Tujina

FOTO in VIDEO: Predstavnica gasilcev v 29 letih gasilske službe še ni videla požara takšnih razsežnosti

London, 14. 06. 2017 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Število umrlih v požaru 24-nadstropne londonske stanovanjske stolpnice Grenfell Tower je naraslo na 12, najmanj 18 oseb je v kritičnem stanju. S požarom se je ves dan borilo okrog 250 gasilcev, visok dim je zakril okolico. Zagorelo naj bi zaradi okvarjenega zamrzovalnika. Londonski gasilci so že pred časom opozarjali na to, da je stavba nevarna, a jih nihče ni jemal resno.

Več videovsebin
  • Požar stolpnice
    01:24
    Požar stolpnice
  • Goreča stolpnica
    00:25
    Goreča stolpnica
  • Iz SVETA: Zakaj se je ogenj širil tako hitro?
    03:20
    Iz SVETA: Zakaj se je ogenj širil tako hitro?
  • Iz 24UR: Ognjeni pekel v Londonu
    03:14
    Iz 24UR: Ognjeni pekel v Londonu
  • Iz 24UR: Slovenci pretreseni ob londonskem požaru
    02:29
    Iz 24UR: Slovenci pretreseni ob londonskem požaru
  • Iz 24UR: Stolpnica je bila obnovljena pred letom dni
    01:15
    Iz 24UR: Stolpnica je bila obnovljena pred letom dni

Okoli enih zjutraj je ogenj zajel 24-nadstropno londonsko stanovanjsko stolpnico Grenfell Tower. Gost dim je zajel širše območje soseske Latimer Road v zahodnem Londonu.

Na kraj požara je odhitelo okoli 200 gasilcev, številka je skozi popoldne še narasla, vendar se je ogenj širil z bliskovito hitrostjo. Ognjeni zublji so velik del stavbe zajeli v le 15 minutah. Po nekaterih podatkih se je vnelo zaradi napake na zamrzovalniku v enem od stanovanj v 4. nadstropju. Ker je ogenj stavbo močno poškodoval, so se pristojni bali, da se bo zrušila, a so predstavniki gasilcev sporočili, da so si stavbo ogledali strokovnjaki in je dovolj trdna, da ne bo klonila. Po besedah načelnice londonske gasilske brigade Dany Cotton strokovnjak stalno preverja statiko stolpnice. Dodala je, da je gasilcem doslej uspelo priti do 20. nadstropja. 

Ogenj je zdaj omejen, bi pa naj bili v stanovanjih še vedno ujeti ljudje. Iz stanovanj so ure odmevali kriki na pomoč. Številni so sicer ponoči iz goreče stavbe bežali tako, da so skakali skozi okna, nekateri so iz rjuh izdelali "vrvi" in se po njih spustili na varno. 

Wayne Brown, namestnik vodje londonske gasilske brigade, je dejal, da so na mestu požara še vedno številni gasilci, ki poskušajo pogasiti tleče pogorišče. Prav tako poskušajo najti natančen vzrok požara. Pri tem jim pomagajo tudi droni.

BBC poroča, da je poškodovanih precej ljudi, ki imajo "različne poškodbe". Vsaj 50 naj bi jih že odpeljali na zdravljenje v bolnišnico, 18 jih je v kritičnem stanju. Prav tako je veliko prebivalcev še vedno pogrešanih, oblasti so vse, ki jim je uspelo oditi na varno, prosile, naj se jim javijo, da jih odkljukajo s seznama pogrešanih. V stavbi je sicer bilo 120 stanovanj, v katerih je živelo okoli 600 stanovalcev.

Nekdo naj bi se po navedbah prič pognal iz 15. nadstropja. Prav tako naj bi nekdo, domnevno mama, iz 9. ali 10. nadstropja vrgel dojenčka, da bi ga rešil pred ognjem. Ujel naj bi ga nekdo, ki je stal na ulici. Otrok naj bi imel le nekaj zlomov in odrgnin, ki pa niso nevarne.

Predstavniki gasilcev pravijo, da je "več žrtev", a ne vedo, koliko. Britanski mediji navajajo, da bo najbrž "več deset mrtvih". Policisti so doslej potrdili dvanajst smrtnih žrtev, pričakujejo, da se bo številka še povečala. Kot je dejala predstavnica gasilcev, v 29 letih gasilske kariere še "ni videla požara takšnih razsežnosti".

Z območja so evakuirali prebivalce, saj so se bali, da se bo ogenj razširil, prav tako je bilo zaradi gostega dima oteženo dihanje. Več ljudi so obravnavali zaradi vdihovanja dima. Prav tako je bilo območje prekrito s pepelom, najbližja okolica pa s kosi zunanje obloge stavbe, ki so padali na tla.

Gasilci so imeli sicer zelo težko delo, slišati je bilo pokanje stekla in občasne eksplozije. Priče pravijo, da je ogenj hitro ušel izpod kontrole, prav tako naj bi gasilcem oprema in razmere omogočale gašenje le do 10. nadstropja.

Paul Munakr, ki živi v 7. nadstropju, je uspel pobegniti ognjenim zubljem. "Tekel sem po stopnicah, povsod so bili gasilci, ki so dejansko šli proti ognju, neverjetni so. Trudili so se, da bi rešili čim več ljudi," je pretresen dejal. Na požar so ga opozorili ljudje, ki so vpili na ulici, ne pa požarni alarmi. 

Priča Jody Martin je povedala, da je videla osebo, kako pada iz stavbe. "Videla sem žensko, kako skozi okno drži dojenčka ... slišala sem krike. Vpila sem, naj ljudje čim prej zapustijo stavbo, a so kričali nazaj, da ne morejo, da so ujeti. Dim je bil pregost."

V požaru je umrlo najmanj 6 ljudi.
V požaru je umrlo najmanj 6 ljudi. FOTO: AP

Stavba, zgrajena leta 1974, je sicer v lasti Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation (KCTMO). Zadnji dve leti so jo prenavljali in za to porabili okoli 11 milijonov evrov. Med drugim so se lotili obnove fasade in ogrevalnega sistema.

Nekaj prič sicer po poročanju BBC pravi, da je prenova še trajala, da je bila zaradi tega slabša požarna varnost, prav tako pa naj bi bil otežen dostop intervencijskih vozil.

Skupina aktivistov Grenfell Action Group je že lani v izčrpnih spletnih zapisih opozarjala na požarno (ne)varnost stolpnice, še posebej v času obnove. Pred leti so celo predlagali rušenje "nevarne stavbe". Kot so zapisali, so upravljavci zaprli vse vhode in izhode razen enega, prav tako so dopustili, da so se v okolici kopičile gore potencialno vnetljivih stvari, kot so vzmetnice, pohištvo in drugi predmeti, ki so med prenovo končali med odpadki.

Hitro po tem, ko se je razširila novica o požaru, so Twitter preplavili zapisi o tem, da "so vsi vedeli, da obstaja nevarnost", in da je tragedija posledica dejstva, da je upravljavec ignoriral osnovne varnostne zahteve. Prav tako lastnikom stavbe očitajo, da so stavbo obnavljali z materiali, ki niso protipožarni, še posebej naj bi to veljalo za zunanjo oblogo. 

Londonska gasilska brigada je izdala poročilo o tem, da so nekatere stavbe nevarne, a je nihče ni jemal resno.

Na dan prihajajo tudi podrobnosti nočnega dogajanja. Tako naj bi zatajil glavni požarni alarm in dimni alarmi, sistem za avtomatsko gašenje ni deloval ali pa ga v stavbi morda sploh ni, požarni načrt pa stanovalcem zapoveduje, da v primeru požara ostanejo v stanovanju. Jeza ljudi, ki so požarno varnost stavbe ocenili kot nekaj, kar bi pričakovali v deželah tretjega sveta, je tako razumljiva.

Novinar Peter Apps je pred petimi meseci preiskoval požar, na las podoben današnjemu. Odkril je, da je londonska gasilska brigada izdala poročilo, da je v stavbi kup vnetljivega materiala, ki bi lahko povzročil požar. A zgodilo se ni nič in Apps še vedno ne more razumeti zakaj. Tudi poročilo gasilcev ni nikoli ugledalo luči dneva. 

Arnold Tarling je strokovnjak za požarno varnost. Pred časom je imel predavanje na to temo: "Del mojega predavanja se je nanašal na nevarnosti stavb, ki bi lahko vodile v številne smrti, če se stanja, v katerih so nekatere stavbe, ne bodo popravila. Vse zgradbe, ki so zgrajene z vnetljivimi materiali, bi morali nemudoma obnoviti."

Z ognjenimi zublji se bori okrog 250 gasilcev.
Z ognjenimi zublji se bori okrog 250 gasilcev. FOTO: AP

Britanska premierka Theresa May je nad tragedijo presunjena in "globoko žalostna". Nick Hurd, novi policijski in požarni minister, je po poročanju Guardiana za danes popoldne sklical sestanek, na katerem se bodo dogovorili, kako čim bolj optimalno pomagati reševalnim službam ter lokalnim oblastem.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je zahteval, da v četrtek vsi vpleteni v parlamentu jasno pojasnijo, kako je lahko prišlo do tragičnega dogodka. 

Londonski župan Sadiq Khan je obljubil, da bodo ugotovili, zakaj je zagorelo. "V prihodnjih dneh bo veliko vprašanj o vzrokih te tragedije in Londončanom zagotavljam, da bomo našli vse odgovore," je tvitnil.

Zaradi požara morda zamuda pri sporazumu med konservativci in unionisti

Konservativci britanske premierke in severnoirski unionisti (DUP) zaradi uničujočega požara v stanovanjski stolpnici v središču Londona najverjetneje ne bodo danes sklenili koalicijskega dogovora. Zaradi te zamude bi po poročanju britanskega BBC lahko zamujal tudi začetek pogajanj o brexitu.

"Pogovori se nadaljujejo, a mislim, da bo nanje vplivalo dogajanje v Londonu. Mislim, da danes ne bo razglasitve dogovora," je povedal tiskovni predstavnik DUP. Mediji so sprva poročali, da bo koalicijski sporazum verjetno objavljen danes.

Viri blizu koalicijskih pogovorov so za BBC povedali, da sta strani že dosegli dogovor o 95 odstotkih vsebine koalicijskega sporazuma. A so dodali, da bi bila razglasitev dogovora danes neprimerna zaradi požara. Nekateri omenjajo, da bi končni dogovor lahko sklenili prihodnji teden.

Zaradi te zamude bi lahko zamujal tudi začetek pogajanj o brexitu med Veliko Britanijo in EU, predviden za prihodnji ponedeljek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni