Tujina

Vložili obtožnico proti dr. Klehru

Salzburg, 14. 11. 2008 22.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Salzburško tožilstvo je vložilo obtožnico zaradi goljufij zoper avstrijskega zdravnika za zdravljenje raka dr. Klehra. Pri njem so se zdravili tudi Slovenci.

Dr. Klehr zanika vse očitke.
Dr. Klehr zanika vse očitke. FOTO:

Salzburško javno tožilstvo je danes zaradi več goljufij in poskusov goljufij vložilo obtožnico zoper avstrijskega zdravnika za zdravljenje raka Waltherja Nikolausa Klehra. Očitajo mu, da je v zadnjih 17 letih več pacientov med drugim prisilil v plačilo visokih stroškov zdravljenja, pri tem pa jim je obljubljal, da jim bo to olajšalo bolečine oziroma podaljšalo življenje.

Zdravil tudi Slovence

Slovenski zdravniki so Klehra sicer že pred časom vzeli pod drobnogled, saj so se pri njem zdravili predvsem Slovenci. Po več smrtnih primerih njegovih bolnikov so nanj postali pozorni tudi na Onkološkem inštitutu v Ljubljani (OI) in v Zdravniški zbornici Slovenije.

Po navedbah strokovnega sveta OI salzburški zdravnik nima niti ene objave v znanstvenem tisku, sami pa nimajo podatka niti o enem samem bolniku, ki bi imel zanesljivo potrjeno diagnozo raka brez običajnega onkološkega zdravljenja in bi ga Klehr ozdravil.

Strokovni svet OI je po prejemu pisma murskosoboške radiologinje že marca obravnaval primer Waltherja Nikolausa Klehra, ki naj bi se ukvarjal z alternativnim zdravljenjem raka. V mnenju, ki so ga z OI posredovali na Zdravniško zbornico Slovenije, so člani strokovnega sveta med drugim navedli, da vse večje število slovenskih bolnikov z rakom išče pomoč pri omenjenem zdravniku. Ob tem so zbornico pozvali, da od avstrijske zdravniške zbornice zahteva pojasnilo.

Obljubljal vsaj še 5 let življenja


Klehr naj bi enemu od slovenskih rakavih bolnikov obljubil še vsaj pet let življenja, mesec in pol po vrnitvi iz Salzburga pa je omenjeni bolnik umrl. Sin umrlega je avstrijskemu časniku Salzburger Fenster razkril račune v skupni višini 12.683 evrov, ki jih je moral nemškemu zdravniku plačati za očetovo zdravljenje, poleg tega pa je moral njegov oče med 14-dnevnim zdravljenjem aprila in maja letos za prenočitve v hotelu v Salzburgu plačati 1819 evrov.

Poleg računov je sin pokojnega priložil tudi izvide pregledov s podpisi treh zdravnikov Kliničnega centra v Ljubljani. V izvidih je moč prebrati, da zdravniki ne vidijo možnosti, da bi bolnik lahko ozdravel. Po oceni slovenskih zdravnikov je bila vsaka nadaljnja operacija brez pomena, saj se je rak pri bolniku že preveč razširil. Kljub temu sta bolnik in njegov sin slepo zaupala Klehrovim obljubam.

Klehr zanika očitke


Klehr je doslej zanikal vse očitke glede smrti dveh javno omenjenih bolnikov. Za njuno smrt naj bi bila po njegovih besedah kriva slabo zdravljenje s strani nekega slovenskega zdravnika in malomarnost njunih svojcev.

Člani strokovnega sveta so sicer že avgusta v svojem mnenju navedli več argumentov zoper Klehrove trditve. Kot so zapisali, "upravičeno sklepajo, da je šlo pri alternativnem zdravljenju dr. Klehra za sleparstvo, zaslužkarstvo in izkoriščanje stisk bolnikov".



  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

topovsek@hotmail.co.uk
17. 11. 2008 01.43
+1
Tako zelo se orientirate samo po denarju, sami pa ste glasovali za to, da bodo tudi naši slovenski zdravilci spadali v profitniško gospodarsko dejavnost. Proti dr. Klehru na tak način ne boste uspeli, boljših argumentov pa niste hoteli videti.
ziveti@email.si
15. 11. 2008 05.43
-1
Bravo OI Ljubljana, vsa čast!