Tujina

Vojna med karteli je tokrat terjala 32 življenj

Ciudad de Mexico, 07. 10. 2011 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V mehiški zvezni državi Veracruz so našli 32 trupel. Trupla so našli le dva dni po tem, ko je vlada v tej zvezni državi odredila namestitev dodatnih policijskih in vojaških enot.

Vojaka stražita mrtvašnico, v kateri so trupla žrtev mamilarske vojne.
Vojaka stražita mrtvašnico, v kateri so trupla žrtev mamilarske vojne. FOTO: Reuters

V mehiški zvezni državi Veracruz na vzhodu države so v treh stanovanjih našli 32 novih trupel. Trupla so našli le dva dni po tem, ko je vlada v tej zvezni državi, prizorišču zadnjega vala nasilja, povezanega z bojem proti mamilarskim kartelom, odredila namestitev dodatnih policijskih in vojaških enot.

"Zvezna vlada obžaluje, da mora objaviti najdbo 32 trupel," je zapisano v uradnem sporočilu, ki drugih podrobnosti ne omenja.

Mehiške oblasti so v zvezi z umori aretirale osem članov klana Zeta morilci, ki pripadajo tudi mamilarski tolpi Jalisco "Novi rod". Osumljenci naj bi razkrili informacije, ki so vodile do odkritja 32 trupel. Oblasti so sicer prijele tudi 12 članov rivalske tolpe Zetas.

Minuli mesec so na neki cesti v Veracruzu našli 35 trupel, odgovornost za grozljivo dejanje pa je prevzela skupina z imenom Zeta morilci, ki zase trdijo, da so zavezniki oblasti v boju proti zloglasnemu kartelu Zetas.

Odkar so v Mehiki leta 2006 začeli obsežen boj proti mamilarskim kartelom, je ta terjal že okoli 41.000 življenj.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KosezVeliki
07. 10. 2011 16.34
Mehika je procesu preobrazbe v razvijajoče se gospodarstvo. Mehika ima ogromno potencialov in resurov za svoj nadaljni razvoj, problem je v tem, da je država prežeta z sistemskimi problemi (korupcija, kriminal, izjemna revščina, brezpravje, politična nestabilnost...). Mehika ima vse predizpozicije, da se pridruži klubu držav skupine BRIC in tako napreduje v globalnem gospodarstvu. Mehiko je potrebno transformirati in reformirato od znotraj, šele nato lahko pride do večjega razvoja v državi.
Perdobanana
07. 10. 2011 10.22
Kakšen obsežen boj?. Te kartele bi vojska v enem tednu zbrisala iz obličja, če bi bilo to v interesu elite,vendar riba najbolj smrdi pri glavi, zato je kot je.