Tujina

Vojska nad odpadke

Neapelj, 07. 01. 2008 19.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Neaplju, kjer so zaradi nakopičenih smeti izbruhnili protesti, je na pomoč priskočila vojska.

Vojska je izpred šol odstranila smeti
Vojska je izpred šol odstranila smeti FOTO: Reuters

Vsa odlagališča v Neaplju in okolici so polna, novih ni, načrtu oblasti, da bi znova začeli polniti pred več kot desetletjem zaprto smetišče v predmestju Pianura, pa ostro nasprotujejo bližnji prebivalci. Ti so se celo spopadli s policisti, trije protestniki pa so bili ranjeni.

Vojaki pa so medtem priskočili prebivalcem na pomoč. Z ulic so odvažali gore smeti, ki so se tam začele nabirati pred božičem. Očistili so tudi prostore pred šolami, kjer je znova potekal pouk. Župani so jih zaprli zaradi higienskih razlogov, a je vlada v nedeljo ukazala, da morajo po praznikih odpreti svoja vrata. Kljub temu so številni starši otroke zadržali doma.

110.000 ton smeti

Zaradi zažiganja in zakopavanja odpadkov je zrak močno onesnažen, zdravje ljudi pa ogroženo. Prebivalci določenih delov Campanie imajo kar dva- do trikrat večjo možnost, da zbolijo za rakom na jetrih kot njihovi rojaki iz drugih delov Italije.

Kriza s smetmi v italijanski pokrajini Campanii traja že nekaj let, višek pa je dosegla zadnja dva tedna. Kupi odpadkov, ki že ogrožajo zdravje ljudi, so se nakopičili na pločnikih in cestah, smrad je neznosen. V pokrajini, katere glavno mesto je Neapelj, naj bi se nabralo za 110 tisoč ton smeti. Ljudje zato odpadke zažigajo, s tem pa se v zrak sproščajo velike količine rakotvornih snovi.

Smeti poln Neapelj
Smeti poln Neapelj FOTO: Reuters

"To je prava tragedija!“ S temi besedami se je na krizo odzval italijanski predsednik Giorgio Napolitano, medtem ko premier Romano Prodi, ki je sklical krizni sestanek ministrov, obljublja hitre in radikalne rešitve. Številni o tem močno dvomijo. V zadnjih 14 letih je namreč Rim za rešitev tega perečega problema namenil 2 milijardi evrov in imenoval šest "smetarskih carjev“ - uradnikov, ki naj bi vodili boj s smetmi. Vendar pa je bil ta zaradi kombinacije politične nesposobnosti, korupcije in organiziranega kriminala neuspešen.

Prav slednji predstavlja največjo težavo. Tamkajšnja mafija, camorra, namreč z nelegalnimi odlagališči zasluži 5,8 milijard evrov letno, ocenjuje okoljevarstvena organizacije Legambiente. Zato naj bi vse svoje moči usmerila v to, da uradnih odlagališč ne bi dogradili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.