Tujina

Vnaprej posneti govor cesarja Hirohita pred 70 leti šokiral japonsko prebivalstvo

Tokio, 15. 08. 2015 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Potem ko so ZDA dve japonski mesti povsem opustošili z atomskima bombama, je Japonska kapitulirala. Še vedno je odprto vprašanje, ali je bila uporaba bomb nujna, Japonci pa so tudi po 70 letih še vedno razdeljeni.

Ob obletnici so na slovesnosti izpustili tudi bele golobe, simbole miru.
Ob obletnici so na slovesnosti izpustili tudi bele golobe, simbole miru. FOTO: Reuters

Potem ko so ZDA na Hirošimo in Nagasaki odvrgle atomski bombi, je na današnji dan pred 70 leti kapitulirala Japonska. S tem se je druga svetovna vojna končala tudi v Aziji in na Pacifiku. Kapitulacija je hkrati vodila v konec kolonialne vladavine Japonske na Korejskem polotoku, njenega vpliva v JV Aziji in njenih poskusov nadvlade Kitajske.

Kapitulacija Japonske na današnji dan pred 70 leti tudi danes ostaja občutljiva tema, tako v sami deželi vzhajajočega sonca kot v Aziji in tudi drugod.

Je bila uporaba jedrskih bomb res nujna?

Med drugim se je letos znova odprlo vprašanje, ali je bila uporaba atomskih bomb res nujna, da je cesar Hirohito javno sprejel pogoje za predajo, ki so mu jih postavile ključne zaveznice v drugi svetovni vojni.

Uradna razlaga ZDA je še vedno, da sta le jedrska napada, ki sta samo do konca leta 1945 terjala več kot 200.000 smrtnih žrtev, njune posledice pa je čutiti še danes, lahko preprečila izgubo stotisočih življenj ameriških vojakov in japonskih civilistov.

Nagasaki
Nagasaki FOTO: Reuters

A nekateri zgodovinarji tej razlagi oporekajo. Tako je na primer ugledni zgodovinar Tsuyoshi Hasegawa s kalifornijske univerze prepričan, da je cesarja Hirohita in njegovo vojsko v kapitulacijo bolj kot Hirošima prisilila sovjetska vojna napoved Japonski 8. avgusta.

Kako Abe gleda na vojno obdobje?

Regijo, predvsem Kitajsko in Južno Korejo, ki sta trpeli pod kruto japonsko okupacijo, medtem danes predvsem zanima stališče nacionalističnega premiera Shinza Abeja do vojnega obdobja. Tako so v petek z napetostjo spremljali njegov nagovor ob obletnici kapitulacije.

60-letni premier, ki je bil večkrat tarča kritik, da skuša omiliti japonsko zgodovino in povečati vlogo vojske, se je v petkovem nagovoru odločil loviti krhko ravnovesje med obžalovanjem zaradi japonske vojne agresije na eni ter osredotočenjem na povojne dosežke pacifistične države na drugi strani.

Shinzo Abe
Shinzo Abe FOTO: Reuters

Tako je izrazil globoko kesanje zaradi dejanj Japonske med drugo svetovno vojno in poudaril, da so prejšnja opravičila japonskih vlad neomajna. Hkrati pa je menil, da se prihodnjim japonskim generacijam ne bi bilo treba večno opravičevati.

Kesanje izrekel tudi cesar

Japonski cesar Akihito je na osrednji spominski slovesnosti v Tokiu izrazil "globoko kesanje" in hkrati željo, da se vojna ne bi ponovila. Japonske sosede, med njimi Južna Koreja, ki so bile žrtve okupacije, ostajajo do Tokia kritične.

Japonski mediji so ob tem opazili neobičajno formulacijo, ki jo je cesar uporabil na slovesnosti, ko je spregovoril o globokem kesanju. To je namreč prvič, da je 81-letni vladar uporabil take besede na spominski slovesnosti ob obletnici japonske kapitulacije.

Japonci so razdeljeni

Japonski vojak
Japonski vojak FOTO: Reuters

Japonci so glede vpletenosti svoje države, ki z zgodovino ni opravila tako kot Nemčija, v drugo svetovno vojno razdeljeni. Glede na anketo, ki jo je v petek objavil časnik Mainichi, je 47 odstotkov Japoncev mnenja, da je bila ta vpletenost napaka, saj je šlo za invazijo. 44 odstotkov jih je odgovorilo, da se je Tokio dovolj opravičeval za vojno, 31 odstotkov pa, da ne. 13 odstotkov vprašanih je bilo mnenja, da se Japonska sploh nima za kaj opravičevati.

Cesarjev govor šokiral

Vnaprej posneti govor cesarja Hirohita v klasični japonščini, v katerem je predajo označil kot sredstvo, s katerim se je spričo nove in najbolj okrutne ameriške bombe izognil popolnemu uničenju Japonske, je pred 70 leti šokiral japonsko prebivalstvo.

To dotlej ni bilo pripravljeno na možnost predaje ali poraza, poleg tega pa je takrat božanskega vodjo države tudi prvič slišalo govoriti v javnosti. Vse dotlej je bilo v vojni pripravljenosti - in to kljub temu da je bila Japonska mornarica do julija 1945 skorajda povsem uničena, da je zaradi ekonomskega davljenja države trpelo hudo pomanjkanje, da so bila japonska mesta zbombardirana, Hirošima in Nagasaki pa zaradi atomskih bom povsem opustošena.

Japonski cesar Hirohito
Japonski cesar Hirohito FOTO: Reuters

Šele ob katarzičnih cesarjevih besedah so se Japonci soočili z zanje povsem tujim konceptom poraza. Cesarjev nagovor o sprejemu poraza, ki so ga podprli najpomembnejši ministri, je bil tudi nujen, saj je lahko le na ta način razdeljeni japonski politični in vojaški eliti, katere del je bil pripravljen na boj do konca, vsilil soglasje, izpostavlja britanski BBC.

Val veselja

Japonska kapitulacija je sprožila valove veselja v Evropi in ZDA, sicer pa je imela za Vzhodno Azijo in povojni svet širše globoke in včasih kontradiktorne posledice. Pod sedemletno ameriško povojno okupacijo je Japonska stopila na pot demokratizacije in demilitarizacije ter osredotočanja na gospodarski razvoj.

A na drugi strani se je ta ameriška okupacija, še posebej po letu 1948, zrcalila v začetku hladne vojne tudi v Vzhodni Aziji. Japonska se je ob tem ujela v strateški in ideološki konflikt med vzhodnim in zahodnim blokom, kar naj bi po mnenju kritikov usodno omejilo njeno avtonomijo in neodvisnost pri političnem odločanju.

S strateškimi izzivi, ki odsevajo dogajanje izpred 70 let, se Japonska sooča še danes. Med drugim gre za odnose z Rusijo, ki Tokiu še vedno ne želi prepustiti okupiranega ozemlja, za še vedno razdeljeni Korejski polotok z jedrsko Severno Korejo, ter Kitajsko, ki je danes s pomorsko navzočnostjo, s katero izziva ozemeljske zahteve sosed v Južno- in Vzhodnokitajskem morju, občutno močnejši dejavnik v regiji, ocenjuje BBC.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (218)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BURGA
16. 08. 2015 17.00
+8
Vsa tale spodnja prerekanja so v resnici brezvezna. Dejansko je za vse kriv boj za materialne dobrine in s tem v zvezi svetovni imperializem. Obe svetovni vojni in vse druge, tudi današnje so le boj za bogastvo in nadvlado. Prav zaradi tega imamo danes tudi begunsko krizo. Da vladajoči razred uspe netiti spopade, pa mu skozi vso zgodovino pomagajo vse svetovne verske organizacije, ki so prav tako del tega vladajočega razreda. Le kdo še lahko tako opere možgane posamezniku, da se ta prostovoljno razstreli in pobije na stotine nedolžnih. To lahko stori le verski fanatik. Zato naj napišem še enkrat, da je predpogoj za mir na planetu, ateizem. Danes nas je že več kot 15%.
Misija1
16. 08. 2015 22.16
+3
Res je, problem je v tem, da nas je teh 15 procentov samo v razvitem svetu, ostali so se vedno in se dolgo bodo globoko zakopani v vero. Predvsem to cilja na muslimanski del, kjer ni niti najmanjsega upada v vero, se kvecjemu se povecuje. Bolj kot je narod neuk in reven, bolj se poglablja v vero!
BURGA
17. 08. 2015 07.48
+2
Misija1 to je res, vendar se tudi tam dogajajo spremembe, predvsem na račun globalne komunikacije, ki je vedno bolj dostopna vsem. Poleg tega nosi velik del krivde zahodni imperializem, ki tam neti vojne.
aaaaaa122121
16. 08. 2015 14.03
+1
A nekateri zgodovinarji tej razlagi oporekajo. Tako je ugledni zgodovinar Tsuyoshi Hasegawa s kalifornijske univerze prepričan, da je cesarja Hirohita in njegovo vojsko v kapitulacijo bolj kot Hirošima prisilila sovjetska vojna napoved Japonski 8. avgusta.
aaaaaa122121
16. 08. 2015 14.20
-1
The Society For Historians of American Foreign Relations recently announced that the prestigious Robert Ferrell Book Prize had been awarded to Tsuyoshi Hasegawa for his book�Racing the enemy
Mismosprememba
16. 08. 2015 11.03
-2
Najhujši zločin proti človeštvu,vojni zločin in genocis pobili so v trenutku vse skupaj skoraj pol miona ljudi.Nepotrebno ker je SZ stopila v vojno in Japonska ni imela več upanja.Atomske bombe so vrgli dabi ustavili SZ.
Mismosprememba
16. 08. 2015 11.11
+2
ZDA je edina država na svetu ki je uporabila atomski bombi na civiliste in ne leto tudi kasneje so na atolih delali poizkuse "Catle Bravo"in zanalašč ožarčili prebivalce otokov da bi jih prečevali "project 4,1"Največje zlo na svetu-čim prej naj izginejo njihovi lastniki in njihova lažna demokracija..
aaaaaa122121
16. 08. 2015 14.07
+1
mismosprememba, gledu dokumentarec pred.dnevi na rtvju a ne, zame je to kar so delal z marshalovimi otoki hujse od adolfove kocne resitve zidovskega problema, on jih je klal, te so pa delal poskuse na ljudeh.
BURGA
16. 08. 2015 16.19
+5
Tudi Nemci so delali poizkuse na ljudeh (Mengele) in torej niso nič boljši od Američanov. Žalostno je to, da nas sedaj prav Američani in Nemci učijo demokracije. Do smrti bom proti kapitalizmu in vsem verskim skupnostim, katere skozi vso zgodovino podpirajo vladajočo kasto.
bingo 1
16. 08. 2015 10.21
+12
Če ne bi kapituliral Hirohito,Musolini in Hitler bili bi vsi Kamikaze----------------------------------------------------------------------------bingo x Ljubljana-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Našvasan_zob
15. 08. 2015 17.53
-3
Japonska je kapitulirala že prej saj so se predali Sovjetom... Japonci so bili za Amerje zgolj poskusni zajček kaj se zgodi če atomske bombe zmečeš na civiliste...
Misija1
15. 08. 2015 21.36
-1
Zanimivo zgodovino imas. Se pravi, ceprav Sovjeti niso imeli kaj dosti stika z Japonci, pravis, da so se predali zaradi Sovjetov. Se pravi, ceprav so Sovjeti imeli najvec vojske ravno v Evropi, niso imeli mornarice in niti najmanjsih moznosti transporta vojakov, se najmanj pa na oddaljene otoke kot je bila Japonska, mislis, da so se predali zaradi Sovjetov. Se pravi 2 milijona ameriskih vojakov, celotna enormna ameriska mornarica in prakticna obkolitev japonske celine s strani americanov, niso imele nobene veze s predajo? Zanimiva zgodovina, mogoce ti v osnovni soli kdo nasede, kdorkoli pameten ti ravno ne bo!
ginger 1
15. 08. 2015 22.03
-1
Misija+++usvasani je samo trobilo zablodelega rezima in,kot vsakokrat dokazuje tudi izredno skodozelen in laznjiv...
Tjasa Zavrsnik
16. 08. 2015 09.03
+1
MISIJA SZ je imela pred vojno poldrugi milijon vojakov, leta 1941 je njihovo število naraslo na 4,7 milijonov, ob koncu vojne pa je bilo pod orožjem že kar neverjetnih 12 milijonov ljudi. ZDA, ki so bile na vojno najmanj pripravljene, so imela leta 1939 pičlih 174.000 izredno slabo oboroženih vojakov, do konca vojne so zbrali 12,3 milijonov vojakov in se tako brez težav kosali s SZ. tako da misija oboji so bli približno isto močni,razen opreme je mela amerika več...
Tjasa Zavrsnik
16. 08. 2015 09.11
+3
EVO MISIIJA BERI IN SE UČI Po kapitulaciji Nemčije, maja 1945, se je Sovjetska zveza obrnila na vzhod, da bi z Japonsko poravnala stare račune še iz časa carske Rusije. Do takrat je med Sovjetsko zvezo in Japonsko vladalo premirje, ki je ustrezalo obema. Rusiji zato, ker se je na vzhodni fronti borila proti Nemcem, Japonski pa zato, ker je leta 1937 boleče spoznala, da se ni dobro spuščati v spopad z Rdečo armado in ker je imela leta 1944 in 1945 Japonska tako ali tako že dovolj težav na drugih frontah. V neizogibnemu pričakovanju ruske ofenzive je japonski generalštab že spomladi 1944 začel pripravljati načrti za obrambo. Skrivna pogajanja na Jalti, na katerih so zahodni zavezniki Rusiji obljubili Kurilske otoke in južni Sahalin, so Ruse še dodatno spodbudila, da so vstopili na tihomorsko bojišče. Aprila 1945 je Rusija razdrla pakt o nenapadanju, japonski diplomati so nato zamanj poizkušali skleniti nov mir. Devetega avgusta je Rdeča armada prestopila mongolsko-mandžursko mejo in napadla Mandžurijo, napad je Japonce popolnoma presenetil, saj ta ni potekal po njihovih pričakovanjih. Istočasno so Rusi izvedli pomorski desant na Kurilske otoke in Port Arthur, njihovi padalci pa so zasedli vse pomembnejše točke v Mandžuriji. Japonska Kvantunška armada, ki je bila znana po svoji borbenosti, je razpadla v nekaj dneh. K dodatni zmešnjavi v japonskih vrstah je prispeval tudi govor japonskega cesarja, 14. avgusta, ki ni dal jasno vedeti, ali je japonska kapitulirala ali ne. Japonski oficirji pa v skladu s svojim kodeksom tudi niso zahtevali dodatnih informacij, tako se je boj nadaljeval do 2. septembra, do takrat je Rdeča armada zasedla že večino Madžurije, nekatere njene enote pa so že prišle na sever Koreje in Kitajske. Drugega septembra 1945 ob 9.08 je japonska delegacija ob navzočnosti predstavnikov ZDA, Sovjetske zveze, Velike Britanije, Kitajske, Francije, Nizozemske, Kanade, Avstralije in Nove Zelandije na bojni ladji USS Missouri podpisala dokument o brezpogojni kapitulaciji. Druga svetovna vojna in vojna na Pacifiku sta bili tako uradno končani.
Misija1
16. 08. 2015 12.56
-3
Bravo radikall, kaj ti prepisem se kaksen tekst zgodovinarja iz spleta, ki si po svoje tolmaci zgodovino? To kar si nalimal gor ni nic druga kot prepisan tekst nekoga, ki je pisal svoje mnenje. Dejstvo je, da SZ ni imela MORNARICE! Pa ce se na glavo postavis ne mores tega spremenit. Imela je ogromno vojakov v Evropi, nekaj tudi na meji med Sibirijo in azijskimi drzavami, ampak ne prodavat pravljic o invaziji Japonske s strani SZ, ki ni imela niti ladijevja, kaj sele transportnih ladij. Na drugi strani pa ZDA obkolila celotno Japonsko in tam imela dobesedno vso ladjevje, ki je bilo enormno! In tudi letalske sile. Lahko kujes v zvezde SZ, ampak dejstvo je, da so Americani Japonce spravili na noge v 4 letih! Imeli so vec kot 2 milijona vojakov na razpolago in edini izmed vseh drzav na Svetu moznost transporta enormnih kolicin vojakov in opreme iz enega konca Sveta na drugega. Tega ne mores spremenit prijatelj moj, tako je to pac bilo. Ce ne bi Japonci podpisali kapitulacije po teh dveh bombah, bi pa fasali se enih par, dokler ne bi ostalo vec nic. Menda nisi naiven in si mislil, da bo katerega drzava tvegala milijon in vec vojakov za invazijo ce ima na voljo jedrsko orozje kot edina velesila na Svetu? ZDA so imele ob koncu 2 sv. vojne na voljo ze 2 novi jedrski bombi, v roku pol leta pa ze 6 novih. Me res zanima, kako dolgo bi se Japonci se branili!
Tjasa Zavrsnik
16. 08. 2015 13.54
+2
Med rusko-japonsko vojno je v okolici otokov prišlo do manjših bojev. Ko se je vojna končala so Japonci v skladu z mirovnim dogovorom in dogovorom o ribiških pravicah dobili pravico do ribolova v ruskih vodah. Po koncu prve svetovne vojne leta 1918 so japonske sil skupaj z Američani okupirale južni del Kamčatke. Okupacija je trajala do leta 1925. Med drugo svetovno vojno je Kurilsko otočje igralo pomembno vlogo pri obrambi japonskega otočja. Na številnih otokih so bila močno utrjena japonska vojaška oporišča. Novembra 1941 je admiral Isoroku Yamamoto na otoku Iturup skril svojo floto pred napadom na Pearl Harbor. Med vojno so bili otoki iz strani Američanov tarča številnih bombnih napadov, okoli njih pa so delovale tudi ameriške podmornice. Ko se je vojna bližala koncu so Američani z povečano dejavnostjo okoli Kurilskih otokov poizkušali Japonce prepričati, da bo glavni napad na Japonsko prišel iz severa, zato so ti posadko na otokih iz 8.000 vojakov povečali na 41.000. Rusi so otoke napadli avgusta 1945. Po zavzetju je bila, leta 1946, celotna japonska populacija izgnana. Kmalu po koncu vojne so se že začeli kazati prvi znaki hladne vojne. Med avgustom in septembrom 1945 so ameriška letala večkrat preletela Kurilske otoke, rusko letalstvo je ameriška letala prestreglo ter jih prisililo pristati ali pa jih je nagnalo iz ruskega zračnega prostora
Tjasa Zavrsnik
16. 08. 2015 13.55
+3
Tjasa Zavrsnik
16. 08. 2015 13.56
+3
Tjasa Zavrsnik
16. 08. 2015 14.00
+3
MISIJA PO MOJE MAL PREVEČ AMERIŠKE FILME GLEDAŠ ,PA NJIHOVO PROPAGANDO POSLUŠAŠ.PA VEŠ SPLOH KAJ JE PROPAGANDA??
aaaaaa122121
16. 08. 2015 14.04
+2
A nekateri zgodovinarji tej razlagi oporekajo. Tako je ugledni zgodovinar Tsuyoshi Hasegawa s kalifornijske univerze prepričan, da je cesarja Hirohita in njegovo vojsko v kapitulacijo bolj kot Hirošima prisilila sovjetska vojna napoved Japonski 8. avgusta.
Misija1
16. 08. 2015 14.07
-3
opala, wikipedija je pa res dober vir. Pazi ti to, se celo slovensko si prekopiral. Ce bi videl originalne vire, bi videl, da so ze slovenski prevodi smesni, ker jih lahko pise kdorkoli. Ampak, kaj bi ti to razlagal, ce se osnov ne razumes. Wikipedija je odprta enciklopedija, za boljse razumevanje zgodovine ne bodo dovolj slovenski wiki clanki prijatelj moj, pac pa bos moral malce med knjige skocit. Samo to ne bo na en dva tri, tako da mislim, da iz te moke zate ne bo kruha!
Tjasa Zavrsnik
16. 08. 2015 14.16
+1
hahaha ja misija tisto kar ti poveš in prebereš je resnica dej človek umiri se....
Tjasa Zavrsnik
16. 08. 2015 14.19
+1
Tjasa Zavrsnik
16. 08. 2015 14.20
+1
aaaaaa122121
16. 08. 2015 14.21
+2
radikal te pacienti niso vredni,.5 minut:)
Ate_ist
16. 08. 2015 19.44
+1
Misija1 iz katerih učbenikov črpaš zgodovinska dejstva? Menda jih niso pisali avtorji, ki so v SDS?
_alpe_
15. 08. 2015 16.27
+2
No, dajte se dosmrtno skregat tu na forumu. Saj ovce drugega ne znate, kot obtoževat ene in druge. Dajmo nazaj gledat, se dosmrtno skregat kdo je bil hujši rdeči, beli, črni, sivkodrlajsasti! Ko se boste zedinli, da preteklost nima pomena za to kaj se bo zgodilo v prihodnosti, potem se boste nehal kregat in bo tudi Slovenija končno osvobojena razdeljevalskih okupatorskih ovc.
Wurz
15. 08. 2015 15.55
+7
Meni je predvsem fascinantno dejstvo, kako sta se popolnoma upostošeni Japonska in Nemčija ekonomsko tako opomogli, mi pa bredemo v globoki dr.ek revščine, kljub temu, da praktično nismo imeli nikakršne večje ekonomske škode (razen znanih škodljivcev) ne v II sv. v., ne kdaj kasneje. Smo res taki hlapci ali kaj, da nas lahko vsak gazi?
Chelsea1991
15. 08. 2015 15.57
+2
ja pozabil si povedat da so vse svoje "okupirane" države (jap, nemčija, j. koreja) finančno podprli američani, za to pa so te države danes super gospodarsko razvite, no tiste države ki so jih imeli komunisti (s. koreja, vzhodna nemčija) pa so bili / so še obubožani...grdi grdi američani, samo škodo delajo a ne
Tjasa Zavrsnik
15. 08. 2015 17.23
+2
najbolj mi je smešno ko mi nekdo govori da je zahod bogat,a delaš za 500 eu pa sm gledaš izložbe ker nimaš denarja za kupit.30 % zahodnega sveta živi dobro,70% procentov dela za minimalca po časopisih mi pa govorijo kako smo bogati hahaha.v jugi mi je biu fotr bagarist pa si je hišo zgradil s poštenim delom do 25 leta.pa nam zdej govorijo da smo bogati,a še pošteno delo je nemogoče dobit.pa dobro pa komu vi lažete...
igorli
15. 08. 2015 22.08
-1
Tjasa Zavrsnik
16. 08. 2015 08.23
+2
aaaaaa122121
16. 08. 2015 14.23
+2
bravo radikal, mojedva sta si tut z pridnostjo postavila hiso in kupila nekaj avtomobilov, kar je zame dons brez kredita, ce mam 3 sluzbe, misija nemogoce
merdzan
16. 08. 2015 14.56
+2
Porocilo
15. 08. 2015 15.30
+1
ZDA je osvajalska drzava. Sebi pravijo "svetovni policaji", da se lepse slisi. S staroselci so obracunali z orozjem, suzenjstvo je bilo v Ameriki se ena crna zgodba njihove zgodovine, poten so se pobijali med sabo, iskoristili obe svetovni vojni za vsiljevanje njihove politike, ne pozabit vloge v Vijetnamu in Koreji in kaksno orozje so takrat testirali. Sedaj pa mesajo d... kamorkoli pridejo. In kaj imamo mi od tega. Vedno bolj bomo ziveli vstrahu pred nasiljem. Pa nisem rusoljub, da ne bo pomote.
Misija1
15. 08. 2015 15.34
+1
suzenjstvo je bila crna zgodba vseh narodov. Od Evropejcev, pa do Arabcev, pa do Azijcev. Poglej se staroselce v Juzni Ameriki, Inke in Azteke, tudi oni so imeli suzenjstvo. Govorit o VIetnamu in Koreji, medtem ko so zraven ZDA na drugi strani pridno mesali Rusi, je smesno, se ti ne zdi? Ce bi vsaj omenil Ruse v svojem prispevku, bi se ti verjeli, da nisi Rusoljub!
Chelsea1991
15. 08. 2015 15.36
+5
Ja res grdi američani, poglejte kaj so naredili iz koreje s svojo pomočjo, državo tretjega sveta na ravni somalije...aja ups!
123dddd
15. 08. 2015 15.43
-2
Porocilo
15. 08. 2015 15.49
-1
Zakaj bi omenjala Rusijo ce se clanek nanasa na ameriska dejanja. Ko pisem komentar pod clanek Rusija-Ukrajina sem tudi kriticna. Se ti ne zdi, ce je clanek o jabolki ne napises- ja hruske so pa res zdrave.
Tjasa Zavrsnik
15. 08. 2015 16.45
-1
Chelsea1991 Somalijo so ZDA spravile v popolni kaos ki še traja...
Tjasa Zavrsnik
16. 08. 2015 09.49
+1
Somalija ima vse pogoje, da bi lahko bila uspešna država. Ima ugodno geografsko lego, nafto, rude, samo eno religijo in en jezik na celotnem območju, kar je redko v Afriki. Somalija bi lahko bila velika sila v regiji, a je ravno obratno, saj tam vladajo lakota, vojne, ropi, piratstvo, bombni napadi. Zakaj se je država potopila, zakaj že kakšnih 20 let nima vlade, čigavi škandali se skrivajo za napadi piratov na ladje pred somalijsko obalo, pojasnjuje izvedenec Mohamed Hasan. »Od leta 1990 v Somaliji ni več vlade. Država je v rokah vojaških poveljnikov. Evropske in azijske ribiške ladje so to zlorabljale in so brez vsakršnih pravil lovile ob somalijski obali. Niso upoštevale kvot, ki so veljale za ribolov v njihovih državah za zaščito vrst, poleg tega so uporabljale tehnike za lov – celo bombe -, ki so povzročile hudo škodo bogastvu somalijskega morja. Še več, evropske družbe so s pomočjo mafije odlagale radioaktivne odpadke v somalijsko morje. Evropa je to vedela, a je gledala vstran, ker ji je ustrezalo, da se je znebila jedrskih odpadkov. Leta 2005 je cunami precej teh odpadkov prinesel na ozemlje Somalije. Ljudje so začeli zbolevati za do takrat neznanimi boleznimi. To sta razloga za nastanek piratstva. Somalijski ribiči s svojo primitivno tehniko ribolova niso več mogli delati. Tako so se odločili, da bodo ščitili sebe in svoje morje. Enako so naredile ZDA v vojni proti Britancem (1756-1763): brez mornarice je predsednik George Washington sklenil dogovor s pirati, da so zaščitili bogastvo ameriškega morja,« Hasan odgovarja na vprašanje, od kod in zakaj v Somaliji pirati. Da Somalija že 20 let nima vlade, je rezultat ameriške strategije. Leta 1990 so po državi pustošili konflikti, lakota in ropi. Država je propadla. ZDA, ki so nekaj let prej v njej našle nafto, so to izkoristile in leta 1992 začele operacijo Povrnimo upanje (Restore hope). Takrat so ameriški vojaki prvič posredovali v Afriki, da bi prevzeli nadzor nad kakšno državo. Prvič se je tudi zgodilo, da so vojaška invazijo upravičili s humanitarno akcijo. V enem od poročil zunanjega ministrstva ZDA je bilo napisano, da morajo ZDA po propadu Sovjetske zveze ostati edina super sila. Da bi ta cilj dosegle, so si morale zagotoviti vodilni položaj v Afriki, ki je bogata s surovinami, razlaga Mohamed Hasan. Toda akcija ZDA ni uspela, saj so se jim uprli somalijski uporniki. Od takrat je strategija ZDA, da je Somalija brez vlade. To je v bistvu stara britanska strategija: vzpostavitev šibkih in razdeljenih držav, ki jim je lažje obvladovati.
Misija1
15. 08. 2015 13.29
+11
Pravljice za naivne so zgodbe, da so Japonci kapitulacijo podpisali zaradi vojne napovedi Sovjetse Zveze. Namrec, neizpodbitno dejstvo je, da je imela Sovjetska Zveza sicer ogromno vojske, ampak samo pehoto in tanke, letalstva ni imela (razen nekaj malega jurisnih letal, vecino tujega kupljenega porekla). Pravtako ni imela mornarice, se najmanj pa ladij namenjenih prevozu vojske in tankov. Na drugi strani je celotna Japonska okolica bila obkoljena s strani Americanov, ki so v tem delu Azije imeli na voljo vec kot 2 milijona vojakov, ter prakticno celotno mornarico, ki je bila enormna. Pravtako so bila vsa otocja v okolici posejena z ameriskimi bazami in letalisci, vsak otok ki so ga zavzeli, so spremenili v letalisce in bazo. V 1 mesecu so iz ZDA v Evropo premestili vec kot 2 milijona vojakov (dan D in dnevi ki so sledili), vec kot 5 tisoc tankov, ter skoraj 5 milijonov ton opreme, orozja in ostalega. Sovjetska Zveza je imela vojsko, ni pa imela niti najmanjse moznosti invazije Japonske in to se vsaj se dobro leto po koncu 2 sv. vojne ne, kot so pokazale simulacije po vojni. ZDA na drugi strani, so otok bombardirale vsak dan s konvecionalnimi bombami, ce ga ne bi z atomskim orozjem, bi ga unicevali s konvencionalnim. Sicer pa je bila Japonska unicena, ni imela vec mornarice, vojske bore malo, orozja skoraj nic, se najbolj pomembno pa je bilo to, da so bili ze skoraj brez nafte, ker so jih americani pomorsko blokirali. Po prvem padcu jedrske bombe, je Hirohito na varnem se vedno igral šefa in se igral z zivljenji svojih sonarodnjakov. Tako je po padcu prve jedrske bombe, sprejel POGOJNO kapitulacijo, pogoji pa so bili za vse sile zaveznistva nesprejemljivi. Japonska bi lahko obdrzala nadzor nad dolocenimi obmocji na celinski Aziji (Koreja, Vietnam, delno Kitajska), ter otoke, na katerih so ze zdavnaj americani naredili red in postavili svoje baze. Pa so fasali se eno jedrsko bombo. ZDA so ob padcu druge jedrske bombe imele na domacih tleh sestavljenih ze 5 novih, v roku pol leta je jedrska tehnologija v ZDA tako napredovala, da so bile jedrske bombe ze skoraj 2 krat mocnejse in krepko lazje. Hirohito je vedel, da ZDA niso neumne in da ne bodo kar napadle Japonske celine in riskirale vsaj kaksen milijon svojih vojakov, da bodo rajsi vrgli se kaksno jedrsko, tokrat na vecja in bolj poseljena mesta. Zato so kapitulirali. Zavedajte pa se, kot je vidno tudi v clanku, da so Japonci nacionalisti prve klase in se danes sanjajo Veliko Japonsko, ki zavzema velik kos celinske Azije. TO kar je pocel narod vzhajajocega sonca, ni pocela nobena konvencionalna vojska, dovolj je vpis Nanking masaker v iskalnik in bo vam ratalo slabo ob slikah, kaj so poceli Japonci na celinski Aziji! Taksnega klanja ni bilo nikjer, morda samo se na obmocju Hrvaske in Srbije, kjer so ustasi dobsedeno masakrirali civiliste, ampak ustasi niso bili strenirana regularna vojska, kar pa japonska je bila. In to kar so poceli, se ne bo izbrisalo. Se danes Japonsko sovrazijo prav vsi celinski obmorski prebivalci drzav! Je pa neizpodbitno dejstvo tudi to, da so ZDA zelele vreci bombi na mesta zato, da bi pokazali Svetu, prevsem pa Sovjetom, kaj imajo. In je tudi zaleglo, namrec, SZ je svojo jedrsko bombo naredila sele 5 let za americani in je bila identicna kopija prve ameriske. Sovjetska Armada bi verjetno po koncu 2 sv. vojne napadla se katere zahodne drzave, saj so bili izredno mocni, predvsem stevilno. Edina protiutez Sovjetskim evropskim ambicijam so bile ZDA in njena skoraj 2 milijona vojakov mocna vojska na Evropskih tleh!
Darth Sidious
15. 08. 2015 14.01
+4
Lol ni imela letal je reku. Lavochkin, Mig, ilyushin, polikarpov... SZ je mela ogromno letal domace proizvodnje in veliko ameriskih tudi (pomoc zda v zameno za surovine)
Darth Sidious
15. 08. 2015 14.08
+3
Samo leta 1944 so proizvedli 40,241 letal. Skupno v vseh letih vojne nekaj cez 158.000. Tu ni vsteto na tisoce letal ki so jih dobili iz ZDA. Kdo zdaj sadi bucke?
Misija1
15. 08. 2015 14.20
+0
Prijatelj, ti sadis bucke, ni imela LETALSTVA! Imela je jurisna letala, kot sem napisal, veliko vecino tujega, nekaj svojega kot si sam napisal, veliko pa unicenega, niti sposobnega leteti. Lahko pises cifre, ampak nic kaj ne povedo, Sovjetom je primanjkovalo vsega, vecina letal je bila prizemljenih, vecina goriva, ki ga tako ali tako niso imeli veliko, pa namenjena tankom, ki so jih potrebovali v invaziji. Bombnikov SZ ni imela, vsaj ne sposobnih!! To so dejstva!
123dddd
15. 08. 2015 14.43
+4
Misija1 in potem se zbudiš moker z napolitanko v r...
Darth Sidious
15. 08. 2015 18.10
+0
Misija, sovjetsko vojno letalstvo je bilo ustanovljeno 24. Maja 1918. Izobrazi se, da ne izpades bedak se enkrat.
Misija1
15. 08. 2015 21.41
+1
Se sedaj niso sposobne taksnih premikov? Aja, kako pa so spravili vec kot pol milijona ameriskih marincev v Irak? Kako so med 2 sv. vojno spravili 2 milijona vojakov iz ZDA v Evropo v manj kot mesecu dni? Pokas jih samo ti Moralizator! In pa Sidius, kdo oporeka temu kar si napisal? Jaz sem samo povedal golo dejstvo, to je, da je bilo Sovjetsko letalstvo UNICENO, ali vecinoma prizemljeno, bombnikov niso imeli, vsaj ne koristnih! Golo dejstvo. So pa imeli mocno pehoto in tanke, ampak s tem bos tezko preckal razdaljo med Azijo in Japonsko celino prijatelj moj. Bombnikov za bombandiranje Japonske pa niso imeli, saj so imeli prekratki domet.
aaaaaa122121
16. 08. 2015 14.05
+2
A nekateri zgodovinarji tej razlagi oporekajo. Tako je ugledni zgodovinar Tsuyoshi Hasegawa s kalifornijske univerze prepričan, da je cesarja Hirohita in njegovo vojsko v kapitulacijo bolj kot Hirošima prisilila sovjetska vojna napoved Japonski 8. avgusta.
aaaaaa122121
16. 08. 2015 14.23
+3
ugledni zgodovinwr al pa macdonalds.ofca, le komu verjeti:):):)?????
feniks69
15. 08. 2015 13.03
+4
Mars, preberi si kaj o izkrcevalnih plovilih
feniks69
15. 08. 2015 13.01
+10
ne mešajte jabolka in hruške, dejanja je potrebno umestit v takratno situacijo in tisti čas in nad Japonci ni nihče izvajal genocida- obratno pać, in klasična bombardiranja so ustvarila većjo škodo in već mrtvih, in vojno so zaćeli Nemci in Japonci in jo skupaj z domobranci izgubili, in Stalin je bil Gruzijec, in Američani mi gredo na živce ampak dobro da so odigrali mogoće celo najpomembnejšo vlogo v 2ww- pomislite na zakon o posojilu in zakupu, in knjige v roke ali nehajte smetit po spletu
nevica
15. 08. 2015 12.57
+4
"da je cesar Hirohito javno sprejel pogoje za predajo, ki so mu jih postavile ključne zaveznice v drugi svetovni vojni." Cesar Hirohito, glede na to, kdo je odločal o vojni in miru, ni bil ravno kompetenten (po mnenju mnogih Japoncev) za podpis - ker tisti, ki so se bojevali, bi se še naprej- Japonci predaje večinoma nimajo v krvi.
Mars
15. 08. 2015 12.57
-3
Uporaba jedrske bombe je bila nujna za ameriško kazanje mišic in definiranje pogojev hladne vojne... Japonska je bila že pred bombama kapitulirana, brez vojske, brez strategije.... Sam če ne bi ameri vrgli bombe, bi Rusi in Kitajci prevladali tam.... Zakaj je prišlo do izkrcanja v Normandiji skoraj 2 leti prepozno? Ups, Rusi trkajo na vrata Berlina... Zgodovina je sestavljena iz več kot samo enega dogodka, načeloma pa so vsi povezani.
Misija1
15. 08. 2015 13.39
+10
ZDA so imele svojo bitko z Japonci, ocitno ti ni jasno, da so v tej igri bili resnicno samo Americani, nekaj malega so jim pomagali Sovjeti iz severa Azije. In brez americanov dneva D ne bi bilo, zato ti je menda jasno, zakaj je tako dolgo trajalo. Americani so imeli glavnino vojske, mornarice in letalskih sil v okolici Japonske in so imeli tam svoje bitke in tezave! Je pa res, to ti bo vsak dal prav, da so z jedrskima bombama kazali mišice. Kar pa bi naredila vsaka druga drzava, mogoce bi SZ katero vrgla tudi na Jugoslavijo ob koncu 2 sv. vojne, ali pa Francijo in VB. Ves samo to, da ne ves nic. Dejstvo pa je, da je atomsko orozje dalo ZDA to prednost, da so Sovjeti bili na miru v Evropi. Se boljsi primer je vojna v Koreji, kjer so Sovjeti ob prvih mesecih bili cisto na miru in se niso upali vmesavat, ker so se bali americanov in jihhovega jedrskega orozja, potem v roku nekaj mesecev po zacetku vojne v Koreji, pa so uspesno skopirali amerisko jedrsko orozje in 5 let (1950 leta) za americani napravili identicno kopijo ameriskega fat boy-a, kot se je imenovala ena izmed vrzenih bomb. Zaradi tega sta oba zakonca, ki sta bila del ameriskega jedrskega programa, odsla pred strelski vod, saj sta Sovjetom predala toliko dokumentov, da so lahko dobesedno skopirali celotno jedrsko orozje americanov (prva generacija, namrec, leta 1950 so americani ze posedovali tehnologijo termonuklearnih jedrskih konic in so bili v sklešnih fazah izdelave slednjih). Katera zakonca sta pa to, bos pa hitro nasel, se danes veljata za najbolj slaven vohunski par. Zakaj sta sla pod streslki vod? Zato, ker so zaradi njiju Sovjeti prisli do jedrskega orozja in vojna v Koreji je konec leta 1950 ze konkretno eskalirala, ko so Sovjeti postali predrzni in zaceli pomagat severu, saj so vedeli, da americani vedo, da imajo zdaj tudi oni jedrsko orozje! Zdaj sem ti malo povezal dogodke z jedrskim orozjem in vplivom, da bos drugic manj kvasil kozlarije. Napisana so sama dejstva, bos moral malce prebrati, da bos vedel o cem se gre. Ni vse samo crno ali belo, prej crno-belo!
Ate_ist
16. 08. 2015 19.43
zulj001
15. 08. 2015 12.41
+8
ZDA so imeli na izbiro izkrcanje v Japonsko in pri tem žrtvovati cca miljon vojakov ali pa atomsko bombo.........
Darth Sidious
15. 08. 2015 12.05
+4
Ni mi jasno zakaj se morajo japonci se danes opravicevat. A se se nemci pa italijani kdaj opravicili? Kaj sele da bi se opravicevali zdaj.
caps1
15. 08. 2015 12.26
+12
Seveda so se opravičili. Samo do tvojih zaplakanih možganov še ni prišlo..
izbrisaniodpotv
15. 08. 2015 12.29
-1
sedaj hocejo da se mi njim opravicimo hahah
Darth Sidious
15. 08. 2015 12.52
+0
Opravicili so se. Enkrat. Ucinka pa nobenega, medtem ko japonska se danes ne sme imeti vojske, razen v obrambne namene.
nevica
15. 08. 2015 12.59
+1
Samo Nared - no ne čisto njim, pač pa domobrancem, ki so bili Hitljerjevi pajdaši...Sedaj bi pa vse žrtve bile enkovredne. Pokvarjeni izdajlci in tisti ki so se borili proti Nemcem. Da gre človeku na bruhanje.
Misija1
15. 08. 2015 13.44
+13
Darth Sidious, Nemci se danes zelo strogo jemljejo salutiranje z dvignjeno roko. Naredi to sredi Berlina in bos pristal v zaporu! Ce te bo videl kaksen policaj seveda. Ce bos pa stal na cesti, pa bos fasal tudi batine. TO ti garantiram. Nemci se se danes sramujejo dejanj v 2 sv. vojni, pa ceprav niso bili taksni demoni, kot jih je prikazovala jugoslovanska propaganda po 2 sv. vojni. DOber primer je zgrazanje nemskih generalov ki so poveljevali v Jugoslaviji, na dejanji ustaskih klavcev, ki so pisali Hitlerju, da naj ustavi to klanje, ker cesa takega se videli niso. Tudi pri nas Nemci niso pobili toliko civilistov, kot bi si mislili, namrec, veliko vec mrtvih je prinesel boj med belimi in rdecimi, domobranci in komunisti, v Srbiji in na Hrvaskem pa boj med komunisti in ustasi ter cetniki. Nemci so na jugoslovanskih tleh naredili bore malo skode, dalec najvec smo jo naredili sami prebivalci, ko je brat ubijal brata zaradi ideologije.
PIKO6
15. 08. 2015 14.33
-1
Sej se komunisti v Sloveniji tudi po 70 letih niso opravičili.
ZakoniZdravja
15. 08. 2015 11.48
-5
Nihče ni odgovarjal zaradi grnocida nad japonci
nevica
15. 08. 2015 13.03
+2
Japonci niso pristopili k nacistom zato, da bodo po svetu delili humanitarno pomoč. Če slučajno komu ni jasno?!
Misija1
15. 08. 2015 13.52
+4
Japonci so v 18 stoletju, ko so od ZDA zaceli kupovati moderno orozje (pa nekaj tudi od Evrope), zaceli sanjati VELIKO Japonsko. Od takrat dalje so sanjali o unicenju Azijskih narodov in vzpon prebivalcev vzhajajocega sonca, kot si radi sami pravijo!
nevica
15. 08. 2015 17.43
+1
Ja, dišala jim je rudno bogata Mandžurija. V 15.stoletju pa so jih hoteli podjarmiti Mongoli - Kublaj-Kan, ki se je velikimi kitajski ladjami pripeljal do japonske obale in prav slabo bi se japoncem pisalo, če ne bi bilo tam izrazito orkansko področje, ki je dvakrat zapored sesulo bižajoče ladjevje - od takrat izraz kamikaze - tako nekako kot sveti veter oz. božji veter - v smislu odrešitve - ta naziv se je potem prijel japonskih samomoriskih pilotov, ki so v očeh japoncev opravljali sveto delo.
nevica
15. 08. 2015 17.44
+1
booomm
15. 08. 2015 11.46
-2
politiki ne jočejo
maneno48
15. 08. 2015 12.01
+2
maneno48
15. 08. 2015 11.43
+3
ZatoAA in vsi ostali rusoljubci, a ste že kdaj slišal, da so po bitki vsi generali . . . pa kugle in medalje tud zmer napačne zadanejo
Porocilo
15. 08. 2015 11.53
-4
Mamica, navedla sem samo dejstva, kar se ne pomeni, da sem rusoljub. Eni in drudi pa se tisti tatretji in cetrti so delali grozote. Jaz sem samo proti nasilju v bilo kaki obliki!
maneno48
15. 08. 2015 12.00
+7
neizpodbitno dejstvo je, da so japonci kapitulirali zaradi bomb na Hirošimo in Nagasaki, drugače bi pa rovarili po svetu še naprej!
Porocilo
15. 08. 2015 12.31
-2
Malo je potrebno prebrat kaksne zgodovinske knjige razlicnih avtorjev pa ti bo mogoce kaj bolj jasno kaj se je dogajalo in zakaj. Ne tako ozko razmisljat.
maneno48
15. 08. 2015 13.11
+6
ti si očitno premalo in površno prebrala, kaj že ?
vsismosužnji
15. 08. 2015 11.27
-12
za razumevanje vojnih dogodkov, je pomembna tudi izjemna knjiga, ki se je izogibajo vsi vplivni mediji, filmski producenti in večina knjižnic: pričevanja majorja jordana (from mayor jordan's diaries).kot oficir za zveze med zda in rusijo je našel dokumente o jedrski fuziji, seznam materiala, ki je bil na poti v sovjetsko zvezo: kilogram urana 92 in devterij!!!torej američani so preko prebeglega nemca robert oppenheimerja prišli do atomske bombe in tehologijo predali tudi rusom!! žid roosvelt in žid stalin sta se v tajnosti po nalogu "stricev iz ozadja" zmenila da je prednostna naloga dokopati se do nemških znanstvenikov in njihove tehnologije!!
prosimzbisiteprofil
15. 08. 2015 11.34
+5
Oppenheimer ni prebegnil, bil je rojen v Ameriki. Sicer pa še je to najmanjši problem v tvojem zapisu.
fiftgear
15. 08. 2015 11.38
+6
hehe tale sodobni ima pa res oprano podstrešje
pingvinislo5
15. 08. 2015 11.55
+1
sodobnisužnji, kaj kadiš, ker očitno maš dobro robo...
Martian
15. 08. 2015 11.15
+14
Japonci pravijo..da se naslednjim generacijam ni treba opravičevati za vse zločine.Skratka..želijo da mladi Japonci pozabijo,za koliko milijonov in milijonov žrtev je kriva Japonska.Seveda pa hočejo,da se cel svet dvakrat letno spomni na japonske žrtve obeh atomskih bomb,ter skupaj z njimi jokajo... in tako.. se sproti pozablja,da američani niso vrgli atomske bombe na nek nedolžen,miroljuben narod... ampak na narod,ki je leta in leta delal grozovite zločine po vsej Aziji...in pobil več ljudi kot nacisti in fašisti skupaj!
Krautt
15. 08. 2015 12.10
-1
Enako bi lahko napisal za americane. In potemtakem ima nekdo vso pravico vrec eno na NY in se eno na recimo Chicago, in potem se tega ne rabi nihce niti spominjati kaj sele karkoli obzalovati, ker to prav tako ni nek miroljuben narod ( ce jim lahko to sploh recemo) ampak drzava z najvec krsitvami mednarodnega vojaskega prava in najvec pobitimi civilisti v zadnjih 50ih letih. ( Vietnam in Irak sta samo dva primera, kjer so bili masovno pobiti civilisti z orozjem, ki je bilo in je se danes prepovedano po mednarodnem vojaskem pravu.) Ampak amerohlapci tega ne vidijo. Prevec je bilo stars and stripes filmov v 90ih. :P