FIT 24UR

Zaradi virusa Zika pozivi oblasti, naj ženske nekaj časa ne zanosijo

Brasilia, 22. 01. 2016 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Salvadorju so oblasti pozvale ženske v rodni dobi, naj vsaj do leta 2018 ne zanosijo, v Kolumbiji pa opozorilo velja za naslednjih šest do osem mesecev. Izdali so tudi nasvete za že noseče ženske.

Virus Zika
Virus Zika FOTO: AP

Zdravstvene oblasti v Salvadorju so izdale opozorilo ženskam v rodni dobi, ki želijo zanositi, naj vsaj dve leti ne zanosijo, saj se je tudi v njihovi državi začel širiti virus Zika. Namestnik ministra za zdravje Eduardo Espinoza jih je pozval, naj nosečnost odložijo do leta 2018, saj je tveganje okužbe previsoko, posledice za otroka pa lahko tudi smrtne.

Po območju Južne Amerike in po nekaterih karibskih otokih se namreč borijo z virusom Zika, zaradi katerega se otroci rojevajo z manjšim obsegom glave in posledično poškodbami možganov.

Omenjeni virus je najbolj prizadel Brazilijo in Kolumbijo. Espinoza pa je poudaril, da tudi v Salvadorju položaj ni tako enostaven, saj so lani in v prvih dneh letošnjega leta zaznali že 5.397 okužb.

Ob tem je Espinoza že noseče ženske pozval, naj se čim manj zadržujejo na odprtem, če pa se že, naj se pokrijejo in tako skušajo preprečiti morebitne pike komarjev. Prav slednji so krivci za okužbo z virusom. Trenutno v Salvadorju obravnavajo 96 primerov suma okužbe nosečnic z virusom Zika.

Tudi Kolumbija je ženskam v rodni dobi svetovala, naj načrtovano zanositev preložijo za med šest in osem mesecev.

Pretekli teden se je na ameriških Havajih rodil prvi otrok z mikrocefalijo, ki je bil tudi pozitiven na virus Zika. Mati naj bi se okužila med potovanjem v Braziliji. Ameriške oblasti so v zadnjem mesecu zabeležile še dva primera nosečnic iz ameriške zvezne države Illinois, ki sta bili potrjeno okuženi z virusom. Še tri osebe na Floridi so zbolele za virusom.

Simptomi okužbe lahko trajajo tudi do sedem dni, oboleli pa se bori z vročino, bolečino v sklepih, izpuščajem in vnetimi očmi.

Luiza iz Brazilije, ki se je rodila z mikrocefalijo.
Luiza iz Brazilije, ki se je rodila z mikrocefalijo. FOTO: AP
Virus prenašajo komarji, prvič pa so ga zabeležili pri gozdnih opicah v Afriki pred več kot 70 leti. Zanimivo je to, da pri večini obolelih povzroči le blage simptome, pri drugih pa lahko privede do resnih nevroloških zapletov ali celo smrti.

Ameriški center za preventivo in nadzor bolezni je nosečnice opozoril, naj ne potujejo v Brazilijo in druge države, kjer so potrdili izbruh virusa Zika. Na seznamu centra so: Brazilija, Kolumbija, Salvador, Francoska Gvajana, Gvatemala, Haiti, Honduras, Mehika, Panama, Paragvaj, Portoriko, Venezuela, Surinam ter otok Martinique.

Do pred nekaj leti so bile okužbe ljudi z virusom skoraj nemogoče. Potem, zaradi razlogov, ki jih znanstveniki ne morejo razložiti, ampak menijo, da so morda povezani z zapletenimi učinki podnebnih sprememb, so se začele okužbe pojavljati, najprej v bolj oddaljenih delih sveta. Leta 2007 so se okužile skoraj tri četrtine od 11.000 prebivalcev otoka Yap. Leta 2013, se je Zika pojavila na Tahitiju in drugih delih Francoske Polinezije, zdravniško pomoč pa je poiskalo okoli 28.000 ljudi. Maja je virus prispel v Brazilijo, ko je zbolelo več deset tisoč ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija, ki je spremljala širjenje virusa in izdala opozorilo o stanju v Braziliji, je lanskega decembra poročala, da se je virus prvič pojavil v Zahodnoafriških državah, nato pa se je razširil še v Panamo in Honduras.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Volgangeg
22. 01. 2016 13.30
+1
ste vidle zenske nic zanosti do 2018
CyChick8
22. 01. 2016 12.32
+5
Se bo vsaj mal rodnost zmanjšala..
Ramzess
22. 01. 2016 12.30
+2
Ko je prepozno je prepozno, ...
LOPOVEpredZID
22. 01. 2016 11.44
-4
tackoluna
22. 01. 2016 11.56
+2