Tujina

Vojaki na pomoč kužkom

Chaiten, 14. 05. 2008 19.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Čilski vojaki so iz mesta duhov pod vulkanom Chaiten rešili več kot sto živali, ki so jih bežeči lastniki pustili za seboj.

Rešeni kuža
Rešeni kuža FOTO: Reuters
Prebivalci se najmanj tri mesece ne bodo smeli vrniti v Chaiten.

Chaiten, ki leži pod istoimenskim vulkanom, je postal pravo mesto duhov. Vsi prebivalci so se morali namreč izseliti, ko se je speča gora pred dvema tednoma prebudila in se je v zrak začel valiti oblak plinov, pepela in kamnov. Za seboj so pustili pse, mačke in druge domače živali. Pozivom, naj jih kdo reši, so se odzvali vojaki. Več kot sto živali so iz nevarnega mesta odpeljali v nekaj 10 kilometrov oddaljeno vas Santa Lucia, kjer so jim pripravili nekakšno začasno zatočišče. Akcijo je vodila ministrica za okolje Ana Lya Uriarte.

Mesto duhov Chaiten je zaradi izbruha vulkana poplavljeno.
Mesto duhov Chaiten je zaradi izbruha vulkana poplavljeno. FOTO: Reuters

Bil je že skrajni čas, Chaiten je namreč prekrit s pepelom, njegov velik del pa je tudi poplavljen. Vse zaradi vulkana. Zaradi nalaganja vročega pepela se je začel taliti bližnji ledenik Michimahuida, močno narasla reka Rio Blanco pa je prestopila bregove in poplavila mesto.

Mestu, kjer je že zdaj skoraj nemogoče dihati, pa grozi popolna zadušitev. Oblak, ki se dviga iz Chaitena, je zdaj visok vsega 7 kilometrov, medtem ko je še pred nekaj dnevi segal 30 kilometrov visoko. To pa pomeni, da se na bližnje kraje nalaga še več snovi.

2. maja se je vulkan Chaiten prebudil iz večtisočletnega spanca. Več tisoč ljudi, ki živijo v krogu 50 kilometrov od vulkana, je moralo zapustiti svoje domove.
2. maja se je vulkan Chaiten prebudil iz večtisočletnega spanca. Več tisoč ljudi, ki živijo v krogu 50 kilometrov od vulkana, je moralo zapustiti svoje domove. FOTO: Reuters


SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stefemilci
17. 05. 2008 14.33
ja fak logičn d rešiš tut žval js bi zmeraj še mojo psičko vzela pa najpri zanjo poskrbela ker sm preweč navezana nanjo da bi jo pustila za sabo
Bilba105
16. 05. 2008 08.32
ja sej, če se recimo zgodi na hitro in res ne smeš recimo psa vzeti s sabo (kar me ne čudi, glede na to, da so živali vedno smatrane kot drugorazredne), potem ga vsaj spustiš. žival se bo prej znašla kot človek, sledila bo nagonu, našla si bo hrano in vodo. predvidevam pa, da so ti ljudje recimo pse (in druge domače živali) kar zaprli v stanovanja ali privezali pred hišo. jaz vem, da bi se moja psička znašla na ulici, v bistvu se je že, preden so jo odpeljali v zavetišče (potem sem jo vzela jaz). imajo dober vonj in orientacijo, mačke pa tudi.
Ramzess
15. 05. 2008 12.40
Tudi sam se strinjam, da je pri evakuacijah problem vzeti s sabo živali, ker običajno dovolijo, le najnujnejše, še avta nesmeš vzeti, po drugi strani pa ljudje, kar je seveda čudno, glede nato, da so imeli čas, živali ne pripravijo na evakuacijo, torej za pse nagobčnike na gobc, mačke in druge manjše (izključno hišne živali) pa v ustrezne košare z vratci, oz. kletke, v katerih nekatere tako ali tako že so, pa seveda hrana in voda zanje zraven. Bi šlo, če bi ljudje upoštevali pravila. Živino in drobnico, ter perutnino pa se spusti na prosto, da se umakne sama, sledeč lastnemu naravnemu nagonu, poiščemo jih lahko kasneje. Druge proste živali, tako kot divje, pa se umaknejo same, kasneje se tudi po potrebi vrnejo, domače pa sploh. To zanje ni problem, veliko bolje zaznavajo bližajočo se nevarnost, in se umaknejo. Ljudje pa kot ljudje, pretirana navezanost na imovino, materilane dobrine, napačna prepričanja, neznanje, itd., kar pokoplje mnoge, in z njimi često njihove otroke. Tisti, ki jih morajo na silo odvleči, pa tako ali tako ne morejo ničesar vzeti sabo, pač cena za njihovo vedenje in dejanje. Neumno in žalostno obenem.
Bilba105
15. 05. 2008 10.57
Ja, itak, da vzameš žival s sabo. O tem ni dvoma. Žal pa zna biti to problem pri evakuacijah. Ampak, kjer je močna volja, se vedno najde pot.
draaster
15. 05. 2008 10.33
Mene je groza, če pomislim, da bi pustili za sabo svoje živalce, ampak se bojim, da kadar pride do take evakuacije, sploh ne dovolijo s seboj jemati živali...Verjetno so jih tudi zato reševali naknadno, ker so lastniki to tako glasno zahtevali, še dobro!
B81
15. 05. 2008 08.44
sexy_boy jaz bi definitvno reševala še svoji dve mački in psa, ker mi preveč pomenijo. Mislim da si tukaj ti ena velika mona, ker samo na svojo rit misliš.
telefunken
15. 05. 2008 00.26
trabakula : bi vidu tebee ja kako resujes macko al pa otroka dej mau razmislej mona
trabakula
14. 05. 2008 23.04
vsi tisti, ki so pustili živali tam ,ne da bi jim pomagali se rešiti ,si zaslužijo, da jih pokoplje vulkan s prahom in kamenjem, .....folk pa tak, glavno da si reši svojo rit, boli te k.... za druge, pa čeprav so to živali