Tujina

Še en dan brez vlakov pod Rokavskim prelivom

Pariz/London, 20. 12. 2009 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlaki Eurostar tudi tri dni potem, ko je v noči na soboto v tunelu pod Rokavskim prelivom obtičalo pet vlakov z najmanj 2000 potniki, ne bodo vozili. Za 500 najbolj prizadetih potnikov organizirali nadomestne prevoze.

Železniška postaja Eurostarja v Londonu
Železniška postaja Eurostarja v Londonu FOTO: Reuters

Komericialni direktor Eurostarja Nick Mercer je sporočil, da tudi v ponedeljek vlaki, ki povezujejo Veliko Britnijo še ne bodo vozili. Je pa zatrdil, da so inženirji identificirali napako na električnem sistemu, ki jo bodo odpravili, potem pa zopet vzpostavili povezavo.

Že prej so iz družbe Eurostar so sporočili, da želijo natančno raziskati tehnične težave v predoru in da do 26. decembra načeloma ne bodo prodajali vozovnic za vožnjo po Evrotunelu. Direktor družbe Richard Brown je izjavil, da vlaki ne bodo vozili, dokler ne bodo gotovi, da bodo predor prevozili varno.

"Ne morem zagotoviti, da bodo naši vlaki vozili, saj smo danes znova prekinili promet, dokler ne bomo ugotovili, kaj se je zgodilo v petek," je za BBC dejal Brown. "Včeraj smo imeli dva ali tri vlake, vsi so prevozili predor, vendar so se pri enem ali dveh pojavili znaki težav, do katerih je prišlo v petek ponoči," je dodal.

Okvaro povzročila velika temperaturna razlika

Eurostar je vse svoje povezave prekinil v soboto, potem ko se je v petek zvečer v predoru med 20.30 in 23.30 pokvarilo pet vlakov, ki so bili na poti iz Pariza v London. Nekateri potniki so v vlakih obtičali za več kot 15 ur. Tehnične težave na vlakih je povzročila velika temperaturna razlika med zunanjim hladnim zrakom in toplim zrakom v predoru.

Tistim, ki so obtičali, 170 evrov odškodnine

Na svoji spletni strani potnike obveščajo, naj vozovnice, ki so jih kupili za danes, zamenjajo za kasnejši datum ali pa naj zahtevajo vračilo denarja. Tistim, ki so v noči na soboto obtičali v vlakih, pa bodo poleg vračila denarja za vozovnico ponudili še eno povratno vozovnico in 150 funtov (169 evrov) odškodnine.

Težave z vlaki bodo najverjetneje še povečale prometni kaos ob enem najbolj prometnih koncev tedna v Evropi, ko številni potujejo pred božičnimi prazniki. Prekinitev prometa skozi predor pod Rokavskim prelivom je že prizadela več kot 24.000 potnikov.

Za 500 najbolj prizadetih organizirali nadomestne prevoze

Prvih 500 najbolj prizadetih potnikov iz Francije in Belgijo so že z vlaki prepeljali do trajketov v Doverju, od tod pa potem naprej v proti Parizu in Bruslju. Za Britance, ki so obtičalii v Franciji, pa niso organizirali nobenih nadomestnih prevozov. Pri tem velike težave povzročajo tudi težavne zimske razmere.

Skozi predor danes sicer vozijo vlaki, ki prevažajo avtomobile in tovornjake, vendar tudi pri njih prihaja do zamud. Ta motnja prometa v Evrotunelu je največja od septembra lani, ko so zaradi požara na vlaku morali za dva dni ustaviti promet v enem od krakov predora.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
27. 12. 2009 12.15
Trditev, da je kriva velika temperaturna razlika je malo smešno. Če nekdo projektira vozila, katero bo v času trideset sekund vozilo iz minus 5 na plus 10 je moral predvidevati kondenziranje. Zato mislim, da gre v tem primeru za mnogo hujšo napako. Mogoče gre za vdor vod v predor.
zeleni13
21. 12. 2009 00.45
demon26
20. 12. 2009 23.12
adijo pamet, jaz bi znorel ... bogi ljudje