Tujina

Višje temperature čakajo tudi drugod po Evropi

Madrid/Zagreb, 27. 05. 2013 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ne le pri nas, tudi v drugih evropskih državah tarnajo zaradi nizkih temperatur. Precej premrzlo za ta letni čas je tako med drugim tudi na španski Mallorci in v drugih obmorskih krajih. Mrzlo je tudi na Hrvaškem, v Nemčiji pa je divjalo neurje.

S prenizkimi temperaturami za ta letni čas se ne ukvarjamo samo pri nas. Tudi v Španiji čakajo na sonce in toplo vreme. Tako bi morali prebivalci in obiskovalci Mallorce v tem času že uživati v sončenju, trenutno za to ni kaj veliko možnosti, saj je vreme deževno, temperature pa so se v minulih dneh gibale pod 20 stopinjami Celzija.

Mrzlo je tudi na Mallorci.
Mrzlo je tudi na Mallorci. FOTO: Reuters

Tudi v drugih počitniških krajih vzdolž španske sredozemske obale niso namerili kaj višjih temperatur, bilo je okoli 20 stopinj, kar je precej pod za to obdobje običajnimi temperaturami.

Premrzlo tudi na Hrvaškem

Mrzlo je tudi pri naših južnih sosedih. Po poročanju hrvaških medijev so v Splitu za 26. maj namerili celo najnižje temperature v dolgoletnih povprečjih. Najnižja nedeljska jutranja temperatura je bila le 8,6 stopinje Celzija, kar je za 2,1 stopinje nižje od najnižje temperature, izmerjene 26. maja leta 1991. Tudi podnevi se temperature niso zelo dvignile, saj so namerili le 11,4 stopinje, kar je najnižja dnevna temperatura za 26. maj, ki je bila kdaj koli izmerjena.

Deževno in hladno vreme se bo nadaljevalo in po le malo krajih na Hrvaškem se bodo temperature dvignile nad 20 stopinj.

V Nemčiji divjalo neurje

V številnih delih Nemčije se je v noči na danes razbesnelo neurje, ki je podiralo drevesa in poplavljalo ulice. V kraju Höchst im Odenwald je mogočen hrast padel na stanovanjsko hišo, a so oba stanovalca rešili nepoškodovana. Že v nedeljo sta se v kraju Pfinztal pri Karlsruheju domnevno zaradi deževja podrli drevesi. Pri tem sta bila ranjena dva človeka. Kot je sporočila policija, sta drevesi padli na mimovozeča avtomobila.

V številnih nemških mestih je morala policija zaradi poplav zapreti ulice in ceste. V kraju Melsungen so med drugim poplavljeni deli mestnega središča. Najobilnejše padavine so bile v kraju Schierke am Harz, kjer je po podatkih nemških vremenoslovcev v 48 urah padlo 66,8 litra dežja na kvadratni meter.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

noble
27. 05. 2013 14.46
+7
Še dobro, da je globalno segrevanje če ne bi se še kepali :)
zlobniCO2
27. 05. 2013 12.33
+13
ja kaj pa globalno segrevanje
Warlock.
27. 05. 2013 12.45
+12
Nateg stoletja, da se lahko bogati še bolj bogatijo na raznih co2 davkih. Podnebje se vedno spreminja in vedno se bo, pač nekateri so "pametni" in s tem nategujejo ljudi kako so oni krivi za take pojave.
DR. RNR
27. 05. 2013 13.00
+7
Je res,da se samo od sebe spreminja podnebje,mi ga samo še pospešujemo z nespametnimi dejanja na zemlji...men je to čisto logično...isto kot zdravje,bolj nespametno živiš,hitreje se spreminjaš v negativno in manj kvalitetno živiš...bo šlo...
zlobniCO2
27. 05. 2013 13.21
-5
DR. RNR mislim da nisi preveril vseh dejstev
Mr.Somebody
27. 05. 2013 13.55
+6
Dr.RNR tipičen predstavnik zagovornika "mita" o globalnem segrevanju. Najprej usi veselo napovedujejo kako bo vedno bol vroče in ko je na zemli vse skupi ravno obratno, spet govorijo kako je to posledica globlanega segrevanja. Pač sproti prirejajo svoje trdtive glede na temperature:)
KD_FT
27. 05. 2013 15.51
+1
Saj to je globalno segrevanje - stoletni vremenski ekstremi, ki se ponavljajo na manj kot 10 let ...