Tujina

Proruski separatisti naj bi črni skrinjici izročili malezijskim preiskovalcem

New York, 21. 07. 2014 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
930

Vlak s trupli žrtev strmoglavljenega malezijskega letala je zapustil mesto Torez. Malezijski strokovnjaki naj bi medtem dosegli dogovor s separatisti, ki so pristali na izročitev trupel in črnih skrinjic.

Nizozemsko tožilstvo je danes sporočilo, da je sprožilo predkazensko preiskavo o strmoglavljenju letala. V Kijevu je že predstavnik nizozemskega tožilstva Thijs Berger. V skladu z nizozemsko zakonodajo lahko nizozemska država sproži pregon proti osumljencem za vojne zločine, tudi če se zgodijo v tujini, če so med žrtvami nizozemski državljani.

Četrti dan po strmoglavljenju malezijskega potniškega letala na vzhodu Ukrajine je očitno le prišlo do napredka. Tuje tiskovne agencije poročajo, da je vlak s hladilnimi vagoni, v katerih so trupla žrtev, le nadaljeval svojo pot z železniške postaje v mestu Torez v bližini Donecka. Kam je vlak namenjen, separatisti izrecno niso sporočili. So pa nizozemski strokovnjaki za sodno medicino, ki so na vzhodu Ukrajine začeli pregledovati trupla, pred tem napovedali, da naj bi jih še danes prepeljali v kakih 300 kilometrov oddaljeni Harkov. Nizozemski strokovnjaki so v Harkovu odprli mednarodni center za identifikacijo žrtev. Na letališču v tem mestu je v pripravljenosti tudi nizozemsko vojaško letalo hercules, saj si nizozemske oblasti želijo, da bi posmrtne ostanke čim prej prepeljali na Nizozemsko, kjer bi hitreje opravili identifikacijo žrtev.

Namestnik ukrajinskega premierja Vladimir Grojsman je medtem sporočil, da je reševalna akcija na območju tragičnega strmoglavljenja po štirih dneh uradno končana, saj so našli trupla vseh 298 ljudi, ki so bili na krovu letala. Na 50 kvadratnih kilometrih velikem območju so namreč našli 282 celih trupel ter 87 delov teles, ki pripadajo preostalim žrtvam.

V zvezi s strmoglavljenjem se je danes znova oglasil tudi malezijski premier Najib Razak. Kot je napovedal na malezijski televiziji, naj bi proruski separatisti črni skrinjici s ponesrečenega letala kmalu izročili malezijskim preiskovalcem. Tako naj bi obljubil premier samooklicane ljudske republike Doneck Aleksander Borodaj. Danes se je o izročitvi črnih skrinjic s separatisti ves dan pogajala delegacija 12 malezijskih strokovnjakov, ki je prišla na vzhod Ukrajine.

Najib je še potrdil, da je vlak s trupli žrtev strmoglavljenja na poti proti Harkovu. Spremlja ga šest malezijskih članov reševalnih ekip, je dejal. Glede posmrtnih ostankov je povedal, da jih bodo v skladu z dogovorom, ki so ga Malezijci uspeli izpogajati s separatisti, izročili Nizozemski. Iz Harkova naj bi jih tako po njegovih besedah prepeljali v Amsterdam na krovu letala hercules.

Separatisti so po besedah Najiba poleg tega pristali, da bodo neodvisnim mednarodnim preiskovalcem zagotovili varen dostop do prizorišča tragedije.

'Kot da bi kraj zločina varovali kriminalci'

Preiskovalci na terenu.
Preiskovalci na terenu. FOTO: Reuters

Sicer pa so države, katerih državljani so med mrtvimi, ogorčene – v prvi vrsti zaradi sestrelitve letala, pa tudi nad postopki proruskih separatistov na kraju zrušitve letala. Ne samo, da onemogočajo dostop preiskovalcem, televizijski posnetki kažejo, da prizorišče popolnoma nadzorujejo uporniki, trupla pa so ves čas ležala vse naokoli. Prav tako naj bi uporniki kradli osebne stvari potnikov, kot so denarnice in nakit.

Civilno potniško letalo družbe Malaysia Airlines let MH 17 je na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur v četrtek nad ozemljem pod nadzorom proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine na višini okrog 10.000 metrov zadela raketa zemlja zrak. Umrlo je vseh 298 ljudi na krovu. Ukrajinske oblasti in proruski separatisti drug drugemu očitajo krivdo. Številni del odgovornosti pripisujejo tudi Rusiji, ki podpira separatiste.

Začetni šok se je spremenil v jezo. "Glede na okoliščine, kako je letalo strmoglavilo, in na odgovornost proruskih separatistov za nesrečo, je to, kot da bi kraj zločina varovali kriminalci. Še hudičevo veliko časa bo preteklo, preden bomo zadovoljni z načinom, kako postopajo na mestu nesreče. Videti je bolj kot čiščenje vrta kot pa forenzična preiskava. To je povsem nesprejemljivo!" je povedal avstralski premier Tony Abbot, ki je zaradi smrti 28 Avstralcev razglasil dvotedensko žalovanje v državi.

VS ZN soglasno obsodil sestrelitev malezijskega letala

Prav zato je danes varnostni svet ZN s soglasjem sprejel resolucijo, v kateri obsoja četrtkovo domnevno sestrelitev letala. Obenem resolucija zahteva, da se strokovnjakom zagotovi "varen in nemoten" dostop do prizorišča strmoglavljenja ter odkrivanje odgovornih zanj. Resolucija zahteva polno sodelovanje v mednarodni, temeljiti in neodvisni preiskavi zahteva "od vseh držav in protagonistov v regiji" – torej tudi od Rusije, sicer stalne članice VS ZN. Med drugim izpostavlja, da se morajo v neposredni bližini prizorišča strmoglavljenja nemudoma končati vse sovražnosti in vse aktivnosti, ki bi lahko ogrozile oz. ovirale preiskavo.

Sam napad na letalo resolucija "najmočneje obsoja" in izpostavlja, da morajo biti odgovorni zanj kaznovani. Od generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna zahteva, da ugotovi, kako lahko ZN v preiskavi kar najbolje pomagajo.

Osnutek resolucije, ki je bila sprejeta, je predložila Avstralija, nato pa so jo na željo Moskve malce spremenili. Rusija je sprva predstavila svoj osnutek resolucije, a se je nato pridružila avstralskemu.

Prizorišče nesreče.
Prizorišče nesreče. FOTO: Reuters

Rusija pod velikim pritiskom, Putin zagotavlja, da bodo naredili vse za končanje ukrajinske krize

Zaradi vsega tega je Rusija pod velikim pritiskom. Vse več je tudi pozivov, da se zoper Rusijo uvedejo sankcije. Konec tedna so svetovni voditelji neprestano klicali ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ta je danes dejal, da bo Rusija naredila vse, kar je v njeni moči, da se konflikt na vzhodu Ukrajine premakne iz vojaške faze v fazo pogajanj z mirnimi in diplomatskimi sredstvi.

Dodal je, da je nujno, da strokovnjaki z mandatom Mednarodne organizacije za civilno letalstvo dobijo dostop do kraja strmoglavljenja. "Absolutno vse je treba narediti za njihovo popolno varnost in zagotovitev humanitarnih koridorjev, potrebnih za njihovo delo," je dodal.

Znova je zatrdil, da do strmoglavljenja letala ne bi prišlo, če Kijev ne bi znova sprožil vojaške operacije proti proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine. "Z gotovostjo lahko rečemo, da se ta tragedija verjetno ne bi zgodila, če se 28. junija ne bi znova začele vojaške akcije na vzhodu Ukrajine." Kot je dodal, "nihče nima pravice izkoriščati te tragedije za svoje ozke sebične politične cilje".

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pa je ukrajinskim silam ukazal takojšnjo ustavitev vojaških aktivnosti v okolici kraja strmoglavljenja letala. "Ukazal sem, da ukrajinska vojska v krogu 40 kilometrov od kraja tragedije ne sme izvajati nikakršnih operacij in streljati," je dejal. Zavzel se je tudi za udeležbo ruskih strokovnjakov pri preiskavi incidenta.

Obama: Kaj skušajo prikriti?

Ameriški predsednik Barack Obama je danes zahteval takojšen in neoviran dostop za mednarodne preiskovalce do prizorišča sestrelitve. Odgovornost za pritisk na separatiste pa je položil v naročje Putinu. "Odkriti moramo resnico, vendar pa separatisti s podporo Rusije še naprej blokirajo preiskavo in preprečujejo dostop mednarodnim preiskovalcem. Ko se ti približajo, separatisti streljajo v zrak, odstranjujejo dokaze in zato se moramo vprašati, kaj skušajo prikriti," je dejal Obama.

"Takšno obnašanje nima prostora v družini držav in Rusija mora pritisniti na separatiste za neoviran dostop," je dejal Obama. "Čas je, da Putin odstopi od dosedanje strategije v Ukrajini. Če bo Rusija še naprej kršila suverenost Ukrajine, bo še bolj osamljena, gospodarski stroški pa bodo rasli še naprej," je dejal Obama.

Rusija: Blizu malezijskega letala letel ukrajinski lovec

Kartopolov je še poudaril, da Rusija upornikom ni dobavila raketnih sistemov Buk ali kakršnegakoli drugega orožja ali vojaške opreme.

Ruski podatki kažejo, da je blizu malezijskega potniškega letala, preden je strmoglavilo, letel ukrajinski lovec Su-25, je danes izjavil visoki predstavnik ruske vojske. "Pridobivanje višine je bilo zabeleženo za letalo ukrajinskih oboroženih sil. Njegova oddaljenost od malezijskega boeinga je bila tri do pet kilometrov," je na posebej sklicanem brifingu zatrdil generalporočnik Andrej Kartopolov.

Po njegovih navedbah je malezijsko letalo zavilo severno z načrtovane poti, najbolj se je oddaljilo za 14 kilometrov, ukrajinski lovec, ki je običajno opremljen z raketami zrak-zrak, pa je bil opažen v njegovi bližini. Dodal je, da je Su-25 zmožen doseči višino 10.000 metrov v zelo kratkem času.

"S kakšnim ciljem je vojaško letalo letelo takorekoč istočasno in na isti višini kot potniško letalo?" se je vprašal Kartopolov. "Želimo dobiti odgovor na to vprašanje."

Dodal je, da je rusko obrambno ministrstvo na dan tragedije zaznalo nenavadne dejavnosti na ukrajinskih radarskih postajah, ki se jih uporablja za upravljanje raketnih sistemov. Kot je navedel, je na območju tragedije v torek delovalo sedem radarskih postaj, v sredo osem in v četrtek, na dan strmoglavljenja, devet. V petek so delovale le štiri radarske postaje, v soboto pa samo dve, je zatrdil.

Porošenko: To ni res!

Na njegove izjave so se medtem že odzvali v Kijevu, kjer je ukrajinski predsednik Porošenko zanikal, da bi njihovo lovsko letalo letelo v bližini malezijskega. Kot je zatrdil, so bila v času strmoglavljenja vsa ukrajinska letala na tleh. "To ni res!" je v izjavi za ameriško televizijo CNN ogorčeno poudaril Porošenko.

Rusi s satelitskimi posnetki

Sicer pa je Rusija danes kot prva država objavila satelitske posnetke vzhoda Ukrajine, ki so nastali v četrtek, na dan domnevne sestrelitve malezijskega letala. Fotografije in označene zemljevide, ki naj bi ponazarjali pot letala, je na internetu objavilo rusko obrambno ministrstvo.

Obenem so predstavniki generalštaba v Moskvi predstavili prve ugotovitve svoje preiskave četrtkovega strmoglavljenja. Kot so zatrdili, je na satelitskih posnetkih med drugim videti, da so ukrajinske sile na vzhodu Ukrajine, ki je sicer v rokah proruskih separatistov, namestile sisteme Buk. V Moskvi od Kijeva zahtevajo odgovore, zakaj so tam nameščali te sisteme, če pa separatisti sploh naj ne bi imeli letal.

Ukrajinske oblasti po drugi strani zatrjujejo, da imajo dokaze – med drugim satelitske posnetke – o tem, da so malezijski boeing sestrelile rakete iz sistema Buk, ki pa je v rokah proruskih separatistov in ne ukrajinskih sil. To naj bi potrjevali tudi obveščevalni podatki, s katerimi razpolagajo ZDA. Rusija je že pred tem zahtevala, da te dokaze objavijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (930)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomy33
22. 07. 2014 08.48
-2
Zadeva se očito res počasi kristalizira, in žal po dokazih iz razbitin kaže na neko povsem drugo možnost ki jo predstavljajo mediji in tako goreče zagovarjajo nekateri voditelji. Na slikah desnega zunanjega dela krila se vidijo zelo jasne poškodbe šrapnelov, ki nakazujejo da je raketa zadela motor letala, kar pa je značilnost rakete R-73. 9М38 ima težo 690kg z 70kg exploziva in pri neposrednem zadetku (ker letalo ni manevriralo) na tej višini verjetno ne bi ostal niti B od Boeinga. Vsekakor pa bi v trenutku razpadel in dele letala ter trupla bi pri takšni višini ležala v radiju 20km. Letalo je razpadlo na 4 večje dele in potniki iz največjega dela so najdeni v sedežih in so padli v radijusu 3km, kar nakazuje na to da je letalo počasi razpadalo v kovitu in na nižji višini. To so žalostna dejstva, vse ostalo pa je propaganda.
ales alless
22. 07. 2014 09.07
+2
naivnež, poihči slike, boš našel da ni bil zadet motor ampak trup letala ki ma poškodbe ki jih povzroča raketa tipa SA-11 in te so na BUKu. RUSI tak lažejo da se jim vidi, zraven jih dobijo, montirajo celo slike iz vietnama in gaze pa pol pravijo folku da je to ukrajina. vi pa jim sledite...saj pravim, zaj bojo tak dolgo zanikali dokler se nebo pozablo, za kakih 10 let pa bojo priznali.
ales alless
22. 07. 2014 09.28
+1
zanimivo da so se z včerajšno rusko konferenco celo spremenili podatki za SU-25 ko bi naj desetlejta oborožen letel samo do 5km, naenkrat pa celo nad 10km po ruskih straneh. celo v WIKIpedija kjer lahko vsak kdo spreminja podatke so zapisi kje se ruska uradna stran prijavla in popravlja nekatere podatke pa tudi na nekaterih drugih straneh. Tak lažejo vseepovprek da se tak hudo vidi vi pa vseeno padate. Joj joj, ko američani lažejo se vsaj malo potrudijo pa še to je pol izpodbijanje samo tistih ki pol na veliko knjige pišejo in so sami težki strokovnjaki.
tomy33
22. 07. 2014 06.24
-2
Hmmmm........zanimivo je tudi, da so na Flight Aware edino za ta polet izbrisani podatki o višini in hitrosti imamo jih pa recimo za izgubljeni MH370, to zagotovo pripomore k še dodatnemu ustvarjanju megle......in potem bo še nekdo trdil da tu nekaj močno ne smrdi.
ales alless
22. 07. 2014 09.08
+1
tisti tam gori zasljužijo take mastne dnare da pol take sledi pustijo da jih vsaki trotl najde... spet padaš nazaj v njihove roke...
tomy33
22. 07. 2014 06.01
-1
Hmmmmm..... to bo še zanimivo. Včeraj sem gledal 3 informativne oddaje 3 različnih medijskih hiš (zahodnih) in vsaka je poročala nekoliko drugače. Tudi prevodi izjav so se precej razlikovali...... hmmmm. So pa zgleda američani fasali rokavico.... Prvič v tem primeru da je nekdo podal bolj neposredne dokaze, ker to za one prej ne moremo ravno trditi, čeprav tudi to še ni to..... Gledal sem tudi intervju Borodaja na CNN, ta televizija je pa res poden od podna, sorry. Vse temelji na nekih domnevah, posrednih spletnih "dokazih" če jih sploh lahko tako imenujemo, na nekih dokazih ki jih baje imajo pa jih kljub temu še niso pokazali........... Prva misel, ki mi ob tem porodi je, zakaj za vraga nas, ki si drznemo razmišljati nekoliko drugače imenujejo teoretiki zarot. Najhujše teorije zarot s tem svojim kar na pamet nabijanjem pa razvijajo ravno sami. Zdaj pa dajmo, skrajni čas da se predstavijo radarski izpiski in satelitski posnetki tudi na drugi strani in da vidimo kdo laže in zavaja, ker samo to nas bo pripeljalo do resnice, vse ostalo je navadno nabijanje.
appollyon
22. 07. 2014 06.39
+1
In ne mi rečt to si gledal na ruskem CNN-u oz. RT_ju hehe!
tomy33
22. 07. 2014 06.45
-2
Kaj te vem, razen če Chris Cuomo, ki je vodil intervju po novem dela za RT :)
bozicki
22. 07. 2014 05.52
+4
Zadeve se počasi KRISTALIZIRAJO! Me prav zanima, će boste še vpili isto, ko bo končana preizkava. Rezultati bodo odnesli v HAG samega BARAKA OBAMO in njegov team. Samo verjetno bo potrebno prej uvesti stroge sankcije proti ZDA, sa oni "ne priznaju taj sud". HAG je samo za ostale, Obama pa ga ne priznava. Kak demkrat in poštenjak, ki sili druge na sodišče, ki ga sam ne prizna. Porošenko je ŽE PREKOSIL Miloševiča, še malo, pa bo tudi Adolfa!!!
appollyon
22. 07. 2014 06.40
+0
Če bo pa obratno boš pa upil da je to konstrukt amerike! Ah dej bodi raje tiho!
ales alless
22. 07. 2014 09.42
+0
adolfa je putin že rešo iz prvega mesta.
rissp1
22. 07. 2014 04.40
+6
Se mi je zdelo - samo ena stran "resnice" . seveda proameriška , kaj drugega od 24ur tudi nisem pričakoval. Sram vas je lahko, da nam vsiljujete proameriško propagando. Če se že ne morete iti neodvisnega medija, nam vsaj vsiljujte tisto propagando, ki ustreza tudi slovenskim interesom, ne samo ameriškim (tudi če se le-ta križa s slovenskimi interesi)...
ales alless
22. 07. 2014 09.44
-1
4 dni rabijo da nekaj predajo, uničijo vse kaj je blo možno, pokradejo kaj je nekaj vredno in ker nekaj vrnejo so naenkrat mati tereze al kaj??? ki si te ti zadnje 4 dni bil. eno dejanje te ne reši ostalega.
LovecNaKomuniste
22. 07. 2014 02.45
-3
Sicer pa, v kolikor pade obkoljeni Lugansk bo odrezan tudi Donjeck. In ruskega ropotanja z orožjem bo hitro konec.
Robert Mramor 1
22. 07. 2014 01.15
+19
moja 4 letna hči se nahaja v Ukrajini,in se zelo bojim zanjo. Uredil sem da pride v slovenijo vendar slovenski konzulat noče izdati vize za njeno mamo. Hči brez matere seveda ne more v slovenijo. Prava svinjarija se dogaja v tej naši prelepi Sloveniji. Vse živo spuščajo v slovenijo,moja hči po rodu Slovenka pa ne more priti v svoj lastni dom ker mati ni Slovenka.Komu se naj javim da daste zgodbo na 24 ur?
OdGurtaSosed
22. 07. 2014 00.30
+1
..... in še malo letala za zaključek... ... Lahko noč ...
ales alless
22. 07. 2014 10.14
+0
tak zdaj pa idi na drug članek pa podpiraj sirijo dalje ki je hujša. Ko je gadafi delal take ste pljuvali po američanih, zdaj ko assad dela take pljuvate po američanih. zdaj ko so se postavli na drugo stran pljuvate po američanih. tak ste rusi ja, samo da ste proti, nima veze kdo je kaj kriv ali pa ne.
OdGurtaSosed
22. 07. 2014 00.25
+4
In še malo za boljšo predstavo o vsem skupaj ....
sime sime
22. 07. 2014 00.34
+6
videm ja da so tud beli fosfor metal na folk...sej ta amerika itk niti enga vojneg zakona neuposteva...
OdGurtaSosed
22. 07. 2014 00.39
+4
ales alless
22. 07. 2014 01.04
-13
v siriji in libiji pa vas to ni motlo? samo da ste proti strani ki so amerikanci. kak ste vi patetični
OdGurtaSosed
22. 07. 2014 00.07
+8
To pa izvaja Kiev nad ljudmi ki so se na referendumu odločili za samostojnost, tako kot smo se mi 91' - raketirajo in bombardirajo cela mesta..
ales alless
22. 07. 2014 00.17
-8
vidva sta bolj slepa kot postojnska ribica.
OdGurtaSosed
22. 07. 2014 00.17
+5
@nightfly ..... vse kar gledamo zdaj kar se dogaja je posledica puča ko so desničarji neonaziji nasilno zrušili demokratčno izbrano oblast. To je to, to je posledica tega, prej je bil mir, prej niso šteli ubitih.
Bendit
21. 07. 2014 23.57
+1
Se enkrat, ne morm verjet kake vn mecete eni, bi clovek pomislil da se borite na fronti ne pa da ste kavc komentatorji, ki na toplem delite modrosti... in da, to leti predvsem na izgubljenega losa in podobne nestrpneze
LOS - T
21. 07. 2014 23.27
-13
škoda ker ni napolenu uspelo...če se izrazim drugače: ne bi bilo nobene škode, če bi mu, namesto skorumpiranih prepirljivih slovanskih in germanskih plemen bi imeli eno in pravo civilizacijo...
Ope?enka
21. 07. 2014 22.58
-8
Separatiste bo potrebno zapret, Putin naj pa odškodnino plača.
Gavrane20
21. 07. 2014 23.38
+7
Leta 91 so tako isto govoril nekje drugje na svetu proti nam pa to
LOS - T
21. 07. 2014 22.33
-12
kaj imajo američani in rusi skupnega: afganistan, s tem, da so se ruske punce v tankih pretepene pobrale, američani so jih pa vsaj spodobno razbil prej...kaj imajo američani in rusi različnega...20.000 poljskih častnikov npr...slava rusiji, pobil so več ljudi ko vse vojne v zgodovini človeštva skupaj...in se še kar dogaja in nič ne kaže da se bo nehalo, če bo kdo kdaj prvi vrgel atomsko bodo to ziher rusi...ker so tam spodaj zahodni vohuni...
AlternativeFacts
21. 07. 2014 22.37
+11
LOS - T@ Če bo kdo kdaj prvi vrgel atomsko bombo? Malo si zamudil, Nagasaki in Hirošima sta se že zgodili. Sam ne mi sedaj povedat v maniri naših pomladnikov, da smo se učili napačne zgodovine, in so ti atomski bombi odvrgli Rusi?
LOS - T
21. 07. 2014 22.41
-9
čist po rusko izmotavanje...nisi dovolj inteligenten, da bi vedel kaj mislim? ti bom pojasnil: tretjo svetovno, z atomskim orožjem...
AlternativeFacts
21. 07. 2014 22.54
+6
Ne se bat, ww3 že poteka. Samo enim je težko dojeti, da tisto streljanje vsepovprek, je že zdavnaj preživeto.
jakec1575
21. 07. 2014 22.24
+28
Najprej nekaj o suverenosti. Vsakdo, ki želi uveljavljati suverenost nad ozemljem, ki ga razume za svojega, ne bo dovolil delovanje tujih ljudi razen če ne bo sam zaprosil za pomoč. Tako ZDA, Nizozemska ali Avstralija ne bi dovolila tuje strokovno posredovanje pod pritiskom in bi ga označila za mednarodni škandal. Kako bi se mednarodna skupnost odzvala, če bi se to zgodilo nad Izraelom? Tovrstno manjvrednostno obravnavanje slovanskih plemen poteka že stoletja in slovan na to odreagira na najslabši možen način. Z ignoranco in agresijo. Če se pogovarjamo o krivdi (ne glede na to kdo je sestrelil) , je kriva letalska družba, ki se obnaša kot neveden otrok in dovoli letenje nad vojnim območjem. Drugi krivec je ukrajinska zračna kontrola, ki je odprla ta koridor letenja, kljub temu, da pozna stanje na območju. V vojnem stanju ne moreš 100% zagotavljati verige ukazov in vedno so posamezniki, ki delujejo na lastno pest. Čeprav vse bolj kaže da gre za veliko igro obveščevalnih služb in spin dezinformacij in na vnaprej pripravljen incident, ki je terjal 300 življenj. Če ne bi šlo za jederske velesile, bi že zdavnaj imeli ogromno žarišče in frontalno vojno. Glede na obseg in žrtve ter angažma vojaške tehnike vsekakor že gre za vojno. Se pa ob tem medijskem poročanju postavlja še ena lepa stvar. Vrednost življenja. Za 300 nedolžnih življenj naj se ustavi svet in vojne in naj bodo vsi spoštljivi. Za umore 300 otrok v največjem zaporu na svetu imenovan Gaza pa medijem takorekoč visi dol. In mednarodni skupnosti tudi. Vsakoletna tradicija pač. Ob kateri Izrael vsakokrat pridobi nova ozemlja in izvede ostrejše apartheidne ukrepe. Sramota.
jakec1575
21. 07. 2014 22.28
+3
LOS - T
21. 07. 2014 22.28
-22
sploh pa ne vem kaj skoz mešate ameriko in izrael v ta pretep med ukrajinci in rusi...tle gre za to, da je nekdo zrušil civilni avion in da, ve se kdo, to pospravlja ko pujs buče...in se dela pri tem še neumnega in nedolžnega, po stari ruski navadi...
AlternativeFacts
21. 07. 2014 22.32
+17
LOS-T@ Eden od akterjev je vpleten v oba konflikta in to ...ZELO...in ta isti akter ima zelo selektivna merila, ko se gre za civilno prebivalstvo.
LOS - T
21. 07. 2014 22.39
-11
ma ja, te vaše ruske teorije zarote proti ubogim rusom, vsi pa pozabljate, da je še pred desetimi leti vsak drug rus hotel pobegniti v USA, pa jim to lastni policaji niso pustili...ujeti so končali v sibirski bedi...
AlternativeFacts
21. 07. 2014 23.00
+9
Torej se je nekaj spremenilo, da ruskiji ne bežijo več v obljubljeno deželo. Mogoče jim gre doma vedno bolje in ne vidijo smisla vandrati v deželo "svobodnih" ? Kaj pa vem, tudi Avstrijci so pred manj kot 100 leti množično bežali s trebuhom za kruhom v ZDA, enako Nemci, Francozi, Italijani, ej če malo bolje pomislš, ZDA so praktično zgrajene na migrantih iz EU in Azije, ter seveda afriške "prostovoljne" delovne sile....
AlternativeFacts
21. 07. 2014 23.19
+4
Kako naj ti povem..Forbs se s teboj ne strinja. Še manj pa Department of Homeland Security ki vodi to statistiko. Po zadnjih podatkih je od leta 2010 dalje Rusov samo še za vzorec...Tukaj si pa lahko ogledaš...Russian Emigration To The United States Is A Lot Lower Than It Was In The 1990's Or 2000's.....Res neverjetno a ne?
LOS - T
21. 07. 2014 23.36
-7
nene, še vedno je enosmerna cesta...najbrž ne zato ker je ljubljena rusija tako krasna dežela...upam da vedno ostane daleč od slovenije...
AlternativeFacts
22. 07. 2014 00.52
+0
Tudi to, da je to enosmerna cesta ne bo držalo. No vsaj Association of Americans Resident Overseas ki se bavi s to statistiko se s teboj ne strinja. Pravijo da je v Rusiji 30 000 američanov, letno pa se jih priseli okoli 1800...Več si pa preberi ta članek....Americans renounce US citizenship to pursue destiny in Russia..Samo ne bit presenečen, med destinacije jim je ljuba tudi Belorusija in Ukrajina.....
LOS - T
21. 07. 2014 22.22
-13
cel varnostni svet proti rusiji, v živo prenos...ja, seveda, rusi imajo prav...rusi so kalimeroti lažnivi....
Gavrane20
21. 07. 2014 22.39
+7
LOS - T
21. 07. 2014 22.44
-5
saj...tvoje mokre separatistične sanje so kockasti zatrli, sedaj so ti ostali samo še rusi v tolažbo..
LOPOVI V AREST
21. 07. 2014 21.59
+29
Ukrajinci so sami sestrelili to letalo imeli so mogoče celo pomoč. To je odgovor na sporazum Rusije s Kitajsko in južno Ameriko glede vzpostavljanja BRICKsa (nova banka BRICKSa in rezervni sklad za pomoč, katera ne trguje v dolarjih ampak v lastnih valutah), kar pomeni da bo konec s petrodolarjem.
Klimova
21. 07. 2014 22.08
+15
ja, Rusi pa bodo kot odgovor Ameriki, oborožili Iran z obrambnim zračnim sistemom S300
AlternativeFacts
21. 07. 2014 22.18
+21
Pa treba je še povedat', da se BRICK-su nameravajo pridružiti še Mehika, Argentina in Indonezija. V primeru Mehike pomeni da je za njih NAFTA sporazum minornega pomena. In kot drugo, kar se zelo malo omenja, Malezija je gospodarstvo naslonila na Rusijo in Kitajsko, ter s tem zmanjšala odvisnost od $....če že delamo teorijo zarote.... :))
.jest
21. 07. 2014 22.19
+15
Zaradi dolarja se je napadla in uničila že marsikatera država. Rusija je malo večji zalogaj. Nisem pa verjel, da je dolar tako ranljiv in malovreden. Sklepam iz tega, ker se američanom in ukrajincem tako nespametno in brez dobrega scenarija mudi očrniti in oslabiti Rusijo. Bojim se samo, da bo v skrajnem primeru ob padcu valute vidna eksplozija v obliki gobe. To je bilo že izvajano in nekateri ne izbirajo sredstev. To je samo moje skromno mišljenje.
sime sime
21. 07. 2014 21.55
+14
Prošenko nabija na cnn o grožnji svetovnem miru...hmm nič dobreg se nam ne piše...banda hoče ponovitev 1939
LOS - T
21. 07. 2014 22.30
-6
ja, in tisti cinik v donecku, v jeans jakni, je pa že po videzu največja poštenjačina na svetu...
Lipov ?aj
21. 07. 2014 21.45
+13
Zanimivo pa je da imajo Ukrajinci v vojaški sestavi cerka 60 kosov sistema BUK. Samo očitno nobeden na Zahodu (mediji) ne porajtajo tega. Le zakaj?
.jest
21. 07. 2014 22.10
+9
Mediji imajo ukaz, da ne smejo porajtati. Saj se ve. Resnico xse napiše dvakrat, laž stokrat in raja verjame.
Ope?enka
21. 07. 2014 21.42
+0
Krim je naš, tole je pa kanon futer.