvo, v celi Evropi, Ameriki in pri nas, še dolgo ne bo boljše
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
15. 07. 2011 23.37
Nevem zakaj Hrvaska sili v nekaksno Evropo .Zagotavljam vam iz prve roke da bodo se vecji revezi kot mi hvala bogu samo do naslednjega leta kjer se ljubezen socutje zdruzi v eno.Prelep pozdrav