Tujina

'Vohunski kamen je bil ponižujoč'

London, 19. 01. 2012 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanci so priznali, da so v Moskvi uporabljali vohunsko elektronsko napravo, skrito v kamnu. Rusi naj bi kar nekaj časa vedeli za napravo, incident pa naj bi izrabili v politične namene.

Rusija je pred šestimi leti obtožila britanske diplomate, da so ubrali bizaren način za pošiljanje in sprejemanje elektronskih sporočil, kar pa je London vse doslej zanikal. Celotna zadeva je močno spominjal na filme o Jamesu Bondu.

Nekdanji vodja kabineta premierja Tonyja Blaira, Jonathan Powell, je prvič doslej priznal vpletenost Velike Britanije v vohunsko zaroto, pri kateri so Britanci uporabljali elektronsko napravo, skrito v kamnu, ki je ležal nekje v predmestju Moskve.

Powell je sicer dejal, da pri celotni zadevi ni več veliko za povedati, je pa bil "vohunski kamen ponižujoč". Kot je dodal, so Rusi očitno že nekaj časa vedeli za celotno zadevo, ki so jo nato izrabili v politične namene oziroma za zadušitev tujih nevladnih organizacij.

Celotna zadeva je prišla v javnost januarja 2006, ko je ruska televizija objavila posnetek domnevno britanskega agenta, ki je z moskovske ulice vzel lažni kamen. V tem visokotehnološkem "kamnu" je bil skrit posebni oddajnik, ki so ga po navedbah ruske strani britanski diplomati uporabljali za posredovanje sporočil.

Ruske oblasti se na Powellove navedbe še niso odzvale.
Ruske oblasti se na Powellove navedbe še niso odzvale. FOTO: Reuters
Odnosi med Veliko Britanijo in Rusijo so se zadnja leta ohladili, še posebej po tem, ko je novembra leta 2006 za posledicami zastrupitve z radioaktivnim polonijem v Londonu umrl kritik Kremlja Aleksander Litvinenko.

Ruska varnostna služba FSB je Veliko Britanijo nato obtožila, da je na ta način skrivaj plačevala prispevke skupinam, ki izvajajo projekte na področju demokracije in človekovih pravic. Tedanji ruski predsednik Vladimir Putin je kmalu zatem predstavil zakon o omejitvi tujega financiranja nevladnih organizacij.

'Priznanje namenjeno otoplitvi odnosov z Rusijo'

Ruske oblasti se na Powellove navedbe še niso odzvale. Je pa nekdanji vodja FSB in sedanji poslanec Nikolaj Kovaljov izjavil, češ da je britansko priznanje namenjeno otoplitvi odnosov z Rusijo. Priznanje je po njegovih besedah resen znak iz Londona, da je nastopil čas za izboljšanje odnosov med državama.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CheGaucho
20. 01. 2012 02.09
+3
Ja Velika Britanija že dlje časa igra umazano igro in jim ne gre nič za zaupati. Tudi Evropska unija bi morala reagirati in glede na to, da so velikokrat problemi s strani VB bi jo lahko že končno enkrat izključili iz Eu-ja, saj samo izpodkopavajo Evropsko unijo in jim je cilj uničiti le to. Aja pa to ni ne prvi in verjetno ne zadnji nezakoniti primer VB tudi Islas Malvinas si jih že neupravičeno 179 let lastijo in upam, da jih bo tudi VB enkrat doletela resnica in jih postavila na realna tla...
European22
20. 01. 2012 10.12
-4
Umazane igre se gredo vse države, tudi rusija, pa seše ni upravičila za umor bivšega uskega agenta v angliji, čeprav vsi vedo da je t delo ruske obv. agencije!
DeadBull
20. 01. 2012 11.59
+2
European22 Zakaj, bi se pa morali opravičiti? SAj je bil ruski agent in ne angleški. Se bodo kdaj Angleži opravičili, ker so v svojem vzvišenem slogu od Rusov celo zahtevali spremembo ustavi, po kateri bi lahko ruske državljane izročali angleškim sodiščem...
KosezVeliki
20. 01. 2012 13.13
-1
Ta umorjeni ruski agent v Britaniji je bil zblojeni degeneriranec, bolehal je za paranojo in sizofrenijo ter bil tezak kokainski odvisnez. Le ta je bil nekoc zaposlen v sluzbi drzavne varnosti FSB kot agent na terenu. Tekom varnostnih operacij v Ceceniji je zapadel v globoko depresijo in odvisnost od mamil. Tako je v svoji patolosko bolni in preganjavicni glavi prisel do izjemno bizarne zamisli, da prestopi iz krscanske v muslimansko vero in prebegne iz Rusije v Veliko Britanijo. Tam je napisal nekaj knjig z protirusko vsebino v katerih je siril sovrastvo, nestrpnost in spodbujal k medetnicnim konfliktom v Rusiji. Knjige so postavljali na noge predvsem z zajetno pomocjo cecenskega terorista Akhmeda Zakajeva in judovskega gangsterja Borisa Berezovskega, ki sta bivsega ruskega agenta podpirala v svoji politicni kampaniji proti Vladimirju Putinu in Rusiji
European22
20. 01. 2012 13.30
+0
In ti si ga osebno poznal, pač je bil prebegli agenta boivšega KGB, v katerem je niti vodil Putin!
KosezVeliki
20. 01. 2012 14.22
+1
To sedaj sploh ni vazno kdo je vlekel niti (Putin ali kdo drug). Bistvenega pomena je da je doticni pacient z svojim cudaskim in neodgovornim obnasanjem na tako visokem mestu ogrozal drzavno varnost Ruske Federacije. Z njegovo smrtjo je ta bizaren primer zakljucen.
European22
20. 01. 2012 19.20
+1
hehe pa ti si optimist, sej britanci so tudi skrbeli za nacionalno varnost, po tvoje je to čist sprejemljivo ali ne, ali si mogoče dvoličnež, eni lahko drugi pa ne ali kako že gre pri vas komijih, ki do danes nočte priuznati da ste pobili okoli 20 miljonov ljudi i! n to po 2 sv vojni! Če bi bilo po moje bi komuniste prepovedal v evropi, ker so popolnoma enaki nacistom!
KosezVeliki
20. 01. 2012 19.31
-1
Braavos
19. 01. 2012 19.17
-1
Močna juha se kuha ;)
tinetone
19. 01. 2012 17.53
+6
tko je to ko ugotoviš, da v severnem morji ni toliko nafte kot si upal...