Tujina

FOTO: Vlak z jedrskimi odpadki prispel na cilj

Gorleben, 28. 11. 2011 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlak z jedrskimi odpadki je po petih dneh vožnje prispel na končno železniško postajo v Nemčiji. V zgodnjih jutranjih urah so začeli 11 zabojnikov pretovarjati na posebne tovornjake, s katerimi bodo odpadke pripeljali v 20 kilometrov oddaljeni Gorleben.

Za letos je znano, da bo prevoz odpadkov trajal dlje kot običajno, saj je prevoz do končne železniške postaje Dannbereg trajal 109 ur. Lani je vožnja do Gorlebna trajala 92 ur.
Za letos je znano, da bo prevoz odpadkov trajal dlje kot običajno, saj je prevoz do končne železniške postaje Dannbereg trajal 109 ur. Lani je vožnja do Gorlebna trajala 92 ur. FOTO: Reuters

Že trinajsti tovor visokoradioaktivnih odpadkov, ki so jih predelali v francoskem La Hague, so po petih dneh vožnje le pripeljali v začasno skladišče pri Gorlebnu na severu Nemčije. Nadzemno skladišče v Gorlebnu bo delovalo, dokler v Nemčiji ne bodo sprejeli odločitve o lokaciji za trajno skladiščenje.

Trinajsti tudi zadnji tovor jedrskih odpadkov

Več kot 800 metrov pod površjem preučujejo, ali bi bilo primerno sode z nevarnimi odpadki uskladiščiti v tamkajšnjem bogatem najdišču soli. Protestniki so prepričani, da pod zemljo ne potekajo le raziskave, temveč nastaja pravo trajno skladišče. Politična odločitev, da bodo preverili še druge lokacije po Nemčiji, je domnevno le krinka.

Vlakovno kompozicijo enajstih vagonov, natovorjenih s 100-tonskimi zabojniki castor in 150 tonami nemškega urana, je že od srede stražilo 19.000 policistov.
Vlakovno kompozicijo enajstih vagonov, natovorjenih s 100-tonskimi zabojniki castor in 150 tonami nemškega urana, je že od srede stražilo 19.000 policistov. FOTO: Reuters

Vlakovno kompozicijo enajstih vagonov, natovorjenih s 100-tonskimi zabojniki castor in 150 tonami nemškega urana, je že od srede stražilo 19.000 policistov. Tokratni prevoz je po zagotovilih nemških oblasti tudi zadnji, saj se Nemčija odreka programu jedrske oskrbe z energijo. Kot je potrdila nemška kanclerka Angela Merkel, bo zadnja jedrska elektrarna v Nemčiji prenehala obratovati leta 2022.

Boj za zeleno prihodnost

Prevoz so oteževali množični protesti nasprotnikov "Fukušime na tirih", policijske enote pa so se med potjo spoprijele z več tisoč okoljevarstveniki. Po poročanju policije je bilo v petih dneh zaradi oviranja prevoza in upiranja aretaciji priprtih 1.300 ljudi. Po večini so protesti potekali mirno, a je bilo tudi nekaj spopadov s policijo, v katerih je bilo ranjenih okoli 150 ljudi.

Protijedrski aktivisti so že od prvega dne transporta želeli opozoriti, da so tovrstni prevozi zelo nevarni, kar 1.200 kilometrov dolga pot pa je predstavljala grožnjo za zdravje in okolje prebivalcev med Francijo in Nemčijo. Podjetje Areva, ki skrbi za dostavo predelanega jedrskega goriva, navedbe o ekološki nevarnosti zanika.

Prevoz castorjev z radioaktivnimi odpadki iz nemških nukleark že poldrugo desetletje povzroča množične proteste. Skladiščenju v spodnjesaškem Gorlebnu nasprotujejo številne lokalne iniciative, okoljevarstveniki in kmetje. Ti s traktorji zmeraj dejavno sodelujejo pri blokadah cest.
Prevoz castorjev z radioaktivnimi odpadki iz nemških nukleark že poldrugo desetletje povzroča množične proteste. Skladiščenju v spodnjesaškem Gorlebnu nasprotujejo številne lokalne iniciative, okoljevarstveniki in kmetje. Ti s traktorji zmeraj dejavno sodelujejo pri blokadah cest. FOTO: Reuters

Prevoz castorjev z radioaktivnimi odpadki iz nemških nukleark že poldrugo desetletje povzroča množične proteste. Skladiščenju v spodnjesaškem Gorlebnu nasprotujejo številne lokalne iniciative, okoljevarstveniki in kmetje. Ti s traktorji zmeraj dejavno sodelujejo pri blokadah cest.

V zadnjih letih so se protestnikom pridružile še skupine tako imenovanih krtov, ki se prebijajo do železniških tirov in odstranjujejo gramoz izpod njih. Tako vsaj za nekaj ur onemogočijo nadaljevanje prevoza, saj morajo tehniki najprej popraviti progo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
28. 11. 2011 18.20
+0
od srede stražilo 19.000 policistov. zdej si pa izračunajte kolko dnarja, gre za te *!
MR-1919
28. 11. 2011 15.11
+4
Čudno, da ni naša vlada predlagala, da bi odpadke vozili v Slovenijo. Zapornike iz Guantanama in jederske odpadke v Slovenijo pa nas več nebi zamenjavali s Slovaško..... hehe :)