Tujina

Voditeljica: Božiček je pač bel. Tudi Jezus je bil bel. Tega ne moremo spremeniti

New York, 14. 12. 2013 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Megyn Kelly, ki vodi oddajo na Fox News, si je s svojimi izjavami o Božičku in Jezusu prislužila številne kritike. Najprej je zatrdila, da Božiček ne more biti nič drugega kot belec, pa čeprav je to izmišljen lik. Svoj argument je podkrepila z besedami, da je bil tudi Jezus bel.

Ameriška voditeljica Megyn Kelly se je znašla v središču razprav o rasizmu. V svoji oddaji na Fox News je skupaj s sogovorniki razpravljala o zapisu blogerke Aishe Harris z naslovom "Božiček ne bi smel več biti bel moški". "Ko sem videla naslov tega zapisa, sem se začela smejati," je povedala voditeljica. "Še ena oseba, ki misli, da je rasistično, če je Božiček bel," je dodala. Vsem otrokom, ki so spremljali oddajo, je sporočila: "Božiček je bel."

Čeprav lik Božička temelji na svetem Nikolaju, pa je Božiček izmišljena oseba in tako si ga lahko vsak posameznik predstavlja, kot želi. A ko je ena od sogovornic v oddaji stopila na stran blogerke in dejala, da razume njeno stališče, je voditeljica Kelly svoj argument razširila še s trditvami o Jezusu. "Le zato, ker se vi počutite nelagodno, se to še ne more spremeniti. Veste, Jezus je bil tudi bel moški," je dejala. Pojasnila je, da je Jezus zgodovinska oseba in za vse otroke v šali prišepnila, da je tudi Božiček. "Kako naj zdaj spremenimo Božička iz belega v črnega?" je vprašala.

Voditeljica (skrajno levo) je zatrdila, da je Božiček bel.
Voditeljica (skrajno levo) je zatrdila, da je Božiček bel. FOTO: YouTube

Kritiki so se ob njeno izjavo, da je bil Jezus Kristus bel, spotaknili, saj vse več strokovnjakov trdi, da je takšna podoba Jezusa napačna.  V Novi zavezi ni zapisa o tem, kakšne rase je bil Jezus, res pa je, da ga večina modernih, zahodnih opisov prikazuje kot belega moškega. A to še ne pomeni, da je to tudi dejstvo, pravijo kritiki. Leta 2011 je denimo BBC v dokumentarcu Božji sin skušal na dejstvih iz tistega časa oblikovati podobo Jezusa in z analizo so zaključili, da bi takšna zgodovinska oseba najverjetneje imela temnejšo kožo. Strokovnjaki so v omenjenem dokumentarcu zaključili, da Jezus, glede na to, da je živel na Bližnjem vzhodu, zagotovo ni bil bel.

Blogerka Harrisova je glede pogovora v oddaji dejala, da gre za zelo omejeno stališče. "Če si res prepričan, da je Božiček bel in mora ostati bel, potem obstaja velika verjetnost, da je tvoj pogled na svet omejen in brez domišljije," je povedala. Poudarila je, da razprava poteka o čarobnem možu, ki se spusti po dimniku in prinese darila. "Samo, da nam je vsem jasno, o čem razpravljamo" je povedala.

Po tem ko so trditve voditeljice obkrožile ameriške medije, je Kellyjeva v svoji petkovi oddaji povedala, da njena oddaja vsebuje tudi veliko humorja, ki pa se je tokrat izgubil. V petkovi oddaji ji je ena od gostij pojasnila, da so ljudi odvrnile predvsem trditve, da Božiček mora biti bel. A Kellyjeva se ni strinjala, da je treba otrokom pustiti, da uporabljajo svojo domišljijo, ko gre za izmišljene like. Povedala je, da je še vedno prepričana, da je Božiček bel, kot argument pa navedla tudi film Čudež na 34. ulici.

Glede svojih izjav o Jezusu je priznala, da niso nujno točne. "Zdaj sem izvedela, da glede tega še nismo našli nekega gotovega zaključka," je povedala. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Entropy
15. 12. 2013 12.53
-5
SANTA CLAUS/Santa je anagram za Satan,Claus Se pa isto naglasi kot CLAWS,Ki pomeni kremplji po Amgleško, se pravi skoraj vsi otroci sveta verjamejo in dajejo svojo energijo Satanovim Krempljem. Svet vodijo OKULTISTIČNI PSY...
Zlatko Meši?
15. 12. 2013 12.47
+5
Ste že videli ČRNEGA ESKIMA? A, da ne? Potem pa nehajte s tem sranjem o rasizmu , belih in rdečih itd. V Afriki dudi ni belega človeka , razen priseljenca ali turista ,so samo temnopolti , v podsafarski- ekvatorialni Afriki so črnci temnejše polti ,severneje in južneje od ekvatorja pa črnci svetlejše polti. To so naravna dejstva in zakonitosti zato Božiček na severu nikakor in nikoli ne more biti Šmirjokl drugače ,kot od dimnika.
DeBill
15. 12. 2013 13.47
Hm, Inuiti so RUMANI. Da ti ponovim RUMANI. In i,majo poševne oči. Potem je božiček rumen s poševnimi očmi. PA JK je lahko bil kot kakšen Indijc. Pri nas bi se temu reklo barve Poletni Strojan. Dajte ga srat s tem verskim sranjem no.
lunatix28
15. 12. 2013 10.25
+1
Kateri dimnikar, pa je bel?
MamaRezi
15. 12. 2013 10.19
-1
No vidite. Tudi američane begajo barve. Kot nas Slovenčke.
smrt fašizmu
15. 12. 2013 10.39
+2
ampak božiček je še vedno oblečen v rdeče hahahahahahaha me zanima kdaj se bodo naši neonacisti spomnili prebarvati ga
Primož Urankar
15. 12. 2013 00.48
-4
fas231
15. 12. 2013 04.25
+0
Iluminati pa izhajajo iz Izraela in Slo. in ti si že en izmed njih! Preber si mal o Iluminatih pa boš videl kakšna banda je to.
dannyer
14. 12. 2013 21.35
+17
to je vse iz evropske kulture ker smo evropejci belci so pač tudi naši liki kot smo mi to je normalno smešno pa žalostno je ko si kdo hoče prilastiti naše like in jih dati v druge barve . saj tukaj gre v poseg v kulturo evropejcev . to pa ni v redu .
tupak-ura
14. 12. 2013 22.50
+3
Božiček je bel ker izhaja iz krščanstva krščanstvo pa si je prisvajalo in podjarmilo vse narode ki jih je lahko in jim vsililo vero in vse like in simbole ... Jezus pa ni bel ker si ga je krščanstvo prisvojilo iz druge vere samo ga poskuša naredit belga , ker krščanstvo je tako Tuje vzame svojega pa ne da ... Evropejci nimamo dosti s tem ker evropski božiček bi bil lahko tudi Viking
kripo5
15. 12. 2013 08.25
+8
tupak-ura: da te malo podučim - Božiček ne izhaja iz katerekoli vere, pač pa ga je Coca Cola naredila! naredila ga je za pospeševanje prodaje svojega izdelka, zato je prav smešno, ko ga kdorkoli povezuje z vero, še bolj pa komentarji v smislu: "kako nesramno od Coca Cole, da izkorišča Božička v svoje namene!"
LordKEK
14. 12. 2013 19.51
+5
Odlicno odvracanje pozornosti je tale rasizem.
domus
14. 12. 2013 15.33
+4
Če pomisliš na Jeruzalem, Betlehem... Močno dvomim da bi se govorilo o neki belini. Pa to bi bilo lahko vsem jasno. Kot da je kaj važno kakšne barve sta. Meni ni važno. Očitno pa pri nekaterih tudi tu rasaja rasizem.
Matjaž Zvan
14. 12. 2013 15.50
+8
Ne samo da ne vemo kakšne barve je Jezus bil - razen da so procenti možnosti da bi bil bel neznatno majhni, še to če je sploh bil, oziroma bil ena oseba, kaj govoril, kaj mislil,... enostavno ne moremo trditi. Nekako najbližji zapiski temu času so slabo ohranjeni kumranski zvitki, biblija in evangeliji pa so nastali precej po dogodkih okrog leta 0 in z namenom poenotiti nek imperij in dati ljudem občutek integritete - na rimski način. Torej potisniti ženske spet nekam v ozadje, skrčiti pravice nazaj na dopustno raven s strani izbrancev z denarjem in oblastjo, ter razdeliti ideje na 'nevarne' in 'sprejemljive'. ('Bog me obvaruj ljudi, ki mislijo da vedo, kaj je zame dobro in mi to hočejo vsiliti.') Nekoč smo se pri psihologiji igrali igrico telefon. Eden je ostal v razredu, drugi so šli ven. Učiteljica je povedala zgodbo prvemu, ta jo je naslednjemu, on še naslednjemu,.... V 15 minutah je prišlo ven nekaj čisto tretjega.
Matjaž Zvan
14. 12. 2013 15.58
-1
Ah, kar se božička tiče, pa so našli grob tipa, na katerem ta običaj temelji in je lepe rjave barve ter visok nekje okrog meter 60. Zaradi sodobne forenzike se ve tudi kako je izgledal.
JurijGrmMlajsi
14. 12. 2013 15.59
+3
Jezus je bile mediteranski tip! D aje bil črnec je ravno toliko verjetno ot tiste neštete slike kjer je modrooki blondinec.
Matjaž Zvan
14. 12. 2013 16.21
+1
Eh ja, tisti ki mi je dal minus verjetno še vedno VE, da je bil okrogel, v rdečem plašču in talal coca-colo. Jurij, jaz temu pravim bližnje-vzhodni tip, glede na populacijo in njene premike pa bi bil lahko tako bel kot črn. De facto verjetno nikoli ne bomo mogli trditi niti tega, če je sploh bil (glej dva posta višje).
lolipoly
14. 12. 2013 21.44
+3
@bonami2 Jeruzalem, Betlehem , Judela to je vse bela rasa, tudi Libanon in Egipt, in Indija .
gozdar1
14. 12. 2013 14.23
+7
Glede na to da ne noben od obeh mož(sv. Nikolaj, Jezus) ne prihaja s severa Evrope bi bilo precej nelogično, da je katerikoli od njiju svetle polti.
dannyer
14. 12. 2013 21.06
+3
nikolaj je bil iz vzhodno rimskega imperija in je bil rojen na evropski strani njegova polt pa je bila bela . kaj se tiče onega jezusa pa sploh ne vem ali je obstajal ali ne so ga pa vsi opisovali kot svetlega belega moža in ne kot kaj drugega . je pa res da si v ameriki temno polti ljudje sedaj hočejo prisvojiti neka j ker so edini ki niso nič ustvarili . napadli so rimski imperij , kolumba , božička,jezusa, rimsko katoliško cerkev , in tako dalje .
dannyer
14. 12. 2013 21.11
+5
sicer pa je nikolaj mišljen kot Miklavž samo da 24 ur ne ve da ni bil tur in ,da je to žalitev saj takrat ni obstajala turčija res pa je da so to ozemlje okupirali leta 1453.
dannyer
14. 12. 2013 21.11
+2
sicer pa je nikolaj mišljen kot Miklavž samo da 24 ur ne ve da ni bil tur in ,da je to žalitev saj takrat ni obstajala turčija res pa je da so to ozemlje okupirali leta 1453.
spet-sam-jest
14. 12. 2013 14.19
+22
Una k je rekla de Božiček ne bi smeu več bit beu moški je rasistka. Naslou od božička je pa: Santa Claus' Main Post Office, Santa Claus Village, FIN-96930 Napapiiri, Finland. In hudo dvomm, de je biu ob rojstvu Božička tam okol kkšn črnc. Kar se tiče Jezusa pa tkole: Pravlco o Adamu pa Evi lohk pozabmo, k tud sama cerku že prznava de je to bl "figuratiuno" prikazano in de najbrž res ni blo glih prou čist tko. Na tej zgodbici ustraja sam še tam ena ameriška sekta Kreacionistou, k pa itak misljo, de je vesolje staro 6000 let. Torej nam ostane Lucy k je nekako prvo imenovano bitje, k nej bi melo nekej človeškega. In če je Bog naredu človeka po svoji podobi, kokr razlagajo u cerkvi in če uzamemo Lucy kt prvi model, je Bog velk kkšn metr, vaga kkšnih 30 kil, je črn, kosmat in je ženska. Zdej kakšn je biu glede na to božji sin Jezus, si pa lahko sam predstaulamo.
Ataaufbix
14. 12. 2013 13.38
+7
Tisti "strokovnjaki" morajo najprej dokazati, da je Jezus sploh obstajal! Do zdaj o Jezusovem obstoju ni bilo NOBENEGA verodostojnega dokaza, vsi "strokovnjaki" se zanašajo le na pravljice iz svetega pisma. Jezus je pravljično bitje, tako kot smrkci ali pa Modri dirkač!
Vito2012
14. 12. 2013 13.56
+6
Jezus je obstajal in bil krvav pod kozo, kot jaz in ti...le da mu je mati oprala mozgane da je bozji sin (se je pac bala kazni za presustvo in je govorila da je zacet po duhu svetem)...krizan pa je bil, ker so ga imeli za goljufa in da mu dokazejo da nihce ni nesmrten...njegove zadnje besede: 'oce, zakaj si me zapustil?!'...zakaj cerkev ne priznava evangelija po Tomazu???...ni zastonj izraz 'nejeverni Tomaz'...imeli so ga za laznivca, verjetno pa je on edino bil skeptik in realist...vero pa so tako ali tako cerkveniki priredili sebi v prid...
Ataaufbix
14. 12. 2013 14.51
-3
Bla, bla, bla... In zemlja je ploščata, pa sonce se vrti okoli nje!
JurijGrmMlajsi
14. 12. 2013 16.02
+1
AtaAufbix in bla bla....tisti ki mislijo da so v srednjem veku verjeli, d aje Zemlja plošča, so tudi višek nevednosti, ki pa danes ni odpustljiva, saj imajo dostop do informacij. Flat earth myth- pogooglaj, pa boš videl!
rko
14. 12. 2013 16.30
-9
? Samo ti zahojeni kmetovalec rabis "dokaz" da je Jezus obstajal, vsi ostali pa ocitno vejo da je obstajal LOL... keri pacienti
Ataaufbix
14. 12. 2013 17.59
+6
Ne rabim nobenega dokaza, ker pač vem, da bog in podobna pravljična bitja ne obstajajo! Isto velja za Jezusa!
NightWishFan
14. 12. 2013 13.20
+16
Joj kake debate imajo, narod lačen oni se pa prepirajo če je božiček bel. Naj si preberejo kako pravljico, pa bodo takoj videli kaj je res. Pač vsak narod ima neke dobre može, ki obdarujejo. Božiček je pač bolj globalno poznan in vsi vemo kako bi naj izgledal debel, stari belec, belo brado oblečen v rdeče, kapo so mu pa dodali pri cocacoli. konec debate.
Ramzess
14. 12. 2013 12.04
+5
Hehe, pa saj ja vemo, ga ima (božička) vsaka rasa v svoji barvi, ...to pa ja vsi vedo.
yaks
14. 12. 2013 13.17
+3
jaz ne.. še dobro da imamo tebe, da nam kdaj kaj razjasniš.
GIGI5
14. 12. 2013 11.35
+10
Iz sv. Nikolaja izhaja Miklavž, ne pa Božiček!
Ziggi
14. 12. 2013 11.50
+15
američani so iz sv nikolaja naredili božička
NejCARE
14. 12. 2013 19.16
+6
romeno
14. 12. 2013 11.28
+4
Od kdaj pa je Jezus belec?
heartbreaker
14. 12. 2013 19.30
+0
dannyer
14. 12. 2013 21.20
+4
prvič ne vedo ali je obstajal in če je kdo je bil nekdo z visokim iq ali kaj drugega . je pa smešno da ga takrat opisujejo kot belca morate vedeti da je območje ker je danes izrael,libanon,jordanija,sirija,irak .da so tam tudi živeli evropejci še danes najdeš okoli 10 milijonov ljudi v siriji ki so bele polti , veliko krat štejejo pod gensko strukturo severno afriko in del bližnjega vzhoda pod evropo . pri rimskem popisu ki so ga našli je pisalo da izven evropskega dela živi okoli 8-18 milijonov evropejcev samo da imajo znanstveniki veliko problemov s tem na zadnji študiji ko je imel rim 56 milijonov naj bi bilo okoli 8 milijonov ven iz evrope . samo da podatke ne uporabljamo ker ni natančen največja številka rimskega prebivalstva naj bi bila med 88-120 milijonov ljudi . v povprečju naj bi bilo okoli 63% pa do največ (79-82%)tvorili prav evropejci . zato pa se zda toliko zgleduje po rimu saj bi bili radi enako močni dominantni ,,
bebo3
14. 12. 2013 11.13
+15
ja saj sta res bela v naši kulturi. v črni kulturi pač ne poznajo belega božička, ampak imajo kakšne svoje vrače ali ne vem kaj.
yaks
14. 12. 2013 11.22
+47
Jap. Tak kot, da bi mogli mi Zelenega Jurija zdaj spremeniti v Azijca, da bi bili Azijci zadovoljni. Božiček je pač v originalu kultura "belih ljudi". In sploh ne vem, da bi se kdaj kak črn.c al pa azijc pritoževal glede njegove barve.
yaks
14. 12. 2013 11.22
+13
Pa ne vem zakaj 24 ur brišete komentarje. Arabci so "caucasians", torej belci in nič druga? Kaj je tle spornega, da morate brisat?? Vsaj razložte mi.
yaks
14. 12. 2013 11.23
+15
24ur zdaj že samo omenjanje drugih ras očitno obravnava kot rasizem.
NejCARE
14. 12. 2013 11.24
+13
Ja božiček je ključnega pomena za našo kulturno izročilo! Kot če bi rekli da je velikonočni zajec kunec!! Groza kam gre ta svet!!
nitnit107
14. 12. 2013 11.33
+1
dannyer
14. 12. 2013 21.23
+1
yaks arabci niso belci ne vsi jih pa je kar . večinoma štejejo ozemlje ker so se evropejci bili to je severna afrika in bližnji vzhod . tukaj so seveda nekaj drugih skupin ki so se mešale in so potem dobile belo polt če greš po tem delu sveta boš v vsaki državi našel kar nekaj belcev ,ali pripadnikov turškega naroda ki pa je različen itd
amigp
14. 12. 2013 11.03
+19
no pa mi pokažite laponca, ki je črnec! ni ga!!! pa še to...kaj pa je božiček...božiček je majhen Bog tj. Jezus, ki je bil žal belec...tukaj ni niti najmanjšega rasizma
JurijGrmMlajsi
14. 12. 2013 16.04
+4
amigp seveda ne, saj nas moti nepristnost. Če naredijo film po japonki mitologiji ali zgodovinkih dogodkih s samimi belci (jezuiti in podbni ne štejejo) ne bo nič manj bodlo v oči.
ejga
14. 12. 2013 10.58
+34
ko ju vidim , vam povem.......:)