Tujina

Vojaški opazovalci bodo nadzorovali izvajanje premirja v Siriji

New York, 14. 04. 2012 19.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Varnostni svet Združenih narodov je soglasno potrdil resolucijo za napotitev skupine 30 neoboroženih vojaških opazovalcev v Sirijo, kjer bodo nadzorovali izvajanje prekinitve ognja.

Varnostni svet Združenih narodov (VS ZN) je danes v New Yorku soglasno potrdil resolucijo za napotitev skupine 30 neoboroženih vojaških opazovalcev v Sirijo, kjer bodo nadzorovali izvajanje prekinitve ognja. Za napotitev misije 200 opazovalcev s polnim mandatom pa bo potrebna nova resolucija.

Vseh 15 članic VS ZN, tudi Rusija in Kitajska, je podprlo resolucijo, ki poziva vse sprte strani v Siriji – tako sile predsednika Bašarja al Asada kot opozicijo – naj takoj prenehajo z uporabo sile ter k izvajanju mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige Kofija Annana v šestih točkah.

Uresničevanje tega načrta naj bi takoj začela preverjati skupina 30 neoboroženih vojaških opazovalcev, ki naj bi stopila v stik s sprtima stranema ter "poročala o izvajanju popolne prekinitve oboroženega nasilja v vseh oblikah in s strani vseh vpletenih strani".

Krhko premirje je začelo veljati v četrtek.
Krhko premirje je začelo veljati v četrtek. FOTO: Reuters

Prvi korak za nadzor premirja

Napotitev te predhodnice mednarodnih opazovalcev je prvi korak za nadzor krhkega premirja med sprtima stranema v Siriji, ki je po 13 mesecih nasilja začelo veljati v četrtek. Skupina 30 opazovalcev naj bi v Sirijo odpotovala že prihodnji teden.

O širši misiji za nadzor premirja, ki naj bi štela še okoli 200 opazovalcev, pa bo VS ZN odločal, če bo premirje v Siriji zdržalo. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon naj bi Varnostnemu svetu o izvajanju resolucije poročal do četrtka, 19. aprila.

Resolucija tudi poziva vse sprte strani v Siriji, da "zagotovijo varnost misiji in drugim pripadnikom Združenih narodov brez pogojev glede svobode gibanja ali dostopa". Pri tem opozarja le "oblasti v Siriji", torej Asadove sile, da je tovrstno zagotavljanje varnosti in svobode gibanja predstavnikom ZN njihova odgovornost.

ZN poziva sprte strani v Siriji, naj prenehajo z nasiljem.
ZN poziva sprte strani v Siriji, naj prenehajo z nasiljem. FOTO: Reuters

Besedilo resolucije je zdaj "bolj uravnoteženo"

Resolucija tudi poziva k polni uresničitvi mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige Kofija Annana v šestih točkah, najprej s prekinitvijo sovražnosti, nato z začetkom pogajanj, ki bi nato pripeljala do večstrankarskega sistema v državi.

To je prva resolucija glede nasilja v Siriji, ki je bila sprejeta v Varnostnem svetu. Pred tem sta Rusija in Kitajska že dvakrat z vetom zablokirali predloge resolucij, ki bi obsodile nasilje Asadovih sil nad civilisti.

Sprejemanje resolucije se je sicer zavleklo, saj je imela Rusija precej pomislekov s prvotnim predlogom, ki je bil pred članicami VS ZN v petek. Kot pa je po sprejetju sedanje različice pojasnil ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin, je besedilo sedaj po "pomembnih spremembah bolj uravnoteženo".

Uničene zgradbe v mestu Homs.
Uničene zgradbe v mestu Homs. FOTO: Reuters

Svet je skeptičen

A glede na to, da so danes iz Sirije znova prihajala poročila o napadih Asadovih sil na položaje upornikov v Homsu, je ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice izrazila "resne pomisleke" glede Asadove zavezanosti k spoštovanju premirja.

Podobno so se odzvale tudi druge zahodne države. Francoski veleposlanik Gerard Araud je dejal, da bo predhodna opazovalna misija sedaj predstavila resen test za Sirijo o tem, ali misli resno o zavezi. Britanski veleposlanik Mark Lyall Grant pa je spomnil, da je bila resolucija sprejeta "šele po letu dni trpljenja sirskega ljudstva pod nepredstavljivo brutalnostjo režima, ki si prizadeva le za lastno preživetje".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
14. 04. 2012 21.06
+5
911 je bil organiziran s strani vlade ZDA, tako kot požig reichstaga v nemčiji, da se je ljudsvo prepričalo v vojno za bogata nahajališča nafte, ker je vlada dobro vedela, da prihajamo v obdobje stalnega padca črpanja nafte in porasta povpraševanja. Peak oil je dejstvo, lahko se samo pogovarjamo o času, kdaj bo nastopil. Zaradi istega razloga je NATO napadlo Libijo. Zaradi istega razloga hoče ZDA napasti Sirijo in Iran. Zagotoviti si zadnje lahko dostopne vire poceni nafte. Ostala nafta je spravljena v tar sand ali v izredno težko dostopnih morskih globinah.
alteran
14. 04. 2012 20.33
+4
Prva stvar, ki bi bila osnoven pogoj za premirje bi moralo biti prenehanje vmešavanje ZDA in njim podobnim, ki hujskajo upornike in jim dobavljajo orožja! Kje za vraga bi pa uporniki dobili SREDSTVA in MOČ, da bi se borili proti državnim silam?! Američani se skrivajo za svobodo in ne vem kaj še vse in se imajo za demokratično državo kot ne vem kaj ampak v imenu DRŽAVNE VARNOSTI lahko komurkoli naredijo karkoli. Potem pa pljuvajo čez S Korejo, Sirijo, Libijo, Kubo, itd. namesto da bi pred svojim pragom pometli. Veliko Američanov gre lačnih spati in s strahom, da se jim drug dan ne bo naredilo kaj v službi, ker pač nimajo urejenega zavarovanja. Žalost od žalosti ker se imajo za eno od vodilnih držav!
Nimivseeno
14. 04. 2012 21.08
+5
ZDA noče premirja, ZDA želi nek precedens, ki bo dovolj velik, da bo navidezno (v očeh javnosti) prepričal, da je ZDA upravičena napasti Iran. NAfta je kri gospodarstva. Nafta je vir hrane.