Tujina

Na volitvah v Črni gori naj bi zmagala Demokratska stranka socialistov premierja Đukanovića

Podgorica, 16. 10. 2016 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na parlamentarnih volitvah v Črni gori je zmagala DPS premierja Mila Đukanovića, kažejo napovedi Centra za opazovanje in raziskave, ki je svojo oceno podal na podlagi 20 odstotkov preštetih glasov. Prav danes pa je policija aretirala najmanj 20 ljudi, za katere sumi, da so na dan volitev načrtovali teroristična dejanja.

Na parlamentarnih volitvah v Črni gori je zmagala Demokratska stranka socialistov (DPS) premierja Mila Đukanovića, kažejo napovedi Centra za opazovanje in raziskave (CEMI), ki je svojo oceno podal na podlagi 20 odstotkov preštetih glasov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

CEMI ocenjuje, da bi DPS moral dobiti 42,2 odstotkov glasov, opozicijska Demokratska fronta (DF) pa 22,8 odstotka. Prav tako opozicijska koalicija Ključ pa naj bi dobila 11,6 odstotka glasov, navaja Hina, ki pri tem povzema pisanje Reutersa.

Volitve so sicer zaznamovali predvsem visoka volilna udeležba, aretacije terorističnih osumljencev ter hekerski napadi na spletno stran DPS in nekatere spletne portale.

Đukanović ob oddaji volilnega glasu.
Đukanović ob oddaji volilnega glasu. FOTO: AP

Aretirali najmanj 20 ljudi, osumljenih terorizma

V noči na danes so namreč po poročanju tamkajšnjih medijev aretirali najmanj 20 ljudi, ki so osumljeni, da so na dan volitev načrtovali teroristična dejanja. Črnogorska policija je aretacije uradno potrdila.

Črnogorsko ministrstvo za informacijsko družbo in telekomunikacije je sporočilo, da so od danes zjutraj zabeležili številne prijave o hekerskih napadih na črnogorske spletne portale. Med tarčami napadov naj bi bili nekateri črnogorski mediji ter uradna stran vladajoče Demokratske stranke socialistov (DPS). Prav tako so v zadnjih dneh napadli tudi Črnogorski telekom, a so napade uspešno odbili.

"Te osebe so osumljene, da so nameravale z avtomatskim orožjem izvesti napade na ustanove, policijo in državne predstavnike, vključno z najvišjimi," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug v sporočilu za javnost potrdil direktor policije Slavko Stojanović. Potrdil je tudi, da gre pri aretiranih za srbske državljane in da iščejo še eno osebo.

Črnogorsko tožilstvo je po zaslišanju aretiranih sporočilo, da je bil načrt kriminalne organizacije, ki jo sestavlja 20 terorizma osumljenih srbskih državljanov, da po koncu današnjih parlamentarnih volitev odvzamejo svobodo črnogorskem premierju Đukanoviću. Potrdili so, da so aretirani osumljeni ustanovitve kriminalne organizacije, ki naj bi izvedla kaznivo dejanje terorizma. "Obstaja sum, da je bil načrt te organizacije, da v času razglasitve rezultatov parlamentarnih volitev ob uporabi orožja napadejo državljane, ki bi se zbrali pred stavbo črnogorske skupščine, in policiste, nato zavzamejo prostore skupščine z namenom, da bi razglasili volilno zmago določenih političnih strank. Prav tako obstaja sum, da je bil načrt kriminalne organizacije, da odvzamejo svobodo črnogorskemu premierju," so še sporočili iz tožilstva.

Na čelu omenjene skupine naj bi bil nekdanji šef posebnih enot srbske policije Bratislava Bata Dikić, ki je moral leta 2013 zapustiti ta položaj zaradi kaznivih dejanj nekaterih pripadnikov posebnih enot.

aretacije v Črni gori
aretacije v Črni gori FOTO: AP

Đukanović je ob aretacijah izjavil, da je Črna gora stabilna in resna država in da ne pričakuje nobenih incidentov na dan volitev.

Črnogorski predsednik Filip Vujanović ni želel komentirati aretacij in je poudaril, da je treba počakati, da se oglasijo pristojne službe. Izrazil je upanje, da bodo današnje parlamentarne volitve pokazale demokratično zrelost Črne gore.

Tudi srbski premier Aleksandar Vučić ni želel komentirati aretacij, da ne bi na tak način vplival na parlamentarne volitve, je pa dejal, da gre za "čuden dan, ko se je to zgodilo". Dodal je, da je Dikić že upokojen.

Opozicija pred volitvami ni uspela strniti vrst

529. 000 volivcev je danes izbiralo 81 poslancev med kandidati 17 volilnih list s 34 strankami.

Đukanović je ob oddaji volilnega glasu izrazil prepričanje, da bo slavila njegova stranka, ni se pa želel izreči o morebitnih koalicijah po volitvah. Njegova stranka tokrat prvič v kampanji nastopa samostojno, saj je po 18 letih januarja razpadla vladna koalicija s Socialdemokratsko stranko (SDP) bivšega predsednika parlamenta Ranka Krivokapića. SDP je iz koalicije izstopila po ostri kritiki privatizacijskih načrtov.

Opozicija pred volitvami ni uspela strniti vrst. Dve glavni skupini opozicijskih strank sta Demokratična fronta (DF), v kateri so združene proruske, prosrbske in srbske nacionalistične stranke, ter proevropska Velika koalicija Ključ.

Pomembno vlogo pri oblikovanju nove vlade naj bi po volitvah imela opozicijska stranka Pozitivna Črna gora Darka Pajovića, ki bi lahko bila PO partnerka v Đukanovićevi vladi, pa tudi Socialdemokrati (SD), nova stranka bivšega člana SDP Ivana Brajovića, kot tudi tradicionalne partnerke v vladi, stranke bošnjaške, hrvaške in albanske manjšine.

Volilni prag za vstop v parlament je triodstoten. Volitve spremljajo opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi in Parlamentarne skupščine Sveta Evrope.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
17. 10. 2016 12.30
Situacija v CG je zelo asimetricna in nikakor primerljiva s Slovenijo ali s kom drugim. Ce so bila plemana okrog Peci isti narod, to ne moremo vec reci po letu 1690. Takrat so se Srbi prvic izselili in se locili od Crnogorcev. Struktura crnogorske druzbe je popolnoma drugacna in je blizja albanski. Med srbskimi in crnogorskimi odnosi ostaja kar nekaj nesoglasic ... Mojkovacka bitka 17.1.1916 in Podgoricka skupstina 26.11.1918 ...
Bojan-F
17. 10. 2016 12.38
... najvecji zaveznik Djukanovic Milu je srbska opozicija ... dokler bo tako glasna in agresivna se mu ni za bati za sestop z oblasti ... politicni predstavniki, ki bi zeleli proporcionalno zastopanje Srbov v drzavni upravi ne kazejo minimalnega spostovanja drzavnih simbolov Crne gore (himne in zastave) ... njihovi volilci pa "se loze" na fantomsko bratstvo z Rusi in ob vsaki priliki demostrirajo velikosrbstvo.
Grunf TNT
17. 10. 2016 11.43
+1
Zopet pomanjkanje informacij s strani proameriskega propagandnega stroja. Djukanovic je vezal absolutno zmago na volitvah z referendumom o prikljucitvi k NATO vendar sedaj ko ima samo 40%podporo je pa ze to dovolj.
Juzni
16. 10. 2016 22.53
+8
Ta Djukanovic se obnasa hujse kot Erdogan.
I G N O R A N T
16. 10. 2016 22.52
+4
Hm.To je kontradiktorno.Kako so lahko socialisti demokratični?
SEJBOBOL
16. 10. 2016 22.22
+0
na dan volitev , a niso dans volitve??? , na isti dan aretacije?? , smrdi smrdi ............ , če bi misnli dans kej v zrak vršt bi imel pripravljeno že včeraj , danes bi sam pokalo .....
ljx
16. 10. 2016 21.24
+5
Milo se hotel iti celo novega Vuka Karadžića,ampak žal njegov intelekt ni skup spravil več kot tri nove črke v abecedi.Vse ostalo so prepisali od Srbov seveda,kar so bili tudi oni,preden jih je Milo osvobodil.Seveda ne zanemarimo Albance in Muslimane,ki so njegovi dejanjski volilci.
ljx
16. 10. 2016 21.27
-1
Bojan-F
17. 10. 2016 08.42
-1
ljx
16. 10. 2016 21.16
+3
Dragi moji Slovenci,a se vi še spomnete obiska Billa Clintona Sloveniji? Čeprav so Kučan in ekipa to predstavili kot obik pri nas,se je dejanjsko šlo za sestanek Clintona in Đukanovića,preden je NATO bombardiral Črnogorsko-Srbijansko skupnost ki se ji je reklo ZRJ.V bombardiranju Črne Gore je samo letališče v Podgorici dejanjsko utrpelo škodo,ostalega se niso niti dotaknili,lahko bi rekli skor tko k iz ISIS sedaj. Milo se je povzpel s prilizovanjem Miloševiću in ko so raspadajoče enote JNA harale po Dubrovniku in okolici,se Milo niti za en trenutek ni zamislil da ne bi iskoristil priložnosti da se tudi on slika vojaški uniformi.S Slobotom se itak ni mogel nihče razumeti(oziroma z njegovo ženo,ker je bil copata) in tako je tudi Milo sedaj priliznjemn veliko večji sili,takorekoč odvezanih rok za vse dobičkonosno početje svojih kriminalnih klanov. Črnogorci so Srbi,Milo Đukanović je Mafija Boss,Obama in Clintonova ne bosta nikoli obiskala Slovenije.
NiVzdevka76
16. 10. 2016 21.10
Za nepismene - poden!
BildiTheEmperor
16. 10. 2016 20.36
+1
Đukanoviću se lahko očita marsikaj ampak tega da je neumen pa se ne da. On se vsaj zaveda da neka Črna Gora ne more bit samozadostna. Naši pa mislijo da bodo lahko doma gojili zelenjavo na vrtičkih in jo (ob zaprtih mejah) prodajali Ameriki in Kitajski za računalnike in avtomobile. Ko bi do tega prišlo bi pa spet bili vse krivi neki tretji, samo mi za svojo neumnost ne.
Armonia
16. 10. 2016 20.29
+4
Ce to ni smesno. Za Dukanovica leta trdijo, da je sef mafije, ki je na zacetku zadnje vojne v ex Jugoslaviji sluzila s svercom cigaret, kasneje pa se s cim drugim. In zdaj je njegova ekipa aretirala teroriste. Buahahah
Jaka 3.3.
16. 10. 2016 20.29
+3
ha,ha in to lih dans ko so volitve.... tale Milo je tko največji mafijaš in švercer mamil, cigaret, orožja....
tron3
16. 10. 2016 20.17
+1
Tale aretacija teroristov, ki so vsi po vrsti srbske narodnosti, je samo nalivanje sovraštva med Črnogorci in Srbi, ter voda na mlin Džukanoviču, seveda če mu bodo pripadniki obeh narodnosti nasedli!!!
NiVzdevka76
16. 10. 2016 20.25
NiVzdevka76
16. 10. 2016 19.57
+1
Med sabo se za ušesa vlekl.... :))))))
KardinaIFrancRodeVKristusu2
16. 10. 2016 19.51
+3
Napišite še, da so omenjeni teroristi albanski skrajneži, bivši člani OVK, katere so oboroževale..... uganete kdo?.... ZDA.....
BildiTheEmperor
16. 10. 2016 19.52
+2
Vodi jih pa šef srbskih specijalcev? A ti so isto kot ISIS in Amerika?! Uradno sovražniki, neuradno pa sodelavci?!
korintos23
16. 10. 2016 19.44
-1
Toti Đukanovič je pa boljši od našega, naš že tudi dolgo hara v slovenski politiki!
NiVzdevka76
16. 10. 2016 19.47
+1
ljx
16. 10. 2016 21.19
-1
o,pa cigaretiJJ pa Đukanović sta na isti frekvenci! JJ se samo ne ukvarja z drog,to pa iz načelnih razlogov,ker so to južnjaške panoge.
Kollerik
16. 10. 2016 19.29
+4
nobene škode, če se mafijaši flikajo med sabo...
TRUMPP
16. 10. 2016 19.22
+9
Đukanović je pošten,...tako kot Janković.....približno,...!
BildiTheEmperor
16. 10. 2016 19.24
+5
Samo da je neprimerno sposobnejši in uspešnejši. Jankovićeva sposobnost je izmišljotina. Tudi uspeh. Đukanović je to kar bi Janović želel biti. Primerjava je kot bi nekdo Messija primerjal z nekim vaškim nogometašem.
JanzeLjj
16. 10. 2016 19.36
-3
TRUMPP
16. 10. 2016 19.21
+4
Mafija proti mafiji..........
NiVzdevka76
16. 10. 2016 19.16
Vsi so nedolžni.... :)))
NiVzdevka76
16. 10. 2016 19.23
-1
Armagedon
16. 10. 2016 19.06
+4
Nekako se tale Đoka Mile preveč zgleduje po Erdoganu.