Slovenija

Vlada potrdila novelo za sprejem Guantanamovca

Ljubljana, 24. 02. 2011 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je sprejela novelo zakona o tujcih, ki bi načeloma omogočil, da Slovenija sprejme tudi ujetnike iz ameriškega vojaškega zapora Guantanamo na Kubi. Pahor pravi, da se bo za to zavzemal.

Slovenski premier Borut Pahor z ameriškim podpredsednikom Josephom Bidnom.
Slovenski premier Borut Pahor z ameriškim podpredsednikom Josephom Bidnom. FOTO: Reuters

Da bi Slovenija sprejela zapornika iz Guantanama, za kar se zavzema premier Borut Pahor, mora biti sprejeta ustrezna zakonodaja. Tako je vlada danes obravnavala novelo zakona o tujcih, katerega ogrodje ostaja enako, kot je bilo sprejeto leta 1999, upoštevajo pa se tri nove direktive. Med drugim se uvaja t. i. modra karta, ki lahko velja kot dovoljenje za bivanje in delo, velja pa lahko za dobo do pet let in ga je mogoče tudi podaljšati.

Tujec bo moral za pridobitev dovoljenja dokazati, da ima dovolj sredstev za bivanje in zdravstveno zavarovanje. Dodelitev dovoljenja pa lahko v imenu nacionalnega interesa, bodisi iz  kulturnih, znanstvenih, gospodarskih ali političnih razlogov predlaga tudi katero koli ministrstvo. Takšno ureditev pozna večina evropskih držav, tako pri državljanstvih, kot tudi pri dovoljenjih za bivanje, sicer poudarjajo na notranjem ministrstvu.

Ministrstvo lahko tudi samo zagotovi sredstva za njegovo preživljanje. Pahor je ob tem poudaril, da bi v primeru, da bi Slovenija prevzela enega zapornika iz Guantanama na Kubi, njegovo bivanje tu financirale ZDA.

Pahor poudarja, da bi zapornika sprejeli zgolj iz humanitarnih razlogov. Sam bo to najprej predlagal ministrskemu zboru, če ga bo ta potrdil, potem pa bo predlog obravnaval tudi državni zbor, dodaja.

Ameriški veleposlanik: Slovenci premalo obveščeni

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli pa je povedal, da gre pri razpravi, ali naj Slovenija sprejme zapornike iz ameriškega zapora v Guantanamu na Kubi, za vprašanje človekoljubja in pokončnosti ter ne toliko za meddržavne odnose. Ob tem meni, da slovenski državljani nimajo zadostnih informacij o tej zadevi. "Ali Slovenija meni, da ima dolžnost sprejeti enega ali dva zapornika, ki sta trenutno v Guantanamu in ki bi morala biti izpuščena, a nimata nikamor oditi," je še pred pričakovano vladno odločitvijo o spremembah zakona o tujcih, ki bi ustvarile podlago za sprejetje zapornikov iz Guantanama, povedal Mussomeli.

Ameriški veleposlanik priznava, da je ameriški zakon, ki prepoveduje, da bi zaporniki iz Guantanama prebivali na ameriških tleh, hinavski.
Ameriški veleposlanik priznava, da je ameriški zakon, ki prepoveduje, da bi zaporniki iz Guantanama prebivali na ameriških tleh, hinavski. FOTO: Reuters

Pojasnjuje, da je kritika ZDA glede odprtja zapora upravičena, vendar pravi, da je ob tem nerazumljivo, da tisti, ki so kritični, zdaj ne bi bili pripravljeni pomagati pri prizadevanjih za zaprtje zapora. Takšno stališče je primerjal z očividcem avtomobilske nesreče, ki namesto da bi pomagal poškodovanim, kriči na voznika, ki je povzročil nesrečo. "Na neki način je Slovenija trenutno v tem položaju. Kritična je do tega, kar se je zgodilo ... obenem pa ne pomaga tistim, ki potrebujejo pomoč."

Mussomeli meni, da bi bilo hinavsko le dvigniti roke glede tega vprašanja, priznava pa, da je hinavščina prisotna tudi v ZDA, saj je ameriški kongres sprejel zakon, ki preprečuje premestitev zapornikov v ZDA. "Menim, da je ta zakon sramoten, saj imamo moralno dolžnost pomagati ljudem v stiski."

Ameriški veleposlanik je izrazil tudi bojazen, da bo na razpravo v Sloveniji vplivala ameriška diplomatska depeša, ki jo je objavil WikiLeaks in govori o tem, da je Pahor v zameno za srečanje z ameriškim predsednikom Barackom Obamo na Češkem ponudil sprejem zapornika.

Mussomeli predlaga Ujgure

Pred izročitvijo bodo po zagotovilih Mussomelija vsakega zapornika dobro preverili in se prepričali, da ne predstavlja nobene grožnje. Menil je, da bi bilo morda najbolje, če bi Slovenija sprejela ujgurske zapornike, ki so se pomotoma znašli v tej zmedi. Doslej so nekatere ujgurske zapornike iz Guantanama že sprejele Švica, Albanija, Palau in Bermudi. Razprava o sprejemu nekaterih Ujgurov poteka tudi v ZDA, kjer so nekatere skupnosti Ujgurov izrazile pripravljenost na njihove sprejetje, vendar do tega zaradi zakona, ki preprečuje premestitev zapornikov v ZDA, do zdaj ni prišlo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iMiniCak
08. 03. 2011 13.24
Me prav zanima, kaj je sedaj podlaga, da imamo lahko v Sloveniji zaprtega neobtoženega človeka. To je kršitev pravice do svobode. AMeriški hlapci.
MERDE-AVE-MERDE
25. 02. 2011 18.30
bojne misije v Afganistanu
MERDE-AVE-MERDE
25. 02. 2011 18.29
Jerovšek razlaga da je to slabo za našo varnost in je proti temu - a sodelovanje v bojnih misijah katere pa zagovarja pa niso slabe za našo varnost ?!
Javoje
25. 02. 2011 18.28
Čudna logika spodnjih komentarjev. Ker smo bili tako protiameriško nastrojeni že leta 1945, smo izgubili Trst in Gorico. Pa se iz tega nismo nič naučili... Na Irak in Gvantamo nimamo in ne bomo imeli nikoli nobenega vpliva, morda pa se da za enega zapornika morda kaj iztržiti? No, nekatere države to razumejo, spodnji komentatorji pa večinoma še zmeraj vztrajajo na logiki "tujega nočemo, svojega ne damo". Pa čeprav smo zaradi te logike izgubili Trst in Gorico (pa morda podporo pri obnovi iz Marshallovega plana ... pa morda kasneje še kdaj kaj.)
wlf461
25. 02. 2011 13.15
kje so naš našli,pa tak mali smo.....
MiroF
25. 02. 2011 13.10
Naše tajkune naj pozaprejo pa še katerga iz vlade pa še bi se kdo našel, pol pa jih naj menjajo, če je že Pahorju tolk do tega Guantamovca. Pa za te Guantamovce so čez noč sprejeli novelo za domače tajkune jo pa leta in leta ne morejo, vse je gnilo gnilo !!!
Nimivseeno
25. 02. 2011 12.55
Vsem tem vantanamovcem je skupno, da jih držijo v zaporu nedoločno dolgo brez sojenja. Potem ko bodo zapornike spustili, se lahko bojijo, ker se tako vzgaja najboljše teroriste. Pahorju pa smrdi iz ust, ker tako liže zadnje plati američanov, da izgublja brado zaradi trenja. :)
_i_love_you_
25. 02. 2011 12.45
hočemo referendum! nočemo gvantanamovca! dol šmrkavi pahor! dol kresalova! živela demokracija! dol bulmastifi!
SEBASTI
25. 02. 2011 12.04
Tonček Balonček 25.02.2011, 11:48 Počasi izgubljaš stik z realnostjo.
lovec lovsk
25. 02. 2011 11.51
Opa, vladi nevšečen komentar pa ste kar na hitro zbrisali. Good job!
Murcyy
25. 02. 2011 11.51
Naj si ga pahor pelje tega zapornika v Poreč. Ga bo že jaca obveščala o vsem !!!! In to je cena 20 min. z Obamo,ki pa je bilo objavljeno že lani novembra. Rdeči so lažnivci in prevaranti najhujše vrste !!!!
Tonček Balonček
25. 02. 2011 11.48
A zdaj je pa kar naekrat Pahor amerikanofil? Seveda da je, ampak gre za mentalno in politično postkomunističnod ediščino, Rupel je itak ameriški eksponent, čelnik vilnuške deklaracije, ZDA njihov odpravnik poslov v Sloveniji, eksponent itd. Jnaša je pa itak obseden od NATO in podobnih biznisov! Vi mi pa tukaj najdetre Pahorja! A Janša bi te reveže poslal Obami na dom? Rupel si naj jih vzame domov, ima 500 kv. metrov veliko vilo, z meto sta brez otrok, prostora obilo, obožuje ZDA, veliko je pokasiral od njih, ima takorekoč moralni in še kakšen dolg! Pahor se je le slikal!
dule100
25. 02. 2011 10.58
Kaj pa prijatelji iz Libije ? Smo nanje pozabili !
mare989
25. 02. 2011 10.51
ma pahor se dela nesposobnga dobesedno.nj ga k seb uzame dam.
Krimsky
25. 02. 2011 10.26
Gospod ameriški veleposlanik ima prav, da smo Slovenci premalo obveščeni – nismo pa butasti. Na voljo ima vse možnosti, da nam predstavi razloge visoke ameriške politike za razselitev zapornikov po državah zaveznicah. Prav tako ima gospod Predsednik vlade Republike Slovenije na razpolago vse medije, da pojasni zakaj naj bi sprejeli zapornika, ki ni prekršil nobenega slovenskega zakona, ki se je »pomotoma znašel v tej zmedi« in je lahko tudi nedolžen. Razumemo slovensko in smo dojemljivi za racionalne argumente. Pri zadevi je verjetno najpomembnejši simbolni pomen – bom navedel primer: Predstavljajte si, da Slovenija pošlje enega samega vojaka v podporo Gadafiju. Seveda se ta ne bi nič okoristil z našim Janezom, vse njegove divizije mu ne morejo več pomagati, ker se je njegov čas očitno iztekel. Bi pa naslednji dan na naslovnicah zablesteli naslovi: Slovenija podpira Libijo! Guantanamo ni zgodba o uspehu in ni navdihujoč vzorec za mednarodne odnose, prej vse nasprotno. In sodelovanje v tej zgodbi ima predvsem simbolni pomen: je izraz podpore ameriški politiki in porazdelitev sramote na čim več držav.
luka77777778
25. 02. 2011 10.16
Če si amerika maže roke z vojno,zakaj bi si jih morali mi z njenimi posledicami.Amerika je napadla afganistan zaradi čistega dobička.Zakaj moremo mi nosit posledice njihove vojne,mi nismo dobili dobička.Jim nismo že dovolj pomagali z našimi vojaki v afganistanu.
dexxter
25. 02. 2011 10.12
Namesto da bi reševali slovenske probleme ki jih ni malo rešujejo ameriške. Nič nimam proti zapornikom iz guantanama vendar to ni naš problem.
Realist_
25. 02. 2011 09.55
Tale cela naša vlada je rjava okoli ust od lizanja riti. Naj jih peljejo domov oz. predlagam referendum o razrešitvi vlade "vladajočega trojčka z vsemi pijavkami vred", odvzemu državljanstva in izgonu iz Slo, ker izdajajo narod!
porka.malorka
25. 02. 2011 09.54
Te ljudje sploh niso obsojeni in so zaprti zaradi političnih prtepričanj. Zato so vsi te zapori kontracijska taborišča. In ta država odkrito podpira genocid. Zato bi morali prijaviti pahorja na mednarodno sodišče
ognjenorezilo
25. 02. 2011 09.54
jst sm za to da pride ta zapornik v slovenijo.. ampak pod pogojem da spokamo cel parlamet in komunistične, udbovske ministre v guantanamo !!! vse mafijske politike prejšnje in trenutne počistit