Tujina

Vojna med najmočnejšima karteloma dosegla turistična središča

Mexico City, 03. 10. 2011 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mafijski obračuni med mamilarskimi karteli v Mehiki se selijo tudi v turistična središča. V dveh turističnih mestih, Mazatlan in Zihuatanejo, so namreč našli dvanajst prerešetanih trupel.

Po streljanju pred restavracijo v Mazatlanu
Po streljanju pred restavracijo v Mazatlanu FOTO: Reuters

V Mazatlanu, enem večjih mehiških turističnih središč, so napadalci pred neko trgovino s pijačami ubili tri moške in dve ženski. V obmorskem letovišču Zihuatanejo pa so našli še sedem trupel, žrtev strelskega obračuna, še prej pa so bile žrtve očitno mučene.

Mazatlan leži v zvezni državi Sinaloa, v kateri vlada eden največjih mehiških narko kartelov pod vodstvom Joaqina "el Chapa" Guzmana. Njegove lovke se raztezajo po vsej Srednji Ameriki vse do Kolumbije.

Guzmana so sicer leta 1993 že prijeli, a je iz strogo varovanega zapora pobegnil v vozičku za umazano perilo. Na njegovo glavo je razpisana nagrada v višini pet milijonov dolarjev.

Od leta 2006, ko so zvezne oblasti napovedale vojno mamilarskim kartelom, je sicer v nasilju v državi umrlo že več kot  41.000 ljudi, kažejo uradne statistike.

Vojna za prevlado med dvema velikima

Pretekli mesec so oblasti v pristaniškem mestu Veracruz odkrile 35 zvezanih in pred smrtjo mučenih trupel.
Pretekli mesec so oblasti v pristaniškem mestu Veracruz odkrile 35 zvezanih in pred smrtjo mučenih trupel. FOTO: Reuters

Kartel Sinaloa je dolgo časa deloval na pacifiški severozahodni obali, v zadnjih letih pa se je razširil na vzhod in na jug. Zetas, ki je nekoč nadzoroval samo severno obalo Mehiškega zaliva, se je najbolj razrasel in zdaj nadzoruje trgovino z drogami v centralni Mehiki, na jugu pa vse do Gvatemale.

Kartela imata tudi popolnoma različne strategije. Sinaloa je znan po tem, da sklepa začasna zavezništva, medtem ko Zetas zavezništva prezira in se zanaša na direktni nadzor ozemlja.

Ko je leta 2006 novoizvoljeni predsednik Felipe Calderon napovedal vojno mamilarskim kartelom, je bil Zetas oboroženo krilo t. i. Zalivskega kartela, ki so ga sestavljali nekdanji pripadniki elitnih enot vojske.

Nekje okoli leta 2010 se je Zetas odcepil od Zalivskega kartela, v le dveh letih pa mu je s skrajnim nasiljem uspelo prevzeti nadzor nad večino ozemlja, ki ga je nekoč obvladoval Zalivski kartel.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ascension
03. 10. 2011 11.57
+1
Jimi1 - NIKOLI saj ni osnovnih pogojev za nastanek takih ali podobnih klanov. Ko boš kdaj v teh krajih (Južna -Srednja Amerika in Karibi) boš vedel o čem govorim...:)
Jimi1
03. 10. 2011 11.06
-1
Po ekonomskih pokazateljih smo 1 mesto pred Mehiko, po EU pa Slovence že kar nekaj let lovijo in tretirajo kot narod prekupčevalcev z drogami.... V državi se vrstijo odkritja "cvetličarn" z THC vegetacijo..... Ne si zatiskati oči, tudi pri nas je možno da nastane takšno stanje duha, kot ga imajo v teh vragu zapisanih krajih....