Tujina

FOTO: Po vojaškem udaru mednarodna skupnost poziva k vrnitvi civilne oblasti

Bangkok, 22. 05. 2014 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tajska vojska je po dveh dneh vojnega stanja in večmesečni politični krizi izvedla vojaški udar. Vodja tajske vojske je sporočil, da bo vojska znova vzpostavila red in mir v državi. Razglasili so policijsko uro in prepovedali javna zborovanja.

Po več mesecev trajajoči politični krizi je tajska vojska prevzela nadzor v državi. Vodja tajske vojske Prajut Čan-O-Ča je v televizijskem nagovoru državljanom dejal, da bo vojska znova vzpostavila red in mir v državi. "Državljani ostanite mirni, vladni uslužbenci pa nadaljujte s svojim delom," je dejal v nagovoru. Prav tako je dejal, da bo vojska izvedla politične reforme, ki jih država potrebuje. V spremstvu načelnikov letalskih in mornariških sil, je Prajut dejal, da je vojaški udar nujen za preprečitev dodatnega nasilja, smrti in škode v državi zaradi političnih razprtij.

Vodja tajske vojske Prajut Čan-O-Ča je odstavljenga premierja in ministre pozval, naj se čim prej zglasijo v vojaški bazi.
Vodja tajske vojske Prajut Čan-O-Ča je odstavljenga premierja in ministre pozval, naj se čim prej zglasijo v vojaški bazi. FOTO: Reuters

Vojaški udar se je zgodil dva dni po tem, ko je vojska razglasila vojno stanje v državi. Ker so se pogajanja političnih strank, ki so iskale rešitev za izhod iz politične krize, končala brez dogovora, je v poslopje, kjer so potekala pogajanja, danes vdrla vojska in odpeljala sprte politične voditelje. Ali so pridržani, ni znano.

Razglasili policijsko uro, prepovedali javna zborovanja

Tajska vojska je prepovedala vsa javna zbiranja. "Prepovedana je vsaka skupina, ki bo štela več kot pet članov. Tistim, ki bodo kršili to določilo, grozi najmanj leto dni zapora," je sporočil tiskovni predstavnik policije.

Vojska je danes prav tako po državi razglasila policijsko uro, ki bo veljala med 22. uro zvečer in 5. uro zjutraj. V tem času po celotni državi ne sme nihče zapustiti svojega domovanja, je sporočila vojska. Vojska je poleg tega vsem radijskim in televizijskim postajam zaukazala, da prekinejo oddajanje rednega programa in da v luči udara predvajajo samo vojaška obvestila. Predstavniki vojske so sporočili, da želijo s to potezo zagotoviti, da bodo "ljudje dobili resnične novice".

V Bangkoku že več dni potekajo protesti protivladnih in provladnih demonstrantov. Kot poroča Reuters, je vojska na območju, kjer protestirajo provladni protestniki (t.i. rdečesrajčniki) v zrak izstrelila več opozorilnih strelov, nekaj protestnikov pa so aretirali.

Tajska vojska na ulicah Bangkoka.
Tajska vojska na ulicah Bangkoka. FOTO: Reuters

Po četrtkovem krvavem napadu na protestnike v Bangkoku je Prajut opozoril, da bi lahko vojska posredovala za umiritev političnega nasilja v državi. Takrat je tudi dejal, da bo morda morala vojska uporabiti silo.

Na Tajskem nasprotniki režima od novembra lani skušajo strmoglaviti oblast, ki ji očitajo korupcijo in ropanje države. Protivladni protestniki, pri katerih gre predvsem za mestno prebivalstvo, ves čas trdijo, da vlado v resnici vodi odstavljeni premier Taksin Šinavatra. Ta na na drugi strani uživa podporo revnih ruralnih območij.

Mednarodna skupnost je zaskrbljena

Mednarodna skupnost z zaskrbljenostjo spremlja aktualne razmere na Tajskem.

"Potek dogodkov na Tajskem spremljamo z veliko zaskrbljenostjo. Izredno pomembno je, da se Tajska vrne k legitimnim demokratičnim procesom," so sporočili iz urada visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton.

Ameriški državni sekretar John Kerry pa je zatrdil, da na Tajskem ni bilo utemeljenih razlogov za izvedbo vojaškega udara. "Razočaran sem nad odločitvijo tajske vojske, da prevzame nadzor nad vlado po dolgem obdobju političnih nemirov," je povedal Kerry ter pozval k svobodi medijev in "predčasnim volitvam, ki bodo odražale voljo ljudstva".

Tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je zaskrbljen zaradi vojaškega udara, zahteval pa je vrnitev demokratične civilne vlade na oblast.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.jest
23. 05. 2014 20.04
Kakšna mednarodna skupnost pa je EU, da jo zanima Tajska? Naj EU raje uredi, da prihodnjo zimo ne bo večina prebivalcev zmrznila.
Švr?ko
23. 05. 2014 08.21
Že od nekdaj je vojska vladala državam! Kle v sloveniji bi to ja morali dobro vedt!
KlubPravilnoPretepenihŽena
22. 05. 2014 22.05
+3
Vojaška uprava zna biti prihodnost sveta, saj se vojska vse bolj globoko integrira v skorumpirane civilne sfere, ki se ne znajo nič zmeniti niti nimajo poguma za to in tudi zelo so tehnološko napredni, velik del BDP-ja gre za vojsko povsod v svetu in tudi večina narodov je zelo ponosna na svojo vojsko in kar je ključen faktor njihove avtonomije je, da imajo pri svojem ljudstvu globoko spoštovanje, tako da so državni udari stvar posameznika, ki je pripravljen v avanturo, podporo večine že tako ima, primer Egipta je dober, saj je večina ljudi simpatizirala z udarom v Turčiji je enak scenarij bil v vojski desetletja pa je Erdogan poklestil generale v zapor
tomazbodner
22. 05. 2014 16.24
+8
Ja, TV nimamo vec, vsi kanali, vkljucno s tujimi a'la CNN, BBC, itd. imajo isto sliko, ter vsakih 15 minut sporocilo vojske. Od 10 zvecer do 5 zjutraj vsak dan je policijska ura (curfew). Javni prevoz se ustavi med 8 in 9 zvecer, kar bi lahko bil problem za koga, ki ima nocni let (vecina letov proti Evropi je okoli polnoci). Grozijo, da nam bodo ob 9 zvecer ukinili internet, ampak se vsaj do zdaj (9.18 zvecer) to (se?) ni zgodilo. Sicer pa je zunaj mirno, se bolj bo pa, ko se policijska ura zacne. Aja, 75 odstotkov Tajcev podpira martial law, ne vem, koliko jih sicer podpira udar, ampak v zadnjih par dneh so nasli na tone orozja in eksploziva pri rdecesrajcnikih, vkljucno z zelo vidnimi politiki aktualne vlade, katere enega so aretirali po tem, ko so ga ustavili, ko je prevazal nekaj sto granat. Neprijetno je, ampak bolje, kot da ne naredijo nicesar in se narod pobije med sabo. Se zadnja stvar - vojska je vceraj in danes organizirala srecanji med obema stranema (pro- in proti-vladnimi protestniki), in zacasni predsednik vlade je bojkotiral obe srecanji, cemur je sledil udar. Pa tudi bivsi premier, ki je bil 2006. leta odstavljen v udaru, in menda nima nobenega vpliva na odlocitve vlade, je zavrnil "mirovni nacrt" vojske, po katerem bi drzavo po gromozanski proracunski luknji postavili na noge, se skupaj dogovorili, kako resiti zamere ter se usmeriti naprej. Vstraja namrec, da brez amnestije vsem (vkljucno njemu) ne sprejme nicesar. No, in sledil je udar. Neprijetno, a trenutno najboljsa stvar, ki se je lahko v danem trenutku zgodila.
Hinkoinvinko
23. 05. 2014 01.11
+0
fafajonka
22. 05. 2014 15.43
-4
Kdo bo pa pri nas red naredil, ko so vsi vojaki na tujem, pa še Jakič se s falkonom okoli vozi.
peT99
22. 05. 2014 16.43
+13
vojaki prav gotovo ne, nimajo kaj z orožjem počet na naših ulcah :) ...naj raje listje pometajo po vojašnicah, manj tabornikov kot vidim boljše je :)
24uric
22. 05. 2014 14.56
+7
pri nas se tudi ne morejo zmenit in bi lahko vojska udrla v parlament in zaprla vse trenutne politike...
fafajonka
22. 05. 2014 15.13
+2
Jaz sem tvoja vest
22. 05. 2014 15.50
+3
Glej, če bo JJ spet kdaj abrambni minister al pa kej več, nas to zagotovo čaka (bojda smo bli '94 blizu udara)
tomazbodner
22. 05. 2014 17.29
+6
Muri: ko so propadla pogajanja, je vojska zadrzala (detained) vse vodje obeh vpletenih strani. General Phayuth je to pospremil z besedami: Samo prepirajo se, zato jim ne bo skodilo, da prezivijo nekaj casa skupaj, dokler drug drugega ne vzljubijo...
Hinkoinvinko
23. 05. 2014 01.14
+0
Bi vsaj rdečo bando lustrirali takrat, leta 94.. Zamujena priložnost, ki ima danes ogromne negativne posledice. Samo eni ste tolk tumpasti, da tega niste sposobni sprevideti...
Švr?ko
22. 05. 2014 14.38
+3
edino pravilno...zaščitit je treba svoje prebivalce...
shugar
22. 05. 2014 14.24
+24
Ta svet je treba resetirati.
kure bedne
22. 05. 2014 14.12
+3
Tudi pri nas bo isto.
rezervni
22. 05. 2014 16.20
-3
ja upamo lahk da bo vojska nardila kej..mi tko nimamo jajc
peT99
22. 05. 2014 16.46
+10
naši taborniki imajo vsakega petega plačo, plačan dopust, plačano bolniško,nezgodno zavarovanje.... naši taborniki že ne bodo udrihal proti državi :)