Tujina

Huje ranjen vojaški vodja tajskih protestnikov

Bangkok, 13. 05. 2010 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
4

Potem ko je tajska vojska obkolila območje v prestolnici, ki so ga zasedli protestniki, se je s tega prostora slišalo streljanje in eksplozija. Huje naj bi bil ranjen vojaški vodja protestnikov.

Daenga so prepeljali v eno izmed bangkoških bolnišnic.
Daenga so prepeljali v eno izmed bangkoških bolnišnic. FOTO: Reuters

Tajska vojska je v Bangkoku obkolila prostor, ki so ga zasedli protestniki, kmalu za tem so se zaslišali streljanje in eksplozije. Iz bangkoških bolnišnic pa poročajo, da so le 30 minut za tem že sprejeli prve ranjence. Število ranjencev za zdaj ni znano, med njimi pa naj bi bili tudi ženske in otroci. Priče poročajo, da se je z obkoljenega območja najprej slišala eksplozija, nato pa še streli iz avtomatskih pušk.

Med drugim je bil ranjen vojaški vodja upornikov, Katija Savasdipol, znan tudi kot Seh Daeng (Rdeči poveljnik), ki je sicer služboval v vojski, a so ga oblasti suspendirale in ga označile za terorista. Obtožen je namreč za več bombnih napadov, v katerih je bilo ranjenih več kot sto ljudi.

Tomaž Bodner, Slovenec, ki živi na Tajskem, je za 24ur.com sporočil, da po poročanju tajskih medijev Seh Daeng ni mrtev, kot to navajajo nekateri tuji mediji, temveč naj bi bil nezavesten. Zdravniki se borijo za njegovo življenje. Pri tem Bodner dodaja, da je bolnišnico, v kateri je Daeng, obkolila policija. Tudi tajska novinarka Dusita Chumsri je poročala, da je Daenga videla ranjenega in da je v kritičnem stanju. Ranjen je bil v zadnji del vratu in naj bi imel povezano glavo, priključili pa naj bi ga na kisik. Bodner je še dodal, da so pred bolnišnico prihiteli tudi redečesrajčniki, ki se borijo s policijo, da bi prišli do Danega.

Tajski vojaki
Tajski vojaki FOTO: Reuters

Vojska protestnikom zaprla izhode

Pred tem je vojska na območje, ki so ga zasedli protivladni protestniki poslala vojake, ki so zaprli vse izhode z območja. "V operaciji, s katero želimo povečati pritisk in omejiti območje protestov, bomo uporabili oklepnike, da bi tako zaščitili naše ljudi pred napadalci, ki so med protestniki," je dejal predstavnik tajske vojske Sansern Kaewkamnerd.

Vojska je ob šesti uri popoldan po tamkajšnjem času začela zapirati večje ceste, ki vodijo na območje, kjer rdečesrajčniki protestirajo. Bodner je glede tega sporočil, da trenutno v Bangkoku vlada popoln prometni kaos, podjetja so se predčasno zaprla, vsi pa so se poskušali domov vrniti pred šesto uro popoldan. "Trenutno je promet okoli trdnjave ter tudi na ostalih večjih cestah zelo povečan in se dejansko ne premika. Poročil o tisočih vojakih, ki se premikajo proti temu predelu pa je iz minute v minuto več," je dejal Bodner.

Rdečesrajčniki se med protestiranjem tudi zabavajo.
Rdečesrajčniki se med protestiranjem tudi zabavajo. FOTO: Reuters

Voditelji tajskih protestnikov so podpornike pozvali, naj obkolijo vsak oklepnik, ki bi se približal mestu protesta. "Mi želimo mir, a oni hočejo vojno. Naj pridejo ponjo," je dejal eden od vodij protestov Weng Tojirakarn. "Borili se bomo s svojimi golimi rokami. Ostali bomo," je še dodal.

Zaradi nemirov so danes v Bangkoku zaprli ameriško veleposlaništvo, predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Philip Crowley pa je izrazil zaskrbljenost zaradi zadnjih dogodkov na Tajskem. Svoje veleposlaništvo bo v petek zaprla tudi Velika Britanija, je sporočila predstavnica britanskega veleposlaništva.

Zaradi zaostrovanja razmer so tajske oblasti po razglasitvi izrednih razmer v Bangkoku in eni od sosednjih provinc izredno stanje razglasile še v 15 provincah. Ukrep daje vojski široke pristojnosti pri soočanju s protestniki.

Premier Abhisit Vejjajiva je sicer umaknil svojo ponudbo za razpis volitev, ki bi potekale 14. novembra. Dejal je, da se z rdečesrajčniki ni več pripravljen pogajati, saj niso želeli sprejeti njegove ponudbe.

In zakaj dogovor ni uspel?

Rdečesrajčniki so sicer pristali na Abhisitov načrt in tudi na novembrski razpis volitev, a so vztrajali, da premier in njegov namestnik Suthep Thaugsuban stopita pred sodišče, kjer bi jima sodili za ukaz, s katerim sta nad protestnike 10. aprila poslala vojsko. V takratnih spopadih je umrlo 25 ljudi, 800 pa jih je bilo ranjenih.

A Abhisit je dejal, da je njegova ponudba dokončna in da se ne bo pogajal, rdečesrajčnikom pa je ukazal, naj odidejo. Ker tega niso storili, je premier preklical predčasne volitve.

Policijska patrulja v Bangkoku
Policijska patrulja v Bangkoku FOTO: Reuters

Tajskemu premierju tako ne ostane veliko. Lahko počaka, da protesti postopoma ponehajo, kar pa lahko traja še mesece in mesece ter povzroči še večjo gospodarsko škodo. Po drugi strani pa lahko protestnike prežene z vojaškim posredovanjem. Vendar pa pri tem obstaja možnost, da se ponovi 10. april, a tokrat s še večjimi razsežnostmi in številnimi žrtvami na obeh straneh. Abhisit je že večkrat dejal, da ima vlada pooblastila, da sprejme potrebne ukrepe proti protestnikom, a za zdaj so bile njegove besede bolj ostre kot dejanja. Tako je denimo včeraj vlada napovedala, da bo ukinila dobavo vode in elektrike na območje protestov, da bi to svojo napoved nato čez nekaj ur preklicala. Tudi Slovenec Tomaž Brodner je dejal: "Bomo videli, če se bo tokrat kaj zgodilo. Groženj je bilo doslej veliko, zgodilo pa se ni nič."

Rdečesrajčniki so neodločnost vlade s pridom izkoriščali in sodeč po izjavah njihovih predstavnikov, se niti danes ne bodo dali zlahka pregnati.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lily171066
14. 05. 2010 10.11
vlada vztraja po svojem zakonu
Nzugu Hoffman
13. 05. 2010 16.50
ti "modeli" so povsem normalni. Za demokracijo, proti korupciji, proti vedno večjim socialnim razlikam in predvsem za pravično državo so pripravljeni iti na ulice. Dovolj jim je.
mihcccc
13. 05. 2010 16.37
tp1899 TI MODEL NISI NORMALN !!!!
tynchha
13. 05. 2010 09.15
SE BOJIŠ PRVEGA DEPILIRANJA.....SE BOJIŠ PRVEGA DEPILIRANJA.....SE BOJIŠ PRVEGA DEPILIRANJA.....SE BOJIŠ PRVEGA DEPILIRANJA..... NE SKRBI..SE BOJIŠ PRVEGA DEPILIRANJA.....SE BOJIŠ PRVEGA DEPILIRANJA.....SE BOJIŠ PRVEGA DEPILIRANJA....