Tujina

Cerar: Slovenija se je odlično soočila z begunsko-migrantsko krizo in postavila primer dobre prakse v EU

Bruselj/Ljubljana, 23. 09. 2015 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min

Voditelji EU iščejo rešitev begunske krize. V ospredju pozornosti bo po pričakovanjih Grčija, ki je za begunce glavna točka vstopa v EU. O problematiki je na izredni seji razpravljal tudi DZ, kjer so vsi hvalili ravnanje pristojnih ob prvem begunskem valu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pripravljajo hrano, oblačila in postelje
    02:32
    Iz 24UR: Pripravljajo hrano, oblačila in postelje
  • Iz SVETA: Slovenci registrirali 3598 beguncev
    01:44
    Iz SVETA: Slovenci registrirali 3598 beguncev
  • Iz SVETA: Izredna seja o begunski krizi
    02:28
    Iz SVETA: Izredna seja o begunski krizi
  • Iz 24UR: Do zdaj brez večje varnostne grožnje
    02:36
    Iz 24UR: Do zdaj brez večje varnostne grožnje

Voditelji članic EU v Bruslju na izrednem sestanku o begunski krizi razpravljajo o dveh sklopih kratkoročnih ukrepov - zagotavljanju učinkovitega nadzora na zunanji meji unije ter krepitvi finančne pomoči pri soočanju z begunsko krizo znotraj in zunaj unije. Po dogovoru o premestitvi 120.000 beguncev namreč ostaja še vrsta perečih vprašanj.

EU je na pomembni prelomnici, prekiniti je treba spiralo medsebojnega obtoževanja in nerazumevanja, današnja razprava mora temeljiti na dejstvih, ne na iluzijah in čustvih, je pred začetkom vrha opozoril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

"Konflikta v Siriji in Iraku ne bo kmalu konec. V Siriji je osem milijonov notranje razseljenih ljudi, štirje milijoni so zbežali v sosednje države. Govorimo torej o milijonih, ne o tisočih ljudi, ki poskušajo priti v Evropo," je pred vrhom opozoril Tusk.

Najbolj pereče vprašanje, ki terja odgovor na drevišnjem zasedanju voditeljev članic unije, je po Tuskovih besedah vprašanje, kako znova vzpostaviti nadzor na zunanji meji unije. "Sicer nima smisla, da govorimo o skupni migracijski politiki," je dejal.

Kratkoročen ukrep za ureditev "dramatičnih razmer" na zunanji meji, o katerem razpravljajo voditelji, je vsestranska okrepitev zmogljivosti evropske agencije za zunanje meje Frontex, evropskega azilnega podpornega urada EASO in policijskega urada Europol.

Članica lahko za pomoč pri nadzoru zunanje meje že sedaj zaprosi Frontexove sile za hitro odzivanje. Doslej je to enkrat storila Grčija, in sicer leta 2010 za krepitev nadzora na meji s Turčijo.

Ena od idej, ki jo pretresajo voditelji, je vzpostavitev evropskega sistema mejne in obalne straže. Komisija je napovedala, da bo predlog za ta ukrep predstavila decembra.

Vrh se bo predvidoma zavzel tudi za okrepitev dialoga s Turčijo na vseh ravneh za izboljšanje sodelovanja in s tem upravljanja migracijskih tokov.

Prav tako naj bi se voditelji zavzeli za zagotovitev učinkovite registracije migrantov oziroma beguncev, sistematičnega odvzema prstnih odtisov in s tem učinkovitega ločevanja upravičencev do mednarodne zaščite od ekonomskih migrantov.

To naj bi zagotovili z učinkovitim sodelovanjem evropskih agencij in nacionalnih oblasti pri obravnavi beguncev. Ta pristop so v komisiji poimenovali "hot spots", a je Juncker poudaril, da ta izraz nima smisla, ker ga nihče ne razume. Gre za središča za sprejem in registracijo beguncev, je dejal.

Vrh naj bi tudi pozval k obnovitvi mednarodnih prizadevanj za končanje vojne v Siriji. Francoski predsednik Hollande je ob prihodu na vrh pozval k novi mednarodni konferenci o Siriji pod okriljem ZN.

Cerar se je srečal z Junckerjem

Juncker se je pred vrhom sestal z več voditelji, tudi s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem, ki je po srečanju povedal, da ga veseli, da so Juncker in na sploh v komisiji opazili, da se je Slovenija v prvih dneh odlično soočila z begunsko-migrantsko krizo.

Slovenski premier je dal Junckerju vsa zagotovila, da bo Slovenija še naprej storila vse za obvladovanje razmer. "Postavili smo primer dobre prakse, kako se je treba soočati s to krizo," je izpostavil Cerar.

Cerar pa je Junckerja tudi opozoril, da lahko razmere na Balkanu zelo hitro postanejo zelo vroče in da je zelo pomembno, da je Evropa pozorna tudi na to, kar se dogaja v Srbiji in Makedoniji. Ob tem je izrazil pričakovanje, da se bo napetost med Hrvaško in Srbijo čim prej umirila.

Več denarja ...

Pred drevišnjim izrednim vrhom EU o begunski krizi so se stopnjujevali pozivi članicam unije, naj okrepijo finančne prispevke za mednarodne organizacije in tretje države. Več evropskih komisarjev je danes opozorilo, da pri soočanju z begunsko krizo Evropa preprosto potrebuje več denarja.

Komisar za evropsko sosedsko politiko Johannes Hahn je opozoril, da je treba ojačati sklad za pomoč Siriji in sosednjim državam, zlasti Libanonu in Jordaniji.

Sedaj razpoložljiva sredstva bi bilo treba po njegovih besedah okrepiti s približno pol milijarde na vsaj milijardo evrov. Od članic sta doslej v ta sklad prispevali le Nemčija in Italija.

Za sklad za Sirijo in sosednje države je sicer unija namenila okoli štiri milijarde evrov, vendar je bil doslej dejansko izplačan le majhen delež, na kar že vseskozi opozarjajo tudi v Evropskem parlamentu.

Okrepiti bi bilo treba tudi pomoč Turčiji, prav tako vsaj do milijarde evrov v prihodnjih dveh letih, je danes znova poudaril Hahn ob prihodu na kolegij komisarjev.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini pa je znova izpostavila, da je treba okrepiti finančno pomoč mednarodnim agencijam, ki se ukvarjajo z begunci na terenu, zlasti za visoki komisariat ZN za begunce UNHCR in Svetovni program za hrano.

Slovenija se je na poziv že odzvala in bo za nujno humanitarno pomoč beguncem v Jugovzhodni Evropi UNHCR namenila prispevek v višini 30.000 EUR.

Begunci na poti iz Madžarske proti Avstriji.
Begunci na poti iz Madžarske proti Avstriji. FOTO: Reuters

Bruselj zaradi nespoštovanja azilne zakonodaje ukrepa proti 19 članicam, tudi Sloveniji

Devetnajst članic, tudi Slovenija, je danes iz Bruslja dobilo uradne opomine, naj spoštujejo evropsko azilno zakonodajo. V glavnem gre za opozorila, ker komisije niso obvestile o prenosu evropskih pravil v nacionalno zakonodajo.

Sklepi o kršitvah se nanašajo na direktivo o azilnih postopkih, ki zagotavlja pravičnejšo, hitrejšo in boljšo obravnavo prošenj za azil, direktivo o pogojih za sprejem, ki zagotavlja humane pogoje za sprejem in nastanitev prosilcev za azil, ter direktivo o zahtevanih pogojih, ki opredeljuje razloge za priznanje mednarodne zaščite.

Evropska azilna zakonodaja sicer poleg omenjenih treh direktiv vključuje tudi dublinsko uredbo, ki opredeljuje, da je treba prošnjo za azil obravnavati v prvi članici unije, v katero vstopi, uredbo Eurodac, ki ureja odvzem prstnih odtisov, in direktivo o vračanju.

Sklepi se sicer nanašajo na prenos evropskega pravnega reda v nacionalne zakonodaje, ne na samo izvajanje zakonodaje.

V komisiji ukrepanje proti članicam utemeljujejo s prepričanjem, da enotna evropska azilna pravila ne delujejo, ker jih članice ne izvajajo. Noben ukrep v današnjem svežnju sklepov o kršitvah se sicer ne nanaša na ključno dublinsko uredbo, ki določa, da je treba prošnjo za azil obravnavati v državi, kjer oseba vstopi v EU.

Komisija načrtuje nadaljnjo reformo dublinske uredbe marca prihodnje leto. Komisar za migracije Dimitris Avramopulos je danes dejal, da je treba dublinsko uredbo prilagoditi novi realnosti, in ob tem okrcal Nemčijo, da je prispevala h kolapsu sistema, čeprav nenamerno. Nemčija se je namreč avgusta odločila, da dublinsko pravilo obide in ga v primeru državljanov Sirije ne uveljavlja.

MNZ pripravlja nov zakon o mednarodni zaščiti

Na notranjem ministrstvu so se na opomin odzvali s pojasnilom, da intenzivno pripravljajo nov zakon o mednarodni zaščiti, ki v nacionalni pravni red prenaša direktivi o azilnih postopkih ter o minimalnih standardih za sprejem prosilcev za azil, v zvezi s katerima je Slovenija danes dobila opomin iz Bruslja.

Navedli so še, da je predlog zakona trenutno v medresorskem usklajevanju. "S transpozicijo navedenih evropskih pravnih aktov bo v nacionalni zakonodajni okvir prenesenih nekaj prenovljenih konceptov mednarodne zaščite in drugih aktivnosti pristojnih resorjev, ki izhajajo iz trenutnih razmer na področju migracij," so zapisali.

Na ministrstvu so še dodali, da vladni normativni program za sprejem zakona o mednarodni zaščiti določa nov rok, 1. marec prihodnje leto.

Slovaška v tožbo zaradi kvot o prerazporeditvi beguncev

Slovaška bo nasprotovala kvotam za prerazporeditev beguncev med članicami Evropske unije in bo na Sodišču EU v Luxembourgu vložila tožbo zaradi načina, kako je bila odločitev sprejeta, je danes po seji vlade napovedal slovaški premier Robert Fico. Obenem je dejal, da Slovaška tega zavezujočega akta ne bo vključila v svojo zakonodajo, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Notranji ministri EU so v torek na izrednem sestanku v Bruslju dosegli dogovor o premestitvi 120.000 beguncev znotraj unije, a ne s soglasjem, temveč z večino. Proti so bile Češka, Slovaška, Madžarska in Romunija, Finska pa se je vzdržala.

Fico se je danes pritožil, da so o tej odločitvi razpravljali notranji ministri, kjer je za sprejem odločitve zadostovala velika večina, in ne v okviru sredinega vrha predsednikov vlad, kjer bi bil ukrep lahko sprejet le s soglasjem.

Glede na njegove besede, bo imel odpor Slovaške "veliko dodano vrednost". Kot je pojasnil, to ne bo zadevalo le obveznih kvot, temveč tudi nadaljnje delovanje EU. "To je velika dodana vrednost tožbe, ki jo nameravamo vložiti, velika dodana vrednost našega odpora, saj si ne moremo privoščiti, da Evropa deluje na načelih večine proti manjšini. V tem primeru smo opravili," je še dejal Fico.

Orban Nemčiji očita "moralni imperializem"

Madžarski premier Viktor Orban je nemški vladi očital, da v begunski krizi izvaja "moralni imperializem". "Vseeno je, kako se odloči Nemčija, saj bi morale njene odločitve veljati le zanjo," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal na Bavarskem na strankarskem srečanju Krščansko-socialne unije, ki sicer sodeluje v nemški zvezni vladi.

Na vprašanje, kaj v begunski krizi pričakuje od nemške kanclerke Angele Merkel, pa je madžarski premier dejal, da ima "dolg seznam". Merklovi je očital, da hoče svojo vizijo odprte Evrope vsiliti preostalim članicam osemindvajseterice. Poudaril je še, da ima njegova država "demokratično pravico" do drugačnega pristopa.

"Ne dvomim v pravico Nemčije, da sama sebi določi moralne zaveze. Za vsakega begunca posebej se lahko odloči, ali ga bo sprejela ali ne ... A to bi moralo biti zavezujoče le zanjo," je poudaril in dejal, da Madžari ne razmišljajo enako kot Nemci.

Orban je pred današnjim posebnim vrhom EU o begunski krizi v Bruslju predstavil tudi sveženj zahtev v šestih točkah. Med drugim zahteva, da bi morale države članice financirati tri milijarde evrov vreden program unije za obvladovanje begunske krize, denar pa bi med drugim porabili tudi za zaščito zunanjih meja EU.

Nadzor grških meja pa bi morale glede na Orbanov predlog prevzeti tiste članice unije, ki so pripravljene na to, pod pogojem, da bi sodelovala tudi Grčija. "Vsaka država, ki ji je to v interesu, bi morala tja napotiti svoje sile," je dejal.

Menil je še, da bi morali begunce in ekonomske migrante ločiti že pred vstopom v schengensko območje ter oblikovati enoten evropski seznam varnih držav. Predlagal je tudi, da bi za obvladovanje begunske krize vzpostavili posebno partnerstvo s Turčijo ter razmislili tudi o odnosih z Rusijo. Ob tem je znova zavrnil kvote za prerazporeditev beguncev znotraj unije.

Poudaril je, da nikogar ne krivi za razmere na Madžarskem, niti Nemčije, in da je vsekakor treba sodelovati z Nemčijo. Vprašanje pa je, ali schengenska pravila še veljajo.

Madžarska po njegovih besedah ni zapečatila svojih mej. Zapečatila je zeleno mejo, obstajajo pa zakoniti mejni prehodi, preko katerih je mogoče vstopati na Madžarsko, je poudaril Orban.

Schengenska pravila obstajajo in dokler obstajajo, jih je treba spoštovati. "Če se pravila ne bodo spoštovala, bo sledil kaos po celotni EU," je opozoril madžarski premier.

Ob tem je znova izpostavil potrebo po okrepitvi zaščite na zunanji meji v Grčiji. Če Grki niso zmožni sami zaščititi meje, jim je treba pomagati, a to je treba storiti prijazno, saj je Grčija suverena država, je še dejal.

Z železniške postaje v hrvaškem Botovu se begunci peš odpravijo proti Madžarski.
Z železniške postaje v hrvaškem Botovu se begunci peš odpravijo proti Madžarski. FOTO: Reuters

Britanci sprejeli prve begunce

V Veliko Britanijo so medtem prispeli prvi od 20.000 sirskih begunce, sprejem katerih je v naslednjih petih letih napovedal London. Gre za begunce iz taborišč v sosednjih državah Sirije, medtem ko Velika Britanija v sistemu prerazporeditve beguncev iz evropskih držav ne sodeluje.

Britanska vlada ni razkrila podrobnosti niti o številu beguncev niti o tem, kam jih bodo naselili. V skladu s predvideno shemo bodo deležni namestitve, dostopa do zdravstvene oskrbe in izobraževanja, prejeli bodo tudi petletno humanitarno zaščito. Po tem obdobju bodo lahko zaprosili za možnost, da ostanejo v državi, pojasnjuje britanski BBC.

Britanski premier David Cameron je začetku meseca pod pritiskom, naj naredi več za ublažitev begunske krize v Evropi, napovedal, da bo Velika Britanija v naslednjih petih letih sprejela 20.000 beguncev iz taborišč v Jordaniji, Libanonu in Turčiji. "To omogoča beguncem neposredno in varnejšo pot v Veliko Britanijo kot tvegano potovanje v Evropo," je dejal takrat.

Kot je jasno povedal, Velika Britanija, ki ne sodeluje v evropski azilni in migracijski politiki, po drugi strani ne namerava biti del sistema kvot za porazdelitev beguncev iz najbolj obremenjenih evropskih držav po drugih članicah unije. Dogovor o premestitvi 120.000 beguncev so v torek dosegli notranji ministri unije, a ne s soglasjem.

To bo poleg številnih drugih perečih vprašanj v begunski krizi tema današnjega izrednega srečanja voditelje držav unije, pred katerim sta se v torek v Veliki Britaniji srečala Cameron in francoski predsednik Francois Hollande.

Kot so po srečanju sporočili iz Cameronovega kabineta, sta voditelja razpravljala, da mora biti velik del odgovora za begunsko krizo rešitev razmer v Siriji. Strinjala sta se tudi, da bi se vrh EU moral osredotočiti na "večjo pomoč sosedam Sirije, da bi omogočili več beguncem, da tam ostanejo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cameron je sicer minuli teden obiskal begunska taborišča v Libanonu in Jordaniji in obljubil dodatnih 100 milijonov funtov (137 milijonov evrov) pomoči, s čimer želi prispevati k zajezitvi migracijske krize.

O beguncih tudi slovenski poslanci

Poslanci so današnji izredni seji o varnostnih vidikih begunske krize razpravljali o vprašanju, ali bo država morala spremeniti varnostno politiko in zagotoviti več sredstev za delovanje varnostnih organov. Sklic izredne seje DZ so zahtevali poslanci SDS in NSi.

Poslanci so na seji podprli poročilo komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb o ugotovljenih varnostnih vidikih aktualne begunske krize. Med razpravo so sicer opozarjali na morebitne varnostne izzive ob prihodu migrantov, po drugi strani pa na potrebo po strpnosti in solidarnosti.

S sprejemom sklepa so izkazali podporo pristojnim službam ter ministrstvom, ki s svojim delom kljub omejenim finančnim zmogljivostim in kadrovski podhranjenosti učinkovito zagotavljajo varnost Slovenije in njenih državljanov v skladu z domačimi in evropskimi predpisi.

Seznanili so se tudi z razmerami v državah, iz katerih prihajajo begunci, ter morebitnih varnostnih grožnjah, povezanih z begunsko krizo.

DZ opozarja, da EU do problematike azila, beguncev in ekonomskih migracij nima urejene celovite politike, zato od evropskih voditeljev pričakuje, da čim prej oblikujejo in sprejmejo enotno politiko. Na ravni EU se je treba dogovoriti tudi glede financiranja držav, ki varujejo zunanje meje unije in tranzitnih držav, menijo.

Na seji je bilo iz vrst SDS slišati veliko kritik na račun notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar, češ da svoje funkcije ob prihodu beguncev ni opravila zadovoljivo. V bran so ji stopili v koaliciji, po njihovem je notranje ministrstvo svoj posel v teh dneh dobro opravilo. Oglasila se je tudi ministrica in poudarila, da se na krizo že dolgo pripravljajo in da je za opravljeno delo ponosna na svoje sodelavce ter policijo.

Del razprave se je vil okoli vprašanja, ali bi lahko begunska kriza pomenila večje varnostno tveganje za slovenske državljane, nekateri so zahtevali bolj odločno ukrepanje pristojnih oziroma pripravo konkretnejših načrtov v primeru, da bi se v Sloveniji znašlo več deset tisoč beguncev.

Ostali pa so opozarjali, da so migrantski tokovi stalnica, ljudem, ki bežijo z vojnih in kriznih območij ter pred preganjanjem in zlorabami, pa da je treba pomagati, do njih biti sočuten in solidaren. Opozarjali so tudi pred radikalizacijo javne razprave.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3