Tujina

Vodja nemških obveščevalcev zavrača kritike zaradi napada v Berlinu

Berlin, 07. 01. 2017 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Direktor nemške obveščevalne službe Hans-Georg Maassen vztraja, da delujejo profesionalno in da v zvezi s terorističnim napadom na božičnem sejmu v Berlinu niso naredili nobene napake. Potrdil je, da so napadalca imeli prej na očeh, vendar niso imeli dovolj dokazov, da bi lahko ukrepali.

Čeprav so nemški obveščevalci že nekaj časa spremljali Anisa Amrija, niso imeli dovolj dokazov, da bi ukrepali in tako morebiti preprečili napad v Berlinu. Amrija so ubili v Milanu.
Čeprav so nemški obveščevalci že nekaj časa spremljali Anisa Amrija, niso imeli dovolj dokazov, da bi ukrepali in tako morebiti preprečili napad v Berlinu. Amrija so ubili v Milanu. FOTO: AP

Čeprav so imeli napadalca na berlinski božični sejem na očeh že prej, pa niso imeli dovolj dokazov, da bi lahko ukrepali, pravi direktor nemške obveščevalne službe Hans-Georg Maassen. Vztraja, da delujejo profesionalno in da v zvezi s terorističnim napadom na božičnem sejmu niso naredili nobene napake. 

Maassen je poudaril, da so nemške obveščevalne službe soočene z nevarnim in vedno bolj razdrobljenim skrajnim islamskim gibanjem. "Obstaja veliko število posameznikov, ki zdaj obvladujejo to salafistično sceno. In na očeh jih moramo imeti vse," je pojasnil v pogovoru za nemško tiskovno agencijo.

S tem tudi pojasnjuje, zakaj niso nemške oblasti že prej ukrepale zoper 24-letnega Tunizijca Anisa Amrija, ki je 19. decembra s tovornjakom zapeljal med ljudi na božičnem sejmu v Berlinu in pri tem ubil 12 ljudi. Kasneje ga je v Milanu ustrelila italijanska policija. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država (IS), ki je tudi objavila video, v katerem je Amri prisegel zvestobo voditelju IS.

Živimo v vladavini prava, ko je treba upoštevati zakonodajne okvire

"Dejstvo, da je bil obravnavan kot morebitna grožnja, ne pomeni, da ga lahko nadziramo 24 ur na dan sedem dni v tednu ali ga pridržimo. Amri je trdil, da lahko priskrbi orožje in izvede napad. Čeprav smo ga nadzirali že dlje časa, ni bilo potrditve teh njegovih trditev, zato ni bilo osnove, da bi ga lahko aretirali kot islamista," je povedal Maassen.

Na vprašanje, ali bi lahko napad na tržnico preprečili, pa je odgovoril: "Verjamem, da so varnostne sile, še posebej policija, naredile vse, kar je v njihovi moči, za ustrezno oceno nevarnosti, ki jo je predstavljal Amri. A ne smemo pozabiti, da živimo v vladavini prava, zato je treba upoštevati zakonodajne okvire."

Na listi potencialnih teroristov 1200 posameznikov

Obveščevalne službe imajo po njegovih besedah zabeleženih več kot 1200 posameznikov, ki bi lahko bili islamski teroristi. Na salafistični sceni naj bi bilo trenutno več kot 9700 oseb, medtem ko jih je bilo še nekaj let nazaj okoli 3800. "Številne od teh skupin komunicirajo v prvi vrsti prek virtualnih omrežij, ko je internet ali skupine na Whatsappu. Tega še pred nekaj leti ni bilo," je dodal.

V pogovoru je Maassen tudi povedal, da so nemške obveščevalne službe lani odkrile kibernetski napad na računalnike Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Po njegovih besedah obstajajo indici, da je napad izviral iz Rusije.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frigo
09. 01. 2017 10.11
aha niso imeli dokazov brez veze tale nemcija bovno v poden
ferencz 1
07. 01. 2017 21.28
švabbe, a vam američani še vedno prisluškujejo, posebej vaši wilkomen angelci!
dzek.the.ripper
07. 01. 2017 18.33
+1
Alora spremenite zakone. V usa bi bil že zdavnaj zaprt zaradi suma terorizma
funi
07. 01. 2017 18.24
+2
Vladavina prava naj ne velja za kameltrajbarje
1airbus
07. 01. 2017 17.45
+8
če pa kdo pašteto ukrade ga pa takoj zaprejo
Tomvojo
07. 01. 2017 17.42
+9
Bedasti izgovori na nivoju našega korlita ali cezarja.
ferencz 1
07. 01. 2017 17.29
+9
Holland in Cameron zakuhala vojno v Siriji, Angelca pa poklicala v Nemčijo morilce.
ferencz 1
07. 01. 2017 17.28
+13
Pobegnil pa jim je tudi čez štiri države!
MA007
07. 01. 2017 17.28
+14
Sorodniki zrtev po celi evropi bi mogli toziti Merklovo , Hollanda in Junckerja