Tujina

Pesimistično glede volilne udeležbe

Praga/Rim, 06. 06. 2009 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Volitve na Češkem je zaznamovala zelo nizka volilna udeležba. V Italiji medtem zmago napovedujejo Berlusconijevi stranki. Pri nas spoštujemo <a href = "http://24ur.com/novice/slovenija/cas-za-mirno-odlocanje.html="_blank">volilni molk.</a>

Evropske volitve na Češkem veljajo za nekakšen uvod v kampanjo za jesenske parlamentarne volitve.
Evropske volitve na Češkem veljajo za nekakšen uvod v kampanjo za jesenske parlamentarne volitve. FOTO: Reuters

Na Češkem so se ob 14. uri zaprla volišča, na katerih so volivci od petka lahko oddali svoj glas za enega od 22 čeških poslancev v novem Evropskem parlamentu. V Italiji, ki ima v Evropskem parlamentu 72 poslancev, so se medtem volitve ob 15. uri šele začele. Enako kot na Češkem bodo trajale dva dni, torej še v nedeljo.

A čeprav so imeli Čehi na razpolago dva dni, da gredo na volišča, naj bi bila volilna udeležba precej nizka. Ta podobno kot že na volitvah leta 2004 verjetno ne bo niti 30-odstotna. Volitve so sicer nekakšen uvod v kampanjo za jesenske predčasne parlamentarne volitve, ki so jih razpisali, potem ko je bila vladi premiera Mireka Topolaneka sredi predsedovanja EU izglasovana nezaupnica.

Kljub mnenju, da so evropske volitve "nepotrebne", pa je svoj glas na njih danes oddal tudi evroskeptični predsednik Vaclav Klaus. "To so vsekakor volitve. Vprašanje pa je, kakšen je smisel te institucije," je novinarjem na svojem volišču dejal Klaus. Izrazil je še upanje, da bo novi Evropski parlament "bolj razumen in pomemben", kot je bil dosedanji.

V Italiji zmaga Berlusconiju?

Na volitvah v Italiji naj bi medtem tokrat prepričljivo zmagalo Ljudstvo svobode premiera Silvia Berlusconija. V ospredju kampanje v Italiji so bile različne afere, v katere se je v zadnjem času zapletel premier, ki pa sodeč po javnomnenjskih raziskavah priljubljenosti premiera niso pretirano škodovale.

V delih Italije sicer ob evropskih potekajo tudi lokalne volitve. Od skupno 49 milijonov volilnih upravičencev jih bo lahko svoj glas oddalo 33 milijonov v 62 pokrajinah ter 4281 občinah. Italijani bodo med drugim volili župane več velikih mest, tudi Milana.

Volitve tudi v drugih državah

Ob evropskih bodo lokalne volitve tudi v Latviji, kjer zato pričakujejo nekoliko višjo udeležbo kot v drugih državah v regiji. Latvijci bodo na volitvah izbrali osem poslancev Evropskega parlamenta, volilna kampanja pa je bila v znamenju hude gospodarske krize, ki je zajela državo po desetletju gospodarske rasti.

Slovaška bo imela v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta 13 poslancev, največ pa naj bi jih pripadlo vladajoči stranki Smer premiera Roberta Fica. V Evropski parlament pa naj bi prišli tudi predstavniki stranke Madžarov na Slovaškem, ki bi lahko precej glasov dobili na račun nizke volilne udeležbe. Na volitvah leta 2004 je bila udeležba med vsemi članicami EU najnižja prav na Slovaškem, saj je na volišča prišlo le dobrih 16 odstotkov upravičencev. Po napovedih pa tudi tokrat udeležba naj ne bi bila nič višja.

Na volišča so odšli tudi na obeh sredozemskih otokih, Malti in Cipru. Malti v Evropskem parlamentu pripada pet poslanskih mest, zmagovalec volitev pa naj bi bili opozicijski laburisti. Na Cipru bodo izbrali šest poslancev 736-članskega parlamenta, tudi tam pa se zmaga obeta opoziciji.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MAGNUM50
07. 06. 2009 16.51
Gremo volit,da čim hitreje odrinemo iz te kapitalistično podivjane Evrope, vsem ostalim državam,ki pa tako urno hitijo v to obljubljeno skupnost pa bi bilo potrebno svetovati,da se tukaj ne cedita med in mleko in naj uberejo nekaj tretjega,saj tale EU nebo več dolgo obstala!!
sezutimacek
07. 06. 2009 14.13
jaz nw grem volit...naj jim bo jasno da so nepomembni..mnj ljudi voli, večji je statement
tron3
07. 06. 2009 14.08
Kaj je sploh Evropski parlament in Evropska komisija? V parlamentu in komisiji zo zbrani politiki iz članic EU, ki so doma zviseli, to je bistven probelme, te piiramide.
julij13
07. 06. 2009 07.51
Leandra, čestitam, to je točno napisano...
cosmoss
07. 06. 2009 01.25
Od zadnjih volitev naprej me boli za nje dokler bo v njih taka banda.
plutto
06. 06. 2009 16.41
Če bi bila plača 1000 € , me prav zanima kolk bi blo zanimanja za evroposlance...
samorastnik
06. 06. 2009 10.52
folk naseda nesposobnim slovenskim politikom,ki se le potegujejo za dobro plačo naslednjih 4 leta.. Saj jih tam nihče je jemlje resno...
intel1
06. 06. 2009 10.26
to sloveveljni tečte na volitve da bodo mel politiki zaledje in lepo živel.
hladni_tus
06. 06. 2009 09.44
jelinčića za evro-posranca :)
Leandra
06. 06. 2009 09.21
Razen Kandidatov so vsi ostali zelo nerazpoloženi..Stavim da rezultat navolitvah še 30 % ne bo.
unja1m
06. 06. 2009 08.04
pomoz bog,bedaci
Leandra
06. 06. 2009 08.02
Če imamo Evropski parlament, Evropsko zakonodajo Natovo vojsko.. Slovenskega Parlamenta, Slovenske državne Administracije poslancev in Občin ne potrebujemo več. Ker nimajo nobenega dela, pa samo kradefo in provocirajo ter netijo prepir med Državljani.