Tujina

Vladna koalicija na Kosovu razpada

Priština, 16. 10. 2010 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Demokratska liga Kosova bivšega predsednika republike Fatmirja Sejdiuja je napovedala odhod iz vladne koalicije z Demokratsko stranko Kosova premierja Hashima Thacija. Razlogov niso navedli.

Vladno koalicijo je močno zamajal odstop predsednika Fatmirja Sejdiuja.
Vladno koalicijo je močno zamajal odstop predsednika Fatmirja Sejdiuja. FOTO: Reuters

Odločitev za umik iz vladne koalicije je danes sprejelo predsedstvo Demokratske lige Kosova (LDK), veljati pa bo začela v ponedeljek, ko naj bi s sodelovanjem v vladi prenehali vsi ministri in njihovi namestniki in tudi namestnik premierja Hajredin Kuchi. Država je v institucionalni krizi, rešitev pa bodo samo predčasne volitve, je dejal Kuchi.

Predsednik parlamenta in vršilec dolžnosti predsednika republike Jakup Krasniqi je v petek za 13. februar 2011 razpisal predčasne parlamentarne volitve.

V LDK sicer niso navedli razlogov, zakaj so prekinili sodelovanje s Thacijevimi demokrati. Je pa vladno koalicijo močno zamajal Sejdiujev odstop, ki je moral prejšnji mesec zapustiti položaj predsednika države, potem ko je ustavno sodišče odločilo, da je kršil ustavo, ker je bil hkrati in predsednik države in predsednik stranke.

LDK je bil glavni koalicijski partner Thacijevih demokratov. V vladi so sodelovali od januarja 2008. Zadnje parlamentarne volitve na Kosovu so potekale jeseni 2007. Predsednika države sicer izbira parlament.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

REMINGTON
17. 10. 2010 11.17
hello886 bravo
REMINGTON
17. 10. 2010 11.01
123498 Niso se preseljavali iz Albanije ampak so po dogovoru med turki in srbi pregnani iz sevenih delov Kosova (Leskovac, Kruševac... pa vse do Niš-a katere imena vasi od kod pregnani še danes na Kosovo negujejo v priimkih). Ta propaganda, da so Albanci prišli na Kosovo iz Albanije ne pije vodo več. Obstajajo zgodovinska dejstva, kdo od kod in kdaj je prišel na Kosovo.
droljax
17. 10. 2010 10.39
re:.Bolezen revnih, ki bi radi svojo državo. te "revni" so se pod Titovim dekretom masovno priseljevali na Kosovo iz Albanije in so bili delezni zajetne financne pomoci v katere sklade za nerazvite je prispeval prav vsak drzavljan Jugoslavije, mesecno. Ampak volja je bila taksna in Albanci so sprejeli jugoslovansko drzavljanstvo s figami v zepu. Upam, da danes zivijo boljse, v drzavi Kosovo.
REMINGTON
17. 10. 2010 10.38
Sicer to kar se dogaja je normalen demokratični potek dogodkov povsod tam kjer demokracija deluje.
REMINGTON
17. 10. 2010 10.36
Abancem ni treba pomagati nič saj so zelo dobro politično izučeni in so pridobili najboljše izkušnje po tej plati tekom vekovnih okupacij vse do osvoboditve s pomočjo zahodnih aleatov 1999. Če so bili sposobni stoletja preživeti, obdržati in voditi "paralelno" državo pod najbolj krutim okupacijami od turkov do srbov potem bodo tudi naprej preživeli, sploh sedaj ko ves normalen svet pozna dejanska dejstva in napake ki jih je počel v preteklosti.
droljax
16. 10. 2010 23.14
am_staff
16. 10. 2010 23.12
Bolezen revnih, ki bi radi svojo državo.
Ceda
16. 10. 2010 23.07
Eh kerga pa zanima vlada ene enostransko priznane "države" ! Bolje bi bilo da pišete kako albanci na Kosovu in Metohiju vsaki teden vržejo kakšno bombo v srpsko dvorišče, kako napadajo tiste Srbe, ki so se vrnili na SVOJE ozemlje, kako dobesedno z klešči odstranjujejo srpske mobilne operaterje itd.
droljax
16. 10. 2010 22.36
Nej postavjo prvo Albanijo na noge, za zacetek nej bo vsaj na ven podobna pravni drzavi, pa nej potem izvazajo svojo kulturo. Tko bo pa Kosova vecno samo se ena Albanija v Evropi.
WikiX
16. 10. 2010 22.22
123498 16.10.2010, 21:46 Imajo tudi pravoslavne cerkve in celo ostanke poganskih svetišč, kar je ščitila Jugoslavija, vendar so bili takrat na Kosovu neki drugi albanci, ki so se lahko svobodno versko izražali, kot drugje po jugi. Danes so tam spet neki drugi šiptarji, ki so se priplazili čez prehode med gorami, ti pa čudno niso ravno versko aktivni, kot se lahko vsakdo tudi sam hitro prepriča. Po smrti diktatorja, bi bilo tudi čudno, če bi albanci spet navezali stike z bivšimi muslimanskimi zavojevalci, saj so bili pred Turško okupacijo krščani, podobno kot ostali bivši janičarji, ki so še danes muslimani, po celotnem območju bivše Jugoslavije. Tega nam naš pokojni predsednik in šiptar Drnovšek ni povedal, kot tudi ostali naši politiki ne, ki so se izobraževali na naši Akademiji in so osamosvajali Kosovo prav zato, da bi omejili Srbe ter si prisvojili še zadnji kos jugoslovanske pogače, ki je postal na voljo. Narod so napumpali z zgodovinskimi polresnicami in pričakujejo, da bomo ignorantski še naprej, kot so jih poučili njihovi zahodni gospodarji, kar je seveda še ena laž in hinavščina, le da bo tudi ta imela zgodovinske posledice za nas. Delno se že dogaja, verjetno si tudi sam opazil številne potomce orlov, ki so za naše poslovne uspehe v "tujini" preplavili Slovenijo. Se ti zdijo verni, si jih kdaj videl na kolenih, obrnjene proti Meki?
droljax
16. 10. 2010 22.07
Albancem je potrebno pomagat da zarad tragicnih zgodovisnkih okoliscin prebrodjo vecstoletno druzbeno okorelost, se popolnoma otresejo zelezne tradicije, predvsem v tistem delu, ki determinira polozaj zensk v druzbi, doloca krvne ideale, plemensko organiziranost druzbe, nacije itd. skratka simbolicnega sidra zacementiranega v temeljih muslimanske vere, sidra, ki tisci in bo vedno tiscal muslimansko druzbo stran od napredka in demokracije.
droljax
16. 10. 2010 21.46
@Problemov nimajo le z religijo, ker je preprosto nimajo, odkar jo je izkoreninil Enver Hoxa. -------- hocs rect da so albanke sam tok bolj "plodne" od ostalih in da ena najvisjih stopenj rodnosti v Evropi (za primerjavo nat. koe. najbolj kriticnih, Madzarska -3.8 tock, Bolgarija -4.5, Srbija -3.5, Crna Gora -.. in potem Albanija 11) ni pogojena z muslimansko vero ? Prosm ne mi rect da minarete gradijo za peril obesat, cel Kosovo se trese dol iz minaretov, gradi se jih pa verjetn hitrej kot v Turciji. Mogoce jih majo pa za peril obesat .. :)
WikiX
16. 10. 2010 20.24
Zdaj ne morejo več jamrati v Beogradu, drugi pa nočejo slišati drugega kot parole o uspešnosti in videti številke na računih, ki to dokazujejo. Naravna rešitev za albance so seveda plemeske zveze, te odlično upravljajo z Albanijo, odkar ni več Turkov. Problemov nimajo le z religijo, ker je preprosto nimajo, odkar jo je izkoreninil Enver Hoxa. To je tudi slaba novica za vse naše zaprisežene politične ateiste in osamosvojitvene gospodarstvenike, ker če jim še na Kosovu ne uspeva, ko so se toliko trudili za njihovo odvisno samostojnost, jim tudi nikjer drugje na svetu ne bo. Me res zanima, koga bodo zdaj poslali tja, da bo popravljal zgodovinske krivice nad hčerami in sinovi orlov, s katerimi se lahko danes primerja le Severna Koreja. Zanimivo, tudi oni so nastali po posredovanju osvobodilnih sil zaveznikov dobre volje in tudi Južni Korejci trdijo, da nimajo nič s to drhaljo.
mjolnir
16. 10. 2010 17.41
Vlada.....temu se reče kartel!