Tujina

FOTO: Jezni nasprotniki Le Penove na ulicah, favorit drugega kroga Macron

Pariz, 23. 04. 2017 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V prvem krogu predsedniških volitev v Franciji je glede na izide vzporednih volitev največ glasov dobil neodvisni kandidat Emmanuel Macron, sledi mu skrajna desničarka Marine Le Pen. Macron in Le Penova naj bi se tako pomerila v drugem krogu 7. maja.

Po objavi prvih rezultatov prvega kroga francoskih predsedniških volitev, je na ulicah završalo. Nekaj protestnikov, ki jih je razjezila uvrstitev kandidatke skrajne desnice v drugi krog, se je spopadlo s policisti.

Demonstranti, večinoma mladi in oblečeni v črno, nekateri pa so bili tudi zakriti, so na trgu Bastilja metali steklenice in petarde. Policija je tri osebe pridržala. Po nekaterih informacijah so uporabili tudi solzivec.

K protestu, ki se ga je udeležilo okoli 300 ljudi, so pozvala antifašistična gibanja, ki so napovedala, da bodo organizirali noč barikad, poroča AFP.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Največ podpore v Macronu

Kandidatka francoske skrajne desnice Marine Le Pen, ki se je glede na izide vzporednih volitev uvrstila v drugi krog predsedniških volitev, je dejala, da je današnji rezultat zgodovinski, pred njo pa je velika odgovornost, da brani Francijo in njeno nacionalno identiteto. Macron pa je pozval k delu za enotnost. "Boril se bom proti grožnji nacionalistov," je dejal pred privrženci v Parizu.

V prvem krogu današnjih predsedniških volitev v Franciji je glede na izide vzporednih volitev največ glasov dobil neodvisni kandidat Emmanuel Macron, 23,7 odstotka. Sledi mu skrajna desničarka Marine Le Pen z 21,7 odstotka. Macron in Le Penova naj bi se tako pomerila v drugem krogu 7. maja, poročajo francoski mediji.

Glede na izide vzporednih volitev, ki jih je izvedel institut Ipsos, se bosta v drugem krogu pomerila Macron in Le Penova. Glede na predvolilne ankete ima boljše možnosti za zmago v drugem krogu Macron, ki bi tako z 39 leti postal najmlajši francoski predsednik.

Sledita jima konservativec Francois Fillon, ki je sicer že pozval k podpori Macronu v drugem krogu, in skrajni levičar Jean-Luc Melenchon z 19,5 odstotka glasov. Ostali kandidati so dobili precej manj glasov.

Kandidat socialistov Benoit Hamon, ki naj bi glede na ocene dobil okoli šest odstotkov glasov je neposredno po objavi izidov vzporednih volitev svoje volivce pozval, naj drugem krogu glasujejo za Macrona. Kot je dejal, ta sicer ni človek levice, a v tem trenutku je treba premagati Nacionalno fronto.

Macrona je že podprl tudi francoski premier, prav tako socialist, Bernard Cazeneuve.

Macron je bil sicer minister za gospodarstvo v socialistični vladi dosedanjega predsednika Francoisa Hollanda, a je lani vlado zapustil in ustanovil lastno politično gibanje ter kandidira kot neodvisen kandidat.

Velja za najbolj proevropskega kandidata, njegov vzpon od investicijskega bankirja do favorita za zmago na predsedniških volitvah pa je bil meteorski.

Obljublja 50 milijard evrov vreden načrt javnih investicij, ki bi med drugim zajel poklicna pripravništva, prehod na obnovljive vire energije in infrastrukturne projekte. Napoveduje še zmanjšanje davka na dobiček pravnih oseb ter znižanje stopnje brezposelnosti na sedem odstotkov.

Po objavi izidov vzporednih volitev je za francosko tiskovno agencijo AFP izjavil, da so Francozi danes izrazili željo po spremembah. "V Franciji smo danes obrnili nov list v politični zgodovini," je dejal.

Njegova protikandidatka v drugem krogu, 48-letna Marine Le Pen, je poslanka v Evropskem parlamentu, sicer pa odločna nasprotnica EU, ki hoče opustiti evro ter izpeljati referendum o članstvu Francije v EU.

Le Penova se je uvrstila v drugi krog podobno kot njen oče, Jean-Marie Le Pen leta 2002, ki je nato v drugem krogu izgubil proti Jacquesu Chiracu

Skrbno varovana volišča dobro obiskana

Volišča v Franciji so bila danes dobro obiskana, do 17. ure je po podatkih francoskega notranjega ministrstva volilo skoraj 70 odstotkov volivcev.

Zaradi sumljivih vozil in predmetov so sicer dopoldne kratko evakuirali nekaj volišč v treh mestih. Eno od volišč so med drugim evakuirali v mestu Haguenau na severovzhodu države, kjer je nekdo opozoril na sumljiv predmet v bližini, ki pa ni bil nevaren. Po dve volišči pa so zaradi sumljivih vozil izpraznili v mestu Saint-Omer na severu in mestu Besancon na vzhodu države. V obeh primerih je šlo za lažni alarm, poroča francoski časnik Le Figaro.

V državi so ob volitvah zaostrili varnostne razmere, tako zaradi veljavnih izrednih razmer, kot tudi zaradi četrtkovega napada v Parizu, v katerem je bil ubit policist.

Sredinski Emmanuel Macron  je svoj glas oddal v mestni hiši obmorskega mesta Le Touquet severno od Pariza. "Treba je voliti zaradi časa, v katerem živimo," je povedal.

Skrajno desna Marine Le Pen je glasovala v mestu Henin-Beaumont, ki velja za utrdbo njene Nacionalne fronte. V bližini volišča je prišlo do incidenta, v katerem so se skušale aktivistke skupine Femen tik pred prihodom Le Penove prebiti na volišče. Policija je več protestnic aretirala.

V prestolnici je nekaj pred 12. uro volil tudi kandidat Republikancev Francois Fillon, ki ga je v predvolilni kampanji zaznamovala afera glede domnevne fiktivne zaposlitve njegove soproge Penelope. Slednja je na drugem volišču glasovala že pred tem. Kakšno uro kasneje pa je na volišče prišel še  levičarski kandidat Jean-Luc Melenchon.

Policija je razjarjene protestnice aretirala.
Policija je razjarjene protestnice aretirala. FOTO: AP

Hollandu so zaploskali

Na volitvah svojega naslednika pa je glas v mestu Tulle oddal tudi že socialist Hollande, ki se je, kot je v njegovi navadi, rokoval in pogovoril s tamkajšnjimi prebivalci. V Tullu je bil sicer Hollande med letoma 2001 in 2008 župan. Ob izhodu iz volišča so mu ljudje tudi zaploskali.

V pogovoru z novinarji je Hollande dejal, da ga malo stiska pri srcu, "kot vsakič, ko so volitve". Vendar pa je kasneje priznal, da je tokrat, ko ne kandidira, težje. "Treba je živeti brez nostalgije, vedno je treba živeti z upanjem in voljo." Francozom je zagotovil tudi, da je za varnost poskrbljeno.

Za varnost skrbelo 50.000 policistov in 7000 vojakov

V zadnjih tednih je je bila sicer četverica kandidatov – poleg Le Penove, Macrona in Fillona še levičar Jean-Luc Melenchon – v anketah postala izjemno izenačena, z nekaj več ali manj kot 20-odstotno podporo.

Približno 66.000 volišč po državi se je odprlo ob 8. uri, dvanajst ur kasneje so svoja vrata zaprla.  Že v soboto so lahko svoj glas oddali prebivalci francoskih čezmorskih ozemelj.

Gre za prve volitve, ki potekajo v času izrednih razmer, ki so v državi v veljavi od terorističnih napadov novembra 2015. Za varnost je skrbelo več kot 50.000 policistov, ob podpori 7000 vojakov, ki so sicer del varnostne operacije, vzpostavljene po terorističnih napadih januarja 2015.

Tudi volilna kampanja se je iztekla v znamenju terorističnega napada, v katerem je v četrtek zvečer napadalec na Elizejskih poljanah v Parizu ubil policista. Pariške oblasti so zato vsakemu volišču ponudile možnost dodatnega varovanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (733)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Špartanec
24. 04. 2017 01.03
+32
Nasprotniki na ulicah? A ni demokracija ravno v tem, da sprejmeš vse kar se zgodi.
pizzamargerita
23. 04. 2017 23.50
+50
levica je anarhisticna. nikoli se ne sprijazni z rezultati demokraticnih volitev!!! zanje je demokracija samo takrat, ko so oni na oblasti. svobida govora samo takrat in samo za tisto, kar ONI govorijo. A ob vsem unicenju in skodi, ki jo povzrocajo, je za fejk njus medija SKRAJNA, zanimivo, ne levica, ampak desnica!! Ki ima samo svoj mirni kongres, kjer se pogovarjajo, pa so za vas ze skrajni.
pizzamargerita
23. 04. 2017 23.34
+41
levicarji unicujejo, razgrajajo, pretepajo. Kaj bi se morali narediti, da bi za vas postali SKRAJNA levica???
Mega100
23. 04. 2017 22.59
+37
Niso krivi muslimani v Franciji oni samo gredo tam kam jih povabijo levaki... vse so krivi liberalci ki na silo vlečejo drugačno nasilno muslimansko kulturo v Evropo. Vse je zrežirano od Svetovne banke, njim so skoraj vse države na svetu dolžne...Američani imajo trilijone dolarjev dolga do koga- do Svetovne banke. Države med seboj si ne sposojajo denar ena do druge. Ta elita si želi 3SV in ukinitev gotovine, denarja...želijo uvesti čipiranje prebivalstva, vse ljudi želijo absolutno nadzorovati...
Vrhovni
23. 04. 2017 22.58
+36
Kure lažnive : je po prvih in neuradnih volilnih rezultatov, ki temeljijo na preštetih okoli 50 odstotkov glasov Marine Le Pen je dobil 24,38 odstotka glasov, in Emmanuel Macron 22,19 odstotka. Konzervativni kandidat Francois Fillon je prejel 19,63 odstotka in kandidat levice, Jean-Luc Melenchon 18.09 odstotkov. Ti rezultati ne vključujejo glasove velikih mestih.
vsismosužnji
23. 04. 2017 22.53
-30
sektaši mislijo da je to lepena kjer ima njihov poglavar vikendio!!!
mkug5g
23. 04. 2017 22.55
+11
kameltrajbar
23. 04. 2017 22.56
-9
mkug5g
23. 04. 2017 22.52
+45
zakaj so levičarji tako nestrpni? in zakaj hočejo muslimane v evropi?
vsismosužnji
23. 04. 2017 22.56
-29
da vas za spremembo ne preganjajo samo komunisti!!!
vsismosužnji
23. 04. 2017 22.59
-15
a res ,od čega pa imate potem rumeno črto na modrih gatah????
pizzamargerita
23. 04. 2017 23.54
+20
ve se, zakaj. levicarji vedno ljubijo anarhijo, nered, vojno. ti je zanje idealno gojisce, kot kuzna rana za bakterije. Ne delajo,ne sparajo, nimajo otrok, nimajo premozenja, nimajo idej. Zato razbijajo in unicujejo kar so ustvarili drugi.
Kollerik
23. 04. 2017 22.51
-26
Francozi so star inkulturen narod... zato skrajneži pri njih nimajo šans, ne bradati, ne oni desni.....
vsismosužnji
23. 04. 2017 22.54
-4
francozi imajo več skupnega z romi kot s kakšno kulturo!!!
Uporabnik113189
23. 04. 2017 22.55
+8
Sqarkozy se je največ ukvarjal z "urejnjem frizure" manekenkam, pa vojno v Liniji. Še ga vidim, Viva Libia je kričal, danes pa posledice. Normalen? Komaj..Ta Macron je pa tudi milo rečeno čuden..Poročen z mamico..20 let starejšo..
masni
23. 04. 2017 22.48
+35
ŽIVELA LE PENOVA,ŽIVELA
pizzamargerita
23. 04. 2017 23.55
+6
MaršNapolje
23. 04. 2017 22.48
+22
Upam da zmaga le penova in da francija zapusti EU... cas je da se to sra... od evrope začne rušit
Somebody...
23. 04. 2017 22.55
+0
ne želi si tega, potem se tut slovenija zruš po hitrem postopku
Spawn
23. 04. 2017 22.47
+4
Nazadnje ko so ekstremisti tako masovno prihajali na oblast, smo na koncu imeli 2. svetovno vojno...
vsismosužnji
23. 04. 2017 22.49
-3
škoda da vojno preživi vsa ljudska mrčeš!!!!
mariomandzukic
23. 04. 2017 22.44
+30
dovol je levice
vsismosužnji
23. 04. 2017 22.45
-16
srebrnibreg
23. 04. 2017 22.45
+2
Kar spočij si jo pa malo desnico uporabljaj.
CyberWorm90
23. 04. 2017 22.39
+10
ni mi najbolj jasno od kdaj je rotschildou bankster lewičar/komunist : ))) al je sam padla komanda iz trstenjakowe da morte blejat da je macron lewičar : ))
kameltrajbar
23. 04. 2017 22.45
+1
Vrhovni
23. 04. 2017 22.36
+11
Lewak socialist je dobil 3,76%, v enem mandatu so lewaki spravli Francijo na kolena, sramota.
srebrnibreg
23. 04. 2017 22.39
+2
Somebody...
23. 04. 2017 22.57
-7
trump pa spravlja ameriko na kolena pa sploh ni zmagal po glasovih na volitvah
kameltrajbar
23. 04. 2017 22.36
+0
..po 995 preštetih glasov..ima le penova 99%..zmagala je v prvem krogu..pol se pa zbudila
ljx
23. 04. 2017 22.32
+8
Peščica NGO razgrajačev je za bedne medije dogodek vreden pozornosti? Ja pač morjo neki počet a ne,če so že presstituti.
trumpet2018
23. 04. 2017 22.30
+23
vsak medij ki napiše da je Le penova skrajna desnica, je fejk news, na enak način so fejk mediji obmetavali Trumpa v zda, to so te tipične že dobro poznane soroševe umazane rabote iz zda, samo zdaj na drugem terenu. Globalisti se ne dajo, zato je tudi Obama podprl Macrona, Obamina vlada s senci (deep state : NSA, Cia) torej še močno miga, sabotira Trumpa,cenzurira alternativne medije, zdaj so se spravili še Le penovo, ker jim je trn v peti
trumpet2018
23. 04. 2017 22.39
+6
seveda tudi ne pišejo o tem, da se je Hillary zamerila nekaterim agentom v FBI-ju, zato se nadaljuje preiskava proti Clintonovi kriminalni fundaciji. Hillary, Billiju in Chelsea grozi 30 letna zaporna kazen. Mogoče se hoče Comey s tem odkupiti da ga TRump ne bi zamenjal
AlternativeFacts
23. 04. 2017 22.47
-1
Le Pen je populistka, stranka pa je del skrajne desnice, pa če se ti dopade ali ne....Torej je govora o skrajni desnici, tudi sama Le Penka se je udeležila srečanja evropske skrajne desnice. Si pozabil?
trumpet2018
23. 04. 2017 22.53
+5
ti nimaš niti osnovnih pojmov razjasnjenih, kaj šele kaj drugega, bolj zahtevnega
AlternativeFacts
23. 04. 2017 22.57
-5
pa smo spet tam...Vsi neumni samo ti benbno najbolj pameten..... Dejstva fant, ne blodnje.To boš moral enkrat dojeti, ko prodajaš tele blodnje pobrane na AJ portalu....
trumpet2018
23. 04. 2017 22.59
+3
vsaj ne prodajam blodnje 24 - ih ur, kot ti.
Nikiiy
23. 04. 2017 22.24
+3
Po zadnjih podatkih LEVIČARJI na rezervi Le Pen vodi..
srebrnibreg
23. 04. 2017 22.25
+4
Somebody...
23. 04. 2017 22.57
-2
Nikiiy
23. 04. 2017 22.23
+4
Zadnja novica FRANCOSKI AKTIVISTI na aparatih....
ustup1d
23. 04. 2017 22.23
+20
Kdaj boste popravili vaše lažnjive podatke? Le Pen vodi z 24.5%
Somebody...
23. 04. 2017 22.58
-6