Tujina

Visoko sevanje v Fukušimi 'ubilo' tudi robota

Fukušima, 06. 03. 2017 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.B./K.H.
Komentarji
4

Japonska družba, ki skrbi za nadzirano čiščenje katastrofalnih posledic jedrske nesreče v Fukušimi pred šestimi leti, se neuspešno bori z izjemno visokimi nivoji radioaktivnih sevanj. Ta so tako močna, da je po samo dveh urah dela v reaktorju uničilo robota.

Sevanje v reaktorju je previsoko celo za robota.
Sevanje v reaktorju je previsoko celo za robota. FOTO: AP
Britanski Independent poroča, da je Tokyo Electric Power Company (Tepco) sporočil, da je nivo sevanja trenutno višji od nivoja sevanja v trenutku katastrofe leta 2011. Posledično so morali umakniti tudi robota, ki so ga poslali v reaktor.

Radiacije so tako visoke, da je bil robot dokončno poškodovan že po dveh urah dela, obenem pa je prenehal delovati tudi nadzorni sistem in snemanje. Robot je bil izpostavljen sevanju, ki bi človeka ubilo v trenutku. 

Robot naj bi brez težav prestal 73 sievertov radiacije, toda nivo radiacije znotraj reaktorja je po zadnjih meritvah znašal 530 sievertov.

Velike težave se pojavljajo tudi v drugem reaktorju, kjer je nivo sevanja višji od rekordne vrednosti iz leta 2012.

Strokovnjaki so sicer upoštevali možnost, da bodo imeli težave z odpornostjo robota, pa vendar je bil robot uničen kar petkrat hitreje od predvidevanj.

Ocenili so, da je med nesrečo iz reaktorjev izteklo okoli 600 ton toksičnih snovi. Najmanj 100 tisoč ljudi, ki so živeli v neposredni bližini elektrarne, pa je moralo zapustiti svoje domove.

Ogromen cunami, ki je 11. marca 2011 po silovitem potresu treščil ob severovzhodno obalo Japonske, je poškodoval štiri od šestih reaktorjev v jedrski elektrarni Fukushima 1. Posledice za okoliško prebivalstvo so bile uničujoče, prišlo pa je tudi do taljenja reaktorjev in uhajanja radioaktivnih snovi. Japonska je leta 2012 povečala resnost jedrske krize s pete na najvišjo, sedmo stopnjo, kar pomeni, da je stopnja nevarnosti enaka, kot je bila v najhujši jedrski nesreči v Černobilu leta 1986.

Spomnimo, japonska parlamentarna preiskava je leta 2012 razkrila, da nesreča v jedrski elektrarni Fukušima ni bila zgolj rezultat potresa in cunamija, ampak tudi človeških napak. Medtem, ko japonska vlada navaja, da bo Tepco plačal stroške nesreče, pa vse kaže da bodo ta strošek nosili davkoplačevalci, navaja britanski medij. Japonsko ministrstvo za trgovino je decembra izračunalo, da se celotni stroški posledic nesreče gibljejo okoli 20 bilijonov japonskih jenov oziroma 165,8 milijarde evrov.

Preiskava je pokazala, da bi lahko nesrečo preprečili ter da je zanjo odgovoren Tepco, ker ni uspel zagotoviti osnovnih varnostnih ukrepov.
Preiskava je pokazala, da bi lahko nesrečo preprečili ter da je zanjo odgovoren Tepco, ker ni uspel zagotoviti osnovnih varnostnih ukrepov. FOTO: AP
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
07. 03. 2017 12.04
+9
Zanimivo, da ste sploh lahko objavili to novico na kurah. Sam mal ste pozni. Da je Joponska odpisna so že tuji mediji pisali par let nazaj. Tudi zadnjič ste se spraševali od kot radioaktivni oblak nad Evropo. Pozabili namerno ali nenamorno pa na Francijo, kjer so imeli težave. Mediji ste res postali antipropaganda.
Ramzess
06. 03. 2017 20.50
+6
Katastrofa, ki ni povsem naravna, ... med drugim so reaktor vrgli v zrak, kot ponekod pišejo. Stvari in dogodki niso vedno taki kot se zdijo, oz. so predstavljeni, javnosti je marsikaj zamolčano.
Zrkizz
06. 03. 2017 18.10
+23
No ta novica bi morala biti dolgo najvisje med vsemi novicami! To bi moralo skrbeti vsakega zemljana.
User1063544
06. 03. 2017 19.17
+10
Stara 3 tedne.... ker tako obveščajo o pomebnih stvareh, je z nami že zdavnaj konec...