Tujina

Merklova ponuja roko Cameronu, ki nasprotuje izvolitvi Junckerja

Ypres/BRuselj, 26. 06. 2014 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Voditelji Evropske unije se mudijo na vrhu EU, kjer razpravljajo o prioritetah Unije v prihodnjih petih letih. Nemška kanclerka je britanskemu kolegu Cameronu, ki nasprotuje temu, da bi Jean-Claude Juncker postal kandidat za predsednika Evropske komisije, ponudila kompromis.

V belgijskem Ypresu, prizorišču ene najbolj krvavih front v prvi svetovni vojni, poteka prvi dan vrha EU. Na začetku so s čustveno slovesnostjo obeležil 100. obletnico začetka velike vojne in potrdil, da je spomin nanjo nedotaknjen. Priča zaveze bo ostala klopca miru, na katero so voditelji položili mak kot varuhi zavesti, ki bdijo nad tem, da ne bi Evropejci nikdar več kot mesečniki korakali v vojno.

Priča zaveze bo ostala klopca miru, na katero so voditelji položili mak kot varuhi zavesti, ki bdijo nad tem, da ne bi Evropejci nikdar več kot mesečniki korakali v vojno.
Priča zaveze bo ostala klopca miru, na katero so voditelji položili mak kot varuhi zavesti, ki bdijo nad tem, da ne bi Evropejci nikdar več kot mesečniki korakali v vojno. FOTO: Reuters

Voditelji so po slovesnosti začeli večerjo, na kateri so razpravljali o strateškem načrtu prednostnih nalog Unije v prihodnjih petih letih. To so rast, zaposlovanje in konkurenčnost, zaščita državljanov, energetska unija, unija svobode, pravice in varnosti ter krepitev vloge Unije kot globalne igralke.

Te prioritete so v grobem začrtane, a članice se še usklajujejo o podrobnostih. Vsaka članica želi v prioritete vključiti svoje poudarke.

Francija in Italija zahtevata močan poudarek na rasti, zaposlovanju in investicijah na račun proračunske discipline. Slovenija pa se na primer zavzema za to, da bi zunanjepolitična prioriteta vključevala tudi vizijo širitve.

Merklova ponuja roko Cameronu, ki nasprotuje izvolitvi Junckerja

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes pozvala h kompromisu s predsednikom vlade Velike Britanije Davidom Cameronom, ki nasprotuje temu, da bi Jean-Claude Juncker postal kandidat za predsednika Evropske komisije. Kot morebitna koncesija Cameronu se omenja možnost, da bi Velika Britanija v novi komisiji dobila močan resor. "Menim, da lahko poiščemo kompromise in stopimo naproti Veliki Britaniji," je dejala Merklova in pozvala k evropskemu duhu, potrebnemu pri iskanju dobrih rešitev.

David Cameron, Francois Hollande in Angela Merkel pred začetkov vrha EU v Ypresu, kjer bo govora tudi o prihodnjem predsedniku Evropske komisije. Kot vse kaže, britanskemu premierju Cameronu ne bo uspelo preprečiti, da bi na to mesto predlagali nekdanjega luksemburškega premierja Junckerja.
David Cameron, Francois Hollande in Angela Merkel pred začetkov vrha EU v Ypresu, kjer bo govora tudi o prihodnjem predsedniku Evropske komisije. Kot vse kaže, britanskemu premierju Cameronu ne bo uspelo preprečiti, da bi na to mesto predlagali nekdanjega luksemburškega premierja Junckerja. FOTO: Reuters

Camerona naj bi v bitki proti Junckerju podpiral le še madžarski kolega Viktor Orban, potem ko sta v torek podporo Luksemburžanu izrekla tudi nizozemski in švedski premier Mark Rutte in Fredrik Reinfeldt, ki sta se omenjala kot morebitna Britančeva zaveznika.

Britanski premier meni, da dolgoletni bivši luksemburški premier in šef evroskupine ne more biti zagovornik reform in sprememb, ki jih Unija potrebuje in ki jih terjajo britanski volivci v zameno za podporo članstvu Otoka v Uniji.

Cameron naj bi v petek na vrhu Unije zahteval glasovanje o Junckerju, čeprav se v skladu z utečeno prakso odločitev o imenovanju kandidata za predsednika komisije sprejema s soglasjem. Merklova je sicer danes dejala, da ne bi bila nobena drama, če odločitev o kandidatu za predsednika komisije ne bi bila sprejeta s soglasjem, saj je po pravilih potrebna kvalificirana večina.

Jean-Claude Juncker velja za najzaneslivejšega kandidata za predsednika Evropske komisije.
Jean-Claude Juncker velja za najzaneslivejšega kandidata za predsednika Evropske komisije. FOTO: Reuters

Juncker očitno ima dovolj podpore za to, da ga bo vrh EU v petek predlagal za kandidata za predsednika komisije. "Menim, da obstaja danes širok konsenz glede Junckerja," je dejal francoski predsednik Francois Hollande. A vendar nihče ne želi zaostrovati odnosa z Britanci, ki jim je Cameron v primeru zmage na volitvah prihodnje leto obljubil referendum o članstvu v Uniji.

V petek glasovanje o predsedniku Evropske komisije

Voditelji vrh nadaljujejo jutri v Bruslju. Pričakuje se, da bodo v petek predlagali kandidata za predsednika Evropske komisije in da bo to Luksemburžan Jean-Claude Juncker.

Slovenijo danes v Ypresu izjemoma zastopa predsednik republike Borut Pahor, ker ima premierka Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle, druge obveznosti. V petek pa bo v Bruslju Bratuškova.

Pahor kritično o prioritetah EU, pozitivno o Junckerju

Predsednik republike je kritičen do začrtanih prednostnih nalog EU v prihodnjih petih letih, ker ne vključujejo institucionalne reforme. Jean-Claude Juncker naj bi bil po njegovih besedah za Slovenijo dobrodošla izbira za predsednika Evropske komisije, saj je izkušen, zmeren in smel politik, ki razume male države.

Pahor je glede slovenskega kandidata za evropskega komisarja dejal, da bi morala Slovenija predlagati takšnega kandidata, ki bo užival dovolj veliko avtoriteto in podporo tako pri odhajajoči kot pri prihajajoči vladi ter ki bo imel možnost v komisiji dobiti resor, pomemben za Slovenijo. "Bistveno je, da izberemo v položaju, ko nimamo vlade s polnimi pooblastili, nekoga, ki bo užival dovolj veliko avtoriteto in podporo, tudi če bo prišlo do zamenjave vlade," je poudaril Pahor in obljubil, da bo pomagal v dialogu političnih strank, če in kolikor mu bodo to omogočili, oblikovati predlog ustreznega kandidata.

"Sem med kritiki," je Pahor komentiral strateški načrt prednostnih nalog v prihodnjih petih letih, s katerimi naj bi Unija vse bolj evroskeptične Evropejce prepričala, da je njihova blaginja na prvem mestu.

"Dokumentu se vidi, da je pisan v razmerah, ko Evropa po hudih letih krize izkazuje svojo moč in nemoč, je minimalen dogovor o tistem, kar naj bi Evropa v prihodnjih petih letih storila za oživitev gospodarske rasti, ustvarjanje novih delovnih mest in blaginje," meni Pahor.

Kot dobrega poznavalca EU predsednika bode v oči ena pomanjkljivost strateškega načrta - da ne vključuje institucionalnih sprememb, potrebnih za uresničitev zastavljenih ciljev.

Pahor meni, da je za to potrebna sprememba pogodbe. Predlagane prioritete po njegovem mnenju izražajo šibkost predlagatelja, odhajajočega predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya, ki mu je sicer slovenski predsednik zelo naklonjen.

Predsednik Borut Pahor na spominski slovesnosti.
Predsednik Borut Pahor na spominski slovesnosti. FOTO: Reuters

Zelo naklonjen je Pahor tudi Junckerju. "Kar mu nekateri očitajo - 20 let eksekutivnih izkušenj, je njegova prednost, ne slabost. Gre za zmernega politika z občutkom za realnost, ki mu ne gre odrekati ambicioznosti in smelosti, ko gre za poglede na prihodnost," je prepričan Pahor.

Ob tem je predsednik republike spomnil, da je podporo Junckerju za predsednika komisije izrekla že premierka Bratuškova, ki opravlja tekoče posle, ter ocenil, da bi bila izvolitev Junckerja za predsednika komisije za Slovenijo dobrodošla, tudi zato, ker razume male države.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gavranea1
27. 06. 2014 10.03
To je moja čreda....
Roman Hren
27. 06. 2014 01.25
+2
Kravje kupčije in nakladanje na vseh nivojih!
Viggen
26. 06. 2014 22.09
+4
"Gre za zmernega politika z občutkom za realnost" - g. Pahor iz katerega planeta ste pa vi? Gre za človeka brez vsakršne morale, ki fura agendo 4. rajha. Kdor ne verjame, naj si pogleda npr v wikiquote ...
LLLEPI
27. 06. 2014 09.20
+1
a.kralj1994
26. 06. 2014 21.42
+5
Mene naj pokličejo pa jim bom zelo enostavno razložil...politika je kriva za evroskepticizem...politika in politiki...ter seveda njihove odločitve, ki so pripeljale do tega, da so oni in njim podobni še bolj bogati, tisti, ki pa živijo v pomanjkanju pa imajo še manj...a je treba bit doktor znanosti, da to ugotoviš, a dragi evropski politiki?
KlubPravilnoPretepenihŽena
26. 06. 2014 21.18
+6
denarnica je po mojem mnenju ključen faktor stabilnega in srečnega življenja v denarnici vidim tudi patriotizem, optimizem, pesimizem, bedo, srečo...vse je odvisno od denarnice pa vi lahko za zatesnjenimi vrati z Angelo Merkel prakticirate sadomazo
ulrich_snow
26. 06. 2014 20.48
+4
Ne vem zakaj bi se borili proti evroskepticizu, treba se je boriti za boljšo evropo in evroskepticizma ne bo, najboljše pa bi jo bilo preoblikovati po željah evroskeptikov.
ONniON
26. 06. 2014 19.01
+3
evropa ne vem če je po petih letih krize kaj na boljšem , lahko pa rečem za slovenijo konkretno kjer se vsako leto poslabšuje , saj sami vidite v denarnicah da so vedno bolj suhe.
Mb128
26. 06. 2014 19.03
-1
mlamat
26. 06. 2014 21.04
+4
Evro nam preprečuje, da bi imeli zmerno inflacijo, s katero bi se lahko znebili kreditov, znižali nekonkurenčne plače in posledično zagnali gospodarsko rast.
a.kralj1994
26. 06. 2014 21.44
+4
Mb128 krivi smo mi...ljudje...ker ne gremo na ulice in ker ne udremo v parlament in v vlado in ker ne pomečemo ves ta politični gnoj na kompost političnega gnoja. In vztrajati, da pozaprejo vse, ki so soodločali pri taki evropi(ali sloveniji), kot je sedaj
LLLEPI
27. 06. 2014 09.25
+1
Je cedalje vec politikov ki odlicno zivijo in cedalje vec davkov za placat. Pa se vec bo tega dokler se ne prekine ta zacaran krog.To pa bo mozno samo na silo
Mb128
26. 06. 2014 18.31
+12
Mislim, da se bo Eu kaj kmalu morala odločiti za federativno ali konferedativno obliko drugače bo, vsaj po moje, z njo konec. To, kar imamo sedaj ni ne tič ne miš. Ko/če se bo odločila za federativno oz. konfederativno obliko, bi morala članicam, ki se s tem ne strinjajo dati možnost izstopa iz Eu.
ONniON
26. 06. 2014 19.02
+5
imaš države kot so danska, češka ,...itd ki nikakor nočejo sprejeti evra in ga nimajo , velika britanija pa hoče ven iz eu , tako da z federacijo ne bo šlo in ne more .
ulrich_snow
26. 06. 2014 20.49
+6
valda da konfederacija, in pustiti samo prost pretok blaga, ne pa ljudi, če hočejo države ohraniti suverenosti in nacionalnosti
ONniON
26. 06. 2014 22.16
+3
burek200
26. 06. 2014 18.24
-2
Vsi ki toliko oporekajo EU, ker da je "umetna tvorba", imajo verjetno že v naprej v mislih vrnitev k drugi "umetni tvorbi" to je Jugoslaviji !
Mb128
26. 06. 2014 18.44
+3
Madona, že zopet je nekdo potegnil Yugo ven iz rokava. Če smo že pri Yugi. Vse države, ki so nastale iz nje bodo morale iti avgusta k Merklovi. To omenjajo že vsi le mi ne. Kako to?! Pa da me ne bi imel slučajno za Yugo nostalgika. Kar se pa tiče Yuge pa se pritoži čez Versaj, ker so nas oni potisnili v Yugo po razpadu Avstroogrske. Zakaj iščeš krivca vsepovsod le v naši družbi ne?!
mlamat
26. 06. 2014 21.06
+6
Pred dnevi so sprejeli Albanijo kod kandidatko. EU je Yugoslavija na kubik.
Tomaz1980
26. 06. 2014 17.03
+5
Bilderbergovci!
24uric
26. 06. 2014 16.24
+10
zakaj za tesno zaprtimi vrati a ni v evropi kao demokracija očitno spet se strici menijo kako bi pretentali narod
ebiga
26. 06. 2014 15.58
+6
Še najboljše bi bilo, če bi ta tesno zaprta ostala zaprta za vedno. Nihče jih ne bi pogrešal..........
Strelja?ko
26. 06. 2014 14.51
+1
zgornja je ko Natalija Verboten
24uric
26. 06. 2014 18.37
flojdi
26. 06. 2014 13.44
+7
.zaprtih vrat sploh ne bi smelo biti; kaj šele tesno. VSE bi moralo biti Vsak dan Odprto in slišno/ videno VSEM .( razen če se seveda menijo le o lastnih ..gluteusih
SDS_je_poden
26. 06. 2014 11.35
+3
Lejte, problem je v tem, da se v evropskem parlamentu razpravlja o nacionalnih interesih posameznih držav, namesto, da bi se razpravljalo o skupnih evropskih interesih. Ne moremo se it neke družine, če vsak gleda le na svojo rit. Evropska unija je v svoji osnovi odlična stvar, samo ljudje ne moremo preko svojih mentalnih omejitev.
dreko123
26. 06. 2014 13.47
+2
tud o tem se ne razpravlja pa tud če se je itak samo pesek v oči... eu in njene države tako kot ameriko in anglijo vodijo eni in isti osebki v ozadju... že stoletja iste židovske bankirske družine... - naj se menijo kokr čjo ampak piskal bodo pa tako kot bodo rekli gospodarji
ulrich_snow
26. 06. 2014 20.51
+1
to so nekdaj hoteli spremenit, ampak tiste sedaj zgodovina sovraži
mita1
26. 06. 2014 10.29
+13
Glede na to,kam so Evropo pripeljali,bi bilo najbolje,da meditirajo za zakljenjenimi vrati.
LordKEK
26. 06. 2014 09.15
+12
Sej so se že na Bilderbergu vse zmenili.
Ramzess
26. 06. 2014 11.11
+1
Na srečanju na Balkanu, ... sicer pa so oboji isti ljudje.
pedritsegonita
26. 06. 2014 09.05
+18
Unija je tako kot vse umetne tvorbe obsojena na propad.
Shisui
26. 06. 2014 08.44
+23
Haha, evo vam demokracije in odprtega sistema, PRAV NIČ DRUGAČE SE NE ZMENIJO, KOT V KOMUNISTIČNI KITAJSKI.
Shisui
26. 06. 2014 08.44
+27
Seveda jih tudi izvolili nismo, sami se med seboj določajo!
Migremonadob
26. 06. 2014 16.21
+6
Sodišče v Pekingu je nekdanjega ministra za železnice Liu Džidžuna obsodilo na pogojno smrtno kazen zaradi korupcije in zlorabe položaja. Kitajska je bolj demokratična kot pri nas.
Skopušnik Janez
26. 06. 2014 08.36
+18
Bojim se, da se uniji približuje neslaven konec. Porast desničarskih strank pomeni le eno - vojne.